Об'єкти і суб'єкти права власності на землю

  1. законодавче регулювання
  2. суб'єкт
  3. Фізичні особи
  4. Юридичні особи
  5. об'єкт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Право власності на будь-який вид нерухомості, в тому числі і на земельна ділянка , Має на увазі наявність мінімум двох сторін - суб'єкта та об'єкта даного права.

Дані боку нерозривно пов'язані між собою і характеризуються рядом певних, властивих тільки їм особливостей. Далі будуть більш детально розглянуті ці особливості, а також вимоги , Які пред'являються щодо суб'єкта та об'єкта права власності на земельну ділянку.

законодавче регулювання

Як випливає з визначення, право власності включає в себе три складові: Як випливає з визначення, право власності включає в себе три складові:

  • володіння (має на увазі можливість фактичного володіння ділянкою шляхом встановлення на ньому межових знаків, охороною від посягань з боку третіх осіб, обліку на балансі підприємства, державної реєстрації права в реєстрі і т. п.);
  • користування (допускає можливість знаходження на ділянці, отримання з його допомогою доходів і різних благ, здійснення господарської діяльності і т. д.);
  • розпорядження (надає власникові можливість передавати землю третім особам, здавати її в оренду , Зводити на ній будівлі та т. П.).

При цьому дії власника щодо ділянки не повинні:

  • суперечити вимогам законодавчих та нормативно-правових актів ;
  • порушувати законні права та інтереси третіх осіб;
  • завдавати шкоди або будь-якої шкоди навколишньому середовищу.

Право власності саме на земельну ділянку має певні відмінні риси в порівнянні з іншими об'єктами нерухомості, що пов'язано, в першу чергу, зі специфікою самого об'єкта права (тобто землі) Право власності саме на земельну ділянку має певні відмінні риси в порівнянні з іншими об'єктами нерухомості, що пов'язано, в першу чергу, зі специфікою самого об'єкта права (тобто землі).

Оскільки правильне використання ділянки безпосередньо впливає на стан грунту, екології і т. П. Фактори, щодо земельних наділів здійснюється більш жорстке законодавче регулювання.

Варто відзначити, що дані обмеження можуть носити як постійний (наприклад, необхідність здійснення охоронних заходів), так і тимчасовий (обов'язок використовувати землю відповідно до її цільовим призначенням ) Характер.

суб'єкт

Під суб'єктом права власності на землю маються на увазі особи, які володіють Під суб'єктом права власності на землю маються на увазі особи, які володіють   даним видом нерухомості на законних підставах, внаслідок чого можуть вільно користуватися і розпоряджатися ним даним видом нерухомості на законних підставах, внаслідок чого можуть вільно користуватися і розпоряджатися ним.

Відносно ділянки він володіє як деякими правами, прописаними в нормативно-правових актах, так і певними обов'язками, які він повинен дотримуватися.

В якості суб'єкта можуть виступати різні групи осіб, а саме:

Фізичні особи

Дана категорія суб'єктів також може бути розділена на наступні види землевласників:

Громадяни для отримання можливості мати у власності ділянку повинні мати громадянської: Громадяни для отримання можливості мати у власності ділянку повинні мати громадянської:

  • правоздатність;
  • дієздатністю.

Що стосується осіб без громадянства та представників іноземних держав, то вони також можуть бути суб'єктами права на землю, однак з певними особливостями та обмеженнями.

Зокрема, іноземці не можуть володіти земельними ділянками, яким розташовані:

  • в межах прикордонних територій (перелік територій подібного роду встановлюється Президентом РФ на законодавчому рівні);
  • на інших видах територій, яким присвоєно особливий статус відповідно до законодавства РФ.

Юридичні особи

Сюди входять підприємства, установи та організації всіх форм власності (приватної, державної , Змішаної), які зареєстровані в установленому законом порядку і на законних правах володіють землею.

Відносно іноземних компаній умови ті ж, що і для фіз осіб - вони також Відносно іноземних компаній умови ті ж, що і для фіз осіб - вони також   можуть володіти землею лише з деякими обмеженнями можуть володіти землею лише з деякими обмеженнями. Більш докладний регулювання для представників цієї групи землевласників здійснюється кількома спеціальними законами і нормативно-правовими актами.

Також в якості окремого і досить специфічного суб'єкта можна виділити держава і суб'єкти РФ, представлені в особі органів державної влади, а також населені пункти (міста, села, райони) у вигляді органів місцевого самоврядування.

Всі дії щодо ділянки (зокрема, щодо його використання або розпорядженням їм) здійснюються від імені цих суб'єктів за допомогою адміністрації цих органів.

об'єкт

Об'єктом права власності на земельну ділянку є безпосередньо даний вид нерухомості, тобто саму земельну ділянку.

Він являє собою певну просторову одиницю, обмежену встановленої площею і місцем розташування Він являє собою певну просторову одиницю, обмежену встановленої площею і місцем розташування. Тобто, по суті, це може бути відокремлений земельну ділянку або його окрема частина ( частка ).

Варто відзначити, що, на відміну від суб'єкта права, об'єкт є пасивною стороною відносин власності. Всі активні дії з придбання права, його обмеження або передачі належать саме суб'єкту (тобто власнику).

Відповідно до ст. 15 ЗК РФ, об'єкти права власності на землю можуть бути поділені на дві групи:

  • ділянки, придбані громадянами і юридичними особами (тобто знаходяться в приватній власності);
  • наділи, що належать державі.

Щоб земельну ділянку міг стати об'єктом права власності, він повинен відповідати певним вимогам, а саме бути: Щоб земельну ділянку міг стати об'єктом права власності, він повинен відповідати певним вимогам, а саме бути:

  • індивідуалізованим (сюди відноситься наявність у нього таких характеристик, як кадастровий номер , Встановлена ​​площа, чіткі Межі і місце розташування, цільове призначення і вид дозволеного використання);
  • оборотоздатності (тобто ділянка не повинна бути обмеженим в обороті або вилучених з нього);
  • з якісними характеристиками;
  • діленим;
  • з проведеної кадастрової оцінкою (Тобто мати відповідну вартість ).

У деяких випадках наданий у власність ділянку може і не мати деяких з цих характеристик (наприклад, чітких меж або кадастрової вартості). Однак при цьому власник може зіткнутися з безліччю проблем при здійсненні угод з земельним наділом ( продажем, даруванням , Орендою) або навіть при його використанні (зокрема, при зведенні будинків ).

Окремі види земельних наділів не можуть надаватися у власність приватним особам, зокрема, якщо вони:

  • вилучені з обігу;
  • обмежені в обороті.

Землі такого типу можуть перебувати лише у державній власності Землі такого типу можуть перебувати лише у державній власності. У більшості випадків вони зайняті особливими об'єктами на зразок заповідників, національних парків, земель лісового фонду і т. п. При цьому варто врахувати, що обмеження в обороті або вилучення з нього здійснюється відповідно до чинного земельного законодавства.

Таким чином, очевидно, що суб'єкт і об'єкт права власності на земельну ділянку знаходяться в дуже тісному взаємозв'язку між собою і існувати одне без одного не можуть. При цьому суб'єкт є активною стороною відносин, а об'єкт - пасивним, оскільки саме перший має права фактично володіти, користуватися і розпоряджатися другим. Регулювання ж права власності здійснюється за допомогою земельного законодавства РФ.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online