Що таке топографічна зйомка ділянки? Чому, її потрібно робити перед початком будівництва?

  1. Топографічна зйомка ділянки Топографічну зйомку ділянки називають ще геодезичної зйомкою або геоподосновой....
  2. Масштаби і види геос'ёмкі
  3. види масштабів
  4. Види геодезичних робіт
  5. Топос'ёмка як головний документ земельної ділянки
  6. Черговість виконання робіт і кінцева документація
  7. Період актуальності геодезичної зйомки
  8. Необхідні вихідні документи
  9. Вартість топографічних робіт
  10. Як зробити топографічну зйомку дешевше?

Топографічна зйомка ділянки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Топографічна зйомка ділянки

Топографічну зйомку ділянки називають ще геодезичної зйомкою або геоподосновой. Вона виконується інженерами-геодезисти для докладного дослідження території з подальшим складанням топокарти, на якій будуть відзначені кордону, рельєф, будівлі та споруди, лінійні комунікації.

Топографічна зйомка - один з основних документів земельної ділянки. Він знадобиться для оформлення власності, отримання дозволу на будівництво споруд і комунікацій, прив'язки до існуючих мереж - електрики, газу, каналізації, проведення інженерно-геологічних вишукувань.

Геоподоснова рівноцінна паспорту. Вибираючи виконавця, варто уважно перевірити наявність ліцензій, допусків на виконання геодезичних робіт і необхідних атестатів.


законодавче регулювання

Весь комплекс інженерно-геодезичних робіт законодавчо регламентований. Порядок проведення робіт, обробка даних і оформлення готового документа закріплені в наступних офіційних документах:

  • РСН 72-88 "Інженерні вишукування для будівництва. Технічні вимоги до виробництва зйомок підземних (надземних) комунікацій" від 01.01.89г .;
  • СП 126.13330.2012 "Геодезичні роботи в будівництві. Актуалізована редакція СНиП 3.01.03-84";
  • ФЗ № 78-ФЗ "Про землеустрій" від 2001 р. (Ред. Від 13.07.2015); ФЗ № 431-ФЗ "Про геодезії, картографії та просторових даних" від 30.12.15.

Масштаби і види геос'ёмкі

Масштаб і вид топографічної зйомки описують її детальність і призначення.

види масштабів

Цифрове позначення масштабу говорить про подробиці зйомки. До дрібномасштабним відносяться карти, відмічені як 1:10 000, 1:25 000, 1:50 000. У землевпорядників вони не знаходять широкого застосування. Актуальними великомасштабні карти: 1: 100, 1: 200, 1: 500, 1: 1000, 1: 2000 і 1: 5000. Для докладного опису досить масштабу 1: 500, який повинен відповідати вимогам ГКІНП-02-033-82.

Види геодезичних робіт

Цілі геодезичної зйомки визначають вид робіт, методики і використовувані вимірювальні прилади та обладнання. Виходячи з цього виділяють наступні види:

  1. наземна з використанням фототехніки;
  2. фасадна для існуючих будівель;
  3. подеревная великого масштабу із зазначенням порід, висоти і товщини стовбурів;
  4. теодолитная;
  5. точна тахеометрическая;
  6. аерофотознімання, масштаб якої обмежений 1:10 000;
  7. зйомка з супутника.

Топос'ёмка як головний документ земельної ділянки

Інженерно-топографічний план території - основний документ, на підставі якого можливі подальші дії:

  1. оформлення у власність; проектування і узгодження майбутнього будівництва;
  2. прокладка лінійних комунікацій;
  3. узгодження проведення земляних робіт;
  4. інженерно-геологічне дослідження території;
  5. роботи з ландшафтного проектування, вертикальну та горизонтальну планування.

Черговість виконання робіт і кінцева документація

Весь комплекс геодезичних робіт можна розділити на чотири стадії.

  1. На підготовчому етапі складається технічне завдання, відбувається аналіз архівних даних і існуючих вихідних матеріалів. Можливо знадобиться отримати дозвіл на роботи в Управлінні архітектури і Містобудування.
  2. На польовій стадії на території працюють геодезисти, проводячи вимірювання на местності.Камеральний етап включає в себе обробку отриманих вимірювань, складання геоподоснови з нанесенням всіх даних і об'єктів, збір кінцевого пакета документів.
  3. На завершальному етапі готовий пакет з документами, продубльований в електронному вигляді, передається замовнику.

Період актуальності геодезичної зйомки

Це питання строго регламентований. В СП 11-104-97 "Інженерно-геодезичні вишукування для будівництва" закріплений термін дії на 2 роки (п.5.60). В цей термін має бути укластися з проектуванням, оскільки після закінчення двох років геодезистів доведеться викликати заново і знову виконувати всі роботи, включаючи узгодження.

Необхідні вихідні документи

При укладанні договору, необхідно буде надати наступні документи:

паспорт для фізичних осіб; пакет з копіями установчої документації для організацій; підтвердження права власності;

доручення;

технічне завдання з коротким переліком необхідних робіт;

кадастровий паспорт ділянки (якщо є).

Вартість топографічних робіт

Ціни сильно варіюються в залежності від обсягу і передбачуваної складності робіт. На ринку можна знайти пропозиції на 10 000 рублів для невеликої ділянки приватної забудови. Вартість топографічних робіт під будівництво торгового центру чи іншого великого об'єкта може перевищувати мільйон рублів. До здорожує вартість факторів можна віднести сильну розчленованість території, розгалужену систему підземних комунікацій, густу забудову і узгодження робіт і підсумкового документа з ГУП "Мосгоргеотрест" і ГБУ МО "Мособлгеотрест".

Вибираючи підрядника, варто грунтовно вивчити всі ліцензії, допуски і свідоцтва про атестацію. Помилка у виборі може дорого обійтися для рахунку і репутації, оскільки на топос'ёмке базуються всі наступні документи: проектна документація, дозволи, геологічні дослідження і розрахунки за несучою здатністю.

Як зробити топографічну зйомку дешевше?

У більшості випадків узгодити отриманий топографічної документ ви можете самі, тим самим зробити вартість топографічної зйомки ділянки дешевше.

Наприклад, в геодезичній компанії "геомеров Груп", в Москві і Московській області, при замовленні послуги топографічної зйомки, вам видадуть наруки всі необхідні документи, які потрібно буде тільки подати на узгодження в соответсвтующій орган і чекати позитивного результату, або допоможуть зробити все під ключ , при бажанні замовника.

Відвідавши сайт геодезичної компанії "геомеров Груп" і залишивши заявку, ви отримаєте детальну інформацію та відповіді на додаткові питання.


джерело: https://geomergroup.ru/uslugi/topograficheskaja-semka/

Як зробити топографічну зйомку дешевше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online