Реєстрація за місцем проживання. Покрокова інструкція.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Насправді, отримати реєстрацію за місцем проживання на сьогоднішній день досягла повноліття громадянину РФ набагато простіше, ніж ви думаєте Насправді, отримати реєстрацію за місцем проживання на сьогоднішній день досягла повноліття громадянину РФ набагато простіше, ніж ви думаєте. Якщо власник або власники житлоплощі згодні вас на ній прописати, то процес реєстрації триватиме не більше тижня. Якщо ж власником житлоплощі, на якій ви хочете зареєструватися за місцем проживання, є ви самі - часу буде потрібно ще менше.

Покрокова інструкція реєстрації за місцем проживання

Перший етап

Першою і головною умовою того, щоб реєстрація за місцем проживання в новій квартирі або будинку пройшла в найкоротші терміни - це відсутність прописки де-небудь в іншому місці. Тобто в паспорті в графі «прописка» повинен стояти штамп про те, що ви виписані з попереднього місця реєстрації. Тому, зібравшись реєструватися за місцем проживання, спочатку випишіть з того місця, де до сих пір ви були зареєстровані. Не дивуйтеся, що я нагадую про це, є кілька категорій громадян, які і не знали, що вони були десь зареєстровані: військові, студенти і люди без певного місця проживання. Перших прописують у військовій частині, де військовослужбовці знаходяться до моменту звільнення або переведення в іншу військову частину. Не всі з них знають, що даний етап їх біографії, а так само реєстрація за місцем проживання віддрукується не тільки в серцях, а й на сторінках паспорта. Друга категорія - студенти, які проживають в момент навчання у ВНЗ - в студентських гуртожитках, а після закінчення ВНЗ забувають з гуртожитку виписатися.

Анна 23 роки, менеджер з продажу «Коли я вчилася в університеті, як іногородньої, мені надали кімнату в студентському гуртожитку. Після закінчення ВНЗ я поїхала назад до рідного міста і лише через два роки дізналася, що все ще прописана в студентському гуртожитку. Для мене це було не тільки сюрпризом, але і ситуацією, що влетіла мені в чималу суму грошей. Довелося повертатися туди, чекати, коли мене випишуть з гуртожитку. З іншого боку я не розумію, як могли залишитися непоміченим в гуртожитку «мертві душі»? Адже після мене там прописували інших студентів, а мене виходить, «не помітили»? »

Найчастіше прописка в таких гуртожитках спочатку проставляється в паспорті на 3-5 років, теоретично термін її дії повинен закінчитися автоматично після закінчення терміну навчання, ан - немає. Листок вибуття і штамп про закінчення реєстрації - все повинно бути присутнім. Якщо прописка в гуртожитку не тимчасового характеру, то не помітити такі «мертві душі» і того простіше, адже в кімнату, де проживав і теоретично все ще проживає «колишній» студент, кілька років взагалі нікого можуть не прописувати за збігом обставин.

Другий етап

Разом з листком вибуття з попереднього місця реєстрації протягом 7 робочих днів ви повинні звернутися до посадовим особам, відповідальним за реєстрацію, чи то пак до паспортиста вашої ділянки проживання, якщо новим місцем реєстрації є квартира. До цієї інстанції ви надаєте:

  • паспорт, або інший документ, що засвідчує особу;

документ, який є підставою для заселення в житлове приміщення (свідоцтво про право власності і договір купівлі-продажу, ордер, свідоцтво про право на спадщину житлового приміщення, рішення суду про визнання права користування житловим приміщенням, заяву особи, що надала громадянину житлове приміщення, або інший документ або його нотаріально завірена копія);

Андрій 47 років, програміст «Нещодавно, продавши квартиру, переїхали до приватного будинку. Якщо виписка з квартири зайняла один день, так як паспортист нашої ділянки - порядна людина і кваліфікований працівник, то прописка в приватному будинку - це ціла проблема. У приватному секторі, як з'ясувалося, всі питання реєстрації за місцем проживання кожен вирішує самостійно. Куди йти тепер, навіть не знаю ».

Насправді, реєстрація за місцем проживання в приватному секторі - не таке вже марудна справа, як здається на перший погляд. Так, звернутися до паспортиста не вийде, а крім інших документів, йому надаються, від вас буде потрібно ще і будинкова книга. З усім цим пакетом документів вам доведеться на пряму звертатися до органів реєстрації за місцем проживання самостійно, вистоявши там черга. З одного боку - черга пригнічує, зате реєстрація за місцем проживання буде проставлена вам або відразу, або, максимум, через три робочих дні.

Максим 32 роки, підприємець «Нещодавно зіткнувся з дивною ситуацією. У квартирі, власниками якої я є спільно з дружиною, я хотів прописати свого брата. Дружина не схвалила цієї ідеї, в результаті брата прописати не вдалося? Як же так? Адже частина квартири належить мені, невже я не маю права прописати в ній власного брата ».

У разі, якщо ви хочете прописатися десь в чужій квартирі або в квартирі родичів, то від кожного з власників цієї житлоплощі потрібно письмову згоду, що вони не заперечують проти вашої реєстрації в їхній квартирі. Якщо ж хтось із власників тимчасово відсутній (перебуває на службі в армії, в місцях позбавлення волі, в лікарні) або проти цього, то прописатися в такій квартирі новому члену сім'ї або просто знайомому - неможливо, принаймні - це незаконно. Якщо ви володієте власністю спільно з кимось із членів сім'ї, то його згода на реєстрацію нового мешканця - обов'язково.

третій етап

Третім етапом реєстрації за місцем проживання є подача посадовою особою (паспортистів), відповідальним за реєстрацію, пакета документів разом з формами статистичного обліку в органи реєстраційного обліку. Форми статистичного обліку, як правило, можна придбати в спеціалізованих комерційних організаціях. Практично при кожному паспортному столі або органі реєстраційного обліку є такі фірми, які за помірну плату зроблять вам пакет форм статистичного обліку за п'ять хвилин.

До речі, закон про реєстрацію говорить, що подача документів посадовою особою повинно проводитися в 3-денний термін з дня звернення громадян. Органи реєстраційного обліку в 3-денний термін з дня надходження документів зобов'язані зареєструвати громадянина за місцем проживання і поставити в його паспортах відмітку про реєстрацію за місцем проживання. Громадянам, реєстрація яких здійснюється за іншим документам, котрі засвідчують особистість, видається свідоцтво про реєстрацію за місцем проживання.

Реєстрація неповнолітніх за місцем проживання

Скажемо відразу, що реєстрація за місцем проживання новонароджених до 6 місяців необов'язкова. Далі дитини потрібно прописувати, якщо у нього не буде прописки, дитині можуть не видати страховий поліс ОМС. До 6 місяців його зобов'язані обслуговувати в медичних установах без поліса ОМС. Теоретично, дитина, не має реєстрації, не може бути поставлений в чергу на дитячий сад. На практиці ж не всі сади вимагають надати прописку дитини, часто просто просять пред'явити паспорт одного з батьків зі штампом прописки в ньому і ставлять на чергу за місцем прописки одного з батьків. А ось для оформлення щомісячної допомоги на дитину і материнського капіталу потрібно подати довідку з місця проживання, в т.ч. з інформацією про реєстрацію дитини.

Для реєстрації дитини в квартирі необхідно мати наступний пакет документів:

  • письмову згоду власників житлоплощі про те, що вони не проти того, що в їх квартирі буде прописана дитина.

Олександр 30 років, архітектор «Нещодавно придбали нову квартиру, дружині реєстрація за місцем проживання дісталася, можна сказати, безболісно. Я прописуватися в новій квартирі не вважав за потрібне, так як прописаний в квартирі у своїх батьків. Коли почали прописувати в нову квартиру нашого спільного дитини, який до цього моменту ніде прописаний ні, то зіткнулися з такою паперовою тяганиною, що надовго запам'ятали цей момент »

Місце проживання дітей при роздільному проживанні батьків встановлюється угодою батьків. Якщо батьки прописані на різних житлоплощі, то прописати дитину можна на будь-яку з двох квартир або будинків. Якщо власниками квартири, куди прописують дитини є батько й мати, то кожен з них повинен написати згоду про те, що він не проти прописати на своїй житлоплощі свого ж дитини. Якщо ж при цьому, будучи власником частини квартири, один з батьків прописаний в іншому місці, то в місці його реєстрації він повинен надати довідку про те, що дитина за адресою його проживання ніколи зареєстрований не був. Так само надати з місця своєї реєстрації характеристику. Ця тяганина може тривати кілька місяців, прописати дитину набагато складніше, ніж прописати дорослої людини, це факт.
Ліна Гриценко, RealtyPress.ru
Читайте також:
Перепланування квартир - просто про складне
10 порад при покупці квартири від забудовника
Плюси і мінуси приватизації
Поручитель по кредиту: плата за довіру або як законно піти від відповідальності



З іншого боку я не розумію, як могли залишитися непоміченим в гуртожитку «мертві душі»?
Адже після мене там прописували інших студентів, а мене виходить, «не помітили»?
Дружина не схвалила цієї ідеї, в результаті брата прописати не вдалося?
Як же так?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online