Як відкрити спадкову справу у нотаріуса в 2019 році

  1. Як вчинити правонаступника?
  2. Які початкові дії необхідно зробити спадкоємцю для відкриття спадкової справи?
  3. Як відбувається оформлення спадщини без заповіту?
  4. Як здійснюється прийняття спадщини за заповітом?
  5. Як відкрити спадщину, якщо немає документів?
  6. Що робить нотаріус після отримання документації для відкриття справи про спадщину?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відкриття спадкової справи у нотаріуса є найважливішою процедурою для кожного правонаступника

Відкриття спадкової справи у нотаріуса є найважливішою процедурою для кожного правонаступника. Якщо оформити всі документи правильно і в рамках зазначеного за законом терміну, то отримати статус власності на майно, одержуване в спадок, досить просто.

Однак на ділі не кожному спадкоємцеві вдається швидко вирішити питання зі спадщиною. У реальності можуть виникнути деякі обставини, які нерідко призводять до порушення термінів вступу в права. У таких випадках зазвичай доводиться звертатися в судові інстанції. Тому щоб запобігти виникненню подібної ситуації, розглянемо більш докладно інформацію про правильне відкритті справи про спадщину в нотаріат.

Як вчинити правонаступника?

Відповідно до закону, для вступу в спадщину правонаступника слід відвідати нотаріальну фірму через півроку після відходу з життя заповідача. Саме за ці 6 місяців спадкоємцю потрібно прийняти спадщину, тобто зібрати всі необхідні документи для відкриття справи, які в наслідок передаються нотаріусу.

Якщо ж спадкоємець схаменеться про прийняття спадщини тільки після 6 місяців, то йому доведеться готувати позов до суду. Однак в цьому випадку важливо буде прорахувати все до дрібниць, щоб уникнути серйозних наслідків. Спочатку йому потрібно уточнити, який нотаріус може відкрити справу про спадщину. Зазвичай за законом це відбувається в нотаріат за місцем останнього офіційного проживання покійного.

Які початкові дії необхідно зробити спадкоємцю для відкриття спадкової справи?

Процес оформлення спадщини зазвичай починається з моменту, коли правонаступник складе і направить заяву про вступ у спадок. Однак крім цього, йому буде потрібно надати ще й інші документи. Отже, для відкриття справи слід зібрати наступні первинні документи, серед яких:

  • Паспорт РФ.
  • Свідоцтво, яке підтверджує смерть спадкодавця.
  • Заповідальний документ, якщо такий є.
  • Документація, що підтверджує спорідненість правонаступника з покійним.
  • Довідка у вигляді виписки з будинкової книги;
  • Папери, які доводять наявність майна у покійного, передане у спадок, наприклад, свідоцтво про право власності на нерухомість, кадастровий план з БТІ і т. Д.

Повний перелік всієї документації потрібно уточнювати у нотаріуса.

Без свідоцтва, що підтверджує право власності померлого на нерухоме майно, оформити спадщину також можливо. У цьому випадку дані про право володіння нерухомістю необхідно запросити в Росреестра. Для цього спадкоємцю потрібно замовити виписку з ЕГРН , Яка містить всі необхідні відомості. Вона надається після сплати державного мита.

Як відбувається оформлення спадщини без заповіту?

Якщо спадкову справу починається з передачі заяви про прийняття в спадщину власності покійного, або про видачу свідоцтва, спадкоємцю згідно закону буде потрібно довести свої права на спадок. Для цього необхідно надати в нотаріат наступні документи:

  1. паперу про підтвердження спорідненості;
  2. докази, що пояснюють фактичне спільне проживання спадкодавця і правонаступника протягом одного року і більше;
  3. обмінна карта або довідка від лікаря, яка доводить вагітність із зазначенням терміну.

Як здійснюється прийняття спадщини за заповітом?

Зазначений в заповідальному документі правонаступник може пред'явити свої права на спадок Зазначений в заповідальному документі правонаступник може пред'явити свої права на спадок. І добре, якщо папір з висловленням останньої волі покійного у нього є в наявності. Однак трапляються ситуації, коли спадкоємець не знає, де знаходиться заповіт, тому його доводиться розшукувати. При таких обставинах правонаступника спочатку необхідно звернутися до нотаріуса, який складав документ, адже у нього повинен знаходитися другий примірник. Після отримання заповіту спадкоємець може оформити право на спадщину.

Як відкрити спадщину, якщо немає документів?

Якщо паперу втрачені, то відкрити процедуру прийняття спадщини протягом 6 місяців з дня відходу з життя спадкодавця все одно необхідно. Для цього правонаступника досить звернутися в нотаріальну фірму і надати мінімальний пакет документів:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • документацію про спорідненість або заповіт;
  • папери, що підтверджують офіційну прописку заповідача на момент смерті.

Після пред'явлення цих документів нотаріус зобов'язаний відкрити спадкову справу, а потім вже самостійно робити запити до держорганів на яких бракує паперу. Подальші дії зі спадщиною залежать від отриманих відповідей. Наприклад, якщо у спадкодавця була нерухомість, а документи на неї загублені, то їх завжди можна відновити. Це дозволить завершити процедуру прийняття спадщини.

Що робить нотаріус після отримання документації для відкриття справи про спадщину?

Нотаріати відповідають за забезпечення спадкових прав населення. Передача правонаступником заяви та необхідного пакету паперів є для нотаріуса підставою для відкриття спадкової справи та ведення його, відповідно до закону.

За правилами після смерті людини справу про спадщину відкривається тільки один раз. В процес своєї роботи нотаріусом вчиняються такі дії:

  1. Складається опис всього майна покійного.
  2. Вживаються заходи щодо збереження цінностей матеріального характеру, які залишились без догляду.
  3. Відправляються сповіщення родичів покійного із зазначенням інформації про відкриття справи про спадщину, датою смерті заповідача, а також терміном для звернення в нотаріат із заявою про вступ у спадок.
  4. Здійснюється перевірка отриманої документації на справжність за допомогою запитів до держорганів.

Зазвичай після закінчення піврічного терміну вступу в спадкові права, всі папери готові. При відсутності суперечок між спадкоємцями та інших труднощів в оформленні нотаріусом видається правонаступникам свідоцтво про спадщину.

Як вчинити правонаступника?
Які початкові дії необхідно зробити спадкоємцю для відкриття спадкової справи?
Як відбувається оформлення спадщини без заповіту?
Як здійснюється прийняття спадщини за заповітом?
Як відкрити спадщину, якщо немає документів?
Що робить нотаріус після отримання документації для відкриття справи про спадщину?
Як вчинити правонаступника?
Які початкові дії необхідно зробити спадкоємцю для відкриття спадкової справи?
Як відбувається оформлення спадщини без заповіту?
Як здійснюється прийняття спадщини за заповітом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online