Самоуправство ст 330 КК РФ коментар: судова практика, істотної шкоди

  1. Ст 330 КК РФ - коментар
  2. поняття самоуправства
  3. Судова практика
  4. приклади самоуправства
  5. Покарання за статтею

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Судова практика налічує величезну кількість справ, що йдуть за статтею 330 КК РФ «Самоправство».

Під цю статтю підпадає майже кожен другий злочин, скоєний громадянами або організаціями.

Де ж та межа, за якою захист своїх інтересів переходить в порушення кримінального кодексу? Розповість дана стаття.

Ст 330 КК РФ - коментар

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань,
але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися,
як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:

8 (499) 703-15-47 - Москва
8 (812) 309-50-34 - Санкт-Петербург

або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн консультанта!

Всі консультації у юристів безкоштовні.

Для характеристики даної статті необхідно перш за все зрозуміти механізм дії закону в разі самоуправства Для характеристики даної статті необхідно перш за все зрозуміти механізм дії закону в разі самоуправства.

У всіх випадках під час проведення такого злочину існують дві сторони - безпосередній об'єкт, який представляє собою порядок вчинення злочину, регламентований згідно із законом, і об'єктивну сторону.

Стаття 330 говорить про так званої об'єктивної сторони не випадково, адже на ній виступають дві особи: злочинець чи обвинувачений, який самовільно перевищив свої Дія по закону і постраждала сторона, представлена фізичною або юридичною особою, яким діями обвинувачуваного завдано матеріальної чи моральної шкоди. Наприклад, упущення можливої ​​вигоди і відповідно збитків з цього приводу.

Далі закон розглядає причинно-наслідкові зв'язки між цими двома сторонами. Тут існує цікава обмовка, в тому випадку, якщо звинувачуваний перевищив свої повноваження згідно із законом і зайнявся самоуправством, але потерпілий не написав заяву, то згідно із законом дані дії самоуправством не зважають і як злочин не регламентується.

Адже дії, вчинені щодо постраждалої сторони, мають не тільки порушувати закон і нормативний порядок, але і оскаржуватися в судовому порядку.

Зверніть увагу: якщо самовільні дії не загрожують життю потерпілого і не завдають істотної шкоди, то згідно із законом такі діяння не потрапляють в цю категорію.

поняття самоуправства


Дане поняття в законі дуже розмито, щоб посилатися на його точну характеристику Дане поняття в законі дуже розмито, щоб посилатися на його точну характеристику.

По суті самоуправством вважається самовільне вчинення будь-яких дій, які перебувають поза законом і порушують вже встановлений норматив або правовий порядок.

Як уже сказано вище, правомірність такого діяння розглядається після заяви потерпілої сторони. Однак, до цієї категорії входять і складні справи, коли самоуправство відбувається із застосуванням фізичного насильства або загрозою його виконання.

Як класифікувати такі випадки? Як загрозу для життя і насильства над особистістю, або як неправомірне перевищення повноважень згідно із законом і відносити це до 330 статті?

Кожне подібну справу суд розглядає в окремому порядку і все залежить від рішення конкретного судді, тому для з'ясування потрібно звернутися до судової практики.

Судова практика



Досвід, накопичений у сфері вивчення даних справ про самоправство, говорить абсолютно ясно - дуже часті помилки при визначення кваліфікації такі дії Досвід, накопичений у сфері вивчення даних справ про самоправство, говорить абсолютно ясно - дуже часті помилки при визначення кваліфікації такі дії.

Головний об'єкт будь-якої статті закону, а ст.330 особливо, це захист інтересів громадян або організацій в будь-яких ситуаціях, коли їм завдано істотної шкоди.

Наприклад, якщо справа стосується незаконного будівництва нового будинку. Згідно із законом потрібно провести його знесення, а що робити тим людям, які вже придбали в ньому квартири? В даному злочині вже вбачається характер самоуправства, тому що забудовник своїм будинком порушує будівельні норми і створює загрозу для життя громадян, яким вже «пощастило» віддати кревні гроші за нове житло. Тому такий самобуд також потрапляє під нашу статтю.

Однак, в судовій практиці існують випадки, які виглядають як самоуправство, а насправді є, наприклад, звичайної крадіжкою. Наприклад, якийсь громадянин вкрав з нагрудної кишені іншого мобільний телефон, тим самим мотивуючи потерпілого дати давній борг. З одного боку, це типове перевищення повноважень згідно із законом з нанесенням збитку постраждалій стороні. А з іншого боку, відставивши вбік підгрунтя, мотивуючу цього громадянина, це звичайнісінька крадіжка, яка має в своїй основі особисті мотиви.

приклади самоуправства

Прикладів самоуправства можна знайти масу в будь-яких сферах нашого життя Прикладів самоуправства можна знайти масу в будь-яких сферах нашого життя.

Найголовніше, щоб дотримувалося правило трьох «так»:

  1. Було завдано моральної або матеріальної шкоди.
  2. Проглядалася матеріальна сторона складу злочину.
  3. Злочинець діяв навмисно.

Надзвичайно цікавим по ст.330 було справа чотирьох громадян, назвемо їх А., Б., В. і Г. Пізно ввечері громадяни А. і Б., взявши з собою обріз і надівши маски, увірвались в квартиру до В. Погрожуючи йому цим пістолетом, вони змусили його видати цінні облігацій на суму понад 7000 рублів, а також підписати чек на суму близько 15 000 рублів, з тим щоб перевести в готівку його завтра ж, коли В. прийде в банк, а бандити будуть чекати його за рогом.

Коли повернулася додому дружина В., громадянка Г., потерпілий розповів їй про щойно совершившейся крадіжці і вони разом пішли писати заяву в поліцію. Пізніше громадян А. і Б. затримали, однак на допиті вони зізналися, що замовила цю крадіжку сама громадянка Г. - дружина потерпілого. На дізнанні вона покаялася в своєму діянні, пояснивши, що вона і В. отримали в спадок від її матері облігації на цю суму і на яку був виписаний чек. Громадянин В. не хотів по-доброму поділитися дружиною грошима і цінними паперами, тому вона і пішла на подібну авантюру.

В даному випадку справа про крадіжку зі зломом плавно перетекло в ст.330 про самоправство в плані місто й громадянки Г., так як формально за законом дружина потерпілого має повне право на користування даними коштами, а зловмисники А. і Б. стали не злочинцями, а співучасниками, відповідно для них було передбачено вже інше покарання.

Або інший випадок, що стався на підприємстві, коли заступник директора організації самовільно виписав собі якусь суму з бюджету підприємства і витратив її на свій позапланову відпустку для себе і дружини з поїздкою за кордон. Сума була невеликою - близько тридцяти тисяч рублів, однак іміджу компанії був завдав моральна шкода , Не кажучи і про матеріальну сторону справи. Даний злочин також було класифіковано за 330 статтею КК РФ Самоправність.

Покарання за статтею

Покарання для тих, хто потрапив під статтю про самоправство, передбачається різний, в залежності від обставин даного злочину Покарання для тих, хто потрапив під статтю про самоправство, передбачається різний, в залежності від обставин даного злочину.

Особи, викриті в перевищенні закону своїми протиправними діями, отримують штраф, розмір якого варіюється від вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до розміру доходу засудженого в кількості шести місяців.

Штраф можуть замінити виправними роботами на строк від 180 до 240 годин, або арештом на 3-6 місяців.

Варто зазначити: якщо діяння самоуправства було скоєно з застосуванням насильства або загрозою вбивства, то злочинцеві ставиться покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до 5 років.

Куди ж звернутися, якщо стаття про самоправство набула реальних випадки у вашому житті? Перш за все варто прислухатися до поради досвідчених юристів і подати заяву зі скаргою до вищих інстанцій.

Пам'ятайте, будь-неправомірне діяння повинно бути покарано, однак вам необхідно буде привести незаперечні докази, що злочин потрапляє саме під ст.330 КК РФ Самоправність, і має містити матеріальну складову, бути вчиненим умисно і з застосуванням сили.

Дивіться відео, в якому фахівець висвітлює питання, що стосуються самоуправства колекторів:

Де ж та межа, за якою захист своїх інтересів переходить в порушення кримінального кодексу?
Як класифікувати такі випадки?
Як загрозу для життя і насильства над особистістю, або як неправомірне перевищення повноважень згідно із законом і відносити це до 330 статті?
Згідно із законом потрібно провести його знесення, а що робити тим людям, які вже придбали в ньому квартири?
Куди ж звернутися, якщо стаття про самоправство набула реальних випадки у вашому житті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online