Домашня кажан: догляд та утримання, фото, відео

  1. Що говорить Вікіпедія?
  2. Загальні відомості
  3. Чим харчуються?
  4. Але чи потрібні вони вдома?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Летюча миша з дитинства асоціюється у нас з чимось таємничим, незрозумілим і обов'язково зловісним. Але завжди знаходяться сміливці, які йдуть проти системи, ламають стереотипи, і на підтвердження своєї неординарності навіть заводять будинку кажанів. Летюча миша з дитинства асоціюється у нас з чимось таємничим, незрозумілим і обов'язково зловісним

На фото - кажан під час відпочинку.

Що говорить Вікіпедія?

Перш ніж замислюватися про зміст летючих мишей в домашніх умовах, прочитайте про них статтю у Вікіпедії. Як з'ясовується, ВООЗ визнала кажанів природним резервуаром сказу, вірусів Ебола і Марбурга. А це найнебезпечніші для людини патогенні віруси, докладніше про них можна дізнатися з тієї ж Вікіпедії.

Що таке природний резервуар? Це довготривалий носій, господар хвороботворних організмів, який забезпечує їм можливість тривалого або навіть постійного існування. Для деяких вірусів природним резервуаром є людина, а для сказу, вірусів Ебола і Марбурга - кажани.

Наявність інфекції у резервуара не завжди призводить до його хвороби, іноді вона протікає без симптомів. Але в певних умовах резервуар може відкритися, і тоді хвороба проявиться повною мірою. Робити висновки обов'язково.

Якщо вас вкусить кажан - домашня або дика, необхідно негайно звернутися до лікарні. Зовсім не обов'язково думати, що ви вже заражені страшною інфекцією і безнадійно хворі, але обережність не завадить.

Може бути, краще подивитися чудову комедію «Летюча миша», але не заводити цю тварину вдома? Мабуть, все-таки не дарма люди приписують їм зв'язок з дияволом. До речі, в основі слова «сказ» лежить корінь «біс».

Загальні відомості

Тепер трохи розповімо про кажанів, про їх харчування і спосіб життя.

Кажани відносяться до загону рукокрилих. Від найближчих родичів - криланами вони відрізняються відсутністю кігтів на пальцях передніх лапок-крил. Зовнішні вуха у них складної форми із складчастим краєм, тому гострота слуху у кажанів в кілька разів сильніше, ніж у людей.

Розміри у летючих мишок невеликі, вага всього 5-10 грам, хоча є види крупніше криланами. Розмах крил набагато перевищує розміри тіла. Лицьова частина черепа вкорочена, зубки дуже гострі, мають систему гребенів і горбів. Очки маленькі, зір слабкий, але в просторі миші орієнтуються завдяки добре розвиненою ультразвукової локації, зір в цьому процесі відіграє далеко не головну роль.

Чим харчуються?

На планеті живе близько 1100 видів кажанів, всі вони трохи різні, і харчуються різною їжею. Так, комахоїдні кажани харчуються комахами, і можуть за 1 годину виловити і з'їсти більше двохсот комарів. Великі види кажанів полюють на ящірок, жаб, рибу.

Кажани - вампіри, що мешкають в Південній Америці, смокчуть кров ссавців і птахів, на планеті проживає всього три види мишей-вампірів, головне - не завести їх удома. Якщо миша спробувала кров людини, вона постарається знайти його, щоб отримати ще трохи смачного корму. Свою жертву звірок дізнається по запаху.

Однак є серед них і вегетаріанці, які їдять виключно рослинну їжу - нектар, пилок, горіхи, ягоди, фрукти.

Тому, перш ніж брати на утримання кажана, необхідно виявити, до якого типу вона відноситься, чим відрізняється від інших рукокрилих, і чим її потрібно годувати. За консультацією слід звернутися до вчених - хіроптерологія, саме вони займаються дослідженнями цих звірків.

Залежно від виду, домашня кажан їсть апельсини, банани, яблука, а так же жуків, борошняних черв'яків, личинок, воскову міль. Комах доведеться вирощувати або ловити самостійно, або купувати в зоомагазинах.

Більшість видів кажанів - тварини нічного способу життя. Вдень сплять вниз головою, вночі літають в пошуках їжі. Ці тварини можуть впадати в заціпеніння, під час якого сповільнюється обмін речовин, знижується інтенсивність дихання, скорочуються ритми серця. Крім того, кажани впадають в сплячку на 7-8 місяців в році, і весь цей час обходяться без їжі і без води. В результаті, через зневоднення ослаблені особини гинуть.

Зате в активний період обмін речовин у них проходить дуже швидко, і корми їм потрібно багато. За ніч полювання 1 особина може з'їсти корм вагою близько 1/3 частини своєї ваги.

Однак миша, що живе в домашніх умовах, перегодовувати не радять, це може привести до ожиріння, і захворювань шлунково-кишкового тракту. Напередодні сплячки мишку взагалі не годують кілька днів, але води в поїлки повинна бути багато.

Напередодні сплячки мишку взагалі не годують кілька днів, але води в поїлки повинна бути багато

Але чи потрібні вони вдома?

Збираючи комах-шкідників лісового і сільського господарства, миші, тим самим, приносять людині велику користь, але навіщо вони потрібні вдома? Які умови потрібно створити для утримання домашніх кажанів, і чи варто виривати їх з природного середовища існування?

Плануючи завести вдома екзотичну тварину, в першу чергу, потрібно подумати про те, де воно буде жити. Швидше за все, домашня кажан повинна жити в просторому вольєрі, адже вона повинна мати можливість літати, а не сидіти нерухомо. Крім того, вольєр повинен захищати мишку від хижих птахів, домашніх котів і інших тварин, яким захочеться зловити і з'їсти її.

У природі кажан полює і їсть вночі, а спить вдень - в різний час доби на вулиці різна температура, виявляється, це важливо для нормальної життєдіяльності тварини. Тому і в домашніх умовах знадобиться два приміщення з різною температурою - для сну і для поглинання їжі. Температура в приміщенні для травлення повинна бути в межах +30 градусів, для сну досить + 20-градусів. Температуру можна регулювати за допомогою обігрівальних приладів.

Причому миша повинна мати можливість вільно перелітати з одного приміщення в інше, щоб самостійно вибрати необхідну температуру і комфортні умови.

У різних відсіках вольєра має бути багато баночок з водою, завдяки цьому в вольєрі буде зберігатися висока вологість, що так важливо для кажана, і вона завжди зможе втамувати спрагу.

У період сплячки, щоб тварина не загинула без води, поруч з ним необхідно розпорошувати воду пульверизатором, але мочити мишку не потрібно.

Зимувати кажан може в тому ж вольєрі. Впадаючи в сплячку, вона вкривається своїми великими крилами, чим створює своєрідний кокон, всередині якого навіть в сильні морози зберігається плюсова температура.

У сприятливих умовах середня тривалість життя цих тварин досягає 30 років.

Що говорить Вікіпедія?
Але чи потрібні вони вдома?
Що говорить Вікіпедія?
Що таке природний резервуар?
Може бути, краще подивитися чудову комедію «Летюча миша», але не заводити цю тварину вдома?
Чим харчуються?
Але чи потрібні вони вдома?
Збираючи комах-шкідників лісового і сільського господарства, миші, тим самим, приносять людині велику користь, але навіщо вони потрібні вдома?
Які умови потрібно створити для утримання домашніх кажанів, і чи варто виривати їх з природного середовища існування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online