Зорова кора головного мозку сліпих людей зайнялася обробкою мови

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

van Ackeren et al. / BioRxiv 2017

Нейрони відділів мозку, що відповідають за зір, можуть брати участь в процесі розуміння мови, але тільки у сліпих людей. До такого висновку прийшла група європейських вчених, яка вивчила процес розуміння мови сліпими людьми і людьми з нормальним зором. препринт статті доступний на сайті bioRxiv.org.

Різні відділи людського мозку «налаштовані» на обробку певних типів інформації (зорової, слуховий або сенсомоторної). При втраті функціонування цих відділів, наприклад в результаті травми або вроджених дефектів, мозок може підключати до процесу інші відділи. Наприклад, дітей, народжених з порушеннями відділів мозку, що відповідають за виробництво і розуміння мови, можна навчити говорити і розуміти співрозмовника. Такі дослідження показують, що здатність до мови не залежить від функціонування тільки мовних центрів і може спиратися на зовсім різні нейронні структури.

Автори нової роботи провели дослідження функціональної реорганізації зорової кори за допомогою магнітоенцефалографії (Мег) у сліпих від народження або раннього дитинства людей (17 чоловік) і людей з нормальним зором (16 осіб). Кожному учаснику запропонували прослухати 14 уривків з популярних аудіокниг тривалістю приблизно в одну хвилину в трьох режимах:

  • оригінальний уривок;

  • уривок, в якому голос оповідача змінений, але сенс помітний;

  • уривок, в якому голос оповідача змінений так, що сенс розрізнити не можна.

Ці режими були обрані для того, щоб розділити два процеси: обробки членороздільноюмови і обробки нечленороздільне шуму.

Після прослуховування кожного уривка учасникам пропонувалося прийняти або спростувати твердження щодо його змісту - це було зроблено з метою переконатися в тому, що добровольці уважно слухають і розрізняють сенс почутого.

В результаті вчені з'ясували, що під час експерименту у сліпих людей активізувалася первинна зорова кора - невелику ділянку потиличної частки кори великих півкуль. Причому така активація спостерігалася тільки для тих уривків, зміст яких був помітний, на підставі чого вчені зробили висновок, що дана область мозку у сліпих людей бере участь в процесі обробки мови.

Активація первинної зорової кори (відзначена кольором) серед сліпих учасників експерименту в порівнянні з учасниками з нормальним зором при прослуховуванні оригінальних уривків (в порівнянні з невиразними)

van Ackeren et al. / BioRxiv 2017


Вчені пояснюють отримані результати тим, що зорова кора не перестає функціонувати з втратою зору і також бере участь в обробці інформації. Однак через те, що джерело отримання візуальної інформації втрачено, ця область починає брати участь в обробці даних, отриманих за допомогою інших джерел - в даному випадку за допомогою слухового апарату.

Звуки є основним джерелом інформації про навколишній світ для людей, які втратили зір. Наприклад, в нашій замітці ви можете дізнатися про те, як сліпі люди змогли визначити приблизний зріст людини по його голосу, а тут ви можете прочитати про вивчення ехолокації, яку деякі сліпі люди використовують для орієнтації в просторі подібно дельфінам і кажанам.

Єлизавета Івтушок

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online