Нерухомість не дорожчатиме, але закон може змусити платити за неї більше

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

6 березня 2012, 9:59 Переглядів: 6 березня 2012, 9:59 Переглядів:   Що зараз відбувається на ринку житла

Що зараз відбувається на ринку житла.

Покупці перестали придивлятися і вередувати, а перейшли від слів до справи. В результаті квартир в Києві продається все більше. Чи зможуть продавці скористатися таким інтересом і знову "накрутити" ціни? Ми розібралися в цьому за допомогою наших експертів.

"ВТОРИЧКА": КВАРТИРИ розхапують, ЦІНИ СТОЯТЬ

Ринок "вторинки" у цьому році не на жарт пожвавився. За даними експертів DOM.ria.ua, попит на житло в січні 2012 р виріс на 30-40% в порівнянні з січнем-2011. Завдяки цьому січень-2012 став найактивнішим за останні 3 роки. А за даними агентства "SV Development", з початку року активність покупців зросла на все 50%. У січні, за їхніми даними, було продано 633 б / у квартир (у 2011 - 405), а в лютому - вже 1012 (в 2011 - 658). На перший погляд, цифри не виглядають переконливо, але якщо врахувати, що половина січня традиційно вважається "мертвою", тому що доводиться на свята, а в лютому були майже 30-градусні морози, кількість угод може вразити.

"Схоже, що люди, які 2 роки шукали собі житло, зараз, нарешті, вирішили його купити, - поділився своїми спостереженнями директор агентства нерухомості "Український будинок" Руслан Безуглий. - Я пояснюю це тим, що готується закон, який дозволить податківцям вимагати у покупця житла декларацію про доходи (див. "Закони: нові податки і побори". - Авт.). Крім того, в пресі пішли чутки, що ціни почали трохи зростати. Тому люди вирішили більше не відкладати покупку житла ".

СЕЗОННІСТЬ ВЕРНУЛАСЬ. Наші експерти вважають, що навесні активність покупців тільки набере обертів. "У цьому році спрацює сезонний фактор, і в березні-квітні активність зросте на 15-20% в порівнянні з лютим", - прогнозує Олексій Холмецкий. Цей прогноз підтверджують і слова президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Сергія Злидня. "За останні 6 років в цьому році ринок вперше повністю проявив свої нормальні характеристики, наприклад, сезонність, - пояснив експерт. - Тому в березні вперше за кризу відбудеться реальне збільшення оборотів ринку, тобто кількості угод". А Андрій Гусельников очікуване збільшення числа угод пояснює склалася тенденцією до загального зростання, яка проявилася ще в минулому році. Тоді, за даними Мін'юсту, за рік в Україні було продано на 11% більше квартир, ніж в посткризовому 2010 р

Тоді, за даними Мін'юсту, за рік в Україні було продано на 11% більше квартир, ніж в посткризовому 2010 р

САМЕ ДОСТУПНЕ

1-КІМНАТНІ

$ 36 000 - Солом. р-н, вул. Новопольова, 22/16/4

$ 37 000 - Дніпро. р-н, вул. Е. Вільде, 22/13 /

$ 38 000 - Святош. р-н, вул. Верховинна, 22/12/4

2-КІМНАТНІ

$ 45 000 - Дніпро. р-н, вул. Алма-Атинська, 45/28/6

$ 50 000 - Святош. р-н, вул. Велика Окружна, 52/29/10

$ 50 000 - Поділ. р-н, вул. Осиповського, 37/29/5

3-КІМНАТНІ

$ 65 000 - Солом. р-н, пр-т Відрадний, 48/35/7

$ 67 000 - Дарн. р-н, вул. Світла, 53/36/5

ІПОТЕКА "ЗА АДРЕСОЮ"

Не відставав від "вторинки" і сегмент нових квартир. Число угод росло, а ціни не рухалися з місця. За даними агентства "SV Development", в січні продали 314 нових квартир (у 2011 р - 94), а в лютому - 698 (у 2011 р - 126). Для порівняння: в "рекордному" для цього ринку листопаді-2011 було продано 833 квартири. Зростання в цьому році стався завдяки січневим акцій від забудовників і активізації "адресному іпотеки". "Сьогодні 9 будівельних компаній пропонують" адресну іпотеку ", коли, купуючи квартиру у певного забудовника, можна оформити кредит на неї у його банку-партнера, - розповіли експерти DOM.ria.ua. - Забудовник виступає свого роду поручителем, і з його допомогою кредит можна оформити легше і швидше, ніж самому. Середній відсоток по таких позиках - 14-17% річних, а перший внесок - 20% ".

БАНКИ "ПРОКИДАЮТЬСЯ". Навесні експерти очікують зростання числа угод на первинному ринку. Головним чином завдяки збільшенню пропозиції від банків іпотеки в її "адресному" варіанті. Наприклад, Олександр Жолудь вважає, що число банків, реально видають кредити на житло, буде рости. "Уповільнення економіки не очікується, тому кредитні програми банків будуть розвиватися", - вважає він. Пожвавлення ринку кредитування чекає і Андрій Гусельников. "Якщо подивитися на дані Мін'юсту за 2011 р, видно, що 7% квартир в Україні продали в кредит, в той час як в 2010-му - тільки 6%, - наводить приклад він. - Думаю, в цьому році ця тенденція до росту залишиться ". Втім, надбавку в 1% зростанням можна назвати з натяжкою.

ЧЕКАЄМО КРЕДИТІВ

Пожвавити ринок житла збирається і держава. Зробити це воно хоче за допомогою іпотечних кредитів під 16-18% річних. Такі умови, як очікується, запропонує зареєстроване в лютому "Агентство з рефінансування житлових кредитів". Воно було створено Ощадбанком, Укрексімбанком, банком "Київ" і Укргазбанком, щоб залучати гроші для рефінансування кредитів комбанків (за аналогією з програмами ДІУ). Планується, що перший випуск іпотечних облігацій на 400-500 млн грн воно проведе в кінці квітня - початку травня цього року. Тобто здешевлення кредитів відбудеться не раніше літа. Втім, за словами експерта Міжнародного інституту перспективних досліджень Олександра Жолудя, істотно поліпшити ситуацію агентство не зможе, оскільки вказана сума для нашого іпотечного ринку невелика.

[Housing1]

ЦІНИ: БЕЗ ВИДИМИХ СПРОБ ЗРОСТАННЯ

Але, що важливо для покупців, - їх активність не призводить до зростання цін. А все тому, що при будь-якій спробі продавців завищити вартість житла, всі претенденти на нього відразу випаровуються. До того ж в лютому знову з'явилися відносно недорогі варіанти, які в січні були тимчасово зняті з продажу через свята. "У січні за" гостинку "в 30" квадратів "ціни стартували з $ 50 тис., Але вже з середини лютого в продажу з'явилися квартири такого метражу по $ 45-47 тис., - розповідає Анастасія Ш., яка доглядає собі" бюджетну "квартиру . - Видно, через це ціни на раніше виставлені квартири трохи знизилися: ті, за які в січні стали просити $ 55 тис., в лютому знову стали по $ 52 тис., як були в минулому році ". Незмінність цін підтверджує і статистика. Наприклад, за даними Сергія Костецького, в лютому квартири на "вторинці" у середньому подорожчали на 1,36%. А за даними інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", вони подешевшали на 0,8%. Ці суперечливі дані означають, що насправді ціни стоять на місці.

Неліквіди МОЖЕ дешевшати. Наступила весна також не зможе розтопити ціни на житло, вважають опитані нами експерти. Якщо вони і будуть рухатися вгору-вниз, то не більше ніж на 1,5%, тобто майже невідчутно. "До зростання цін немає взагалі ніяких передумов", - запевняє Сергій Костецький. Більш того, вони можуть навіть трохи просісти. "Наша ріелтор сказала, що ближче до літа квартири можуть подешевшати на 1-1,5%, так як почнеться курортний сезон і покупців стане менше", - говорить Анастасія Ш. Незначне зниження цін чекає і голова комітету зі статистики та аналітики ВГО "Ліга експертів України "Андрій Гусельников. Він передбачає, що соціальне житло (старі хрущовки, чешки, дев'ятиповерхівки-коробочки) може ще трохи дешевшати (в межах 1,5%). "Справа в тому, що таке житло фізично і морально застаріває, - пояснює він. - А ось нове житло економ-класу, побудоване після 2005 г. (Троєщина, Харківський масив, Оболонь) може навіть дорожчати на 1,5%, так як воно зараз в дефіциті ". При цьому оманливе враження про зростання цін, за словами Руслана Безуглого, в березні-квітні може скластися через те, що недорогі квартири розкуплять, і на ринку залишаться тільки більш дорогі варіанти. "Але ціни при цьому не зростуть, - каже експерт. - Просто потрібно буде дочекатися, поки господарі знову почнуть виставляти на продаж недороге житло". Цю тенденцію підтверджує і директор ріелторської компанії "Золоті Ворота" Олексій Холмецкий. "Час від часу будуть з'являтися дуже вигідні варіанти, - каже він. - Наприклад, за вигідною ціною (нижче ринкової на 5%) можна купити квартиру, якщо її купили в кредит, а у господаря немає можливості його погашати".

"Аномально" ТЕРИТОРІЯ

Стадіон Олімпійський
Стадіон "Олімпійський". очікування євро -2012 підняло ціни на квартири в цьому районі на 10-15%

На тлі загальної нерухомості цін у Києві з'явилася "аномальна зона", в якій вартість квартир зростає. Це "зона Євро-2012" - територія біля стадіону "Олімпійський". Вартість квартир там, в порівнянні з осінню-2011, зросла на 10-15%. Наприклад, "одиничка" на вул. Ш. Руставелі подорожчала з $ 190 тис. До $ 210 тис. Проте відразу після закінчення Євро-2012 ціни, за прогнозами експертів DOM.ria.ua, повинні знизитися. Тому охочим придбати житло в цьому районі коштує відкласти покупку на 4-5 міс. і заощадити пристойні гроші.

ЗАКОНИ: НОВІ ПОДАТКИ І ПОБОРИ

Ціни на квартири завмерли, але витрати покупців можуть вирости. Як розповіла віце-президент ВГО "Ліга Експертів України" Світлана Бовсуновська, депутати через Закон "Про Фонд держмайна" і внесення змін в програму приватизації на 2011-2014 рр. з 16.01.2012 наділили винятковими повноваженнями Державну податкову службу. Тепер Податкова може контролювати оцінку нерухомості. "Крім того, законодавці планують затвердити тарифи для послуг нотаріусів і оцінювачів, - говорить експерт. - Всі ці витрати, швидше за все, будуть перекладені на плечі покупців ". До того ж, за словами Бовсуновський, зараз в Мінфіні готується закон, який дозволить вимагати у покупців житла декларацію про доходи." Коли він вступить в силу, покупець квартири буде змушений доводити, що з грошей на неї вже сплачені податки, - пояснює експерт. - Якщо ж доходи виявляться неофіційними, з цієї суми доведеться сплатити податок - 15-17% (т. Е. $ 17 тис. За кожні $ 100 тис.). До речі, ця норма є і в законі про землю, який вже прийнятий в 1-му читанні. Тому ймовірність прийняття нового закону дуже висока ". Всі опитані ріелтори негативно ставляться до таких планів." Якщо Податкова почне вимагати підтвердження офіційних доходів при покупці квартири, це вб'є ринок ", - вважає Олексій Холмецкий.

На щастя, є і хороші новини. З 1 січня 2012 р скасований 5% -й податок за продається житло, отримане у спадок, при його продажу протягом 3-х років після успадкування.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Нерухомість не дорожчатиме, але закон може змусити платити за неї більше". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чи зможуть продавці скористатися таким інтересом і знову "накрутити" ціни?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online