Що важливо знати про призначення (поновлення) соціальних виплат переселенцям?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 червня Кабінет Міністрів України прийняв   зміни до Постанови   №637 від 05 8 червня Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Постанови №637 від 05.11.2016 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам". Це Постанова було доповнено двома новими порядками, які повинні регулювати призначення (відновлення) і контроль за соціальними виплатами переселенцям. Юристи Схід-SOS пробували розібратися з нововведеннями.

Що розуміється під соціальними виплатами?

  • пенсії (щомісячне довічне грошове утримання)
  • довічні державні стипендії
  • всі види соціальної допомоги та компенсації (в тому числі, щомісячна адресна допомога переселенцям, допомога при народженні дитини, допомога матерям-одиначкам та інше)
  • матеріальне забезпечення (при тимчасовій втраті працездатності, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога на поховання тощо.)
  • надання соціальних послуг (в тому числі послуги з працевлаштування)
  • субсидії
  • пільги

Призначення (відновлення) соціальних виплат проводиться після подачі переселенцем відповідної заяви і проведення перевірки інформації про фактичне місце знаходження (проживання) переселенця.

Хто і як перевіряє? Перевірки здійснюють співробітники управління праці та соціального захисту населення (соцзабезу) протягом 15 днів після подачі переселенцем заяви про призначення (поновлення) соціальної виплати.

ЗРАЗОК ЗАЯВИ (https://goo.gl/QYr9k2) >>

За результатами перевірки складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї . Цей акт повинен бути підписаний всіма повнолітніми переселенцями і представником УПСЗН.

Процедура призначення соціальних виплат далі виглядає так:

  1. УПСЗН робить подання про призначення або про відмову в призначенні (відновленні) соціальної виплати і акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї місцевої комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПЛ (такі комісії повинні бути створені районними РДА, виконкомами районних, районних у містах рад );
  2. Комісія розглядає подані документи і протягом п'яти робочих днів приймає рішення - призначити або відмовити в соціальній виплаті, відновити або відмовити в її відновленні з моменту припинення. Відмовити в призначенні виплат комісія може (крім випадків, прямо передбачених законодавством) через відсутність заявника за фактичним місцем проживання / перебування. Рішення комісії про непризначення соціальної виплати може бути оскаржено до суду.
  3. Не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про призначення (відмову в призначенні) соціальної виплати, комісія направляє рішення до органу, який здійснює виплати, і УПСЗН.
  4. Орган, який здійснює виплати, і УПСЗН на підставі рішення комісії призначає соціальну виплату з місяця, в якому надійшла заява від переселенця, і здійснює повернення сум недоотриманих соціальних виплат за минулий час

Відновлення соціальних виплат відбувається за тією ж схемою, що і їх призначення. Однак такий порядок буде поширюватися на тих переселенців, довідки яких були недійсні на момент набуття чинності Постанови (тобто на 14 червня 2016 року) за умови отримання переселенцем нової довідки.

Згідно п. 6 Постанови КМУ від 01.10.2016 №509, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб не є дійсними в разі:

  • припинення дії довідки;
  • якщо до 20 червня 2016 року закінчився термін її дії;
  • якщо адресою місця проживання в довідці, виданій до 20 червня 2016 року, вказано місцезнаходження органу державної влади, органу місцевого самоврядування та ін., де переселенці фактично не проживають (в разі, ВПЛ НЕ перереєстровуються до 20 липня 2016 року).

Вичерпний перелік підстав припинення дії довідки про взяття на облік переселенців міститься в ст. 12 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб". Зокрема це:

  • подача переселенцем заяви про відмову від довідки;
  • вчинення злочину, в тому посягання на територіальну цілісність держави, терористичний акт, військові злочини і т.д.
  • повернення переселенця на місце постійного проживання (відсутність переселенця за місцем тимчасового проживання більше 60 днів без поважних причин);
  • виїзд переселенця на постійне місце проживання за кордон;
  • подача переселенцем завідомо недостовірних даних.

ВАЖЛИВО! Відсутність штампа Державної міграційної служби не тягне недійсність довідки переселенця.

Для того, щоб переконатися в тому, що ваша довідка дійсна, рекомендуємо написати в УПСЗН відповідний запит.
ЗРАЗОК ЗАПИТУ (https://goo.gl/NwGtl3) >>

І нформаціонний запит можна подати:

  1. Особисто безпосередньо в УПСЗН. При цьому рекомендується мати при собі копію запиту (Ваш екземпляр), на якому попросити співробітника УПСЗН вказати реєстраційний номер вхідного листа і дату його прийняття.
  2. Направити запит поштою рекомендованим листом з повідомленням. При цьому копію відправленого запиту разом з фіскальним чеком, що підтверджує відправлення листа, необхідно зберегти.

Термін відповіді на інформаційний запит - п'ять робочих днів.

Ви можете відстежити поштове відправлення за номером, вказаним в чеку, за посиланням: http://services.ukrposhta.ua/bardcodesingle/

У разі, якщо відповідно до відповіді УПСЗН ваша довідка є дійсною, процедуру відновлення виплат через комісію ви проходити не повинні.

Якщо ж згідно відповіді УПСЗН ваша довідка недійсна, необхідно буде проходити процедуру відновлення соціальних виплат після отримання нової довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи. Для цього необхідно звернутися в УПСЗН за місцем вашого проживання з відповідною заявою та паспортом.

Якщо ви не отримали відповідь в зазначений термін, то ви можете звернутися по телефону в УТЗСН і уточнити причину відсутності відповіді. У разі, якщо вам не вдасться отримати відповідь - ви можете звернутися до юристів по електронній пошті: [email protected]

Що важливо знати про відновлення виплат щомісячної адресної допомоги переселенцям?

Згідно п. 2 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого Постановою КМУ від 01.10.2014 №505 , Адресна допомога надається дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку, але не більше шести місяців.

Якщо заява про призначення адресної допомоги було Вами подано до 14 червня 2016 року, і її виплати були припинені через відсутність штампу ГМС, або виплати не були призначені з тієї ж причини, заява про призначення адресної допомоги подавати заново НЕ ПОТРІБНО, оскільки після розгляду комісією питання про призначення (поновлення) виплат, вони будуть виплачені з моменту припинення виплат або з моменту подачі заяви про призначення виплати.

Читайте також: Пам'ятки для переселенців і жителів непідконтрольних територій >>

Адреси та телефони правових приймалень Схід-SOS в Києві, Бахмуті, Краматорську, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Старобільську, Рубіжному: goo.gl/Midl7d

Слідкуйте за нашими заходами, підписуйтесь на сторінки!

Фейсбук сторінка: Схід-SOS , Схід-SOS: звільнені міста

Вконтакте: Схід-SOS , Схід - SOS Сєвєродонецьк

Канал на Youtube: Схід-SOS

Що розуміється під соціальними виплатами?
Хто і як перевіряє?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online