Визнання громадянина недієздатним

  1. Умови визнання громадянина недієздатним
  2. Порядок визнання громадянина недієздатним
  3. Тонкощі проведення експертизи
  4. Зміст заяви про визнання громадянина недієздатним
  5. Зразок заяви про визнання громадянина недієздатним
  6. Заява про визнання громадянина недієздатним
  7. Наслідки визнання громадянина недієздатним

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З нашим сімейним адвокатом визнання громадянина недієздатним пройде професійно. Цивільний кодекс РФ визначає недієздатність, як неможливість людей виконувати цивільні права самостійно. Багато сімей стикаються з питанням про те, як визнати особу недієздатною відповідно до Закону країни, а вони мало що можуть зробити самостійно. Для прийняття остаточного рішення про подальші дії і отримання права визнати того чи іншого громадянина недієздатним потрібно звертатися до грамотного фахівця, такому, як адвокат у сімейних справах, який складе для Вас позовну заяву за вигідною вартості.

ОБЕРЕЖНО: в Вашому випадку необхідно розглянути питання визнання обмежено дієздатним громадянина, наш адвокат проаналізує перспективу справи.

Умови визнання громадянина недієздатним

Коли можна почати процес визнання громадянина недієздатним? У багатьох випадках це питання постає у людей, чий родич перебуває в стані психічного відхилення і не здатний самостійно оцінити адекватність своїх дій, керувати ними.

ГК РФ дозволяє визнати таку особу недієздатною на підставі ст.29. Для цього необхідно провести судово-медичну (психіатричну) експертизу, яка проводиться тільки лікарями-психіатрами з обов'язковою умовою госпіталізації обстежуваного. Іноді визнання недієздатності проводиться в амбулаторних умовах. Незалежно від місця постановки діагнозу і видачі висновку, суддя може вимагати додаткових доказів стану хворого, викликавши його на судове засідання.

Порядок визнання громадянина недієздатним

  1. Складання позовної заяви до суду. Варто зазначити, що громадянин визнається недієздатним лише за рішенням суду, таким чином, першим кроком для визнання громадянина недієздатним є складання і формування заяви до суду. Справа розглядається в районному суді за місцем проживання особи, яка позбавляється дієздатності, а в разі якщо він знаходиться в лікувальному закладі - за місцем знаходження такої установи.
  2. Подача документів належним заявником. Важливим є також той факт, що подати таку заяву в суд має права обмежене коло осіб, наприклад, чоловік особи, що проживає спільно з громадянином, його повнолітні діти, інші близькі родичі, наприклад, його батьки, брати, сестри. Так само право на подачу таких заяв мають державні органи, зокрема служба опіки, яка може звернутися до суду заявою по вашій скарзі.
  3. Судове засідання у справі. Після подачі заяви, суд призначає судовий розгляд, в рамках якого проводиться експертиза, на підставі якої громадянин може бути визнаний недієздатним. Експертиза так само може бути приведена заочно, при наявності певних медичних документів. Справа розглядається в суді за участю органів опіки та прокуратури. Людина, якого визнають недієздатним так само запрошується до суду, він має всі права якими володіє відповідач, зокрема він має право захищати себе через представника.
  4. Виконання рішення суду. Після винесення рішення суду та набрання ним чинності наступають наслідки визнання людини недієздатною.

В судовому засіданні суд повинен визначити наступні питання:

  • чи є психічні відхилення;
  • чи існує зв'язок між діями громадянина з психічним розладом;
  • чи є докази, що означають, що громадянин не в силах керувати своїми діями, також він не може розуміти значення своїх вчинків, в зв'язку з недієздатністю;
  • інші обставини, що мають пряме відношення до стану громадянина, якого хочуть визнати недієздатним.

ВАЖЛИВО: як правило такі судові процеси з питання визнання громадянина недієздатним затіваються родичами хворого, у якого у власності знаходиться нерухоме майно, а спостереження його не завжди представляється можливим. Щоб випадково не відбулися угоди про відчуження квартири на користь сусідів або невідомих осіб краще визначитися відразу з розумінням значень своїх дій Вашої близької людини. Якщо вже запізнилися, купівля-продаж вже була здійснена, ми допоможемо Вам у оскарженні договору купівлі продажу в суді.

Щоб визнання пройшло гладко і законно, потрібен досвідчений сімейний адвокат. Тільки він в змозі відповісти на всі можливі питання судді, на самі різні питання, керуючись знанням законодавства країни.

Тонкощі проведення експертизи

Багато сімейні справи починаються з того, що у родича починають з'являтися різного роду психіатричні розлади Багато сімейні справи починаються з того, що у родича починають з'являтися різного роду психіатричні розлади. Іноді сім'ї не звертають на це належної уваги і продовжують сприймати родича здоровим або як вміють допомагають йому справитися з недугою. Але часто трапляються ситуації, коли хвора людина починає здійснювати неконтрольовані вчинки, здатні завдати шкоди оточуючим.

В такому випадку необхідно грамотно обгрунтувати стан людини, нездатність його віддавати звіт своїм діям. Після того, як висновок буде видано лікарською комісією і вступить в законну силу рішення суду, суд повідомляє органи опіки за місцем проживання з метою початку процесу встановлення опіки над недієздатним в визначений законом час.

Зміст заяви про визнання громадянина недієздатним

Варто звернути увагу на те, що правильно складена заява про визнання громадянина недієздатним є основоположним фактором, для винесення правильного рішення суду.

Крім основних вимог до заяви в суд, передбачених законом, необхідно звернути увагу на вказівку медичних діагнозів, встановлених особі, яка належить позбавити дієздатності, датах постановки діагнозів, а також при наявності відомості про інвалідності особи.

Також варто звернути увагу про необхідність вказівки родинних зв'язків між заявником та особою, яка передбачається позбавити дієздатності, так як вже було зазначено вище - право на подання такої заяви має певне коло осіб.

Зразок заяви про визнання громадянина недієздатним

У Федеральний суд Жовтневого району м Єкатеринбурга.

заявник:

С.

Зацікавлені особи:

М.

Орган опіки та піклування Жовтневого району м Єкатеринбурга.

Єкатеринбург, вул. Луначарського, 220.

Прокурор Жовтневого району м Єкатеринбурга

Єкатеринбург, вул. Н. Волі, 81

Заява про визнання громадянина недієздатним

внаслідок психічного розладу

Я являюсь дочкою М. 04.08.1933 р.н. мешкає за адресою: м Єкатеринбург, вул. Бахчиванджи, ... Моя мати в силу віку страждає на психічні розлади, через хворобу вона не може розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує опіки.

В даний час вона не усвідомлює навколишню дійсність. Їй потрібен постійний догляд.

Відповідно до ст. 29 ГК РФ: «громадянин, який внаслідок психічного розладу не може розуміти значення своїх дій або керувати ними, може бути визнаний судом недієздатним в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством. Над ним встановлюється опіка ».

Обставини, що свідчать про наявність у М. психічного розладу, внаслідок чого вона не може розуміти значення своїх дій або керувати ними є те, що вона подає різні заяви в міліцію, зокрема на мою дочку, заяви носять наклепницький підхід про те, що її б'ють , насправді особи які її нібито б'ють навіть не знаходяться в цей день поруч з нею, моя мати в ходячи розмов з нею впадає в істерику, часто мама кидається в бійку.

Вважаю, що мою матір слід визнати недієздатною. Встановлення даної обставини необхідно для захисту прав і інтересів самої М Л.А. від можливих негативних наслідків від її ж дій. Так як я, в зв'язку з моєю зайнятістю, не можу здійснювати постійний контроль за нею, і для мене неприємна думка про те, що хто-небудь може скористатися психічним станом матері в своїх корисливих цілях і на шкоду їй, і те, що я вчасно не зможу захистити маму від необдуманих дій її ж самої.

КОРИСНО: дивіться відео і дізнаєтеся, чому будь-який зразок позову, скарги краще складати з нашим адвокатом, пишіть питання в коментарях ролика, підписуйтесь на канал YouTube

Відповідно до ст. 281 ЦПК РФ: «справа про визнання громадянина недієздатним внаслідок психічного розладу може бути порушено в суді на підставі заяви членів його сім'ї, близьких родичів (батьків, дітей, братів, сестер) незалежно від спільного з ним проживання, органу опіки та піклування, психіатричного або психоневрологічного закладу ».

Відповідно до ст. 29 ГК РФ, гл. 31 ЦПК РФ,

прошу:

  • визнати недієздатною М. 04.08.1933 р.н. яка проживає за адресою: м Єкатеринбург, вул. Бахчиванджи, ...

Дата, підпис

Наслідки визнання громадянина недієздатним

Одночасно з винесенням рішення про визнання громадянина недієздатним суд призначає над ним опіку. Опіка не призначається, якщо громадянин поміщається для лікування в медичний заклад. Однак, це є не єдиним наслідком винесення рішення. Недієздатний громадянин позбавлений можливості повноцінно працює, отже, не може самостійно розпоряджатися коштами, складовими його дохід (це може бути, наприклад, пенсія або інші соціальні виплати). Доходами особи, яка була визнана недієздатною розпоряджається його опікун, однак він зобов'язаний це робити виключно в інтересах цієї особи. Більш того недієздатна особа не має права здійснювати операції.

Варто відзначити, що опікуни так само мають право на пільги, для цього їм необхідно звернутися до пенсійного фонду за місцем свого проживання. Зазначені пільги аналогічні пільгам за опікунство над інвалідом. Необхідна додаткова інформація? Пишіть або телефонуйте нам прямо зараз і наш адвокат по сімейних спорах стане для Вас професійним помічником.

Читайте ще про роботу нашого адвоката по сімейних справах:

З нами збільшення аліментів пройде швидше

PS: якщо Ви не знайшли відповідь - напишіть нашому адвокату і ми постараємося вирішити Ваше питання:

Необхідна додаткова інформація?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online