Термін повернення податкового вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Платник податків після подачі всіх необхідних документів для повернення ПДФО, задається питанням «скільки чекати податкове вирахування?», «Які терміни повернення податкового вирахування після здачі декларації?», «Через скільки після камеральної перевірки перераховують гроші?», «Який термін виплати податкового вирахування після подачі заяви? »,« як дізнатися, коли прийде податкове вирахування? ». Про термін повернення податкового вирахування, від чого він залежить і що робити, якщо не прийшов податкове вирахування, докладно розповімо в нашій статті.

Відповідно до законодавства, повернути ПДФО можна, отримавши:

  • Соціальний податкове вирахування (ст. 219 НК РФ). До цієї групи відрахувань відносяться податкове вирахування на лікування , освіта і т.д.
  • Стандартний податкове вирахування (ст. 218 НК РФ).
  • Інвестиційний податкове вирахування (ст. 219.1 НК РФ).
  • Майновий податкове вирахування (ст. 220 НК РФ). Це може бути податкове вирахування, наприклад, за квартиру, житловий будинок, земельну ділянку, за відсотки по іпотеці і по кредиту на будівництво будинку.

Податкові відрахування: терміни розгляду і виплати

Термін отримання податкового вирахування через ИФНС після подачі документів включає наступні етапи:

  • час на камеральну перевірку декларації 3 ПДФО,
  • час на перерахування грошей на розрахунковий рахунок платника податків.

Через скільки місяців податкова виплачує податкові відрахування, буде залежати і від того, коли Ви подали заяву про повернення суми надміру сплаченого податку.

Якщо Ви отримуєте відрахування через роботодавця, термін розгляду документів встановлено інший (про це нижче).

Скільки триває камеральна перевірка по податковому відрахуванню?

Камеральна податкова перевірка - це перевірка дотримання законодавства про податки і збори на основі податкової декларації (розрахунків) та документів, які платник податків здав в ИФНС, а також документів, які є у податкового органу.

Неважливо, подаєте Ви документи через інтернет (особистий кабінет платника податків) або відносите їх до податкової інспекції, щоб отримати, наприклад, відрахування на лікування ( ліки ) Або майнове податкове вирахування, терміни камеральної перевірки не змінюються.

Камеральна перевірка декларації 3 ПДФО проводиться уповноваженими посадовими особами ИФНС відповідно до їх службовими обов'язками. Спеціального рішення керівника податкової інспекції не потрібно.

З'ясуємо, скільки триває камеральна перевірка декларації 3 ПДФО на податкове вирахування. Згідно п. 2 ст. 88 НК РФ максимальний термін перевірки декларації 3 ПДФО для податкового вирахування становить три місяці з дня подання платником податків декларації.

Якщо декларація надсилається поштою, то термін перевірки документів на податкове вирахування становить три місяці починаючи з дня отримання поштового відправлення, а не з дати надсилання податкової декларації поштою (Лист Мінфіну РФ від 19 червня 2012 року № 03-02-08 / 52 ).

Якщо в процесі камеральної перевірки на податкове вирахування виявлені помилки в декларації і (або) протиріччя між відомостями, що містяться в документах, про це повідомляється платника податків з вимогою представити пояснення або внести відповідні виправлення. Відповідно, термін повернення податкового вирахування збільшується.

Термін перевірки уточненої декларації на податковий відрахування

Якщо до закінчення камеральної перевірки, платник податків подає уточнену декларацію 3 ПДФО, перевірка раніше зданої декларації припиняється, і починається перевірка уточненої 3 ПДФО (п. 9.1 ст. 88 НК РФ), яка повинна закінчитися протягом 3 місяців після подачі уточнёнкі.

Якщо платник податків уточнює декларацію на вимогу ИФНС, то термін перевірки декларації 3 ПДФО для податкового вирахування (уточнений варіант) також може скласти максимум три місяці.

Термін виплати податкового вирахування після подачі заяви

Відповідно до закону термін повернення податкового вирахування після подачі заяви становить один місяць з дня отримання податковим органом такої заяви (п. 6 ст. 78). Але слід знати, що, коли Ви оформляєте податкове вирахування, через скільки перераховують після подачі заяви на повернення податку, буде залежати від того, на якому етапі Ви подали цю заяву. Розглянемо різні варіанти.

Коли повертають податкове вирахування після подачі заяви одночасно з декларацією?

Платник податків має право разом з декларацією 3 ПДФО подати і заяву на повернення надміру сплаченого податку (лист ФНС Росії від 26.10.2012 № ОД-4-3 / 18162 @).

У цьому випадку термін виплати податкового вирахування після подачі заяви (один місяць) починає обчислюватися з дня подання платником податків заяви про повернення податку, але не раніше ніж з моменту завершення камеральної податкової перевірки декларації або з моменту, коли така перевірка повинна була бути завершена відповідно до ст. 88 НК РФ. Це підтверджують Лист Мінфіну Росії від 11.07.2014 № 03-04-05 / 34120, п. 11 Інформаційного листа Президії ВАС РФ від 22.12.2005 N 98 «Огляд практики вирішення арбітражними судами справ, пов'язаних із застосуванням окремих положень глави 25 Податкового кодексу Російської Федерації ».

Тобто при одночасному поданні в ИФНС декларації і заяви щодо повернення податку терміни виплати податкового вирахування складають максимум 3 місяці на перевірку і 1 місяць на перерахування грошей.

Термін повернення податкового вирахування, якщо заяву подано після камеральної перевірки

Якщо з якихось причин заяву про повернення податку Ви не надали разом з декларацією 3 ПДФО та іншими документами для податкового вирахування, його необхідно надати в ИФНС після завершення камеральної перевірки (схвалення податкового вирахування). За який термін можна повернути податкові відрахування в цьому випадку? Час з моменту подачі декларації до перерахування грошей збільшується. Спочатку максимум протягом 3 місяців йде камеральна перевірка, після підтвердження права на відрахування (платник податків про це може дізнатися з листа ИФНС, електронного сервісу податкової служби або звернувшись до інспекції) складається заява про повернення суми надміру сплаченого податку. Після отримання цієї заяви Вашої ИФНС максимальний термін перерахування податкового вирахування становить 1 місяць.

! Згідно п.7 ст. 78 НК РФ заяву про залік або повернення суми надміру сплаченого податку може бути подано протягом трьох років з дня сплати зазначеної суми. У разі оформлення вирахування на межі пропуску строку давності, заяву про повернення суми надміру сплаченого податку необхідно подавати одночасно з декларацією та іншими документами, не чекаючи закінчення камеральної перевірки

В який термін повертають податкове вирахування залежить від наявності питань за зданими документами у податкового інспектора, від часу подачі заяви на повернення податку.

Підіб'ємо підсумки за термінами перерахування податкового вирахування в залежності від часу подачі документів і закінчення камеральної перевірки:

Терміни повернення податкового вирахування після здачі декларації

Якщо заяву на повернення податку було подано одночасно з декларацією, термін виплати податкового вирахування після подачі декларації становить максимум 4 місяці.

Якщо заяву на повернення податку подано після камеральної перевірки, через скільки приходить податкове вирахування після подачі документів (в т.ч. декларації 3 ПДФО), залежить від того наскільки швидко написано зазначену заяву після перевірки (три місяці на перевірку, час на складання і отримання заяви, один місяць на перерахування).

Термін виплати податкового вирахування після камеральної перевірки

Визначимося, через скільки днів після камеральної перевірки перераховують гроші в разі, коли заява на повернення податку було передано до інспекції разом з декларацією 3 ПДФО. Гроші прийдуть протягом місяця після завершення камеральної перевірки.

Якщо заяву представили в ИФНС після камеральної перевірки, то терміни повернення ПДФО після камеральної перевірки складають час на складання і подачу заяви і один місяць на перерахування грошей на розрахунковий рахунок.

Як дізнатися, коли прийде податкове вирахування?

Які можливі терміни повернення податкового вирахування ми з'ясували, тепер Ви можете поцікавитися, як дізнатися, коли перерахують гроші за податкове вирахування за квартиру, лікування і т.д.?

Отримати приблизну інформацію про те, на який етапі податкове вирахування (йде камеральна перевірка, схвалений повернення податку чи ні, чи є питання у податкового інспектора) і дізнатися, коли прийдуть гроші за податкове вирахування, за допомогою таких дій:

  • звернутися в ИФНС особисто,
  • подзвонити в ИФНС,
  • через особистий кабінет платника податків для фізичних осіб.

Якщо Ви подавали документи для вирахування до податкової інспекції не через інтернет, а особисто, і Ви жодного разу не користувалися особистим кабінетом, спочатку необхідно буде отримати доступ до електронного сервісу «Особистий кабінет платника податків для фізичних осіб». Це можна зробити, наприклад, звернувшись в будь-яку податкову інспекцію Російської Федерації або за допомогою реквізитів доступу, використовуваних для авторизації на Єдиному порталі державних і муніципальних послуг.

В особистому кабінеті можна побачити дату реєстрації податкової декларації, дату початку камеральної перевірки, статус камеральної перевірки і т.д. Також можна отримати інформацію про дату завершення перевірки, про її результаті, наприклад, «Податковим органом підтверджена сума податкового вирахування, заявлена ​​платником податків, в повному обсязі».

Як швидше отримати податкове вирахування?

Коли Ви повертаєте прибутковий податок через ИФНС, прискорити повернення податкового вирахування з ПДФО можна, подавши заяву на повернення надміру сплаченого податку одночасно з декларацією 3 ПДФО. Але, слід мати на увазі, що декларація повинна бути заповнена без помилок і заявлена ​​сума податкового вирахування повинна бути підтверджена повністю. Інакше заява необхідно буде переписувати, можливо, доведеться подавати уточнену декларацію, і термін повернення податкового вирахування не скоротиться, а, навпаки, збільшиться.

Що робити, якщо податкова не перераховує податкове вирахування в термін?

У тому випадку, якщо податкова затримує виплату податкового вирахування, термін вже пройшов, необхідно з'ясувати причину відсутності перерахування.

Спочатку треба дізнатися, чи закінчилася камеральна перевірка і який її результат. Це можна зробити через особистий кабінет платника податків або, наприклад, отримавши відповідний лист з ИФНС. Також можна звернутися до податкової інспекції особисто або по телефону.

Не варто чекати закінчення чотирьох місяців, щоб почати з'ясовувати, чому податкова не перераховує відрахування. Можливо, у інспектора є питання по зданим документам, це може стати зрозуміло після закінчення камеральної перевірки, яка триває до трьох місяців. Тому, після закінчення трьох місяців після здачі документів необхідно звернутися до особистого кабінету або, якщо Ви подавали документи особисто і не отримали повідомлення з податкової про схвалення вирахування, звернутися до інспекції з питанням про результат камеральної перевірки.

Якщо камеральна перевірка закінчилася, відрахування підтверджений, заяву про повернення податку подано, з'ясовуємо, чому податкова не перераховує податкове вирахування (пройшло 4 місяці з одночасної подачі декларації і заяви про повернення або 1 місяць з моменту подачі заяви після закінчення камеральної перевірки). Однією з причин може бути помилка в заяві про повернення суми надміру сплаченого податку, наприклад, в реквізитах рахунки.

Якщо заява складена вірно, але не перераховують податкове вирахування, куди звертатися в цьому випадку? Можна написати заяву в ИФНС, відправити його поштою або віднести особисто в інспекцію. Також можна подати звернення через сайт податкової служби. Якщо гроші не приходять протягом розумного строку після цього звернення, слід написати скаргу в Управління ФНС, далі до вищестоящих органів.

Коли податкова порушує терміни повернення податкового вирахування, не перераховує гроші за заявою про повернення, згідно п. 10 ст. 78 НК РФ можуть бути нараховані відсотки на суму надміру сплаченого податку, що підлягають сплаті платнику податків, за кожен календарний день порушення терміну повернення. Процентна ставка приймається рівною ставкою рефінансування Центрального банку Російської Федерації, що діяла в дні порушення терміну повернення.

Термін розгляду заяви на податкове вирахування через роботодавця

Якщо Ви отримуєте відрахування через роботодавця, то спершу необхідно надати до податкової інспекції відповідні документи. Термін для підтвердження права на отримання вирахування (термін розгляду заяви на повернення податку) через роботодавця не повинен перевищувати 30 календарних днів:

  • з дня подачі заяви та документів, що підтверджують право на отримання майнового податкового відрахування при покупці квартири, житлового будинку, кімнат, земельних ділянок, на погашення відсотків по іпотеці (п. 8 ст. 220 НК РФ). Після перевірки Ви отримаєте Повідомлення про підтвердження права платника податку на майнові податкові відрахування, передбачені підпунктами 3 і 4 пункту 1 статті 220 НК РФ (Наказ ФНС Росії від 14.01.2015 N ММВ-7-11 / 3 @). Цей документ необхідно надати в бухгалтерію роботодавця і з Вашої заробітної плати не буде утримуватися ПДФО.
  • з дня подачі заяви та документів, що підтверджують право на отримання соціального податкового вирахування на лікування (своє, дитини , батьків , дружина ), Освіту (своє, дитини , брата / сестри ), Відрахування в сумі страхових внесків за договором (договорами) добровільного страхування життя (п. 2 ст. 219 НК РФ). Після перевірки Вам видадуть Повідомлення про підтвердження права платника податку на отримання соціальних податкових відрахувань, передбачених підпунктами 2, 3 і 4 (в частині соціального податкового вирахування в сумі страхових внесків за договором (договорами) добровільного страхування життя) пункту 1 статті 219 НК РФ (Лист ФНС Росії від 16.01.2017 N БС-4-11 / 500 @). Цей документ необхідно надати в бухгалтерію роботодавця. Соціальний відрахування надається податковим агентом починаючи з місяця, в якому платник податків звернувся до роботодавця.

Після подачі всіх необхідних документів для отримання податкового вирахування починається час очікування закінчення перевірки і перерахування грошей на розрахунковий рахунок. У статті ми з'ясували, що впливає на термін повернення податкового вирахування, як швидше його отримати і що робити, якщо відрахування затримують.

опублікував:

Раленко Антон Андрійович.

Москва 2018.

на Ваш сайт.

Платник податків після подачі всіх необхідних документів для повернення ПДФО, задається питанням «скільки чекати податкове вирахування?
», «Які терміни повернення податкового вирахування після здачі декларації?
», «Через скільки після камеральної перевірки перераховують гроші?
», «Який термін виплати податкового вирахування після подачі заяви?
»,« як дізнатися, коли прийде податкове вирахування?
Скільки триває камеральна перевірка по податковому відрахуванню?
Коли повертають податкове вирахування після подачі заяви одночасно з декларацією?
За який термін можна повернути податкові відрахування в цьому випадку?
Як дізнатися, коли прийде податкове вирахування?
Як швидше отримати податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online