Як заповнити 3 ПДФО на податкове вирахування за покупку квартири в 2019 році: зразок заповнення декларації

  1. склад довідки
  2. титульні листи
  3. лист Ж1
  4. лист І
  5. Розрахунок вирахування в декларації
  6. лист А
  7. заповнення розділів
  8. Розділ 1
  9. розділ 6
  10. Як розрахувати компенсацію
  11. документація
  12. додаткові паперу
  13. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При покупці нерухомості громадяни отримують право на повернення майнового податкового відрахування від суми придбання майна. Як подається декларація на податковий відрахування, і які ще документи для повернення знадобляться?

Як подається декларація на податковий відрахування, і які ще документи для повернення знадобляться

склад довідки

Декларація на майнову компенсацію складається з 23 аркушів. Оформлення в декларації 3-ПДФО при продажу або купівлі квартири вимагають тільки 7 сторінок, а саме:

  • Два перших листа - титульні сторінки;
  • Розділ 1;
  • Розділ 6;
  • Лист А;
  • Лист Ж1;
  • Лист І.

Оформлення 3-ПДФО на податкове вирахування при купівлі квартири має певну специфіку для кожного аркуша.

Форма 3-НДФЛ.pdf

титульні листи

Перші сторінки включають головну інформацію про власника.

  • Вгорі сторінки вказується її номер, а саме 001 і ІПН у відведеному для цього віконці.
  • У віконці про підзвітну періоді вкажіть рік, за який складається звіт, в віконці коду категорії напишіть 760 - загальний код для фізичних осіб. Зліва на сторінці буде віконце для коду органу податків, який потрібно буде уточнити в тій організації, куди подається декларація.
  • Потім пропишіть прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону. Нижче зліва буде віконце, де слід продублювати ці дані і вписати одиницю, яка б означала, що дані записані самим власником. При оформленні декларації 3 необхідно ставити свій підпис на кожному аркуші!

лист Ж1

При заповненні для майнового відрахування на аркуші Ж1 проводиться розрахунок стандартного оподаткування зарплати. Цей лист заповнюється в точності за даними, прописаним в довідці про розмір доходів, що отримується на місці роботи.

У першому пункті цієї сторінки потрібно вписати дохід помісячно. Зразок заповнення цього листа декларації 3 при покупці квартири наступний: за січень прописуєте суму, отриману в цьому місяці, яка обкладалася податком. У наступному рядку, іменованої січень-лютий, вказуєте суму доходу за ці два місяці. У наступній, січень-березня, отримані грошові кошти за ці три місяці. Таким чином, сума заповнюється по наростаючій.

лист І

Ця сторінка при покупці житла, продажу квартири, будівництві нерухомості призначена для розрахунку податкової пільги.

  • У першому пункті вкажіть відомості про нерухомість. У Порядку заповнення декларації подивіться Додаток 5, де вказані коди об'єкта для заяви на повернення.
  • В наступному полі заповнюється вид власності. Якщо це житловий будинок, пропишіть одиницю, квартира - двійка, кімната - трійка, пайова участь - четвірка, ділянку землі - п'ятірка, будинок з ділянкою під ним - шістка.
  • У наступному віконці потрібно вказати, на кого оформляється декларація: на власника житла або його дружина. В поле 040 вкажіть адресу купленого об'єкта, а в наступному полі - дату, прописану в акті про передачу житла.
  • У віконці під номером 060 вкажіть дату, в якій було зареєстровано право власності на житло та складено договір купівлі-продажу.
  • У полях 080-090 вказуються дати про поділ вирахування і частка в житло, якщо нерухомість куплена за договором пайової участі. Потім вказується рік початку застосування компенсації.
  • У значенні рядка 110 вкажіть цифру витрат на житло, що не перевищує двох мільйонів рублів, не враховуючи відсотки кредитування. У наступному рядку зазначається інформація про відсотки за іпотечними кредитами.

Розрахунок вирахування в декларації

Тут платнику податків може знадобитися допомога, так як процес розрахунку недостатньо простий для обивателя. Розглянемо по блоках, які рядки розрахунку на цьому аркуші необхідні для заповнення, і що в них писати:

  • Рядки 130-180 - вкажіть суму податкової компенсації за витратами на придбання житла та сплату відсотків по іпотеці за минулий податковий період;
  • Поля 190-200 - пропишіть залишок вирахування, якщо він оформлявся в минулому податковому періоді, вкажіть, що залишилося і перейшло з цього періоду;
  • Пункт 210 - сума по повідомленню, розраховується як кількість вирахування по витратах на придбання;
  • Рядок 220 - сума по повідомленню, розраховується як сума компенсації по відсотках.

Під повідомленням мається на увазі документ, виданий податковим органом.

лист А

Цей лист використовується для підрахунку підсумкової суми доходів і сплачених податків.

  • У першому пункті потрібно вказати загальний дохід на звітний рік. Нижче прописується ІПН і КПП роботодавця, код Окатий, назва організації, в якій працює людина.
  • Рядок 040 - сума зарплати за рік, нижче цифра за рік, що підлягає оподаткуванню в розмірі 13%, нижче - сума податків, утримана з значення на попередньому рядку. При наявності декількох джерел доходу рядки про розмір доходу і податку заповнюються окремо для кожного джерела. Нарахована і витратити суми податку однакові.

У другому пункті цього листа розраховуються підсумкові доходи. Тут заповнюється загальна сума податків обчислена і утримана, сума оподатковуваного доходу.

Приклад заповнення декларації 3-ПДФО для податкового вирахування при покупці квартіри.pdf

заповнення розділів

Незалежно від того, заповнюється декларація в податкову службу або онлайн в особистому кабінеті, необхідно оформлення розділів декларації. Заповненню підлягають розділи 1 і 6.

Розділ 1

Тут вкажіть число доходів всього і суму доходів, з яких необхідно утримати податок. Потім вказується загальна цифра відрахувань і витрат і пільга, яка має бути повернена з бюджету.

розділ 6

У рядку 010 цього розділу ставлять двійку. Потім в наступному рядку потрібно вказати коди заяви на повернення, які вкаже податковий інспектор. Нижче вкажіть ОКАТО органу, в якому оформляєте декларацію і суму податку, що підлягає поверненню.

Для компенсації відсотків за іпотечним кредитом потрібно заповнити рядки про загальну кількість сплачених відсотків за весь період виплати кредиту, а не тільки за підзвітний період.

Як розрахувати компенсацію

Щоб розрахувати суму, покладену для повернення в 2019 році, слід взяти 13% від тієї суми, яка була витрачена з особистих коштів громадянина на покупку нерухомості. Мається на увазі готівкова або електронна оплата, іпотечні кошти. Максимальна сума, від якої можна взяти відрахування, складає два мільйони.

Таким чином, максимальна сума, яку можна повернути, дорівнює 260 тисячам рублів. Вона буде виплачена не відразу, а помісячно, рівнозначно тому, як списувалися податки з вашої зарплати протягом останнього підзвітної періоду. Щороку необхідно переоформляти право на відрахування.

Якщо за рік, що підлягає звітності, було сплачено 39 тисяч рублів податків, то таку ж суму вирахування перерахує інспекція на рахунок громадянина. Решта суми відрахування буде виплачена в наступному році відповідно до того, скільки податку громадянин виплатив із заробітної плати.

документація

Заява на відрахування ПДФО при купівлі квартири буде розглянуто тільки в тому випадку, якщо платник податків надав всі документи. Базовий пакет необхідних паперів включає:

  • Декларацію 3-ПДФО;
  • Паспорт і його копії;
  • Документ про доходи за минулий податковий період - документ можна отримати на місці роботи, якщо за рік змінювалося місце роботи, довідка потрібна з обох місць працевлаштування;
  • Заява про те, що громадянин претендує на повернення податків, в заяві вказати особисті банківські реквізити, за якими повернуться гроші;
  • Ксерокопії квитанцій про оплату квартири, копії розписок і платіжних доручень;
  • Акт прийому-передачі, якщо немає договору про покупку і продаж;
  • Свідоцтво про те, що право володіння державно зареєстровано.

Якщо нерухомість куплена за допомогою іпотеки і платник податків хоче повернути відсотки, потрібно також надати документи з банку, де вказана сума відсотків, виплачених протягом року. Довідка подається в оригіналі.

додаткові паперу

При покупці в шлюбі потрібно написати заяву про те, як розподілити відрахування, а також подати свідоцтво про укладення шлюбу. Якщо документація подається батьками недосконалого співвласника, надається копія його свідоцтва про народження і заяву про поділ компенсації.

Повертаючи кошти по ремонту квартири, купленої без обробки, потрібно надати договір про проведення ремонтних та оздоблювальних робіт, а також квитанції про сплату матеріалів і роботи. Відрахування не розраховується від коштів, витрачених на сантехніку, меблі та побутову техніку. Пенсіонерам потрібно надати пенсійне посвідчення на додаток до базового пакету документів.

висновок

Заповнення декларації 3-ПДФО вимагає суворого дотримання інструкції, так як при допущенні помилок у заповненні заяву про вирахування може бути не розглянуто, а дорогоцінний час - упущено. Якщо сумніваєтеся в своїх силах, дозволяється звернутися в спеціальні організації, які складають декларації або звернутися по допомогу до податкових консультантів.

Як подається декларація на податковий відрахування, і які ще документи для повернення знадобляться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online