Недієздатність громадянина: що це значить?

  1. Яким критеріям відповідає громадянин, який є недієздатним?
  2. Наслідки настання недієздатності
  3. Кримінальна та адміністративна недієздатність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Недієздатність, всупереч поширеній думці, це не завжди синонім неосудності. Крім психічних особливостей громадянина підставою для її наявності може бути неповнолітній вік, коли відсутність здатності самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки - тимчасове явище. Детальніше про підстави настання недієздатності читайте у цій статті.

Яким критеріям відповідає громадянин, який є недієздатним?

Наслідки настання недієздатності

Яким критеріям відповідає громадянин, який є недієздатним?

В силу статті 21 Цивільного кодексу Росії дієздатність, тобто здатність фізичної особи самостійно реалізовувати свої права, а також купувати і нести обов'язки, в повному обсязі настає по досягненні громадянином повноліття, тобто 18 років В силу статті 21 Цивільного кодексу Росії дієздатність, тобто здатність фізичної особи самостійно реалізовувати свої права, а також купувати і нести обов'язки, в повному обсязі настає по досягненні громадянином повноліття, тобто 18 років.

До цього віку громадяни мають часткової дієздатністю - наприклад, підлітки від 14 до 18 років, згідно зі статтею 26 ГК РФ, вже можуть здійснювати різні операції, але тільки за згодою або наступного схвалення батьків. Майнову відповідальність за наслідки таких угод вони несуть самостійно відповідно до закону.

Проте досягнення повноліття - далеко не завжди гарантія здобуття повної дієздатності. Стаття 29 ГК РФ допускає наступ недієздатності на підставі наявності у громадянина серйозного психічного розладу, що не дозволяє йому усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Важливо: встановлення недієздатності (визнання громадянина недієздатним) - виняткова прерогатива суду . Це правило єдине для всіх, і винятків з нього не існує. Те ж саме стосується обмеження дієздатності, при якому повнолітній громадянин прирівнюється в правах і обов'язках до підлітків, тобто позбавляється можливості здійснювати операції без згоди свого опікуна.

Таким чином, недієздатна людина - це той, хто підпадає під 1 з 2 критеріїв:

  • недосягнення певного віку;
  • наявність психічного захворювання, що не дозволяє громадянину віддавати собі звіт у своїх діях і керувати ними.

Наслідки настання недієздатності

Відповідно до пункту 1 статті 29 ГК РФ одночасно з визнанням громадянина недієздатним суд виносить рішення про встановлення над ним опіки і, відповідно, призначення опікуна. Як правило, опікунами стають найближчі родичі, але закон не називає наявність кровного споріднення обов'язковою умовою для цього.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Недієздатний громадянин - це завжди людина, позбавлена можливості працювати, тому мови про самостійне розпорядженні недієздатного людини заробітною платою йти не може. Однак існують і інші джерела доходу - пенсійні виплати, спадок і т. Д. Використовувати зазначені кошти мають право виключно опікун, але робити це він повинен тільки в інтересах свого підопічного.

Те ж саме відноситься до будь-яких операціях - недієздатність автоматично означає відсутність права на їх вчинення. Від імені та в інтересах особи, позбавленої дієздатності, в таких випадках виступає його опікун.

Кримінальна та адміністративна недієздатність

Відповідно до статті 19 КК РФ притягненню до кримінальної відповідальності може бути підданий виключно осудний громадянин, який досяг 16, а в деяких випадках - 14 років.

Аналогічна норма присутня в КоАП РФ щодо відповідальності за адміністративні проступки - за винятком частини, яка знижує віковий ценз.

Визначення неосудності повністю збігається з підставами визнання людини недієздатною через наявність психічного розладу: це відсутність у особи можливості усвідомлювати характер і значення своїх дій, а також керувати ними.

Таким чином, недієздатність майже напевно означає виключення громадянина з кола суб'єктів злочину і адміністративного правопорушення. Іншими словами, до відповідальності такі люди залучатися не можуть.

Важливо: з юридичної точки зору встановлена судом недієздатність не є безумовною підставою для звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності - для цього потрібно ще одне судове рішення, винесене на підставі висновку психіатричної експертизи про неосудність громадянина, який порушив закон.

Яким критеріям відповідає громадянин, який є недієздатним?
Яким критеріям відповідає громадянин, який є недієздатним?
Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online