Заява про визнання громадянина недієздатним в суд (зразок, позов, форма, бланк, людини)

  1. Підстави
  2. Хто може написати
  3. куди звертатися
  4. Зразок заяви до суду про визнання громадянина недієздатним
  5. встановлення опіки
  6. Розгляд справи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Недієздатними вважаються люди, які не усвідомлюють своїх дій і не можуть керувати ними. Причиною цього найчастіше є прогресуюче психічне захворювання. Подібний статус присвоюється в судовому порядку, який визначає цивільне судочинство.

У разі його присвоєння людина позбавляється можливості виконувати свої соціальні обов'язки і купувати права. Однак, свою правоздатність він не втрачає.

Процедура визнання людини недієздатною передбачає подачу заяви до судової інстанції. Заява про визнання недієздатності може подаватися до суду найближчими родичами людини, яка страждає від психічних розладів. Це може бути чоловік, діти, батьки та інші люди, з яким його пов'язують родинні зв'язки, а також представники спеціалізованих установ.

Що ж може служити підставами для визнання особи недієздатною? Куди потрібно звертатися? Як підготувати заяву до суду і яку процедуру доведеться пройти заявнику та особі, яка хочуть визнати недієздатним?

Підстави

Щоб частково або повністю обмежити особу в можливості розпоряджатися власними правами, потрібно мати для цього вагомі підстави, серед яких:

  • досягнення людиною похилого віку, в результаті чого він втратив свої здатності контролювати здійснювані дії і вчинки;
  • серйозні психічні захворювання, в результаті прогресування яких людина не в змозі приймати адекватні рішення. У подібному випадку, в суді потрібно керуватися медичними висновками;
  • часткова втрата дієздатності, що виникає, коли людина здатна усвідомлювати дії, однак не може ними керувати. В ході судового засідання акцент робиться на вольовий аспект.

Будь-яка з вищезгаданих ситуацій може служити підставою для визнання людини недієздатною в судовому порядку.

Будь-яка з вищезгаданих ситуацій може служити підставою для визнання людини недієздатною в судовому порядку

Основне, на що потрібно звернути увагу заявнику - наявність у нього можливості обгрунтувати свої доводи, підкріпивши їх медичними та юридичними доказами

Хто може написати

Коло осіб, які мають право подати заяву до суду про визнання громадянина недієздатним, визначений ст. 281 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК).

Серед них:

  • члени сімейства хворої людини - його батьки, брати / сестри, діти;
  • інші особи, які мають з ним близьку спорідненість. В цьому випадку умовою є спільне проживання;
  • опікунські органи;
  • установи медичної і соціальної спрямованості, які працюють з психічно хворими людьми.

Орган, в який потрібно подавати заяву, визначає ця ж стаття ЦПК.

куди звертатися

Громадянин визнається недієздатним в порядку судового розгляду.

Якщо людина проживає у себе вдома, справу має розглядати судовий орган за місцем проживання. Якщо ж він лікується в стаціонарі або проживає на постійній основі в соціальній структурі, справа буде розглядатися в суді за місцем знаходження установи.

Процедура починається з того, що уповноважена особа подає заяву в судову інстанцію.

Згідно ЦПК право на подачу заяви мають:

  • особи, які проживають разом з такою людиною, в тому числі подружжя;
  • діти особи, які досягли повноліття;
  • її батьки;
  • брати і сестри;
  • опікунська служба;
  • психіатричне медичний заклад;
  • структура, в якій інваліди проживають на постійній основі.

Людина, яка страждає від психічного розладу, сам не має прав звертатися до судового органу з проханням визнати його недієздатним.

При подачі заяви в суд слід подбати про сплату держмита. Більше ніяких витрат подібне звернення не передбачає, оскільки закон звільняє заявника у такій справі від інших судових витрат.

Але це правило має один виняток: якщо в ході судового розгляду з'ясується, що позивач намагається позбавити людину дієздатності свідомо необгрунтовано, то з нього стягнуть всі витрати, які виникли в ході слухання справи.

Зразок заяви до суду про визнання громадянина недієздатним

Заява, яка стосується визнання недієздатності якоїсь особи, потрібно подавати до районного або міського судовий орган за місцем проживання заявника. Позивач повинен подбати про те, щоб суд мав можливість переконатися, що громадянин, якого визнають недієздатним, насправді знаходиться у відповідному для цього стані.

В ході судового провадження суддя повинен призначити проведення судово-психіатричної експертизи, під час якої встановлюється психічний стан громадянина, визнаного недієздатним. Проводиться огляд може за участю громадянина або заочно, тобто без його присутності, амбулаторно або стаціонарно.

Щоб уникнути непотрібних проблем, до того, як звертатися в судовий орган, рекомендується ретельно обстежити особу у психіатра і просити у доктора складання детального епікризу. У разі наявності підтвердних документів та визнання їх повноти та достатності, проведення експертизи в судовому порядку буде відбуватися заочно, в найкоротші терміни.

У разі наявності підтвердних документів та визнання їх повноти та достатності, проведення експертизи в судовому порядку буде відбуватися заочно, в найкоротші терміни

Коли відбувається звернення до судового органу з позовною заявою про визнання недієздатності громадянина, позивач не оплачує ніяких судових витрат, процедуру експертизи та звільнений від усіх інших витрат

Зразок заяви про визнання недієздатним в суд виглядає наступним чином:

У _____________________________
(Назва судового органу)

Позивач: _________________________
(Повне ПІБ, адреса проживання)
ЗАЯВА

про визнання недієздатним

(ПІБ особи, яку хочуть визнати недієздатною, рік народження), який припадає мені (вказати ступінь родинного зв'язку) і проживає зі мною разом, страждає від душевного (або іншого) захворювання з (дата) має групу інвалідності (яка група). У зв'язку з хворобою він не усвідомлює значення своїх вчинків, не здатний ними управляти, що проявляється в наступному (вказати прояви захворювання), і тому потребує опіки.

З огляду на викладене, відповідно до статті 29 російського Цивільного кодексу, а також ст. 131, 132, 281 ЦПК

ПРОШУ:

  1. Визнати (повне ім'я хворого, рік і місце народження) недієздатним.

У досудовому порядку прошу:

  1. У психоневрологічному диспансері запросити виписку з історії хвороби.
  2. Провести судово-психіатричну експертизу, в ході якої виявити, чи може хворий в силу свого захворювання керувати власними діями.

Перелік документів, які додаються:

  1. Копія заяви.
  2. Довідка про захворювання, документ про інвалідність.
  3. Документація, яка підтверджує наявність спорідненості заявника з хворим.

Дата подачі, підпис заявника

Заява про визнання громадянина дієздатним

Приклад заяви про визнання громадянина дієздатним

Завантажити заяву про визнання людини недієздатною

Завантажити зразок заяви про визнання людини недієздатною

встановлення опіки

Після того, як набула чинності судове рішення про позбавлення особи дієздатності, його потрібно передати в опікунські органи протягом трьох робочих днів. Опікун повинен бути призначений протягом 30 днів з моменту отримання судового рішення.

Коли недієздатність конкретної людини вже визнана судом, постає питання, що являє собою процедура оформлення опікунства і з чого її потрібно починати.

В цьому випадку зацікавлена ​​особа повинна звернутися в опікунські органи і надати необхідний пакет документів і заява, яке підтверджує його згоду на піклування. Такий список документів прописаний в урядовій постанові від 17.11.2010 р №927.

Зразок заяви на опікунство

Порядок оформлення опіки над недієздатним людиною виглядає наступним чином:

  • зацікавлена ​​особа подає заяву;
  • суд виносить відповідне рішення;
  • перевіряється наявність у опікуна офіційного місця роботи та інші умови, які необхідні для здійснення опікунських функцій.

Розгляд справи

Людина визнається недієздатним за умови дотримання певної процедури. Перший крок, який повинен зробити суддя після отримання заяви про визнання недієздатності - призначити проведення психіатричної експертизи, до ході якої буде визначено, яке психічний стан особи. У разі, якщо із заявою надано повний пакет документів, які підтверджують стан людини, можливо заочне проведення експертизи.

У разі проведення очного огляду, воно здійснюється в стаціонарі або в амбулаторних умовах. Законом допускається приміщення особи в психіатричний стаціонар в примусовому порядку в тому випадку, якщо вона ухиляється від експертизи. Підставою для цього є спеціальне визначення судового органу.

В судовому засіданні, яке проводиться у справі про визнання особи недієздатною, повинні брати участь наступні сторони:

  • особа, яка подала заяву;
  • представник органом прокуратури;
  • співробітник опікунської органу.

Громадянин, якого хочуть визнати недієздатним, також отримує запрошення взяти участь в засіданні суду. В ході розгляду він може висловлювати власну позицію по даній справі. Також він має право брати участь в процесі з представником, який в якості документа, що підтверджує його повноваження, має відповідну довіреність.

Якщо особа, яка страждає від розладу психіки, не має можливості прибути в зал суду, має проводитися виїзне судове засідання за місцем проживання такої людини.

Виділяють наступні етапи судового процесу про визнання людини недієздатною:

  • виступ особи, яка подала заяву;
  • виступ співробітника прокуратури і опікунської служби;
  • можливість дати пояснень особі, яку хочуть позбавити дієздатності;
  • розгляд медичних документів, які надані разом із заявою, і результатів судового огляду;
  • заслуховування показань свідків;
  • виступ лікаря, який проводив експертизу;
  • винесення судового рішення про визнання громадянина недієздатним або відмову в задоволенні вимоги заявника.

Судовий акт набирає сили через місяць після того, як він був прийнятий. До вступу документа в силу, людина, яку позбавили дієздатності, має право на оскарження рішення у вищестоящому судовому органі.

Коли акт набув чинності, протягом трьох днів він повинен бути спрямований до опікунської орган, який зобов'язаний у місячний термін призначити особі, позбавленої дієздатності, опікуна. До того, як призначений офіційний опікун, його роль виконує сам опікунська орган.

Щоб підвищити свої шанси на виграш справи, слід знати багато нюансів, в тому числі, як правильно подати заяву в суд .

Зразок заяви про зняття арешту з майна до суду доступний для ознайомлення в цієї статті .

Зразок як написати заяву в суд, щоб не отримати відмову в розгляді справи, наведено тут .

Що ж може служити підставами для визнання особи недієздатною?
Куди потрібно звертатися?
Як підготувати заяву до суду і яку процедуру доведеться пройти заявнику та особі, яка хочуть визнати недієздатним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online