Опіка над недієздатним. Порядок відповідно до законодавства

  1. Призначення опікуна над недієздатною особою
  2. Обов'язки опікуна недієздатного громадянина

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Існуючі положення в законодавстві, які стосуються опіки над недієздатними особами, показують недосконалість даного інституту права, відсутність ефективної роботи в цій області і як наслідок - зростання порушень інтересів і прав недієздатних громадян Існуючі положення в законодавстві, які стосуються опіки над недієздатними особами, показують недосконалість даного інституту права, відсутність ефективної роботи в цій області і як наслідок - зростання порушень інтересів і прав недієздатних громадян.

На сьогоднішній день все рідше встановлюється опіка над недієздатними, при тому, що число пацієнтів в психоневрологічних і психіатричних закладах зростає. Це обумовлено зниженням рівня життя громадян і скороченням сімейних зв'язків. Не кожен морально і психологічно готовий взяти на себе турботу про людину з психічним розладом.

Регулювання опіки над недієздатними громадянами покладено на ЦПК і ГК РФ, а так само на Федеральний закон «Про опіки і піклування» (вступив в силу 1.09.08 р). І якщо в кодексах закріплені основні положення, то ФЗ «Про опіки і піклування» регулює відносини, які виникають у зв'язку з встановленням, здійсненням та припиненням опіки та піклування над повністю або частково недієздатними особами.

Призначення опікуна над недієздатною особою

З моменту вступу в законну силу рішення суду про визнання особи недієздатною, суд зобов'язаний в триденний термін повідомити про це орган опіки та піклування. Дане правило виконується для встановлення опіки над недієздатним (ст. 34 ГК РФ). Опікун призначається відповідним органом за місцем проживання недієздатної громадянина.

Орган опіки та піклування - це органи місцевого самоврядування. Притягнення до такої функції, як опіка та піклування, здійснюється на підставі законодавства регіону і статуту відповідного муніципального освіти.

Згідно з чинним законодавством орган опіки та піклування повинен протягом місяця призначити опікуна недієздатного особі. Відлік регламентованого часу починається з моменту повідомлення органу опіки та піклування судом, про необхідність в призначенні опікуна для конкретного громадянина.

При непризначення опікуна недієздатного особі протягом відведеного часу, виконання обов'язків першого покладається на орган опіки та піклування. Дана норма спрямована на усунення випадків, коли недееспособному громадянину, з різних причин опікун так і не призначається.

Як опікуна може виступати тільки повнолітній дієздатний громадянин, який дав на це свою згоду. Обов'язковою умовою призначення опікуна є облік його особистих і моральних якостей, існуючі особистісні відносини між потребують опіки і передбачуваним опікуном, а також здатність до виконання опікунських обов'язків. Якщо недієздатний громадянин може виражати свою волю, то враховується його побажання при призначенні опікуна.

Зацікавлені особи можуть оскаржити призначення опікуна над недієздатною особою в судовому порядку.

Опікунами недієздатних громадян, які перебувають на лікуванні у відповідних установах або в установах соціального захисту населення є дані установи (ст. 35 ГК РФ). Згідно ст. 39 ГК РФ орган опіки та піклування звільняє раніше призначеного опікуна від опікунських обов'язків при приміщенні недієздатної особи в дані установи, за умови що це не суперечить інтересам підопічного. До введення цієї норми, виникала маса проблем пов'язаних з втратою активної зв'язку підопічного з опікуном, тривалий час здійснювала захист законних прав та інтересів недієздатного.

В обов'язки органів опіки та піклування після призначення опікуна недієздатного громадянина входить повідомлення про це податкових органів. Термін на повідомлення - 5 робочих днів (ст. 85 НК РФ). Такі відомості необхідні податковим органам для реєстрації інформації про те, хто представляє інтереси даного платника податків. Інформація про передачу майна недієздатної особи в довірче управління опікуну, також передається в податкові органи.

Обов'язки опікуна недієздатного громадянина

  • здійснення захисту прав та інтересів підопічного;

Поширюється на відносини з будь-якими особами, суди і так далі. На що опікуну не потрібно спеціального повноваження (ст. 31 ГК РФ, п. 5 ст. 37 ЦПК РФ). При зверненні опікуна за допомогою до адвоката або іншій особі, вибраного ним в якості представника, в суді можуть брати участь два представника: опікун - законний представник і адвокат, юрист - обраний представник.

  • вчинення від імені та в інтересах підопічного угод (ст. 32 ГК РФ);
  • дача згоди на обробку, зберігання, використання та накопичення даних про підопічного (п. 6 ст. 9 ФЗ «Про персональних даних»);
  • турбота про зміст підопічного (ст. 35 ГК РФ);

Поширюється на догляд і забезпечення, лікування, захист інтересів і прав підопічного. У разі усунення підстав, в силу яких громадянин був визнаний недієздатним, опікун повинен подати клопотання про визнання свого підопічного дієздатним.

  • регулювання здійснення щодо підопічного диспансерного спостереження і виконання підопічним приписів лікаря, приміщення підопічного на стаціонарне лікування при виникненні такої необхідності;
  • відвідування підопічного знаходиться в стаціонарі;
  • збереження житла підопічного;
  • відстеження дій підопічного, що б він не порушував чужих інтересів і прав;
  • прилучення підопічного до трудової діяльності;

Як показує статистика, правильне здійснення опіки, може в значній мірі прискорити реабілітацію хворого.

Всі доходи підопічного витрачаються опікуном тільки в інтересах підопічного. Опікун, без згоди органу опіки та піклування, не має права здійснювати операції, які тягнуть за собою зменшення майна підопічного (ст. 37 ГК РФ). Згідно ст. 575 ГК РФ опікун не має права здійснювати операції дарування від імені недієздатного громадянина, виключаючи звичайні подарунки вартістю до п'яти мінімальних розмірів оплати праці.

На жаль ГК РФ, не передбачає звітність опікуна по здійсненню його повноважень. Введення даної норми могло б справити позитивний вплив на захист інтересів і прав недієздатних громадян.

Органи опіки та піклування покликані здійснювати нагляд за діяльністю опікунів (п. 3 ст. 34 ГК РФ). До компетенції органу опіки та піклування входить звільнення від виконуваних обов'язків опікуна.

Відсторонення від виконання опікунських обов'язків над недієздатним громадянином проводиться:

  • на особисте прохання опікуна, при наявності поважних причин;
  • за рішенням органу опіки та піклування в разі неналежного виконання покладених на опікуна обов'язків (використання опіки з корисливою метою, залишення підопічного без необхідної допомоги або без нагляду);
  • за рішенням суду, коли підопічний визнається дієздатним.

Консультація адвоката у цивільних справах може знадобитися на судових засіданнях при визнанні громадянина недієздатним або дієздатним, при складанні клопотання від імені підопічного, при здійсненні захисту його прав та інтересів, і т.д. У зв'язку зі складністю і суперечливістю законодавства про опіку та піклування над недієздатними громадянами, допомога адвоката у цивільних справах дозволить знайти правильне правове рішення.

Радимо прочитати також:

З повагою,
Вікторія Демидова, адвокат.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online