Як успадковувати нерухомість за заповітом: правила в 2018 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство України встановило пріоритет спадкування за заповітом. Якщо померлий чоловік його не залишив, спадкоємці ділять майно в частках, встановлених згідно із законом, пише Domik.ua.

Спадкове право - відносини з приводу переходу прав, обов'язків і майна від померлої людини до його спадкоємців - описано в книзі VI Цивільного кодексу України. У Податковому кодексі України в розділі IV

"Податки на доходи фізичних осіб" описані правила оподаткування майна, отриманого в спадщину. Сімейний кодекс України в статтях 120-124 регламентує порядок встановлення батьківства і материнства дитини для визначення його права спадкування, ступінь спорідненості для визначення черговості спадкоємців і обмеження для наслідування.

Правила спадкування за кордоном описані в Законі України №2709-15 "Про міжнародне приватне право".

Порядок державної реєстрації документів про успадкування встановило Міністерство юстиції України, видавши наказ №296 / 5 "Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".

Нотаріуси відкривають спадкову справу після смерті громадянина або якщо суд визнав його померлим. Місцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо воно невідоме, то місцем відкриття спадщини вважають місцезнаходження заповіданого нерухомого майна. У разі, коли воно відсутнє - місце знаходження більшої частини рухомого майна.

Порядок успадкування нерухомості за заповітом

Цей процес відбувається, якщо померлий чоловік залишив заповіт і оформив його у нотаріуса. В ході нотаріального оформлення нотаріус заносить заповіт до державного "Спадковий реєстр", де документ отримує оригінальний номер.

Спадкоємці за заповітом - це особи, зазначені спадкодавцем в заповіті з перерахуванням переходять до них прав і майна. Спадкоємці підтверджують згоду прийняти спадщину або відмовляються від нього. Для підтвердження або відмови від спадщини встановлено строк шість місяців.

Зразок заяви про прийняття нерухомості в спадщину за заповітом

Відлік починається з моменту відкриття спадщини. Який погодився прийняти спадщину подає нотаріусу заяву, зразок якого встановив Мін'юст.

Зразок заяви про прийняття нерухомості в спадщину за заповітом

Якщо в термін шість місяців, зазначений у заповіті, спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини, вважається, що він його не прийняв.

Якщо спадкоємець не встиг подати заяву про прийняття спадщини в строк шість місяців, то він може подати заяву про прийняття спадщини в поточний момент.

При цьому такий спадкоємець повинен отримати письмову згоду інших спадкоємців, які погодилися прийняти спадщину у встановлений законом термін. Якщо інші спадкоємці не дали згоди включити до складу спадкоємців особа, яка не встигло подати заяву про прийняття спадщини у встановлений термін, така особа має право звернутися до суду з вимогою визнати його згоду.

Причини запізнення слід вказати в судовому позові. Якщо суд визнає їх обгрунтованими, термін подачі заяви про прийняття спадщини буде продовжений.

Для відмови від спадщини, зазначений у заповіті спадкоємець зобов'язаний подати відповідну заяву в термін шість місяців з моменту відкриття спадщини. Законодавці передбачили можливість відкликання заяви про відмову від спадщини. Це потрібно зробити до закінчення шести місяців, відведених на подачу заяв спадкоємцями. На відкликання заяви про відмову принцип продовження терміну не поширюється.

На відкликання заяви про відмову принцип продовження терміну не поширюється

Зразок заяви про відмову від прийняття спадщини

Зразок заяви про відмову від прийняття спадщини

Спадкоємець не має права прийняти або відмовитися від частини заповіданого майна. Прийняття та відмова від спадщини стосуються всього успадкованого майна.

Раніше ми розповідали, коли можна позбутися спадщини в Україні.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online