Як знайти автомобільний штраф за номером постанови?

  1. 1. Чи існують в Україні онлайн-ресурси для перевірки штрафів ДАІ?
  2. 2. Якими способами можна оплатити штраф ДАІ?
  3. 3. Як упевнитися в оплаті штрафу?
  4. 4. До яких наслідків може привести несплата штрафу ДАІ?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перевищили швидкість Перевищили швидкість? Проїхали під «цеглину»? Обігнали автомобіль на пішохідному переході? Все це обов'язково призведе до виписки штрафу про порушення ПДР України. При цьому останнім часом фіксація правопорушень здійснюється не тільки працівниками ДАІ та Національної поліції, але і шляхом фото- і відеозйомки . Як же в такому випадку водій дізнається про наявність штрафу та своє зобов'язання перед ДАІ? Адже, як відомо, будь-яка затримка зі сплати штрафу веде не тільки до його збільшення, але і до ймовірності втратити право керувати транспортним засобом, і навіть володіти.

1. Чи існують в Україні онлайн-ресурси для перевірки штрафів ДАІ?

Практика, коли через спеціальні електронні ресурси кожен водій і автовласник отримує можливість дізнатися про свої правопорушення, в Україні поки не реалізувала себе. Подібним нововведенням вже досить давно користуються російські водії, тим не менш, в нашій країні також існує можливість дізнатися про наявність несплачених штрафів.

Все, що для цього потрібно - звернутися в будь-яке представництво ДАІ в будь-якій точці України і попросити про надання такої інформації. Необхідність в подібному може виникнути в дуже різних ситуаціях. Наприклад, якщо ви хочете отримати візу для виїзду за кордон, Вам можуть відмовити в її наданні тільки через наявність несплаченого штрафу. Але чи можливо таке, що водій не знав про своє штраф і не сплатив його вчасно? Щоб розібратися в цьому, розглянемо весь процес оформлення протоколу про правопорушення та процедурі його погашення водієм.

Як, ким і коли може бути оформлений протокол про правопорушення на дорозі? Після того, як в Україні з'явилася Національна поліція, обов'язок штрафувати водіїв і пішоходів на дорозі перейшла в їх компетенцію. Тим не менш, до цих пір не припинила свою діяльність і служба ДАІ, яка діє на своїх старих правах (хоча свої повноваження вони зберігають лише до кінця 2016 року).

Отже, при порушенні правил дорожнього руху представники правоохоронних органів повинні при вас скласти відповідний протокол, який буде діяти як постанову про покарання водія за це правопорушення. У такій ситуації протокол оформляється безпосередньо при водія, і останній має право вносити в нього свої поправки, які також можуть вплинути на суму штрафу. За результатом оформлення правопорушення водій отримує копію протоколу, згідно з яким він і повинен здійснити оплату штрафу.

Але існують випадки, коли правопорушення на дорозі фіксується працівниками відповідних правоохоронних служб, а через фото- і відеоспостереження Але існують випадки, коли правопорушення на дорозі фіксується працівниками відповідних правоохоронних служб, а через фото- і відеоспостереження. В такому випадку, результат порушення правил дорожнього руху України все одно буде вручну оброблятися працівниками поліції, і правопорушник обов'язково отримає за місцем свого проживання повідомлення про необхідність виплатити штраф. Сьогодні також автовласники отримали можливість дізнаватися про штрафи шляхом електронного або смс-повідомлення. Отримувати такі повідомлення можна абсолютно безкоштовно, для цього необхідно лише залишити свої контактні дані в МВС.

Таким чином, незалежно від того, як саме було зафіксовано правопорушення, автовласник буде обов'язково повідомлено про необхідність сплати штрафу. Але нерідко виникають ситуації, коли повідомлення на кшталт і було відправлено, але ось водій чомусь своєчасно штраф не погасив. Трапляється подібне з наступних причин:

1. При оплаті штрафу водій неправильно вказав реквізити. Сьогодні при оплаті важливо вводити всі реквізити постанови, щоб система могла максимально точно визначити, хто і за який штраф вносить гроші. Однак, якщо хоча б одна цифра була вказана неправильно, штраф так і залишиться висіти на водія, хоча той вважатиме себе повністю чистим перед законом. З цієї причини дуже важливо зберігати при собі квитанцію про сплату, завдяки якій можна буде підтвердити відсутність заборгованостей.

2 2. Повідомлення не дійшла до водія. Таке часто буває в тих випадках, коли людина не проживає за місцем фактичної прописки. Однак відповідальність за виникнення подібної ситуації все одно лежить на водієві, хоча шанси звернутися до суду для того, щоб не переплачувати за несвоєчасне погашення штрафу, у водія все ж є. З цієї причини, навіть в тому випадку, якщо у вас на руках є постанова і квитанція про сплату штрафу, все ж краще поцікавитися в ДАІ, чи дійсно вони отримали гроші від вас, і чи був погашений ваш «борг».

2. Якими способами можна оплатити штраф ДАІ?

Сьогодні процедура оплати штрафів досить проста, оскільки після сплати відповідної суми водієві не потрібно додатково бути в ДАІ і підтверджувати оплату шляхом надання квитанції. Якщо все реквізити при оплаті були вказані правильно, то штраф буде погашений автоматично, і ніяких претензій ДАІ до водія більше не матиме. Отже, сплатити штраф ДАІ згідно з відповідною постановою (протоколу вчинення правопорушення) кожен водій може:

1. У відділенні будь-якого банку. Досить простий спосіб для будь-якого водія, оскільки навіть не вимагає наявності рахунку в банку. Проте, будь-яка недбалість касира і внесення в квитанцію неправильних даних може призвести до того, що гроші підуть не за призначенням, і вам доведеться довго доводити свою правоту. Також великим мінусом є комісія, яку обов'язково доведеться виплатити банку. Чим більша сума штрафу, тим більше буде і комісія.

2 2. Електронним платежем через сайт вашого банку. Тут також все дуже просто, оскільки, перейшовши в потрібне віконце, вам буде потрібно вказати лише необхідні реквізити і номер своєї картки, з якої і будуть зняті гроші. Комісія тут також передбачається, але вона буде трохи нижче, ніж при оплаті в відділенні.

3. Через електронні платежі, доступ до яких також можна отримати через Інтернет. В цьому випадку гроші можна буде зняти не тільки з банківської картки, а й з електронного гаманця. Комісія може взагалі не зніматися.

4. Вуличні термінали. Подібні сервіси можна зустріти буквально в кожному магазині і холі будь-якої установи. Оплату вносити через такий термінал досить просто, тільки ось знову доведеться переплатити, оскільки з вас обов'язково буде знята комісія.

5 5. Безпосередньо через офіційний сайт ДАІ - www.sai.gov.ua. Тут є відразу три посилання, які дозволять кожному користувачеві перейти на сайт оплати штрафу. Зокрема, тут, крім звичних банківських та електронних систем оплати, можна отримати доступ до сайту ukrpayment.com.ua, який був розроблений безпосередньо для погашення штрафів (але багато автовласників рекомендують все ж звертатися в банк, оскільки подібні ресурси дуже часто показують погану роботу або ж взагалі не завантажуються). Але незалежно від того, як саме ви здійснюєте оплату штрафу, не забувайте зберігати квитанцію, яка є найбільш надійним підтвердженням здійснення даної операції.

3. Як упевнитися в оплаті штрафу?

Зазвичай це питання не турбує водіїв, так як, сплативши штраф і отримавши на руки квитанцію, вони з чистою совістю відправляються далі їздити на своєму «залізному коні». Однак ті, хто вже стикався з неправильною сплатою штрафу, будуть намагатися отримати додаткове підтвердження відсутності «заборгованостей».

Щоб отримати інформацію про сплату штрафу, необхідно йти тим же шляхом, що і для підтвердження його наявності. Надати вам її можуть тільки співробітники поліції і ДАІ, які мають доступ до відповідної бази.

Звернувшись в будь-яке відділення ДАІ до інспектора адміністративної практики, ви зможете запросити всю інформацію про свій автомобіль і історії сплаті штрафів. При необхідності інформацію про відсутність несплачених штрафів вам можуть видати в письмовому вигляді.

4. До яких наслідків може привести несплата штрафу ДАІ?

В першу чергу, згадаємо той факт, що, згідно з українським Кодексу про адміністративні правопорушення, водій зобов'язується за все протягом 15 днів з моменту отримання постанови від працівників ДАІ або поліції повністю погасити всю суму штрафу В першу чергу, згадаємо той факт, що, згідно з українським Кодексу про адміністративні правопорушення, водій зобов'язується за все протягом 15 днів з моменту отримання постанови від працівників ДАІ або поліції повністю погасити всю суму штрафу. В іншому випадку її розмір збільшиться вдвічі. При цьому ще в протягом 10 днів водій може оскаржити штраф в суді, якщо вважає, що подібне стягнення по відношенню до нього було неправомірним. Але що ж чекає водія в тому випадку, якщо в зазначений термін він не зміг сплатити всю суму штрафу?

В першу чергу, як вже згадувалося, розмір штрафу відразу ж виростає удвічі, і навіть якщо водій одумається погасити потрібну суму на 16-у добу після отримання постанови, йому доведеться заплатити в два рази більше. Також після закінчення 15 днів справу про несплату штрафу передається у виконавчу службу (правда, на цей процес вже може піти 3 місяці, так що у водія все ж буде шанс уникнути подібного).

Виконавча служба, в свою чергу, пропонує порушнику ще протягом 7 днів погасити штраф. Подібне повідомлення відправляється порушнику за місцем проживання. Якщо ж у неї немає подібних даних, до суду може бути передано постанову про необхідність оголосити правопорушника в розшук.

До того ж, як тільки справа про штраф переходить до повноважень виконавчої служби, до штрафу додасться ще 10% виконавчого збору До того ж, як тільки справа про штраф переходить до повноважень виконавчої служби, до штрафу додасться ще 10% виконавчого збору. При несплаті штрафу в 7-денний термін виконавча служба має повноваження відшкодувати необхідну суму через стягування заробітної плати або ж конфіскацію майна. Якщо людина вирішить перешкоджати діям виконавчої служби, він може навіть може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Негативною стороною втручання в справу про сплату штрафу ДАІ виконавчої служби є і необхідність компенсації її органам витрат на проведення виконавчих дій. Тобто, крім свого подвоєного штрафу, правопорушнику доведеться оплатити витрати на його пошук, опис майна, його транспортування. В результаті сума додаткових витрат може в кілька разів перевищити першорядну суму штрафу. Варто розуміти, що якщо сума боргу перед державою складе більше 10 мінімальних зарплат, то конфіскувати у правопорушника можуть навіть будинок або земельну ділянку.

Термін давності

Виходить, що за просту несплату штрафу за перевищення швидкості автовласник може позбутися свого житла. Однак іноді ситуація може скластися і на користь правопорушника. Як зазначалося вище, якщо протягом 15 днів штраф не буде сплачено, справа про нього протягом 3 місяців має перейти до повноважень виконавчої служби. Однак, якщо за ці 3 місяці виконавче діловодство так і не почалося, можна вважати, що борг правопорушника був прощений за закінченням терміну давності.

При цьому, якщо така постанова і було відкрито вже через 4 місяці, правопорушник може його оскаржити в суді і домогтися того, що він не буде гасити ні штраф, ні додаткові компенсації виконавчій службі При цьому, якщо така постанова і було відкрито вже через 4 місяці, правопорушник може його оскаржити в суді і домогтися того, що він не буде гасити ні штраф, ні додаткові компенсації виконавчій службі. Проте, наявність подібного досвіду взаємодії з правоохоронними органами все одно може вилізти водієві боком. Адже інформація про те, що штраф не був погашений в зв'язку із закінченням терміну давності, все одно залишиться в базі даних ДАІ і поліції, тому при спробі зареєструвати або перереєструвати автомобіль у водія можуть виникнути певні труднощі.

Таким чином, сподіватися на те, що про вас просто забудуть, і оплачувати штраф так і не доведеться, не варто. У деяких випадках доведеться заплатити не тільки штраф, але і додаткові компенсації виконавчій службі. З цієї причини прагніть розбиратися з усіма боргами у встановлені терміни, тим більше, що оплатити штраф сьогодні можна не виходячи з дому, при цьому навіть не потрібно буде нести квитанцію в ДАІ. Щоб переконатися в тому, що оплата пройшла правильно, і штраф був відзначений як оплачений, в будь-який зручний час можна звернутися в службу ДАІ або поліції, де вам зобов'язані надати подібну інформацію. Але якщо всі реквізити були вказані правильно, ніяких складнощів з ДАІ у вас не повинно виникнути.

1. Чи існують в Україні онлайн-ресурси для перевірки штрафів ДАІ?
2. Якими способами можна оплатити штраф ДАІ?
3. Як упевнитися в оплаті штрафу?
4. До яких наслідків може привести несплата штрафу ДАІ?
Перевищили швидкість?
Проїхали під «цеглину»?
Обігнали автомобіль на пішохідному переході?
Як же в такому випадку водій дізнається про наявність штрафу та своє зобов'язання перед ДАІ?
1. Чи існують в Україні онлайн-ресурси для перевірки штрафів ДАІ?
Але чи можливо таке, що водій не знав про своє штраф і не сплатив його вчасно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online