А не маленький податок на нерухомість платять громадяни Білорусі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Держреєстрація, бази даних, оцінка, системи її моделювання ...

Держреєстрація, бази даних, оцінка, системи її моделювання

На доповіді генерального директора Національного кадастрового агентства Андрія Філіппенко боявся непристойно засопеть від нахлинула сонливості. Тема дуже специфічна: як обмірити-оцінити всю країну. Звичайно, цікаво, скільки ж коштують все-все-все квартири-кімнати, будинки, земля. Але дороге задоволення, щоб вірну цифру отримати. Так, може, і не потрібна вона, міркував мій ледачий мозок. І тут же насторожився, вихопивши цікаву фразу з доповіді.

Виявляється, найбільш просунуті інформаційні системи-каталоги вартості нерухомості створили в Швеції, Південної Кореї. Країни забезпечують і високі соціальні стандарти. І тіньовий бізнес там рідкість, хоча податки вельми пристойні. Просто обкладають фіскальним тягарем не тільки прибутку, доходи і обороти, а й споживання через майнові податки. У тому числі і на нерухомість. А щоб справедливо стягувати гроші в казну, треба чітко уявляти вартість предмета оподаткування.

Білорусам нерухомість обходиться практично за безцінь. Точніше, володіння нею. Майнові податки для громадян фактично відсутні. По крайней мере, житло ними не обкладають. Платити доведеться лише за володіння другою квартирою. Але суми досить символічні - базова ставка 0,1%. Втім, у великій і дружній родині не складає труднощів розподілити між собою квадратні метри. Тому платники такого податку практично і немає.

Європейці про нашу країну розповідають анекдоти: квартири і котеджі тримають про запас. У багатьох країнах нерухомість в резерві - нонсенс: занадто дорого. Навіть якщо підростають численні онуки. У деяких країнах податок на нерухомість досягає декількох відсотків від її вартості.

У нас же за все розплачується реальний сектор, який в основному і наповнює скарбницю. Податками на прибуток, ПДВ, акцизами. Навіть прибутковий податок з працюючих утримують через бухгалтерію підприємств і відрахування до Фонду соціального захисту. Працівників цікавить лише «сума на руки», та, з якої вже всі податки утримані. І коли починають порівнювати її з середніми получки в Німеччині та Англії, чомусь про це забувають, відмінності європейської фіскальної системи вважають за краще не помічати. Грошей там в гаманець кладуть багато, але і прес соціального навантаження в значній мірі перекладають на населення.

Першими пунктами в бюджеті обивателів на Заході значаться різні страховки (медичну, пенсійну і так далі) і податки. У тому числі на майно. На життя залишається не такою вже й нечувана сума. Тому і платник податків там, так би мовити, більш відповідальний. Він не тільки споживає соціальні блага, а й скидається на них безпосередньо.

У нас виходить, що основне фінансування бюджету люди виробляють за посередництва роботодавця. Тому більшість вважають: дороги, парки, лікарні, водопроводи, музеї з'являються самі собою. Майже з повітря. А бюджет - це якась чарівна самонаполняющаяся грошова бочка.

Якщо розібратися, не такий вже у нас народ і бідний. У приватній власності знаходиться близько 200 млн. Квадратних метрів житла. Це 100 млрд. Доларів за найскромнішими підрахунками. А якщо додати гаражі, дачні будиночки, котеджі, земельні ділянки ...

Вартість «консолідованого приватного господарства» буде побільше, ніж всієї промисловості. Але податки з нього практично не платяться. Зате заробляти можна. Дісталися у спадок від бабусь-дідусів квартири-дачі - живи собі розкошуючи, лежачи на дивані і здаючи їх в оренду.

Найбільш заповзятливі беруть кредит в банку під заставу наявної власності. Потім або продають, або здають в оренду. Ні на завод, ні в реальний бізнес їх не заманиш.

Один з найцінніших національних ресурсів - земля. Здається, що в Білорусі її багато. Але спробуй знайди ділянку для будівництва житлового кварталу або підприємства! Та так, щоб не залізти в сільгосп-угіддя або лісовий фонд, не порушити екологію ... Порожніх неудобіц вистачає, але там і близько немає комунікацій. Підвести їх - в кілька разів дорожче, ніж «коробки» побудувати.

Але все інвестори чекають підготовлених ділянок. А на які кошти будувати інфраструктуру? Бюджетні? Тоді казна повинна поповнюватися доходами від нерухомості. У тому числі і приватної. Зрештою, якщо люди до нескінченності будуть тримати квартири «про запас», то так можна всю країну забетонувати.

Уже чую обурені вигуки про соціальний аспект: а як зможуть податок платити, наприклад, люди похилого віку? Але у багатьох з старшого покоління є у власності квартири. З огляду на їх ринкову вартість, зовсім бідними цих людей важко назвати. Ах да, майже у всіх бабусь і дідусів є молоді спадкоємці. Так нехай вони і містять свої майбутні володіння.

У соціально орієнтованих країнах є й інший механізм: податок на спадок. Ставки часом драконівські. У Німеччині можуть досягати 70%, в Швеції - 60%, Японії - 50% ... Правда, є суттєві «знижки» для близьких родичів, але такий підхід стимулює молоде покоління не спочивати на лаврах накопичень пращурів, а самим крутитися. Фактично фіскальне навантаження на майно не дозволяє тупо жити з ренти працездатному населенню.

Пора б цю проблему, хоча б на експертному рівні, проаналізувати і в Білорусі, щоб не розгубити ініціативу середнього покоління. Зрештою, платимо ж ми так званий «дорожній» податок. Логіка якого зрозуміла: хочеш кататися - Візьми участь фінансово в дорожньому будівництві. Хочеш жити в своєму котеджі - теж скінів на інфраструктуру.

Звичайно, справедливість будь-якого податку завжди дискусійна. Але є ще поняття доцільності. Витягне чи реальний сектор все державні витрати через 5, 10 або 20 років, коли кількість працездатних білорусів скоротиться? До речі, податки на споживання і володіння майном в деякій мірі знижують корисність тіньових доходів. Купувати на ім'я старих-батьків пентхауси, показувати мінімальний дохід податкової і будувати триповерховий котедж стає не дуже вигідно. По крайней мере, повністю від участі в наповненні бюджету ухилитися не вдасться.

Джерело - газета "Республіка"

схоже

А на які кошти будувати інфраструктуру?
Бюджетні?
Уже чую обурені вигуки про соціальний аспект: а як зможуть податок платити, наприклад, люди похилого віку?
Витягне чи реальний сектор все державні витрати через 5, 10 або 20 років, коли кількість працездатних білорусів скоротиться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online