Усиновлення дітей іноземними громадянами: за і проти

  1. Основні умови
  2. Правове регулювання
  3. Заборона на усиновлення
  4. Вимоги до кандидата
  5. Як оформити документи
  6. громадянство
  7. нагляд
  8. Можливі труднощі і нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно із законодавством нашої країни, усиновлення дітей-сиріт іноземними громадянами дозволено. Ця процедура має свої особливості та нюанси. До іноземним громадянам зараховуються росіяни, які проживають за кордоном протягом тривалого часу, особи без громадянства, а також мають подвійне громадянство, одне з яких російське. Варто уважно розглянути всі особливості процедури усиновлення російських сиріт іноземними громадянами, дізнатися все «за» і «проти», а так само законодавство і правове регулювання цього питання.

Варто уважно розглянути всі особливості процедури усиновлення російських сиріт іноземними громадянами, дізнатися все «за» і «проти», а так само законодавство і правове регулювання цього питання

Основні умови

У нашій країні не заборонено всиновлювати сиріт іноземним громадянам, але тільки після того, як буде доведено, що анкета дитини знаходиться у федеральній базі даних понад рік, і за цей період його не наважилися усиновити або удочерити на батьківщині. Пов'язано це, частіше за все з тим, що він потребує особливого догляду або операції, має захворювання з важким і тривалим лікуванням. У нашій країні труднощі лякають усиновителів, чого не скажеш про іноземців. До того ж в Росії дана процедура простіша на відміну від інших держав, хоча вона досить тривала і з рядом своїх особливостей.

Усиновити або удочерити неповнолітнього іноземний громадянин може тільки в тому випадку, якщо його неможливо влаштувати в російську сім'ю. Це повинно бути визначено судом за участю органів опіки та піклування.

Правове регулювання

Усиновлення дитини супроводжується дотриманням правового регулювання двох країн. Якщо усиновлювачем є громадянин іноземної держави, то процедура усиновлення або удочеріння здійснюється відповідно правовим регулюванням тієї держави, де проживає усиновитель. Якщо усиновитель не має громадянства, то враховуються закони держави, в якому він проживає. При цьому вони не повинні суперечити правовим нормам РФ.

Рішення про усиновлення приймає суд, його завдання полягає в тому, щоб проаналізувати представлені документи, висновки іноземних фахівців і зіставити їх з нормами Російського регулювання в галузі прав неповнолітніх. Завдання суду захистити інтереси усиновлюваної в першу чергу.

Заборона на усиновлення

У Росії неприпустимо усиновлення дітей громадянами США, ця заборона пов'язана з ім'ям Діми Яковлєва. Закон про заборону усиновлення Російських дітей громадянами США вступив чинності 28 грудня 2012 року.

Крім того, громадяни тих країн, в яких дозволені одностатеві шлюби не можуть усиновити російську дитину. Чи варто говорити про заборону усиновлення батьками, що складаються в одностатевому шлюбі.

В іншому усиновлювачами можуть бути повнолітні громадяни, їх різниця у віці з усиновленою не повинна бути менше 16 років. В іншому, якщо немає ніяких обставин проти даної процедури, можна зайнятися збором документів.

Вимоги до кандидата

Тут відмінності не значні. До іноземців пред'являються ті ж вимоги, що і до громадян РФ:

  1. є дієздатними і не мають недієздатних утриманців;
  2. мають житлоплощу, що відповідає санітарним нормам і вимогам;
  3. мають постійний дохід;
  4. не позбавлені батьківських прав;
  5. раніше не були усиновлювачами, у яких усиновлення було скасовано за рішенням суду;
  6. не мають судимість або не перебувають під слідством;
  7. не мають важкі захворювання.

Як оформити документи

Порядок дій при усиновлення або удочеріння дитини:

  1. слід звернутися до федерального банк даних російських сиріт і зробити вибір;
  2. відвідати установу, в якому він перебуває, прийняти рішення про усиновлення і довести до відома органи опіки та піклування;
  3. передати справу до суду для винесення вердикту.

Звичайно, процедура передбачає збір документів, їх слід надати в обласне відділення органів опіки та піклування. В першу чергу - це паспорт, він повинен бути визнаний на території нашої держави. Далі потрібно написати прохання про дозвіл на усиновлення і доступ до бази даних, і заповнити анкету за встановленою формою.

Серед інших документів - зобов'язання від компетентного органу своєчасно поставити на облік прибулого дитини в консульстві РФ, плюс копію ліцензії від цього органу. Також потрібно письмове свідчення від органів, які здійснюють контроль за прийомними дітьми в іншій країні, про те, що вони будуть проводити нагляд і надсилати звіт.

Рішення приймають органи опіки та піклування, установа в якому перебуває усиновлюваних і суд.

Документи, які потребують суд:

  1. свідоцтво про шлюб, якщо він зареєстрований;
  2. довідка про стан здоров'я;
  3. права власності на житло;
  4. Довідка про доходи;
  5. Довідка про відсутність судимості;
  6. дозвіл від держави на в'їзд і проживання російського дитини.

Всі документи, видані іноземною мовою, повинні бути перекладені на російську.

громадянство

Відповідно до законів РФ, громадянство дітей при усиновленні їх іноземними громадянами залишається незмінним. Якщо дитину усиновили іноземці, вони можуть протягом трьох місяців подати заяву про припинення Російського громадянства. Але при цьому усиновлений повинен отримати громадянство іншої країни і не залишитися особою без громадянства.

Якщо один з усиновителів має громадянство РФ, а інший є громадянином іноземної держави, але вони проживають на території Росії, то громадянство дітей при усиновленні не змінюється.

нагляд

Після дозволу суду на усиновлення або удочеріння російського дитини іноземним елементом, він має право вивести його за кордон і визначити місце проживання в своїй країні. Але не пізніше, ніж через три місяці усиновитель зобов'язаний зареєструвати його в Російському консульстві і поставити неповнолітнього на облік в органах соціального захисту, опіки і піклування.

До виповнення дитині 18 років контрольовані органи зобов'язані спостерігати за вихованням та утриманням усиновленої. Тобто наносити візити до прийомних батьків, оцінювати умови проживання, зовнішній вигляд дитини, обстановку в сім'ї, успішність в навчанні, не відбуваються чи проти нього неправомірні дії. Після перевірки слід складати звіт з додатком фотознімків і відсилати їх на перевірку до виконкому РФ.

Можливі труднощі і нюанси

Є кілька нюансів, які перешкоджають усиновленню іноземцями:

  • якщо є інші претенденти, перевага віддається громадянам РФ;
  • якщо проти виступають батьки або родичі дитини.

Процедура досить тривала і складна, вона має ряд особливостей і нюансів. Суду належить зіставити всі «за» і «проти», врахувати правове регулювання декількох країн і при цьому дотримати інтереси і права неповнолітнього.

Складність полягає в тому, що від іноземного громадянина можуть зажадати великий перелік документів, що підтверджують його здатність виховувати і утримувати підопічного.

Якщо в законодавстві різних країн вимоги суперечать один одному, суд буде керуватися тими правилами, які найкращим чином враховують інтереси дитини.

Незважаючи на те, що дана процедура досить складна, за статистикою в Росії третина дітей-сиріт всиновлюють іноземними громадянами. Така форма влаштування має свої негативні сторони, пов'язані зі складністю адаптації дитини в іншій країні, наприклад, подолати мовний бар'єр складно навіть дорослій.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online