Податок на спадщину

  1. Вступаємо в спадок
  2. Список документів для вступу в спадщину
  3. Податок на спадщину: хто і як платить податок
  4. Податок на спадщину: ставки податку
  5. Податок на спадщину: чи можна не платити податок?
  6. У цьому розділі:
  7. Розміри штрафів:

Вступаємо в спадок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всі дії з оформлення спадщини виробляє будь-яка нотаріальна контора за місцем прописки померлої людини або за місцем знаходження майна або більшої його частини.

Часом відкриття спадщини відповідно до Цивільним кодексом України вважається день смерті спадкодавця. Місцем відкриття спадщини визнається останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно не відомо - місце знаходження майна або більшої його частини.

До закінчення шести місяців з дня смерті спадкодавця спадкоємець повинен подати до нотаріальної контори заяву про вступ у спадок. Після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини на підставі заяви спадкоємців, якщо між ними немає спору про спадщину, нотаріальна контора видає свідоцтво про спадщину.

Чинне законодавство передбачає дві підстави для спадкування: спадкування за законом і за заповітом. При спадкуванні за законом майно розподіляється між спадкоємцями першої-п'ятої черги. Однак кожен дієздатний громадянин може залишити за заповітом все своє майно або його частину одному або декільком особам, як входять, так і не входять до кола спадкоємців за законом.

Однак незалежно від наявності заповіту неповнолітні і повнолітні непрацездатні діти, непрацездатні дружина і батьки спадкодавця спадкують 1/2 частина, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом

Для вступу в спадщину необхідно надати документи, що підтверджують смерть спадкодавця (свідоцтво про смерть та довідка про причину смерті); наявність відносин з спадкодавцем (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження), що дають прав на спадкування; копії паспортів та кодів осіб претендують або відмовляються від спадщини, документи про склад спадкового майна; довідка з ЖЕКу за формою № 3 якщо в спадок входить житлова нерухомість.

Список документів для вступу в спадщину

  • заповіт (якщо є)
  • свідоцтво про шлюб
  • свідоцтво про народження
  • свідоцтво про смерть спадкодавця довідка про причину смерті
  • паспорт спадкоємця
  • ідентифікаційний код (+ ксерокопія коду) спадкоємця
  • правовстановлюючі документи на квартиру
  • довідка з ЖЕКу про прописку померлого

Податок на спадщину: за що платити податок

За допомогою спадщини можна істотно збільшити власні активи, але не варто забувати, що успадковане майно обкладається прибутковим податком. Спадковим майном, яке підлягає оподаткуванню, є практично все цінне майно:

  • нерухомість ( квартири , будинки , земельні ділянки , Інші споруди тощо);
  • рухоме майно (транспортні засоби, предмети антикваріату і твори мистецтва, дорогоцінні камені і вироби з дорогоцінних металів і т.д.);
  • об'єкти комерційної власності (цінні папери, корпоративні права, цілісний майновий комплекс, інтелектуальна власність або право на отримання доходу за нею);
  • суми страхового відшкодування за договорами страхування, укладеними спадкодавцем, суми на пенсійному рахунку за договорами недержавного пенсійного забезпечення та пенсійного вкладу;
  • грошові кошти: готівкові та безготівкові, що зберігаються на рахунках в банках і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні та іпотечні сертифікати, сертифікати фондів операцій з нерухомістю.

Податок на спадщину: хто і як платить податок

Відповідальність за перерахування суми податку на спадщину в бюджет несуть самі спадкоємці. Нотаріус, який видав свідоцтво про право на спадщину, не є податковим агентом і зобов'язаний лише поінформувати податкові органи про факт видачі свідоцтва.

Сплата податку на спадщину здійснюється платником на підставі платіжного повідомлення, що вручається йому податковим органом. Термін сплати податку на спадщину - не пізніше трьох місяців з дня вручення повідомлення

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна включається до складу загального річного доходу спадкоємця і відображається в його річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Така декларація повинна бути подана до 1 квітня року, наступного за звітним.

Відповідальність за правильність заповнення декларації несе особа її заповнювало. Тому в разі сумнівів варто звернутися за допомогою в заповненні декларації до представників податкової служби. Така допомога повинна бути надана безкоштовно, а звернутися за нею можна до 1 березня того року, в якому буде подано декларація.

Податок на спадщину: ставки податку

Відповідно до Закону України про доходи до спадщини застосовують три види ставок прибуткового податку:

  • податок на спадщину 0% від будь-якого об'єкта спадщини сплачується при отриманні спадщини родичами першого ступеня споріднення. Родичами першого ступеня споріднення є батьки, батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти, діти чоловіка або дружини, а також усиновлені діти.
  • податок на спадщину 0% за нульовою ставкою обкладається прибутковим податком рухоме і нерухоме майно, а також грошові кошти, успадковані інвалідами 1 групи, а також дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Об'єкти комерційної власності, суми страхового відшкодування, а також недержавні пенсійні кошти оподатковуються на загальних підставах.
  • податок на спадщину 5% від об'єкта спадщини для спадкоємців, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення. Примітно, що, наприклад, онуки спадкодавця та особи не перебувають ні в якій спорідненості платять прибутковий податок в Україні за однаковою ставкою.
  • податок на спадщину 15% при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від нерезидента (ступінь спорідненості в даному випадку взагалі не має значення).

Тут мова йде саме про резіденстве, а не про громадянство спадкодавця. Резидентом України вважається фізична особа, яка має місце постійного проживання в Україні, а саме не менше 183 днів включаючи дату приїзду та від'їзду протягом податкового року. Також резидентом може вважатися особа, яка має центр життєвих інтересів в Україні.

Може так статися, що податок на спадщину доведеться заплатити і в державі нерезидента. Для уникнення подвійного оподаткування, Україною укладено ряд міжнародних договорів, згідно з якими можна зменшити суму податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Для цього потрібно подати податковим органам довідку про розмір і базу нарахування податку, сплаченого за кордоном. Довідка повинна бути видана податковим органом іноземної держави і легалізована в консульській установі України в іноземній державі.

Податок на спадщину: чи можна не платити податок?

Якщо навіть спадкоємці не перебувають в близькій спорідненості із спадкодавцем, у них все ж є можливість не платити податок на спадщину. Наприклад, ще за життя спадкодавця можна укласти з потенційним спадкоємцем договір довічного утримання. В такому випадку майно переходить у власність спадкоємця ще за життя відчужувача, однак натомість новий власник зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та доглядом довічно.

Бажання замінити заповіт договором дарування не принесе вигоди жодної зі сторін. По-перше, майно за договором дарування переходить у власність обдарованого безумовно з моменту нотаріального посвідчення договору (або його державної реєстрації у випадку з нерухомістю). По-друге, податок на дарування стягується за тими ж правилами, що і податок на спадщину

Уникнути сплати податку на спадщину практично не можливо, тому що відомості про те що Ви отримали в дар нерухомість в той же день нотаріус подає до відповідних податкових органів - це його обов'язок!

Звернемо увагу на те, що податок на спадщину наприклад, якщо мова йде про нерухомість, береться від вартості, зазначеної в договорі, а не від ринкової вартості, тобто для обчислення податку на спадщину за основу буде братися вартість зазначена в довідці-характеристиці БТІ, яка в сотні разів менше ринкової, і в цілому ці 5-15% податку на спадщину будуть не такий вже і значною сумою.

Якщо податок на спадщину не сплачено в строк, на наступний день після закінчення граничного терміну за місцем проживання платника буде відправлено перша податкова вимога, а через тридцять днів - друге.

Крім безпосередньо вимоги сплатити податок на спадщину, в ньому може міститися «загрозливе» повідомлення про виникнення податкової застави щодо майна боржника. Це є неправомірним, тому що рішенням Конституційного суду України визнано, що виникнення права податкової застави на всі активи боржника незалежно від суми боргу, а також його виникнення автоматично без письмового оформлення є неконституційним.

У цьому розділі:

А ось вимоги про сплату пені і штрафів за несплату податку на спадщину - законні. Пеня починає нараховуватися з першого дня прострочення сплати податок на спадок і до повного погашення зобов'язання. Її розмір становить 120% річних на облікової ставки НБУ за кожен день прострочення. Застосовується або облікова ставка, що діє на момент виникнення боргу зі сплати податок на спадок, або на момент його погашення, залежно від того, яка з них більше. Сьогодні облікова ставка НБУ становить 12% річних.

Розміри штрафів:

  • за несвоєчасну сплату податку на спадщину при затримці до 30 календарних днів - 10% від суми боргу
  • за несвоєчасну сплату податок на спадщину при затримці від 31 до 90 календарних днів - 20% від суми боргу
  • за несвоєчасну сплату податок на спадщину при затримці понад 90 календарних днів - 50% від суми боргу.
  • за неподання податкової декларації у строк -170 грн.

В цілому можна сказати, що ставки податку на спадщину досить низькі, вони нижчі за ті ставок, які звичайно застосовуються для оподаткування доходів, отриманих фізичними особами. Тому пошуки шляхів їх мінімізації в багатьох випадках не мають сенсу.

Спадкуванням вважається перехід майна після смерті спадкодавця, якій воно належало, до інших осіб (спадкоємців) на підставі норм спадкового права. Ця процедура може здійснюватися як за законом, так і за заповітом.

Спадкування за законом має на увазі перехід майна особам, коло яких суворо визначено законодавцем. Спадкування за заповітом встановлює, що спадкоємці визначаються за бажанням спадкодавця, а в разі, якщо немає спадкоємців ні за законом, ні за заповітом, майно померлого переходить до держави.

Закон чітко регулює коло спадкоємців, визначаючи першу (ст.529 ЦК України) і другу чергу спадкоємців за законом (ст.530 ЦК України).

До спадкоємців першої черги відносяться в рівних частках діти (в тому числі усиновлені і дитина померлого, яка народилася після його смерті), дружина і батьки (усиновителі).

Якщо до часу смерті спадкодавця немає в живих дітей, які є його спадкоємцями, то їх частку успадковують внуки і правнуки, тобто діти і внуки раніше померлого спадкоємця.

Спадкоємці другої черги - в рівних частках брати і сестри померлого, а також його дід і бабуся як з боку батька, так і з боку матері - можуть претендувати на майно тільки в разі відсутності спадкоємців першої черги або неприйняття ними спадщини.

Слід також мати на увазі, успадковують і неповнорідні брати і сестри, т. Е. І ті, які мають тільки спільного батька або спільну матір з померлим.

До числа спадкоємців за законом належать і непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті. Ці спадкоємці закликаються до спадкування в рівних частках як зі спадкоємцями першої черги, так і зі спадкоємцями другої.

Утриманці померлого успадковують незалежно від того, чи був спадкодавець зобов'язаний за законом утримувати їх чи ні. Для отримання спадщини утриманцю необхідно довести, що він є непрацездатним (особи пенсійного віку, інваліди незалежно від групи інвалідності, неповнолітні, які не досягли 16 років та учні до 18 років) і знаходився на повному утриманні померлого не менше одного року або отримував від нього допомогу, яка була основним джерелом існування. Факт перебування на утриманні зазвичай встановлюється в судовому порядку.

Податок на спадщину: чи можна не платити податок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online