Життя в мегаполісі: «Там таких

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наші співвітчизники, особливо молодь, прагнуть виїхати жити в великі міста - Москву і Санкт-Петербург. Мотив один: цікава, насичена життя, перспектива, робота. Але так чи безхмарне життя в мегаполісі? Цю тему на обговорення читачам пропонує Ігор Панкратов, розповівши свою реальну історію. Протягом останніх чотирьох років він жив в Санкт-Петербурзі, а тепер переїхав в Сиктивкар.

Протягом останніх чотирьох років він жив в Санкт-Петербурзі, а тепер переїхав в Сиктивкар

Сиктивкар - привабливе місто для початку кар'єри. Фото Юрія Кабанцева

- Як ви опинилися в Санкт-Петербурзі?

- До Пітера я жив в декількох містах Росії - Пермі, в Кіровській області. Потім по роботі переїхав в північну столицю. З точки зору роботи, так, у мене було все благополучно: робота подобалася, дохід був гідний, зручний графік. Але ось все інше виявилося некомфортним.

- Як ви вирішили квартирне питання? Кажуть, ціни в Пітері на житло такі ж, як в Сиктивкарі.

- Скажу відразу, що ціни на квартири в північній столиці набагато вище, ніж тут. А ось на житло на околицях і в непрестижних районах, в будинках, де тисячі квартир, - так, вони нижче. Але жити в таких будинках дуже некомфортно. Ми купили квартиру в одному з таких, що будуються мікрорайонів. Але, як виявилося, будинок був побудований не для людей, а для продажу «квадратних метрів». Таких будинків - безліч. Це «панельки», далеко від метро, ​​густонаселені. Наш район розташовувався в п'яти кілометрах від очисних споруд, тому ми навіть вікна не могли відкрити, такий був запах. Сам будинок - двадцятиповерховий. Доводилося по 10-15 хвилин чекати ліфта в під'їзді, щоб доїхати до свого поверху. Таке житло відносно дешеве. Його купують люди з невисоким достатком. Будуються будинки комплексом, але забудова йде «чергами». Паркінги - в останню чергу, а місце в них коштує як однокімнатна квартира. Благоустрій дворів проводиться після здачі всього комплексу. Так що поки йде будівництво - на території брудно, по сусідству - будмайданчик. Школи, садочки здаються з недоробками. У будівельників це називається «здати базу», тобто базовий мінімум, з яким об'єкт може працювати. У нас, наприклад, школу здали без спортзалу і басейну. Їх добудовували потім майже чотири роки. Звичайно, нашу сім'ю це не влаштовувало.

- Кажуть, що Пітер - менш напружений в плані пробок на дорогах, ніж Москва. Це так?

- підрахував, що в пробках я проводив 5,5-6 годин на добу (в місяць - повних шість днів, викинутих з життя). Дуже часто відстань в 300 метрів можна долати годину, два, три. Тому розповіді жителів мегаполісів про носіння памперсів в дорозі - на жаль, сумний факт з життя великих міст. На вихідні ми з сім'єю вибиралися максимум - до торгового центру. У Сиктивкарі ж я встигаю і з друзями зустрітися, і по магазинах походити. Для мене дивно, що зараз на дорогу до роботи я витрачаю 10 хвилин. Важливо, що майже всюди можна припаркуватися. У Пітері мені доводилося ставити машину в кілометрі від будинку, тому що ближче паркувальне місце коштувало мільйон рублів.

- А люди як?

- У мегаполісах люди злі, напружені. Людей озлобляют розшарування суспільства на багатих і бідних і постійний поспіх. Всі поспішають, не відпочивають, автомобілісти сигналять, ночами шумно, нерви постійно на межі. Їжа на ходу, читання, інтернет - теж. А це забирає сили, здоров'я. Тому 3-5 років столичного життя років до 35-40 невідомо чим обернуться. Люди в мегаполісах не товариський. Наприклад, з восьми сусідів по сходовому майданчику я знав лише одного. Та й з дітьми практично не спілкувався: бачив їх тільки сплячими.

- Ну, можливо, це компенсується високими доходами, які обіцяє столиця?

- Якщо порівнювати з Сиктивкар, то тут на 30 тисяч рублів можна прожити як на 100 тисяч в Пітері. Але на початковому етапі в Пітері вам запропонують всього 30-40 тисяч рублів. З них - оренда житла (кімната або квартира - 15-25 тисяч); харчування - тисяч 10-15, транспортні витрати (поїздка в метро - 28 рублів), мобільний зв'язок, медичне обслуговування, витрати на одяг, взуття. До речі, взуття - це важлива видаткова частина бюджету, так як в мегаполісах її вистачає на сезон через обробку доріг і тротуарів хімічними реагентами. Відвідування музеїв, театрів, концертів - теж дорого: квитки 2-4 тисячі рублів. У багатьох лише створюється ілюзія, що в мегаполісі вони будуть жити щасливо, купувати модні речі, обідати в дорогих ресторанах.

- Всі ці обставини і змусили вас переїхати в Сиктивкар?

- Так. Нас вистачило рівно на 4 роки. Ми зрозуміли, що якість життя і божевільний ритм Пітера нам не подобається. Тому із задоволенням прийняли пропозицію знайомих переїхати Сиктивкар. Тут стабільно, спокійно, можна більше часу проводити з сім'єю, легко вибратися у вихідні за місто. У місті є куди сходити. І він - перспективний. Сиктивкар будується; сюди переїжджає багато жителів півночі, селян. А захотілося з'їздити на кілька днів в Москву або Пітер, така транспортна можливість є. Можливо, в мегаполіси варто їхати виключно на заробітки (молодим - на навчання), віддати цьому кілька років життя, значну частину здоров'я. Але потрібно розуміти, що таких там - мільйони і «краса життя» великого міста досить умовна для простої людини. Корисніше і комфортніше жити в невеликому місті, будувати кар'єру, повноцінно відпочивати і жити в своє задоволення.

Але так чи безхмарне життя в мегаполісі?
Як ви вирішили квартирне питання?
Це так?
А люди як?
Ну, можливо, це компенсується високими доходами, які обіцяє столиця?
Всі ці обставини і змусили вас переїхати в Сиктивкар?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online