Авіакомпанія «Перемога» бере комісію в 2% за оплату квитків картою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Авіакомпанія «Перемога» бере комісію 2% за оплату квитків картою

М. Стулов / Відомості

Лоукостер «Перемога» ( «дочка» «Аерофлоту») стягує збір за обробку платежу по банківській карті в розмірі 2% від суми, йдеться на його сайті. Інші варіанти - в салоні «Евросети» або терміналах Qiwi з комісією 3%, а без комісії можна заплатити тільки готівкою в терміналі SprintNet в аеропорту «Внуково», базовому для авіакомпанії.

Закон про захист прав споживачів забороняє продавцю при оплаті товарів (робіт, послуг) встановлювати різні ціни на один вид товару в залежності від способу оплати (готівковий розрахунок або в рамках застосовуваних форм безготівкових розрахунків), йдеться у відповіді Росспоживнагляду на запит «Ведомостей». Представник відомства додав, що споживач має право звернутися зі скаргою в Росспоживнагляд для прийняття рішення про залучення продавця до адміністративної відповідальності.

Авіакомпанія не заробляє на комісії за обробку платежу: її встановлюють банки і платіжні агенти, пояснив різний розмір комісій представник «Перемоги». «Таким чином, можна говорити про порушення авіакомпанією закону про захист прав споживачів, так як розмір тарифу ні за яких умов не зміниться при купівлі авіаквитка», - вважає він.

Як карта ляже

Найбільший європейський лоукостер - Ryanair при оплаті картою на своєму сайті бере комісію в залежності від типу карти: чим вище рівень карти, тим дорожче для банку її еквайринг. При оплаті картами Visa Electron, Visa Debit, Visa Connect і MasterCard Debit комісії немає. В інших випадках - при оплаті Visa, MasterCard і American Express - компанія стягує комісію.

Експерти вважають інакше. Російське законодавство не дозволяє дискримінувати ту чи іншу форму оплати, говорить голова правління Міжнародної конфедерації товариств споживачів Дмитро Янін. «В даному випадку не тільки дискримінація способу оплати, а й ще дезінформація про тариф: навряд чи клієнти часто оплачують квитки готівкою в терміналі у« Внуково », припускаю, що 99% квитків оплачується банківськими картами. І логічно, якщо авіакомпанія включить комісії в свій тариф, оскільки фактично клієнт завжди платить ці 2% », - міркує він.

«Порушення, на мій погляд, очевидно, особливо з огляду на, що сама« Перемога »вказала на сайті, що 2% - це« збір авіакомпанії »за« додаткову послугу », а не комісія банку», - міркує партнер Tertychny Law Іван Тертичний. Незважаючи на те що заборона на встановлення різних цін в залежності від способу оплати вступив в силу в кінці 2014 р вже є судова практика застосування цієї статті, вказує він, посилаючись на чотири судові розгляди в картотеці арбітражних справ. У всіх справах фабула приблизно однакова, продовжує він: Росспоживнагляд по скарзі споживача штрафував компанію за встановлення доплат при оплаті способом, відмінним від оплати готівкою, а суди його підтримували. «Це все рішення на рівні апеляції, касаційних скарг в картотеці не видно, швидше за все компанії їх не подавали, з огляду на розмір штрафу (десятки тисяч рублів у всіх випадках) і очевидність порушення», - вважає Тертичний.

Авіакомпанія «Перемога» бере комісію 2% за оплату квитків картою   М

Тринадцятий арбітражний апеляційний суд, розбираючи суперечка компанії «Вертас-Мурманськ» з управлінням Росспоживнагляду, вказує на неспроможність доводу компанії, що оплата за готівковий розрахунок і банківською картою - це послуга, яка здійснюється різними технологічними способами. Дії виконавця послуги в тому чи іншому випадку (з використанням комп'ютерних систем, контрольно-касової техніки, покрокові дії працівника та ін.) - це лише елементи пропонованої споживачеві послуги: оформлення авіаквитків по Росії і в країни СНД, а розрахунок - це лише спосіб оплати послуги, який повинен мати єдину ціну для споживача.

Фактично квиток на «Перемогу» за готівку обійдеться клієнтові дешевше, ніж при оплаті картою, констатує голова правління НП «Національний платіжний рада» Алма Обаева. У той же час, продовжує вона, якщо підходити формально, то виходить, що комісію бере не сама авіакомпанія, а її партнери. «Важливий і сам розмір комісії: чому саме 2% - не можна було домовитися дешевше?» - міркує вона.

Базова комісія банку-еквайра за обробку платежу в інтернеті становить 1,6%, розповідає співробітник Вендорний компанії, а якщо продавець, якого обслуговує банк, не виконує норму по оборотам, банк має право підвищити комісію. Еквайєр «Перемоги» - Альфа-банк, йдеться на її сайті, Альфа-банк також обслуговує і платежі «Аерофлоту». Представник банку вказав, що комісія за еквайрингове обслуговування - це конфіденційна інформація, представник «Перемоги» на питання про розмір комісії не відповів.

«Це нормальна практика для лоукостера - вводити комісію за будь-яку додаткову послугу», - вважає один з банкірів.

Комісію за платіж по карті бере не тільки «Перемога» - така практика поширена, наприклад, серед автодилерів, де суми покупок такі, що відсоток, який торговець платить банку за операцію, обчислюється тисячами рублів. «Ведомости» опитали п'ять найбільших автосалонів Росії - жоден з них не стягує комісію за оплату готівкою. Якщо споживач хоче оплатити покупку автомобіля кредиткою, то в одному салоні комісія складе 2%, в іншому - 1,73%, причому відсоток може змінюватися в залежності від того, картою якого банку розплачується клієнт. У трьох інших салонах комісія залежить від ціни автомобіля або розплатитися карткою можна.

Комісія при оплаті картою береться з покупця, її розмір залежить від суми покупки, говорить комерційний директор «Автоспеццентра» Олександр Зінов'єв. При оплаті автомобіля дилери намагаються не брати карти: при великих покупках максимальний розмір комісії не обмежений, а витрати лягають на дилера, але комісія в цілому значно менше 2%, зазначає заступник фінансового директора «Автомира» Юлія Яровенко. З оплати сервісних послуг суми набагато менше і обмежень немає, картою оплачують в 20-30% випадків. Часто покупці оплачують автомобіль банківським переказом, в цьому випадку витрати лягають на покупця, комісія залежить від банку: її може не бути або вона становить близько 1%.

У підготовці статті брав участь Шарль Арзуманов

«Важливий і сам розмір комісії: чому саме 2% - не можна було домовитися дешевше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online