Уточнення меж земельної ділянки (встановлення, визначення, узгодження)

  1. Що це таке
  2. Головні застереження
  3. Коли це необхідно
  4. законні умови
  5. Хто і як робить перевірку і розрахунок
  6. Способи уточнення меж земельної ділянки
  7. Інші доповнення до умов
  8. Підстави і документація
  9. Нюанси та особливості процедури
  10. Порядок і терміни проведення
  11. складні ситуації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наявність у власності земельної ділянки змушує громадян враховувати величезну кількість правил, передбачених чинним законодавством.

Одним з найбільш важливих правил експлуатації різних територій є необхідність обов'язкового уточнення меж ділянки, що на практиці здійснюється далеко не у всіх випадках.

У зв'язку з цим багатьом власникам буде корисно дізнатися про те, як здійснюється визначення та уточнення меж земельної ділянки в 2019 році.

Що це таке

Уточнення кордонів певної земельної ділянки являє собою окремий різновид кадастрових робіт, головним призначенням яких є визначення конкретних координат поворотних точок конкретної території. Надалі на підставі отриманих результатів визначається місце розташування ділянки в навколишньому контексті, а також його конфігурація і точна площа.

Також варто відзначити, що процедура уточнення є вкрай важливу і необхідну операцію для власника земельної ділянки, так як в процесі її проведення передбачається можливість дооформлення будь-яких прилеглих безгоспних ділянок.

Кадастрові роботи є незмінною частиною процедури межування і підсумковим результатом. У вигляді електронної копії, яка оформляється уповноваженим кадастровим інженером, результати проведених робіт відправляються до державного кадастр нерухомості. Після цього їх вже переносять на паперовий носій, забезпечують усіма необхідними актами і передають власнику ділянки.

Головні застереження

Щоб розібратися в особливостях уточнення меж, слід зрозуміти, коли це взагалі потрібно і як регулюється дана процедура чинним законодавством.

Коли це необхідно

У разі купівлі земельної ділянки, який був раніше врахований, потрібно обов'язково виконати уточнення меж. Іншими словами, її проведення потрібно в тому випадку, якщо земельна ділянка знаходиться на кадастровому обліку , Але при цьому в реєстрі відсутня інформація про точне розташування даної території.

У зв'язку з цим досить часто виникають всілякі складності в процесі проведення будь-яких угод і всіляких юридичних дій з ділянкою незалежно від того, мова йде про продажу майна , Передачі його в якості спадщини або ж будівництва на ній будь-яких об'єктів .

Якщо в процесі придбання земельної ділянки потенційний власник виявив, що в наданій йому документації присутня будь-яка інформація, що стосується точного місця розташування ділянки, то в такому випадку найбільш оптимальним рішенням після передачі права власності буде провести уточнення меж, звернувшись для проведення даної процедури в Росреестр.

Якщо з'явилися якісь спірні ситуації з сусідами і було піднято питання про те, яка площа і кому належить, то в такому випадку може навіть подаватися судовий позов з вимогою про проведення уточнення меж.

У переважній більшості випадків такі ситуації зустрічаються в тому випадку, якщо позивач має підозри, що певна частина належить йому території була незаконно привласнена ким-небудь із сусідів.

Крім усього іншого, уточнення меж часто проводиться в процесі виконання всіляких землевпорядних робіт і при виявленні кадастрових помилок в документації, оформленої на зазначену ділянку.

Зразок заяви на уточнення меж земельної ділянки:

законні умови

Підставою для проведення даної операції може бути:

  • заяву, подану власником земельної ділянки;
  • заяву, подану сусідом зазначеної особи;
  • судове рішення;
  • ініціатива, подана територіальної адміністрацією;
  • ініціатива, подана територіальним відділенням реєструючого органу.

Завантажити бланк акту погодження меж земельної ділянки

При цьому повинен дотримуватися певний перелік умов, одним з яких є дотримання строку позовної давності, встановленого відповідно до статті 196 Цивільного кодексу.

Якщо встановлені правила з якої-небудь причини були виявлені більш, ніж за три роки до моменту звернення, і існували в якості відкритої і прийнятною форми встановленої площі, то в такому випадку результати проведеного межування можуть бути оскаржені в судовому порядку, і рішення в даному випадку виноситься на користь тієї особи, яким було визначено такий негласний регламент.

Стаття 196. Загальний строк позовної давності

Якщо ж такі діяли протягом більше п'ятнадцяти років, то в такому випадку їх можуть визнати на підставі терміну набувальною давністю.

При виникненні конфліктних ситуація нерідко використовується судове рішення, на підставі якого потрібне внесення коригувань в межі земельної ділянки, раніше оформленого на кадастровий облік.

Якщо помилка з'явилася в процесі реєстрації угод з нерухомістю на підставі норм, прописаних у Федеральному законі №218-ФЗ, то в такому випадку передбачається можливість призупинення реєстрації даної угоди з подальшим проведенням повторної перевірки всієї інформації, внесеної раніше в реєстр про місцезнаходження межових знаків.

Якщо помилка з'явилася в процесі реєстрації угод з нерухомістю на підставі норм, прописаних у Федеральному законі №218-ФЗ, то в такому випадку передбачається можливість призупинення реєстрації даної угоди з подальшим проведенням повторної перевірки всієї інформації, внесеної раніше в реєстр про місцезнаходження межових знаків

Зразок кадастрової виписки на земельну ділянку

Хто і як робить перевірку і розрахунок

Уточнення кордонів є однією з кадастрових робіт, а підготовкою всієї необхідної інформації, яка в подальшому буде вноситися в кадастровий облік, займається уповноважений кадастровий інженер. Зокрема, він повинен оформляти межовий план, який буде включати в себе всі дані за вказаною ділянці.

Для того, щоб встановити межі певної території, інженер повинен не тільки зібрати всі необхідні документи, а й виїхати безпосередньо на зазначену ділянку для проведення всіх необхідних вимірів. Таким чином, він повинен буде визначитися з координатами характерних кілочків або ж певних точок оточуючих зборів, які були встановлені власником нерухомості.

Завантажити форму межового плану

Після закінчення польових робіт і визначення фактичних меж інженером здійснюється обробка отриманих результатів та оформлення по ним межового плану. У разі необхідності оформляється акт погодження меж, який потрібно буде підписати із суміжниками в якості підтвердження того, що вказана ділянка жодним чином не торкнувся чужі кордону.

Способи уточнення меж земельної ділянки

Процедура уточнення меж тієї чи іншої території здійснюється наступним чином:

  1. Готується повний перелік необхідних документів, після чого визначається точна завдання, поставлене перед уповноваженим кадастровим інженером в процесі проведення різних операцій.
  2. Подається звернення в спеціалізовану геодезичну організацію, з представниками якої потрібно буде оформити угоду на надання відповідних послуг.
  3. До того, як кадастровий інженер приїде для проведення всіх необхідних робіт, всі сусіди сповіщаються про час проведення робіт.
  4. У визначену дату на зазначену територію прибувають фахівці, які проводять всі необхідні вимірювання і відзначають отримані результати на плані.
  5. На підставі зафіксованих результатів оформляється акт узгодження і межовий план.
  6. Акт узгодження в обов'язковому порядку повинен бути підписаний власником або його законним представником, фахівцем, який займався проведенням робіт, сусідами, а також уповноваженим представником регіональних органів влади, який засвідчував кордону.
  7. Після оформлення акта його прикладають до межевому плану з подальшою передачею замовнику в паперовому вигляді з підписом кадастрового інженера.
  8. Подана документація проходить перевірку уповноваженим фахівцем Росреестра, і по результату даної операції приймається рішення про схвалення або ж відмову в уточненні меж.

Зразок кадастрового паспорта на земельну ділянку:

Інші доповнення до умов

В процесі оформлення всіх необхідних кадастрових послуг, крім вищеописаних, потрібно враховувати також безліч інших нюансів.

Підстави і документація

Чинне законодавство не встановлює будь-якої конкретний перелік документів, які можуть знадобитися в процесі проведення процедури уточнення, але в будь-якому випадку рекомендується зібрати будь-які папери, які є.

В першу чергу, слід подбати про отримання наступних паперів:

  • кадастровий паспорт;
  • кадастрова виписка;
  • свідоцтво, яке підтверджує право власності або ж будь-якої іншої документ, що підтверджує наявність у зацікавленої особи права на ділянку;
  • розпорядження про присвоєння адреси.

В кожному окремому випадку потрібен свій пакет документів, і в даному випадку все буде залежати від того, на якому праві зазначену ділянку знаходиться у власності певного громадянина або компанії, а також який вид дозволеного використання присвоєно цій території. Буває і так, що певні документи на земельну ділянку доводиться замовляти з архіву.

Буває і так, що певні документи на земельну ділянку доводиться замовляти з архіву

Зразок свідоцтва про право власності на землю

Нюанси та особливості процедури

До 2011 року процедура визначення меж ділянок здійснювалася умовно, тобто описовим методом, але після того, як з'явилися нові правила, межі всіх територій почали повністю відповідати чинній геодезичній системі координат, що, в свою чергу, призвело до виникнення проблем, пов'язаних з накладенням кордонів сусідніх ділянок друг на друга.

Для усунення подібних кадастрових помилок подається позовна заява з відповідною вимогою. За результатами розглянутої справи уповноважені співробітники повинні будуть зобов'язати Росреестр виправити виниклу помилку, і вже уточнені кордону можуть бути правильними.

Якщо ж суперечка між сусідами щодо меж між їх земельними ділянками в принципі відсутня, то в такому випадку зацікавленій особі надається право розширити площу своєї земельної ділянки приблизно на 10% від тієї площі, яка вказується в кадастрі.

При цьому в процесі уточнення меж не варто забувати про наступні особливості:

  • уточнення здійснюється тільки по відношенню до тих ділянок, які вже раніше були поставлені на кадастровий облік;
  • для того, щоб провести уточнення, в обов'язковому порядку проводиться процедура межування, яка здійснюється сервісним центром або уповноваженим кадастровим інженером за певну оплату;
  • завжди є шанс на те, щоб безкоштовно розширити межі своєї земельної ділянки за рахунок проведеного уточнення меж на 10%, якщо сусіди не заперечують проти цього.

Порядок і терміни проведення

Порядок проведення даної процедури не залежить від будь-яких обставин і завжди є однаковим, але ось терміни підготовки межового плану можуть істотно відрізнятися.

Якщо ж зібраний повний пакет документів і їх перевірили уповноважені співробітники державних органів з подальшим наданням кадастрової інформації, фахівцям досить буде не більше чотирьох днів для того, щоб виконати польові виміри, в той час як сам документ буде оформлятися протягом двох-трьох днів, не враховуючи час, необхідний для узгодження.

складні ситуації

Конфлікти, пов'язані з розташуванням кордонів, можуть виникати з сусідами, і в деяких випадках навіть доходити до судових розглядів, через які потім і проводиться часто уточнення меж зі скороченням площі земельної ділянки відповідача, якщо їм був проведений самовільне захоплення частини сусіднього наділу за допомогою пересування виділених кордонів.

Важливо не забувати про те, що якщо площа території після уточнення меж скоротилася більш, ніж на 10% від початкових значень, то в такому випадку потрібно буде в обов'язковому порядку докласти обгрунтування цього уточнення від уповноваженого кадастрового фахівця, яке оформляється їм на окремому аркуші.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online