Компенсація моральної шкоди з незаконним звільненням. Складання позову до суду.

  1. Коли звільнення вважається незаконним?
  2. Стягнення компенсації за заподіяну моральну шкоду
  3. Грамотне складання позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довести присутність заподіяної працівникові моральної шкоди за незаконне звільнення і встановити розмір за таку шкоду в судовому порядку не так просто. Російське законодавство не має чітко окреслених розмірів виплат в даних випадках, тому це питання регулюється гірше інших (наприклад, у порівнянні з отриманням грошової компенсації за матеріальну шкоду).

Коли звільнення вважається незаконним?

Коли звільнення вважається незаконним

Незважаючи на те що поняття незаконності звільнення відсутня в Трудовому кодексі, під ним розуміють порушення встановленої процедури припинення робочих відносин і прав співробітника, а також відсутність законних причин для зняття з посади.

У 77 статті ТК РФ визначено конкретні підстави для звільнення громадянина, а укладений трудовий договір може бути анульований з будь-яких причин, встановленим російських трудовим законодавством. До поширених правопорушень відносяться наведені нижче:

  • відступ від законної процедури звільнення;
  • вказівка інших, помилкових підстав для звільнення від роботи;
  • вказівка причин, не передбачених російським законом;
  • неоформлення або неправильне складання документації, що вимагається для зняття з посади.

Наприклад, незаконним може бути звільнення в якості покладеного дисциплінарного стягнення за неправомірними підставах (192 і 193 статті ГК РФ) або при неознайомлення співробітника з наказом про його звільнення (84.1 стаття ТК РФ).

Згідно 3 статті ТК РФ, в трудовій сфері заборонена дискримінація за будь-якою ознакою, а при її наявності громадянин має повне право звернутися за допомогою до судового органу за відновленням справедливості з можливістю стягнення моральної шкоди за завдані йому незручності. У 21 статті ТК РФ за працівником закріплюється право отримання грошової компенсації від роботодавця за завдану моральну шкоду.

Однак виплату можливо отримати тільки за умови, що незаконність звільнення доведена в процесі судового розгляду при наявності неправомірних дій (або бездіяльності) з боку роботодавця (151 і другий пункт 237 статей ТК РФ).

Радимо до прочитання: процедура оформлення банкрутства фізичної особи.

Стягнення компенсації за заподіяну моральну шкоду

Розмір компенсації моральної шкоди при незаконному звільненні працівника обговорюється учасниками трудового договору і виплачується в грошовій формі (перший пункт 237 статті ТК РФ).

Виплата співробітнику може бути проведена роботодавцем двома способами:

  • на добровільних засадах;
  • примусово після винесення висновку суду.

В останньому випадку розміри компенсації залежать від різних обставин (ступеня вини роботодавця і страждань, доставлених звільненому працівникові, виду правопорушення і т. Д.).

Доказами наданого звільненням моральної шкоди можуть бути:

  • захворювання, що з'явився після звільнення з роботи;
  • моральні страждання;
  • складне матеріальне становище, що виникло у зв'язку з втратою посади;
  • складності з пошуком нової роботи;
  • і т.д.

Для отримання грошових виплат за моральну шкоду необхідно подати грамотно оформлене позовну заяву в судовий орган. Співробітникові рекомендується одночасно відправити позов про відновлення на робочому місці або про зміну формулювання зняття з посади в трудовій книжці, так як терміни для звернення до суду в даному випадку рівні всього 30 діб з моменту прийому копії наказом про звільнення або надання трудової книжки на руки.

Судова практика засвідчує, що пропущені терміни не є підставою для відмови в зверненні до суду (згідно 208 статті ЦК України час оскарження не стосується охорони немайнових особисті права, якщо законодавство не передбачає інше).

Грамотне складання позову

Грамотне складання позову

При незаконному звільненні для стягнення моральної шкоди через суд потрібно складання позовної заяви, яка повинна містити наступну важливу інформацію:

  • найменування судового органу;
  • заявлену позивачем суму заподіяної шкоди, яка відображатиме страждання звільненого співробітника;
  • дані про позивача-співробітника і відповідача-роботодавця (адреси знаходження, паспортні відома);
  • докази незаконності звільнення;
  • причину звернення до судового органу (порушення трудових прав, істотні підстави для отримання виплати за моральну шкоду);
  • перелік всієї додаткової документації;
  • підпис позивача-співробітника;
  • дата оформлення позовної заяви.

З зразком позову можна ознайомитися тут . Сам документ зазвичай відправляється в суд разом з іншою заявою (наприклад, про відновлення на трудовому місці або про стягнення фактичних збитків).

Судова практика демонструє, що постанова суду зазвичай задовольняє вимоги потерпілого про отримання компенсації за моральну шкоду, проте істотно занижує заявлену в позові суму.

Оцініть матеріал




Коли звільнення вважається незаконним?
Коли звільнення вважається незаконним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online