Місто Владивосток - історія, клімат, екологія, нерухомість, пам'ятки

  1. Природні умови проживання у Владивостоці
  2. Екологічна обстановка Владивостока
  3. населення Владивостока
  4. Знамениті люди Владивостока
  5. Економіка краю і міста
  6. Інвестиції в місто Владивосток
  7. підприємства
  8. Будівництво в місті
  9. райони міста
  10. Будівлі та споруди
  11. пам'ятки
  12. Медицина
  13. Культура

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заснували місто Владивосток в 1860 році. Спочатку він був військовий пост, статус міста йому було присвоєно 20 років по тому. У 1888 він став головним містом Приморської області.

Заснували місто Владивосток

Сьогодні він вважається столицею Приморського краю (утворений в 1938 році). Площа Владивостока - 331 тис. Кв. км. Площа Владивостоцького міського округу, в який крім самого міста входять ще 6 населених пунктів, становить 560 тис. Кв.км.

км

Владивосток - це найбільше місто Далекого Сходу країни. Місто вважається не тільки великим торговим портом РФ на Тихому океані, в ньому також розташований штаб Тихоокеанського флоту. У Владивостоку закінчується найдовша залізниця в світі - Транссибірська магістраль. Завдяки наявності Далекосхідного університету і відділення РАН він вважається найбільшим центром науки і освіти в далекосхідної частини країни.

Своє ім'я місто отримало від слова "володіти", у нього також є неофіційна китайська назва, що перекладається на російську мову як "затока трепанга" (хайшеньвай). Основа життєдіяльності Владивостока - це Тихий океан і все, що пов'язано з ним. Будівництво та ремонт суден, видобуток і переробка морських ресурсів вважаються точками зростання економіки і наріжними каменями розвитку економіки і міста в цілому в довгостроковому періоді.

Однак головну роль сьогодні відіграє розташування Владивостока. Завдяки йому він є сполучною елементом між океанськими, залізничними та автомобільними шляхами. Через нього йде масовий імпорт і імпорт товарів між державами тихоокеанського регіону. Велика частина старих японських автомобілів потрапляє на ринок РФ з торговельними або перевалочних майданчиків, розташованих на території Владивостока або "Владика", як його неофіційно називають багато росіян.

Природні умови проживання у Владивостоці

Столиця Приморського краю розташовується на півостровах Муравйова-Амурського і Піщаний і ще на п'яти десятках островів біля узбережжя Японського моря (затока Петра Великого). В основному це невеликі острови площею до 1 кв.км. Великі річки по Владивостоцькому округу не протікають, є лише невеликі річки і струмки. На двох з них, річках Багатою і Седанка, облаштовані водосховища. Рельєф міста складається з безлічі сопок висотою до 474 метрів.

Клімат над територією округу мусонний. Літо вологе і тепле, з максимальним об'ємом опадів. Взимку найчастіше ясно, прохолодно і сухо, бувають періодичні відлиги. Восени тепло, заморозки приходять в листопаді. Навесні нерідко спостерігаються перепади температури. У Владивостоку:

  • середня температура - 4,9ºC;
  • максимум (абсолютний) - 33,6ºC;
  • мінімум (абсолютний) - мінус 31,8ºC;
  • середня температура січня (найбільш холодний місяць) - мінус 11,3ºC;
  • середня температура серпня (найбільш теплий місяць) - 20,8 ºC.

Екологічна обстановка Владивостока

Екологічну ситуацію у Владивостоці можна назвати благополучною. Її головні проблемні точки - це забруднення повітря і навколишніх морських вод. Основними забруднювачами повітря є промислові підприємства столиці Примор'я і автомобільний транспорт. Вміст формальдегіду і діоксиду азоту в навколишній атмосфері перевищує норму майже в два рази.

З морських акваторій найбільш забрудненої вважається бухта Золотий Ріг, у 2013 році вона отримала звання найбруднішою акваторії в країні. У той період поверхню бухти була майже повністю (від 91 до 100%) покрита нафтовою плівкою, перемішаної з плаваючим сміттям. Показники забруднення в цей рік перевищували норму по концентрації нафтових вуглеводнів в товщі води в 3,6 рази, а у відкладеннях на дні 123 рази. У відкладеннях на дні бухти накопичено не менше 16 тис. Т цинку, 7 тис.т міді, 800 тис.т нафтопродуктів, 9 тис.т марганцю.

Головною причиною забруднення моря навколо столиці Примор'я вважаються стоки від промислових підприємств і населених пунктів. Вони довгий час зливалися в океан без проходження очисних споруд. Масштабне рішення проблеми стоків почалося лише в при реалізації підготовчих заходів для саміту АТЕС-2012.

населення Владивостока

У 2014 році кількість жителів міста оцінюється в 603 тис. Осіб, а Владивостоцького міського округу - 630 тис.чол. Динаміка зростання населення міста виглядає наступним чином:

  • 1897 рік - 29 тис.чол .;
  • 1939 рік - 206 тис. Чол .;
  • 1970 рік - 441 тис.чол .;
  • 1986 рік - 608 тис.чол .;
  • 1992 рік - 648 тис.чол.
  • 2008 рік - 579 тис. Чол .;
  • 2014 рік - 603 тис.чол.

Через те, що з 1958 по 1992 рік місто вважався закритим територіальним утворенням, а з 1920 року в ньому здійснювалися заходи з витіснення іноземців, в основному китайців, корейців і японців, переважна національна більшість - це слов'янські народи.

Чисельність населення міста Владивосток в останні роки почала зростати в основному за рахунок припливу мігрантів з інших регіонів і країн, що свідчить про підвищення комфортності проживання у Владивостоці. Крім того, останні два роки спостерігається позитивна динаміка і в частині природного приросту населення міста.

Знамениті люди Владивостока

Незважаючи на відносно молодий вік Владивостока і його закритість протягом довгого періоду, з ним пов'язані долі багатьох знаменитих людей як минулого, так і сьогодення. Зокрема - це:

  • Ігор Ансофф - відомий економіст;
  • Ігор Тамм - лауреат Нобелівської премії, фізик;
  • Борис Гризлов - політичний діяч РФ, голова наглядової ради Держкорпорації "Росатом";
  • Євген Войшвилло - філософ і логік;
  • Анна Щетиніна - перша в історії жінка - капітан далекого;
  • Ілля Лагутенко - відомий музикант і автор пісень;
  • Георгій Рогозін - генерал-майор ФСБ;
  • Валерій Ненажівіна - заслужений художник Росії, скульптор;
  • Алла Пріяткіна - філолог, один з творців "Російської граматики" 1980 р .;
  • Сергій Белоголовцев - шоумен, актор і телеведучий;
  • Ніна Велика - філолог, творець 70 наукових праць;

;   Сергій Белоголовцев - шоумен, актор і телеведучий;   Ніна Велика - філолог, творець 70 наукових праць;

  • Олександр Михайлов - народний артист;
  • Ігор Куніцин - тенісист;
  • Фелікс Громов - адмірал флоту;
  • Георгій Еляков - віце-президент РАН.

Економіка краю і міста

Основну роль в економіці краю і його столиці відіграє Тихий океан. Японське море вважається одним з найбагатших рибними ресурсами морів. Також на території суб'єкта зосереджені значні запаси мінеральних і лісових ресурсів. Основними галузями промисловості регіону вважаються:

  • видобуток, обробка та переробка риби і морепродуктів;
  • транспорт (морський і залізничний);
  • гірничодобувна;
  • лісова і деревообробна;
  • машинобудування і металообробка (суднобудування, судноремонт, авіабудування, приладобудування);
  • електроенергетика;
  • харчова;
  • сільське господарство (в основному в південних районах краю, є виробництво меду);
  • вугільна (для власних потреб регіону).

З усього обсягу продукції гірничодобувної промисловості Росії на частку Приморського краю припадає 30% рафінованої та 80% концентрованого свинцю, 71% концентратів вольфраму, 20% олова, 80% шпату плавикового, 90% борних продуктів.

На частку рибної промисловості суб'єкта в загальному обсязі рибної промисловості країни припадає 33% видобутку риби і морепродуктів, 53% виробництва рибного борошна, 30% харчової рибної продукції.

У самому Владивостоці основна економічна діяльність сконцентрована навколо залізничного вузла Транссибу і торгового морського порту, військово-морської бази (обслуговування і постачання). Тут місце базування рефрижераторного флоту, китобійного, краболовні і рибного промислів.

Серйозне місце займає торгівля уживаними машинами з сусідньої Японії. Машинобудування в місті спеціалізується будівництві і ремонті суден, виготовленні різної продукції рибної галузі. Тут є підприємства харчової, легкої та будівельної промисловості, що працюють в основному для потреб столиці суб'єкта. У 2009 році були відкриті складальні виробництва автомобілів Ssang Yong і Mazda.

У 2012 році запущено виробництво ліфтів.

Інвестиції в місто Владивосток

У Приморському краї і у Владивостоці є ряд реалізованих за останні роки успішних інвестиційних проектів. Найвідомішим сьогодні вважається спорудження різних об'єктів для проведення саміту АТЕС в 2012 році:

  • "Русский міст" і "Золотий міст";
  • комплекс будівель Далекосхідного федерального університету;
  • реконструкція аеропорту і пуск Аероекспрес;
  • готелі, дороги, очисні споруди, енергетична інфраструктура і т.п.

Загальна сума інвестицій в облаштування міста оцінюється в 690 млрд руб.

Найбільш відомими поточними інвестиційними проектами можна назвати:

Серед перспективних інноваційних проектів найбільш значущими вважають заводи зі скраплення газу та виробництва мінеральних добрив, газохимический завод.

підприємства

підприємства

ВАТ "Владивостоцький морський торговельний порт" входить в транспортну групу FESCO. Він є найбільшою стивідорної компанією порту Владивосток. Вантажообіг порту Владивосток в цілому-14,5 млн. Тонн в рік, з них на частку ВАТ "ВМТП" доводиться 5,8 млн.тонн. Число причалів порту - 15. Глибина на підходах до порту - 20-30 м. Навігація здійснюється цілий рік.

Навігація здійснюється цілий рік

ВАТ "Східне оборонне підприємство" Граніт "- організація військово-промислового комплексу, яке здійснює монтаж, введення в експлуатацію та обслуговування озброєння та військової техніки. Входить в концерн" Алмаз-Антей ". Вважається базової сервісною організацією засобів ППО ВМФ Росії.

Вважається базової сервісною організацією засобів ППО ВМФ Росії

ВАТ "Центр судноремонту" Дальзавод "створено шляхом злиття 178-го заводу по ремонту суден і холдингу" Дальзавод ". Після модернізації основною спеціалізацією підприємства буде ремонт підводних човнів типу" Варшав'янка "і надводних суден типу" Містраль ". До з 2012 по 2017 рік на модернізацію планується затратити 13 млрд руб.

До з 2012 по 2017 рік на модернізацію планується затратити 13 млрд руб

ТОВ "Владивостоцький рибокомбінат" виготовляє продукти з морепродуктів і риби. За часів СРСР - це було найбільше в країні підприємство з переробки риби. У 2011 році була проведена модернізація комбінату, поновлено його імідж.

У 2011 році була проведена модернізація комбінату, поновлено його імідж

ТОВ "Приморський кондитер" сьогодні виробляє більше 300 найменувань різних кондитерських виробів. На підприємстві є свої потужності з переробки какао бобів. Чисельність персоналу - близько 500 чол.

Будівництво в місті

До недавнього часу Владивосток розвивався як військово-морської бази, і цей вектор у розвитку і будівництві міста нікуди не піде, поки в столиці Примор'я знаходиться штаб Тихоокеанського флоту. Переломним моментом стала підготовка і проведення саміту АТЕС. Він заклав основу нового вектора розвитку міста, спрямованого на становлення його як глобального і міжнародного міста, центру співпраці з країнами тихоокеанського регіону. Крім того, вже підписані угоди по проекту створення Владивостоцької агломерації.

Все це говорить про те, що в найближчому майбутньому буде йти будівництво та облаштування інфраструктури на острові Російський, в північних районах, на західному березі Амурського затоки (вже розпочато спорудження об'їзної навколо нього). Існують плани по створенню на східному березі Уссурійського затоки нового порту для насипних вантажів і логістичного центру для продовольчих товарів. Можливо спорудження ще одного моста з міста в район селища Суходіл.

Можливо спорудження ще одного моста з міста в район селища Суходіл

Найбільш активне житлове будівництво в даний час спостерігається в мікрорайоні для військових "Снігова Долина" і "Патрокл" (названий на честь однойменної бухти). Реалізуються плани по створенню нового мікрорайону "Сонячна долина", в перспективі облаштування мікрорайонів "Зелений кут", "Уссурійський".

вартість новобудов

У 2014 році найбільшим попитом у Владивостоці користувалися дві категорії новобудов, економ-клас і малоповерхове житло підвищеної комфортності. Потреба в житло преміум-класу дуже сильно залежить від рівня ділової активності, тому в період стагнації в економіці країни і регіону попит на нього невисокий. Середня вартість квадратного метра в столиці суб'єкта - 71 тис. Руб.

Найдешевші квартири на ринку житла міста - це нерухомість в житловому комплексі на вулиці Черняховського, близько 48 тис.руб. за кв.метр.

Найдорожчі в житловому комплексі "Мис Купера", який розташовується в центрі Владивостока в мальовничому районі бухти Федорова, недалеко від сучасного облаштованого пляжу. Тут ціна за квадратний метр починається від 100 тис.руб. за кв. метр. Приблизно за ту ж ціну можна придбати квартиру в малоповерховому житловому комплексі "Sedanka Hills" в екологічно чистому передмісті.

райони міста

Муніципальне утворення включає в себе сам міста, так і 5 селищ і сіл: Берегове; Попова; Русский; Трудове; Рейнеке. Чисельність людей, що проживають в селищах, невелика, від 22 чоловік в Рейнеке до 18,5 тис. Чол. в трудовому. Місто ж розділений на 5 районів, з населенням:

  • Первомайський - 153 тис.чол .;
  • Ленінський - 152 тис.чол .;

;

  • Первореченский - 147 тис.чол .;
  • Радянський - 92 тис.чол .;
  • Фрунзенський - 60 тис.чол.

Спочатку у Владивостоці за рішенням ЦК ВКП (б) було створено три райони (райкому): Ленінський, Ворошиловський і Фрунзенський. У 1957 році Ворошиловський перейменували в Первомайський. Первореченский був утворений в 1937 році шляхом виділення з Фрунзенського району за географічною ознакою. Наймолодший район столиці суб'єкта - Радянський, він з'явився при поділі Первореченского району в 1972 році.

Будівлі та споруди

У Владивостоку мало висотних будівель і споруд, це обумовлено тим, що через сейсмічної небезпеки регіону багатоповерхова забудова була просто заборонена. Але з приходом нових технологій, ситуація почала виправлятися.

В даний час найвищим будинком вважається 25 поверховий житловий будинок за адресою вул. Фастівська, будинок 14, його висота - 80,5 м.

Фастівська, будинок 14, його висота - 80,5 м

З зведених, але не зданих в експлуатацію будинків рекордсменом є будинок в житловому комплексі "Атлантіс II", його висота становить 90 м.

Вражає 20 поверхова будівля крайової адміністрації, побудоване в 1983 році, в висоту воно досягає 75 м. У планах спорудження 150 метрових висотних будинків в житловому комплексі "Аквамарин", йде будівництво 32 поверхового ділового центру МФК "Сіті-холл".

З споруд найвідомішими сьогодні вважаються побудовані недавно вантові мости:

  • "Русский міст", його загальна довжина - 3,2 км, довжина головного прольоту - 1,1 км, висота склепіння над водою - 70,4 м, висота пілонів - 320,9 м;

Русский міст, його загальна довжина - 3,2 км, довжина головного прольоту - 1,1 км, висота склепіння над водою - 70,4 м, висота пілонів - 320,9 м;

  • "Золотий міст", його загальна довжина - 2,1 км, довжина головного прольоту - 0,7 км, висота склепіння над водою - 60 м, висота пілонів - 226 м.

Однак найголовнішим рукотворним об'єктом столиці Примор'я вважається Порт Владивосток. Його відмінними рисами вважаються закритий рейд, глибокі бухти, добре розвинена залізнична інфраструктура.

пам'ятки

У Владивостоку маса пам'яток, проте більшість з них так чи інакше пов'язана з океаном, мореплавством, військово-морським флотом. Гості міста можуть відвідати:

  • Морський вокзал;

Морський вокзал;

  • маяк Егершельд на краю півострова Шкота-Токарівській кішка;
  • Владивостоцький фунікулер;
  • комплекс оборонних споруд "Владивостокська фортеця" (історичний музей);
  • меморіальне судно "Червоний вимпел";
  • меморіал підводний човен "С-56";
  • Музей Тихоокеанського флоту;

маяк Егершельд на краю півострова Шкота-Токарівській кішка;   Владивостоцький фунікулер;   комплекс оборонних споруд Владивостокська фортеця (історичний музей);   меморіальне судно Червоний вимпел;   меморіал підводний човен С-56;   Музей Тихоокеанського флоту;

  • океанаріум;
  • Будинок офіцерів флоту;
  • Зоологічний музей Далекосхідного державного університету (ДВГУ);
  • крайової театр ляльок;

океанаріум;   Будинок офіцерів флоту;   Зоологічний музей Далекосхідного державного університету (ДВГУ);   крайової театр ляльок;

  • набережну Спортивній гавані;
  • Драматичний театр Тихоокеанського флоту; Будинок-музей Суханова;
  • Залізничний вокзал;
  • Історико-технічний музей автомотостаріни;

набережну Спортивній гавані;   Драматичний театр Тихоокеанського флоту; Будинок-музей Суханова;   Залізничний вокзал;   Історико-технічний музей автомотостаріни;

  • Католицьку церкву Пресвятої Богородиці;

Католицьку церкву Пресвятої Богородиці;

  • Миколаївські Тріумфальні ворота;
  • Приморський державний об'єднаний музей ім. В. К. Арсеньєва;
  • крайової Пушкінський театр;
  • музей археології та етнографії при ДСДУ;
  • Театрально-концертний комплекс "Андеграуд";
  • пам'ятник адміралу Макарову;

Арсеньєва;   крайової Пушкінський театр;   музей археології та етнографії при ДСДУ;   Театрально-концертний комплекс Андеграуд;   пам'ятник адміралу Макарову;

  • Свято-Нікольський кафедральний собор;
  • Арт-галерею Ностальгія;
  • Дитячу картинну галерею.

Медицина

Медицина

Систему охорони здоров'я Владивостока можна назвати досить розвиненою, вона складається з:

  • 2 регіональних лікарень;
  • 6 муніципальних лікарень загального профілю;
  • 5 пологових будинків;
  • 3 муніципальних дитячих лікарень;
  • 11 муніципальних поліклінік;
  • 2 регіональних поліклінік;
  • 6 стоматологічних клінік;
  • 4 жіночих консультацій;
  • 8 муніципальних дитячих поліклінік;
  • інфекційної лікарні;
  • 7 диспансерів;
  • регіональної дитячої психіатричної лікарні;
  • клінічної регіональної психіатричної лікарні;
  • госпіталів ГУФСІН, ФСБ, ветеранів війни, клінічного ТОФ;
  • поліклінік МНС УВС, ДВО РАН, ДВОМЦ, консультативної ТОФ і т.п.

Культура

Сфера культури Владивостока представлена ​​численними музеями, різноманітними виставковими залами, галереями. У місті кілька кінотеатрів, причому деякі з них побудовані ще радянських часів, але відреставровані і модернізовані відповідно до сучасних вимог.

Найвідомішим вважається кінотеатр "Океан", що володіє найбільшим екраном (22 на 10 м) в Далекосхідному окрузі. Є свій цирк на 2400 посадочних місць в залі для глядачів. Цирку, побудованому в 1972 році, необхідний капітальний ремонт.

У столиці Примор'я працює кілька театрів, ансамблів, є крайова філармонія. У місті регулярно проводяться фестивалі від регіонального до міжнародного рівня: літературні, бардівської творчості, японської анімації, джаз і рок фестивалі.

Про Володимира

Про Волгограді

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online