Завантажити зразок договору завдатку при купівлі квартири

  1. Завдаток у Цивільному кодексі України
  2. Як враховується завдаток при оформленні угоди
  3. Форма угоди про завдаток
  4. Зміст і бланк договору завдатку при купівлі квартири
  5. Розписка про отримання завдатку при купівлі квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поняття завдатку утримується в ст.380 Цивільного Кодексу РФ. Відповідно до неї під завдатком розуміється сума грошей, яку потенційний покупець передає продавцеві, щоб підтвердити свій намір укласти угоду.

У випадку з купівлею-продажем нерухомості завдаток потрібно заплатити покупцеві, який хоче придбати конкретну квартиру, але з яких-небудь причин (наприклад, нестача грошей) не може в даний момент оформити угоду і заплатити всю вартість квартири цілком.

Завдаток у Цивільному кодексі України

Ст. 380 і 381 ГК РФ регулюють питання, пов'язані з внесенням завдатку. Тут пояснюється, що це сума, яку покупець надає продавцеві як доказ доведення угоди до кінця. Завдаток передається під час або після укладення договору. У цьому принципова відміну завдатку від авансу , Який надається перед оформленням основного договору.

У ст. 381 ГК РФ перераховуються наслідки, які настають при недотриманні умов угоди. Завдаток повертається, а порушник компенсує іншій стороні понесені збитки.

У ст. 329 ГК РФ завдаток описаний як один із способів забезпечення зобов'язань. Він широко використовується як при покупці нерухомості, так і при здійсненні інших угод. Договору оренди, надання послуг і деякі інші також містять норми, що регулюють питання задатків.

Як враховується завдаток при оформленні угоди

Після укладання угоди вартість квартири зменшується на суму завдатку. Іншими словами, якщо сторони при покупці квартири за зразком оформили договір завдатку на суму 100 000 рублів, а повна вартість нерухомості становить 1 200 000 рублів, то після підписання договору покупцеві доведеться заплатити 1 100 000 рублів. Ці правила прописані в ст.381 ГК.

Завдаток не просто є попередніми платежами, а й накладає на обидві сторони угоди зобов'язання подальшого укладення договору, цим він відрізняється від авансу. У разі, якщо одна зі сторін зірве угоду, для неї передбачена відповідальність.

  • Якщо винною стороною виступає продавець (передумав продавати квартиру або уклав угоду з іншим покупцем), він зобов'язаний повернути завдаток у подвійному розмірі;
  • Якщо від договору купівлі-продажу відмовиться покупець - вся сума завдатку залишиться у продавця.

Форма угоди про завдаток

Відповідно до ст.380 ЦК договір про завдаток сторони оформляють в письмовій формі. Про нотаріальне посвідчення угоди нічого не сказано, тому звертатися до нотаріуса з договором про завдаток сторони вирішують самі.

Незважаючи на те, то що послуги нотаріуса коштують недешево, його посвідчення угоди про завдаток має кілька переваг:

  1. Спеціаліст підтверджує добровільність укладення договору;
  2. Допоможе правильно скласти договір;
  3. Офіційно сповістить сторони про наслідки зриву угоди. В подальшому винна сторона не зможе посилатися на те, що сприймала завдаток як аванс і не знала про необхідність його повернення.

В подальшому винна сторона не зможе посилатися на те, що сприймала завдаток як аванс і не знала про необхідність його повернення

Єдиного зразка угоди про завдаток при покупці квартири не існує, проте є перелік інформації, яка обов'язково повинна бути вказана в документі. Всі відомості перераховуються в такому порядку:

Як купити квартиру на вторинному ринку?

Процес і порядок покупки квартири на вторинному ринку житла описаний в статті тут . А прочитати про нюанси придбання квартири в новобудові - тут .

  • Спочатку вказується назва договору і вписуються паспортні дані сторін.
  • Потім пояснюється, що продавець і покупець уклали угоду. На підставі цього документа продавець зобов'язується продати, а покупець - придбати квартиру за певною адресою і за певну суму грошей.
  • Нижче описуються технічні характеристики квартири.
  • Потім слід вказівку на те, що завдаток переданий продавцю.
  • Нижче позначається термін, за який повинен бути оформлений договір купівлі-продажу. Або перераховуються умови, при яких відбудеться угода.
  • Вказується остаточна сума, яку покупець повинен заплатити за квартиру.
  • Перераховуються штрафи за невиконання умов угоди.
  • Після прочитання тексту боку проставляють на документі дату і підписують його.

Зміст і бланк договору завдатку при купівлі квартири

Перед укладенням договору сторонам потрібно визначитися з сумою завдатку і зібрати необхідні документи. Законодавець ніяк не обмежує розмір завдатку, сторони визначають його на свій розсуд. На практиці частіше становить 5-10% від загальної вартості.

Для складання угоди знадобляться наступні документи:

  • Паспорти - у обох сторін;
  • Документи, що підтверджують право власності на предмет покупки - у продавця;
  • Нотаріально засвідчені згоди всіх співвласників квартири - якщо житло купувалося в шлюбі або її володіють кілька осіб.

Паспорти - у обох сторін;   Документи, що підтверджують право власності на предмет покупки - у продавця;   Нотаріально засвідчені згоди всіх співвласників квартири - якщо житло купувалося в шлюбі або її володіють кілька осіб

Для правильного оформлення передачі завдатку можна скачати зразок договору завдатку при купівлі квартири або скласти його самостійно. У договорі обов'язково зазначаються:

  • Дата і місце (досить міста) складання угоди.
  • Відомості про покупця і продавця: ПІБ, адреса, номер паспорта, контактний телефон (якщо власників квартири кілька, потрібні відомості про всі).
  • Сума завдатку, повна вартість квартири, про яку домовилися сторони і залишилася до сплати сума (все числі в договорі записуються цифрами і прописом).
  • Точна інформація про предмет угоди: адреса квартири, кількість кімнат, метраж та інші відомості, які сторони вважатимуть важливими.
  • Максимальний термін для підписання остаточного договору купівлі-продажу.
  • Наслідки неукладення угоди з вини однієї зі сторін (можна просто зробити запис про ознайомлення сторін з положеннями ст.381 ЦК).
  • Якщо договір засвідчується нотаріусом, не зайвим буде вказати, що завдаток переданий в його присутності.
  • Інші відомості, які сторони вважатимуть важливими.
  • Завершують договір підписи сторін.

Чим відрізняються договору завдатку та авансу? Відповідь дивіться у відео:

Розписка про отримання завдатку при купівлі квартири

Розписка не менш важливий документ, ніж сама угода про завдаток. Вона являє собою визнання продавцем факту отримання конкретної суми завдатку. В першу чергу розписка захищає продавця від неправомірних дій покупця.

У суді розписку можна використовувати як доказ, якщо дотримані наступні умови при її складанні:

  • Написана власноруч продавцем, із зазначенням суми завдатку цифрами і прописом;
  • Не містить помилок, помарок, закреслення та інших виправлень;
  • До суду подано оригінал розписки (копії не розглядаються як доказ).

заставна розписка

у статті тут можна побачити і завантажити зразок заставної розписки

Наш зразок розписки в отриманні грошових коштів за квартиру є зразковим, так як точних вимог до неї немає. Разом з тим в розписці повинні міститися відомості:

  1. Відомості про продавця;
  2. Дата і місце отримання продавцем завдатку;
  3. Від кого отримано завдаток (відомості про покупця);
  4. Сума завдатку;
  5. Вказівка, що завдаток передається в рахунок укладення в подальшому угоди купівлі-продажу квартири (вказати адресу);
  6. підпис продавця

Краще всього складати розписку в присутності хоча б одного свідка. Його паспортні дані в такому випадку теж записуються в документ.

Задавайте питання в коментарях до статті і отримаєте професійну консультацію

Чим відрізняються договору завдатку та авансу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online