Шлюб в 2018 році за СК РФ

  1. Умови реєстрації шлюбу
  2. Взаємне добровільну згоду на вступ до шлюбу подружжя
  3. Досягнення повноліття подружжям
  4. Подружжя не повинні знаходитися в діючих шлюбних відносинах з іншими особами
  5. Обставини перешкоджають реєстрації шлюбу
  6. Між близькими родичами
  7. Між усиновлювачем та усиновленою
  8. З недієздатною особою, визнаною судом психічно нездоровим
  9. Реєстрація шлюбу з іноземцем
  10. Необхідні документи для реєстрації шлюбу
  11. Шлюбний договір
  12. Фіктивний шлюб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шлюб - це складене ланка сімейного права, яке породжує множинні майнові і немайнові відносини між людьми. Головною його метою є створення сім'ї, народження і виховання дітей.
СК РФ постійно вдосконалюється, проте в 2018 році в законодавстві, що стосується теми шлюбу, змін не відбулося.

Сім'я - це найбільш важлива ланка суспільства, благополуччя якої особливо важливо державі.
Тому законодавство приділяє особливу увагу інституту шлюбу.

Шлюб - це добровільний союз між чоловіком і жінкою, офіційно зареєстрований органами загсу. Оформлення відносин породжує права і обов'язки між подружжям.

Оформлення відносин породжує права і обов'язки між подружжям

В даному розділі буде викладена основна інформація про шлюб, відповідна Сімейного кодексу 2018 року.

Умови реєстрації шлюбу

Умови укладення шлюбу - це ті вимоги, при дотриманні яких можлива реєстрація шлюбу.

Взаємне добровільну згоду на вступ до шлюбу подружжя

Ніхто не повинен примушувати, чинити тиск (насильство, погрози, шантаж) до вступу в шлюб. Рішення повинно прийматися молодятами, з їхньої волі і бажанням.

Досягнення повноліття подружжям

За російським законодавством повноліття настає в момент досягнення 18 років. Шлюбний вік, в силу традицій проживає на території народу, може бути знижений органами місцевого самоврядування.

Укласти шлюб можуть і особи, які досягли 16 років, в силу серйозних причин (вагітність неповнолітньої, заклик нареченого на службу і т.д.). У цих випадках ініціатива вступу в шлюб повинна виходити від дітей, а не від їх батьків.

Подружжя не повинні знаходитися в діючих шлюбних відносинах з іншими особами

Російське законодавство визнає двоєженство, багатоженство кримінальним злочином, що завдає моральні шкоду суспільству. Неможливо укласти шлюб з особою, в даний момент перебувають у шлюбних відносинах.

Обставини перешкоджають реєстрації шлюбу

Обставини, за наявності яких шлюб не може бути укладений, зафіксовані в Сімейному кодексі РФ.
Шлюб неможливий:

Між близькими родичами

Порушення закону тягне анулювання шлюбу. Дане правило продиктовано не тільки моральними, а й медичними нормами. Створення сім'ї і народження дітей - одні з головних цілей укладення шлюбу. У такому союзі народження дітей фізично і психічно здорових практично неможливо, даний факт доведений науково.

Між усиновлювачем та усиновленою

Дана норма продиктована етичними міркуваннями. Сімейний кодекс говорить про те, що такий союз неможливий, оскільки усиновитель є батьком опікуваного, нехай навіть і не біологічним.

З недієздатною особою, визнаною судом психічно нездоровим

З даною особою не можна укладати шлюб. Оскільки недієздатна людина не може прийняти свідоме рішення про вступ у шлюб, порушується принцип доброї волі.
Дана норма покликана захистити інтереси особи, яка визнана судом недієздатною.

У тому випадку, якщо шлюб був укладений всупереч забороненим обставинам, він може бути анульований.
Наприклад, якщо один з подружжя до весілля не довів до відома іншого про наявні у нього венеричних захворюваннях (ВІЛ-інфекція), то, після реєстрації шлюбу, чоловік чи жінка має право вимагати у суду розірвання їхнього союзу.

Реєстрація шлюбу з іноземцем

У нашій країні часто можна зустріти шлюби, укладені з іноземними громадянами. Такий шлюб передбачений Сімейним кодексом РФ. Нерідко у молодят виникають труднощі в реєстрації їх відносин.
Якщо ви вирішили зареєструвати шлюб в Росії, то тоді вам необхідно чітко слідувати російським законодавством. Доведеться врахувати і закони країни вашого чоловіка.
Для укладення шлюбу вам знадобляться наступні документи:

  • Заява про укладення шлюбу, заповнене молодятами російською мовою;
  • Особисті документи наречених, паспорта, закордонного паспорта і їх ксерокопії;
  • Дозвіл на вступ шлюб, отримане іноземцем в посольстві своєї країни.
    Даний документ підтверджує право на вступ іноземця в шлюбний союз за законами його країни;
  • Іноземцю необхідно пред'явити дозвіл на проживання, який свідчить про його законному перебуванні в Росії.
    Для громадян країн, з якими Росія встановила безвізовий режим, даний документ не вимагається;
  • Необхідна і довідка про розірвання попередніх шлюбів, якщо вони були;
  • Квитанція про сплату держмита (в 2018 році розмір мита становить 350 рублів).

Зверніть увагу на те, що всі документи повинні бути подані на російській мові і з перекладом на російську мову. Також вони повинні бути завірені в консульстві або у нотаріуса, на них повинен бути поставлений апостиль. Для громадян країн колишнього СРСР (Казахстан, Україна, Білорусія), легалізація документів не вимагається, апостиль не ставиться.

За російським законодавством шлюб реєструється в РАГСі. Однак з деякими державами підписані певні угоди. З громадянами таких країн можна зареєструвати шлюбні відносини в консульстві.
Ув'язнений за кордоном союз між громадянином РФ і іноземцем визнається дійсним на території Російської Федерації в тому випадку, якщо були дотримані всі необхідні вимоги і умови з боку російського законодавства.

Необхідні документи для реєстрації шлюбу

Якщо ваш статус відповідає умовам, при яких шлюб можливий, то ви і ваш майбутній чоловік повинні заповнити заяву про укладення шлюбу ( див. зразок ).

Потім відправити його в ЗАГС через сайт державних послуг , Або віднести до органу особисто.
Заява подається за 1 - 6 місяців до одруження.

Якщо ви подаєте заяву в ЗАГС, то вам необхідно при собі мати:

  • Паспорти обох подружжя;
  • Свідоцтво про розлучення (якщо раніше перебували в шлюбі);
  • Свідоцтво про смерть колишнього чоловіка (у разі наявності);
  • Згода батьків на вступ дитини в шлюб (якщо один з подружжя не досяг повноліття);
  • Квитанція про оплату державного мита (за даними, актуальним на 2018 рік, вона становить 350 рублів).

Через 1 - 6 місяців вам призначається дата процедури реєстрації шлюбу. При бажанні ви самі можете вибрати дату. Якщо у вас є поважні причини, то шлюб може бути укладений і раніше.

Потім відбувається знайомство нареченого і нареченої з їх новими правами і обов'язками, що покладаються на них в шлюбі. Дане ознайомлення проводить співробітник РАГСу, він зверне вашу увагу на роль сім'ї в житті суспільства.

Після церемонії одруження в паспортах подружжя робиться актовий запис про реєстрацію шлюбу, в якій зазначено місце реєстрації та ім'я чоловіка / дружини. Молодятам видається свідоцтво про шлюб. Свідоцтво про укладення союзу містить основні відомості про подружжя.

Не завжди у молодят є можливість зареєструвати свої стосунки в РАЦСі. Шлюб може бути укласти на дому або в стінах медичного закладу.
Для цього, в заяві про укладення шлюбу, вам необхідно викласти прохання провести реєстрацію шлюбу в певному місці. До заяви потрібно додати документ (медична довідка), що свідчить про наявність поважної причини для проведення шлюбу в тому чи іншому місці.

Для деяких пар дуже важливим є питання про зміну або залишення прізвища. У законодавстві пропонується вирішити дану проблему кількома шляхами. СК РФ говорить про те, що вибір прізвища здійснюється чоловіком самостійно, це його особиста непохитне право. Таким чином:

  • Подружжя можуть вибрати прізвище, яка стане для них загальною;
  • Вони можуть залишити прізвища, які були у них до одруження;
  • Закон дозволяє приєднати до свого прізвища прізвище чоловіка (наприклад, Іванова-Романова).

Зміна прізвища супроводжується заміною паспорта. У нього необхідно поставити печатку, що підтверджує ваші шлюбні відносини.
Зверніть увагу на правильність даних, які вам внесли в документ.

Шлюбний договір

Шлюбний договір - це угода подружжя, в якому визначені їх майнові права на час шлюбу і в разі його розірвання. Документ може бути укладений як до, так і після реєстрації шлюбу. Він вступає в силу лише після реєстрації шлюбу. Про це сказано в Сімейному кодексі РФ.

Договір укладається в письмовій формі і потребує нотаріального посвідчення. Шлюбний договір не може бути укладений між співжиття людьми, що знаходяться в «цивільному шлюбі», оскільки закон вважає це недоцільним.

Шлюбний договір не може регулювати немайнові права подружжя, не може стосуватися їх особистих прав і обов'язків. Документ не повинен обмежувати правоздатність та дієздатність осіб.
Коло питань, що стосуються майна сім'ї може бути не обмеженим. В акт можна занести графу про витрати сім'ї.
Змінити умови документа або розірвати його можна в будь-який момент, аж до розірвання шлюбу.

Детальніше про шлюбному договорі.

Фіктивний шлюб

Фіктивний шлюб - це форма шлюбу, при якій чоловік і жінка або один з них переслідують матеріальні або інші цілі, не пов'язані з сімейними цінностями.
Найчастіше, такий шлюб не призводить до створення сім'ї і народження дітей.
Фіктивні союзи часто укладаються для того, щоб:

  • Отримати громадянство (в спрощеному порядку);
  • Отримати постійну реєстрацію;
  • Поліпшити житло;
  • Оформити соціальні пільги.

Дана форма шлюбу не є забороненою в Росії. Однак особи, які уклали шлюб з шахраями, піддають себе певним ризикам. Вони можуть потрапити в кредитну боргову яму або позбутися власного майна. Відбутися може все що завгодно. Часто на виверти шахраїв трапляються самотні, ні про що не підозрюючи жінки.

Деякі люди укладають даний шлюб має наміру. Одна людина отримує суму за реєстрований союз, а інший отримує пільги і певні права (прописку, громадянство і т.д.).

Фіктивний шлюб можна визнати недійсним, якщо буде доведено умисел одного з подружжя у створенні союзу заради власної вигоди, про це говорить Сімейний кодекс РФ. Прокуратора, як правило, розглядає «дивні» союзи, де є підозра на фіктивний шлюб (велика різниця у віці, різне громадянство). Однак, якщо фактично сім'я була створена (в шлюбі народилася дитина), то шлюбний союз не може бути визнаний фіктивним.
В даному підрозділі розглянуті основні питання, пов'язані з браком.

Представлена ​​інформація була розроблена нашими фахівцями з питань сімейного права. Інші питання, пов'язані з браком і шлюбними взаєминами, так само будуть представлені у відповідному підрозділі сайту. Вся інформація відповідає російському законодавству, актуальному на 2018 рік.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online