Скільки платять аліменти від зарплати?

  1. зміст Зміст неповнолітніх дітей є обов'язком батьків, закріпленої в сімейному законодавстві, таке...
  2. примусовий порядок
  3. Розмір утримань по аліментах
  4. Розмір утримань при заборгованості по аліментах

зміст

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст неповнолітніх дітей є обов'язком батьків, закріпленої в сімейному законодавстві, таке положення міститься в статті 80 Сімейного кодексу РФ. І в залежності від рівня відповідальності одного з батьків, який йде з сім'ї або не приймає участі в її утриманні, залежать спосіб, порядок і розмір утримань по сплаті аліментів.

Способів всього два це добровільний і примусовий. Залежно від способу визначаються вже розмір і порядок утримань.

Важливо! Якщо ви самі розбираєте свій випадок про розмір аліментів від зарплати, то вам слід пам'ятати, що:

  • Кожен випадок унікальний і індивідуальний.
  • Розуміння основ закону корисно, але не гарантує досягнення результату.
  • Можливість позитивного результату залежить від безлічі факторів.

добровільний порядок

Якщо між колишнім подружжям збереглися нормальні відносини, то домовитися їм буде нескладно. Умови про розмір і періодичності грошових надходжень оформляються в угоді про сплату аліментів, яке обов'язково має бути посвідчений нотаріусом. І далі платник виконує свої зобов'язання за такою угодою.

Коли контакт між подружжям неможливий через відмову від спілкування з боку одного з них, обопільною домовленістю, звичайно, не буде.

У цьому випадку той з батьків, який бажає брати участь в утриманні своїх дітей, які проживають з іншим батьком, може написати в бухгалтерію за місцем своєї роботи заяву на утримання аліментів із зарплати.

примусовий порядок

Далеко не всі батьки беруть участь в матеріальному змісті своїх дітей добровільно. І в цьому випадку той з батьків, з ким залишилися діти, стягує аліменти на їх утримання в примусовому порядку.

Підставою для примусового стягнення коштів з батьків-боржника є наступні документи:

  • нотаріальне угоду про сплату аліментів - незважаючи на те, що перед цим ми розглядали його як добровільний порядок, в разі припинення виконання аліментних зобов'язань така угода прирівнюється до виконавчого документа і підлягає виконанню в примусовому порядку;
  • судовий наказ - це виданий світовим судом документ, в якому визначається розмір виплат, встановлений сімейним законодавством: ¼ частина від доходів на одну дитину, якщо ж дітей двоє, то розмір складе одну третю частину, а якщо троє і більше - половина від усіх доходів;
  • виконавчий лист - це виконавчий документ, виданий судом на підставі рішення про стягнення аліментів. Розмір зобов'язань вказується у виконавчому листі.

Один з перерахованих вище документів надходить до бухгалтерії організації, де працює боржник. І в залежності від вмісту здійснюється виконання:

  • по нотаріальному угодою з зарплати утримується певна в угоді сума (причому відповідно до положень статті 110 Сімейного кодексу РФ обмеження по утримань тут не застосовуються - навіть якщо сума перевищує половину доходу),
  • за судовим наказом або виконавчим листом - зазначена судом частка або тверда грошова сума.

Тобто, напрямок виконавчого документа в бухгалтерію дозволить отримувати регулярно все ті грошові кошти, що вже встановлені на утримання неповнолітніх дітей до моменту припинення зобов'язань.

Розмір утримань по аліментах

Скільки зараз батько зобов'язаний платити аліментів? Як сплачуються кошти в залежності від зп? Коли судом або угодою визначається тверда грошова сума, то в цьому випадку все зрозуміло - розмір утримань відповідає цій сумі.

У разі стягнення аліментів у частках від доходів розмір утримань потрібно визначати в залежності від виду таких доходів:

  • заробітня плата;
  • дохід від підприємницької діяльності:
  • інші, передбачені законодавством доходи.

Заробітня плата. Як правило, це постійний і регулярний джерело доходу, який не вимагає особливого розрахунку при утриманні аліментів. Чистий дохід боржника формується з тих коштів, які залишаються після сплати податку. Саме з цієї суми і треба виробляти розрахунок частки, яка підлягає утриманню.

Дохід від підприємницької діяльності. Тут вже вимога про стягнення аліментів в пайовому порядку виповнюється по-різному. Тому що визначення доходу, з якого буде проводитися утримання, залежить від системи оподаткування, яку застосовує підприємець. Як правило, це доходи за вирахуванням понесених і підтверджених належним чином витрат.

Інші види доходів. Перелік таких доходів затверджений Постановою Уряду РФ від 18 липня 1996 року № 841. Однак у цьому випадку найчастіше виникають питання з приводу визнання або невизнання доходом отримані кошти від продажу майна платника. Наприклад, продаж автомобіля чи квартири. В цьому випадку отримані за угодою гроші не є доходом, за яким виробляється утримання аліментів. Тому що це разова операція, не пов'язана з підприємницькою діяльністю.

Розмір утримань при заборгованості по аліментах

Буває і так, що боржник якийсь час не платив аліменти або платив не в повному обсязі і не регулярно, в результаті чого утворилася заборгованість Буває і так, що боржник якийсь час не платив аліменти або платив не в повному обсязі і не регулярно, в результаті чого утворилася заборгованість.

Розмір такої заборгованості відповідно до статті 113 Сімейного кодексу РФ буде визначатися вже судовим приставом-виконавцем. На підставі заяви стягувача судовий пристав зробить розрахунок заборгованості, що утворилася і при наявності постійного доходу у боржника зверне стягнення на цей дохід.

Обмеження розміру відрахувань коштів за грошовими боргами встановлені положеннями статті 99 Федерального закону «Про виконавче провадження» - в разі утримань по аліментах розмір не може перевищувати 70% від заробітної плати.

Грошові зобов'язання повинні виконуватися в повному обсязі, тому що їхньою метою є створення для дітей таких умов, на які вони могли б розраховувати при добровільній матеріальної підтримки батьків. А тому в разі виникнення заборгованості по аліментах з вини того з батьків, який зобов'язаний їх сплачувати, розраховувати на те, що вона коли-небудь сама собою зникне, не варто. Вона буде стягнена за весь період.

Задати питання юристу

Як сплачуються кошти в залежності від зп?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online