Вибір радіаторів опалення для квартири

  1. Вибір радіаторів опалення для квартири: які краще?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вибір радіаторів опалення для квартири обумовлений їх особливими умовами експлуатації. Переважна більшість квартир в багатоповерхових будинках підключено до системи центрального опалення. З цієї причини доводиться враховувати всі умови, які присутні в цих мережах.

З цієї причини доводиться враховувати всі умови, які присутні в цих мережах

Особливості систем центрального опалення

При виході європейських виробників їм доводиться істотно змінювати конструкцію готових моделей або створювати спеціально посилені. Це робиться тому, що умови експлуатації залишають бажати кращого. І те обладнання, яке успішно працювало протягом десятків років, у нас виходить з ладу вже через кілька опалювальних сезонів.

В першу чергу необхідно враховувати такий важливий параметр, як тиск в самій системі. Воно безпосередньо залежить від поверховості будинків: зазвичай в п'ятиповерхових будинках воно становить 5-7 бар, в дев'ятиповерхових - 10-12 бар, а в висотках куди більше.

Існує і таке поняття, як перевірочне або опресовування тиск. Зазвичай воно перевищує робоче на 30-50 відсотків і створюється перед самим опалювальним сезоном для перевірки працездатності і герметичності системи.

При виборі радіаторів для квартири не забувайте про такі важливі параметри. Заявлені компанією-виробником характеристики повинні бути не менше обпресувальні і робочого тиску для Вашого будинку.

Заявлені компанією-виробником характеристики повинні бути не менше обпресувальні і робочого тиску для Вашого будинку

  • Теплоносій.

Також необхідно враховувати стан теплоносія. Протяжність мереж в центральному опаленні може становити десятки кілометрів. Причому обладнання, яке вони використовують, постійно іржавіє, і від нього можуть відвалюватися шматочки проржавілого металу. Більш того, в період проведення ремонтних робіт в систему часто потрапляє стружка, окалина, пісок та інші порівняно великі предмети. Все це входить в теплоносій.

З цієї причини в централізованому опаленні не рекомендується встановлювати опалювальні пристрої з вузькими прохідними каналами. Адже так виникає ризик, що вони просто заб'ються. Якщо встановити на виході в батарею фільтр, то Вам доведеться зіткнутися з його регулярним очищенням.

Якщо встановити на виході в батарею фільтр, то Вам доведеться зіткнутися з його регулярним очищенням

Ще один показник якості теплоносія - кислотність pH або воднева активність. Найкращий показник - нейтральний, а саме pH в районі 6,5-7,5. У цих системах можуть нормально працювати будь-які радіатори. Однак досягти такого показника реально в індивідуальних системах.

Як показує практика, показник pH в центральних системах досягає 11. Як бачите, і цю характеристику можна виключати при виборі радіатора опалення для квартири. Вимоги до теплоносія повинні значитися в технічних даних до приладу. Там обов'язково вказується і воднева активність теплоносія.

Також потрібно знати, яка у Вас система: закритого або відкритого типу. Перші ганяють по колу один обсяг теплоносія. Це перш за все добре тим, що кисень, розчинений у воді, через певний час вступає з реакції з елементами системи.

В такому випадку він або повністю відсутній в системі, або міститься, але в несуттєвих кількостях. Як наслідок, зменшується швидкість корозії на елементи опалення. Що стосується відкритого типу, то тут відбувається постійне надходження кисню. Для них потрібно підбирати радіатори спеціально, далеко не всі зможуть довго працювати в таких умовах.

Ще один показник, з яким потрібно приділити особливу увагу - максимальна температура. Як правило, всі радіатори можуть нормально працювати з водою, нагрітою до 110 градусів. Вам потрібно дізнатися, до яких саме температур нагрівають Ваш теплоносій в зимову пору року, і відштовхуватися від цієї цифри.

Незважаючи на те що параметри систем постійно контролюються, підвищення максимальної температури, як і гідроудари, повністю не виключені.

До всього перерахованого вище варто додати і ще один момент - гідроудари. Вони відбуваються, якщо засувка закривається дуже різко. У разі гідроудару і скупчення великої кількості повітря в системі такий міхур «проштовхується» через неї, слідом за ним йде теплоносій. Такі різкі, але короткочасні зміни здатні привести до поломок арматури або навіть опалювальних приладів.

Всі перераховані вище параметри, звичайно ж, є вкрай важливими. Однак не варто брати моделі батарей із запасом по кожному з цих параметрів, так як їх ціна Вас навряд чи порадує, і немає ніякої гарантії, що вони врятують ситуацію.

Наведемо приклад. Почнемо з тиску. Напевно, зараз немає жодної батареї, яку приєднують прямо до труб. Майже завжди присутні запірні крани і відведення повітря. Однак вся арматура розрахована на 10-12 бар. Немає ніякого сенсу купувати радіатор, який здатний витримувати 22-24 бар, якщо він в будь-якому випадку перестане працювати при 15 бар, так як вийде з ладу сама арматура.

Якщо у Вас в будинку робочий тиск до 9 бар, беріть радіатори, які нормально працюють при таких показниках. Немає ніякого сенсу переплачувати за запас міцності, який Вам не потрібен. Це все одно не буде виступати гарантією працездатності системи.

Найпотужніший ще не означає, найкращий

Приблизно така ж ситуація і з показником потужності: багато виробників намагаються якомога вище підняти цю планку. Однак для нормального мікроклімату батарея повинна перекривати не менш 70% ширини віконного отвору. В такому випадку холодне повітря від вікна і тепле повітря від батареї перемішуватимуться рівномірно, в приміщенні не буде зон з різною температурою, а на склі не буде конденсату.

П'ять-шість потужних секцій хоч і видадуть необхідну кількість тепла, але комфорту очікувати не варто. Тому рекомендуємо поставити 8-10 секцій, що мають меншу потужність, але щоб вони займали необхідну площу. Але врахуйте, що коштувати це буде більше.

На Півночі знадобиться велика потужність. Там стоять навіть радіатори з 10-16 секцій: низькі температури і при поганій теплоізоляції є необхідність в заповненні великої кількості тепла. Варто остерігатися того, що теплоносій може виявитися невідповідним по кислотності: він роз'їсть місця зварювання або стінки і з'явиться текти. Це саме той випадок, коли перестрахуватися дійсно потрібно.

Це саме той випадок, коли перестрахуватися дійсно потрібно

Таким чином в радіаторах відбувається поступове накопичення відкладень. Можна підвищити надійність і за допомогою фільтра, який буде видаляти суспензії на вході в батарею. Це вкрай важливо, якщо встановлений радіатор з вузькими колекторами. Однак тут важливо враховувати, що кожне з пристроїв (фільтри, крани і т.д.) будуть зменшувати інтенсивність теплового потоку. З цієї причини всі фільтри доведеться постійно чистити, виконувати промивання сітки.

Буває, що по завершенні установки фільтрів в приміщенні стало набагато холодніше. Швидше за все, система розбалансувалася настільки, що вода просто не проходить в батарею. Вихід: встановити пристрій більшого діаметра або зняти фільтр.

Вибір радіаторів опалення для квартири: які краще?

З усього перерахованого зрозуміло, що в системах центрального опалення можуть працювати нормально далеко не всі радіатори опалення.

У будинках невисокою поверховості найкращими будуть чавунні радіатори. Не варто лякатися. Тепер це не ті вироби, які ми пам'ятаємо з дитинства. На сьогоднішній день пропонуються радіатори з чавуну в сучасному стилі, в стилі модерн і ретро. А ще Ви зможете їх забарвити в будь-який колір. Пропонуються моделі навіть для підлогової установки. В цілому дуже великий вибір.

В цілому дуже великий вибір

Але варто враховувати, що чавунні батареї можуть мати обмеження по тиску: більшість з них працює при температурі 8-10 бар, а ретро-моделі і зовсім до 5-6 бар. Тому жителям висоток їх використовувати вкрай не рекомендується.

У висотках краще встановити біметалічні радіатори, які мають робочий тиск 16-26 бар (показник залежить від виробника і конкретної моделі). Однак тут потрібно бути особливо уважним: вони бувають 2 типів - повний біметал і частковий. У часткового зі сталі складаються тільки вертикальні колектори, в той час як у повного - і вертикальні, і горизонтальні. Які з них будуть надійніше? Безумовно, повний біметал (але не забувайте про те, що ми говорили про надмірне запасі надійності).

За тиском біметал може експлуатуватися скрізь. Але ось за таким показником, як стан теплоносія, необхідно враховувати pH. Якщо він буде більше 8-9 і не менше 6, то Ви можете ставити звичайну сталь.

Якщо кислотність нижче або вище, доведеться купувати повний біметал з нержавіючої сталі і колекторами. Такі радіатори робить Radena, Nova Florida, Kalidor. Вони нормально функціонують в системах з будь-водневої активністю.

Вони нормально функціонують в системах з будь-водневої активністю

Біметалеві батареї складаються з металевого каркаса і алюмінієвих ребер, які спрямовані на нього. Їх можна встановлювати, але з деякими умовами.

Якщо якість теплоносія задовольняє вимоги, то відмінним рішенням стануть литі алюмінієві радіатори. Вони мають широкі вертикальні колектори, а багато виробників випускають їх у формі широкого еліпса, що підвищує робочий тиск і додає надійності.

Якщо Ви плануєте поставити в квартиру сталеві трубчасті радіатори, Ваша система повинна бути закритою і не мати ступенів видалення повітря (деаерації). При таких умовах сталь повністю відпрацює свій гарантійний термін. Причому сподіватися на багаторазове його перевищення не потрібно: для стали в наших умовах 5-10 років - це межа.

Однак є деякі моделі, яким не страшний і наш теплоносій. Компанія-виробник Zender пропонує модель Charleston Pro. Вона покривається якимись розчинами зсередини, які утворюють захищену плівку (нерозчинну). Вони можуть встановлюватися при будь-якому теплоносії (до 12 pH), температурі до 110 градусів, ненормований кількості кисню. При цьому виробник дає на них гарантію на цілих 15 років.

При цьому виробник дає на них гарантію на цілих 15 років

При тій же водневої активності можна ставити сталеві панельні радіатори. Але важливо, щоб в теплоносії не було суспензій, інакше радіатори можуть забитися. Як варіант, встановіть на вході фільтр, але це буде найбільш ризикованим варіантом серед всіх.

Також небажано встановлювати мідь. Ні мідні, ні мідно-алюмінієві радіатори в централізованих мережах довго не витримають. При цьому їх ціна досить висока. Ми не рекомендуємо ризикувати.

Ще одне рішення - зварні регістри з труб, зроблені своїми руками. В принципі, вимоги до теплоносія тут точно такі ж, як і інших радіаторів. Однак вони можуть довше стояти: роблять регістри з труб більшої товщини, що істотно продовжує їх термін експлуатації. Але тут недоліком є ​​їх естетична складова.

Але тут недоліком є ​​їх естетична складова

висновки

За розглянутими нами характеристикам можна зробити висновок, що кращі радіатори опалення для квартири - біметалеві або чавунні. Установка інших - ризикована справа!

Можливо Вам буде також интерестно:

Вибір радіаторів опалення для квартири: які краще?
Вибір радіаторів опалення для квартири: які краще?
Які з них будуть надійніше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online