Калузький пайовик СУ-155 помер, не дочекавшись своєї квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У середу, 2 березня, міністр будівництва та житлово-комунального господарства Калузької області Олексій ШІГАПОВ зустрівся з ініціативною групою пайовиків компанії СУ-155. В черговий раз було оголошено про нові терміни введення в експлуатацію будинків.

Нагадаємо, що в Калузі і Обнінську збанкрутіла компанія СУ-155 недобудована шість будинків, залишивши кілька сотень людей без квартир.

В кінці минулого року був офіційно представлений санатор розорилася будівельної компанії - банк «Російський капітал». Саме він повинен перерахувати 1,5 мільярда рублів на завершення будівництва. Передбачалася, що вже в середині цього року новосілля буде в двох з шести будинків. Однак гроші надходять із затримкою. Поки кошти - 46,3 млн руб - переведені тільки на рахунок 4 корпусу по вулиці Заводській в Калузі.


- Підрядники більше двох тижнів працюють на об'єкті. Вирішено питання з теплопостачання будинку. І вже перші гроші отримала тепломережа - 8 мільйонів рублів, - повідомив Шігапов.

Як ми розповідали, тепломережа не бажала займатися реконструкцією котельні і підключати добудований 4-й корпус, поки не отримає близько 67 мільйонів рублів. Зараз, запевняє Шігапов, ця проблема вирішена. Котельню реконструюють, а в кінці березня пустять тепло і воду в місця загального користування.

4-й корпус обіцяють здати в травні цього року, хоча раніше мова і йшла про березні.

- Які роботи потрібно доробити за три місяці? - поцікавилася представник ініціативної групи Олена дідуха.

- Найбільше відставання по зовнішнім електричних мереж - це будівництво кабельних ліній і двох підстанцій, - повідомив представник забудовника Сергій КРІЛЬ.

4 корпус обіцяють здати в травні
4 корпус обіцяють здати в травні.

А ось ситуація з п'ятим корпусом (є тільки цокольний поверх) і третє (вбиті навіть палі) як і раніше залишається дуже складною. Чиновники навіть не стали робити прогнози, коли завершиться будівництво.

- П'ятий корпус в підвішеному стані, так як в ньому продані всі квартири. Адже банку немає абсолютно ніякого інтересу його добудовувати, - вважає Олена Дєдух. - Вони добудовують будинки за рахунок проданих квартир. Це нам говорили представники банку «Російський капітал».

Присутні на зустрічі міністр і представники сторони технічного замовника - СУ-151, намагалися запевнити, що це не так, мовляв, будується ж 4 корпус, хоч в ньому продані всі квартири.

Представники сторони технічного замовника - СУ-151
Представники сторони технічного замовника - СУ-151.

Не краща ситуація і в Обнінську. У наукомісті взагалі вирішили з трьох будинків добудувати тільки два, пообіцявши пайовиків з 11 корпусу перевести в 9 і 10. Але це до сих пір не зроблено.

- Питання ще не вирішене, він в роботі - відповів Шігапов. - Проблема в наявності квартир, що знаходяться в пайових інвестиційних фондах. Потрібно їх витягти з пайових фондів ... Термін виконання завдання - до кінця будівництва 9 і 10 корпусів.

- Тобто до жовтня учасники пайового будівництва 11 корпусу в підвішеному стані? - запитав представник ініціативної групи пайовиків з Обнинска Андрій Юшкін.

Міністр відповів ствердно.

Крім того, за борги СУ-155 арештована земля, на якій будуються будинки в наукомісті. Пайовикам обіцяли, що це ніяк не відіб'ється на перерахування коштів, а, отже, і на будівництві. У квітні на 9 і 10 корпус будуть перераховані 36 і 26 мільйонів рублів.

- Мали провести індивідуальну роботу з тими пайовиками, які захочуть повернути гроші, - нагадала також Олена Дєдух.

Тільки в Калузі, за її словами, їх близько 100 осіб.

- Поки офіційної відповіді від «Російського капіталу» у нас немає, - відповів Шігапов. - Ми намагаємося його отримати максимального швидко. Ми теж тільки за. Може, тоді вирішитися питання з 11, 3 і 5 корпусами. Тим більше, що зараз вартість квартир на ринку в Калузі знизилася. І фактично за ці ж гроші можна купити аналогічне житло.

Чиновники не раз запевняли, що будуть щотижня звітувати перед пайовиками про надходження коштів та про хід будівельних робот. Але далі слів справа не пішла.

Ініціативна група пайовиків з Калуги і Обнинска
Ініціативна група пайовиків з Калуги і Обнинска.

- Документів немає, гарантій немає, - обурювалася Олена. - Які гарантії, що буде і далі йти фінансування?

- Це питання не в компетенції нашої робочої групи, - відповів Шігапов.

Нагадали пайовики і про те, що їм пообіцяли опрацювати питання з банками про замороження відсотків, які люди змушені платити.

- Багато хто брав кредити в банках. Ви 1 лютого на зустрічі в Москві говорили, що це питання пропрацюєте. Ми писали колективне звернення до банків, але рішення не прийнято, - нагадав Андрій Юшкін.

Шігапов зізнався, що область ніяк не може вплинути на банкірів, в цьому чиновники безсилі.

І на всі подальші питання: про компенсацію заподіяної шкоди - люди рік-півтора не можуть в'їхати у свої квартири, про наслідки банкрутства компанії СУ-155 для пайовиків і т.д. Шігапов відповідав однаково: «Це не в нашій компетенції».

- Ми йдемо на масу хитрощів і вивертів, - зізнався представник технічного замовника компанії СУ-151 з Обнинска Микола НІКУЛІН. - Все впирається в гроші. Ви турбуєтеся, що втратите гроші. Так само й інші люди не хочуть працювати безкоштовно, щоб витягнути якусь будівельну організацію з дупи.

За словами будівельників, у них вже готові кошторису, в яких розписані всі види робіт і гроші, які будуть на них спрямовані. Справа залишилася за санатором.

У наукомісті пайовикам безкоштовно надають юридичну допомогу, крім того, адміністрація Обнинска пообіцяла знайти приміщення для роботи ініціативної групи. Калузький чиновники самоусунулися, віддавши пайовиків на відкуп обласної влади. Єдина майданчик, де вони можуть спілкуватися соц мережі .

На жаль, ні представник банку-санатора, ні заступник губернатора Руслан Смоленський, який курує цю проблему, на зустріч не прийшли. І багато питань пайовиків так і залишилися без відповіді.

- Ми втомилися від порожніх обіцянок, - зізналася після зустрічі Олена Дєдух.

До слова, в Калузькій області сотні пайовиків компанії СУ-155. Багато з них - це люди з невеликим достатком: багатодітні сім'ї, інваліди, пенсіонери, одинокі матері. Деякі, вклавши останні гроші в квартиру і так її не отримавши, знаходяться на межі нервового зриву. В очікуванні житла один калузький пайовик помер, 15 сімей розпалося.

Фото автора.

Фото автора


Коментарі читачів: 97 шт.

Які роботи потрібно доробити за три місяці?
Тобто до жовтня учасники пайового будівництва 11 корпусу в підвішеному стані?
Які гарантії, що буде і далі йти фінансування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online