Фурмановского міжрайонна прокуратура роз'яснює права та обов'язки громадян у сфері пожежної безпеки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Основи забезпечення пожежної безпеки в РФ, права і обов'язки громадян, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських об'єднань, юридичних осіб в даній сфері врегульовані Федеральним законом від 21 грудня 1994 № 69-ФЗ «Про пожежну безпеку» (далі - ФЗ « Про пожежну безпеку ») Основи забезпечення пожежної безпеки в РФ, права і обов'язки громадян, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських об'єднань, юридичних осіб в даній сфері врегульовані Федеральним законом від 21 грудня 1994 № 69-ФЗ «Про пожежну безпеку» (далі - ФЗ « Про пожежну безпеку »).

Згідно ст. 34 ФЗ основним правом громадян в цій області є право на захист їх життя, здоров'я та майна в разі пожежі. Дане право випливає з положень Конституції РФ, згідно з якими людина є найвищою цінністю, а визнання, дотримання і захист його прав - обов'язком держави.

Крім того, законом закріплено право громадян на інформацію з питань пожежної безпеки, в тому числі її отримання в установленому порядку від органів управління та підрозділів пожежної охорони; право на участь в забезпеченні пожежної безпеки, в тому числі через членство в добровільній пожежній охороні.

Серед обов'язків громадян у галузі пожежної безпеки перш за все слід назвати обов'язок дотримуватися вимог пожежної безпеки, встановлені відповідно до законом про пожежну безпеку. Також обов'язково виконання приписів, постанов та інших законних вимог посадових осіб державного пожежного нагляду.

До числа обов'язків громадян у галузі пожежної безпеки належить надання в порядку, встановленому чинним законодавством, можливості посадовим особам державного пожежного нагляду проводити обстеження та перевірки їхніх виробничих, господарських, житлових та інших приміщень і будівель з метою контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки та припинення їх порушень.

На громадян покладено обов'язок щодо забезпечення наявності в приміщеннях і будівлях, що знаходяться в їх власності (користуванні), первинних засобів гасіння пожеж і протипожежного інвентарю відповідно до правил пожежної безпеки та переліками, затвердженими відповідними органами місцевого самоврядування.

Громадяни зобов'язані негайно інформувати пожежну охорону про виявлення пожеж. Для прийому повідомлень про пожежі та надзвичайні ситуації використовуються єдиний номер виклику екстрених оперативних служб «112» і телефонний номер прийому повідомлень про пожежі та надзвичайні ситуації, який призначається федеральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку.

згідно ст. 22 Закону про пожежну безпеку виїзд підрозділів пожежної охорони на гасіння пожеж в населених пунктах і організаціях здійснюється в безумовному порядку.

Гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт здійснюються на безоплатній основі, якщо інше не встановлено законодавством РФ.

Громадяни зобов'язані також до прибуття пожежної охорони приймати посильні заходи з порятунку людей, майна і гасіння пожеж.

Після прибуття пожежної охорони на місце пожежі громадяни зобов'язані надавати їй сприяння у проведенні заходів, спрямованих на його гасіння.

Невиконання громадянами своїх обов'язків в галузі пожежної безпеки може спричинити притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Старший помічник прокурора Е.С. Хрипунова

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online