Сільський тест-драйв: ганяємо по полю на комбайні, який коштує як Ferrari

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Такий вантажівка комбайн завантажує конюшиною хвилин за 15

В голові не вкладається: звичайний на вигляд комбайн коштує стільки ж, скільки Ferrari, яка розганяється до сотні за три секунди, та до того ж їде швидше трьохсот кілометрів на годину. За жовтий New Holland FR 500, який збирає тепер урожай неподалік від Кольцово, віддали 25 мільйонів рублів.

- Так, коштує дорого, - розповідає Володимир Трубін, головний агроном агрофірми «Патрушев». - Але зате у нього продуктивність така ж, як у трьох вітчизняних комбайнів. І він гарантовано років десять-п'ятнадцять буде працювати без несподіваних поломок.

Ми стоїмо з Володимиром Анатолійовичем на гірці (не дарма це місце називають Маяком) і дивимося, як елітний комбайн прибирає конюшина. Всього для прожитку 1 400 корів треба заготовити 40 тисяч тонн кормів.

- Рік нині не дуже, - розповідає він. - Ми в принципі зуміли посіяти нормально. Потім було холодно, дощі, і через це конюшина дозрів пізніше. Треба вже прибирати, але знову ж таки дощі не давали це робити. Якщо вчасно не зібрати, то якість корму знизиться. Доведеться потім використовувати спеціальні добавки, а через це собівартість молока значно виросте. Нам так не можна.

Поки обговорювали складнощі нинішнього сезону, комбайн припаркувався поруч з нами.

Досить дивно говорити про комбайн, що він гарний, але він мені правда зовні сподобався. У нього якийсь добрий характер, чи що. Він позитивний і трохи кумедний.

Кабіна відразу кидається в очі - в ній огляд в 360 градусів, а ще зручне пневматична крісло

Серце комбайна - 500-сильний двигун, який розгонить 12-тонну машину до 40 кілометрів на годину

В кабіні два крісла, залажу в неї і разом з комбайнером Андрієм їдемо в поле збирати врожай.

У Андрія великий досвід роботи. Кілька років тому він звільнявся і жив в місті, але потім повернувся, так як з'явилася робота і зарплату стали платити вчасно

Комбайн управляється джойстиком, який схожий на той, що є у ігрової приставки

Комбайн недавно з'явився в господарстві, а тому проходить обкатку

- Так їм легко управляти, насправді, - посміхається Андрій. - Тут все продумано і просто. Я почитав інструкцію і швидко розібрався.

На прибирання 400 тонн врожаю комбайн витрачає 600 літрів солярки

КамАЗ з причепом завантажуємо конюшиною (всього близько 12 тонн) хвилин за п'ятнадцять. Слідом під'їжджає ще одна вантажівка.

Андрій включає жовтий маячок - це такий сигнал наступного вантажівці, що його чекають

Вся інформація відображається на кольоровому екрані. Урожай комбайн прибирає зі швидкістю 6-8 кілометрів на годину

Комбайн не тільки збирає і подрібнює підв'ялені траву, але і вносить в неї закваски для запобігання окислення і збереження поживних властивостей

Коли вантажівки заповнені, то за кермо дозволяють сісти мені. Плюхаюся в зручне крісло, беруся за кермо, а ось що робити далі, абсолютно не розумію. Але все виявляється дуже просто: треба натиснути кнопку на джойстику і смикнути його вперед. І все! Комбайн тут же рушає і набирає швидкість 7,5 кілометра на годину.

Дуже круто керувати таким комбайном: подібні емоції я в останній раз відчував в 12 років, коли сусід дозволив покерувати його «москвичем»

Залишилося вирішити головне питання: як же зупинитися? Для цього смикаєш джойстик назад - і машина гальмує. Але я хочу їхати далі - так що знову джойстик вперед. Андрій натискає на якусь кнопку, і комбайн розганяється до 13 кілометрів на годину. На такий великий машині швидкість відчувається зовсім інакше - здається, що ти їдеш дуже швидко.

Пульт управління комбайном

Комбайн начебто великий, але габарити відчуваються відмінно, оглядовість ідеальна.

Плюс до того їм дуже просто керувати - практично спортивний болід

Чесно, я б пару годин на комбайні покатався, але треба збирати врожай. Так що за кермо знову сів Андрій, а то корови можуть залишитися голодними.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online