Касаційна скарга у кримінальній справі: порядок перегляду

  1. Поняття касаційної скарги
  2. порядок подачі
  3. Підстави для перегляду
  4. Як правильно скласти касаційну скаргу у кримінальній справі
  5. Правовий коментар до статті 401.9 КПК РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Протиправність карається законом і коли хто-небудь вчинить злочин, з урахуванням його виду і тяжкості буде відповідне покарання. Воно вступає в силу тільки після доведення вини, спочатку діє.

Готуючи вирок, судді в будь-якої інстанції ґрунтуються на тій доказової бази і даних, що мають визначальне значення у справі, які зібрані і надані органами правопорядку. Тому вердикт завжди всебічно обгрунтований.

Але часом вершителі правосуддя в результаті своєї недбалості або упередженого ставлення, самі суперечать законам і їх нормам. Якщо ці проблеми торкнулися особисто вас або людей, які вам близькі, знати про особливості направлення касаційної скарги по кримінальній справі просто необхідно.

Поняття касаційної скарги

До розмови про касації у кримінальних справах, потрібно спочатку визначитися з самим поняттям. Судова структура, допускаючи подібні випадки, передбачила касацію. Це можливість перевірити затверджений вирок, так як він не завжди враховує всі норми закону. Наскільки справедливо рішення касація не визначає, оскільки має інші функції, вона виявляє порушення, що стосуються процесуального перебігу справи, і недотримання кримінальних норм.

Законодавчо всі можливі питання направлення документа врегульовані главою 47.1 (КПК РФ) і Пленумом ВС, його Постановою, затвердженим 28.01.2014 р №2 (далі в тексті - Постанова).

Після розгляду кримінальної справи на апеляційне визначення подається касаційна скарга.

Проханням займаються виключно спеціальні судові органи (повний список буде представлений далі). Якщо апеляцією винесено вирок суду у кримінальній справі - касаційне оскарження може врятувати ситуацію.

Подібна процедура - єдиний спосіб скасування рішення, навіть після початку його дії. Оскарження - вирішальний крок на шляху до касаційного визначення у кримінальній справі, тому відповідально поставтеся до таку важливу процедуру.

Перейдемо до касаційного порядку розгляду в суді кримінальної справи. Він повністю розписаний статтею 401.13 Кодексу. Розгляд кримінальної справи судом касаційної інстанції відбувається в порядку звичайного засідання. Касаційна скарга у кримінальній справі має термін розгляду 1 місяць (звичайні касаційні інстанції). Верховному суду відводиться цілих два. Відлікової точкою вважають день винесення вердикту.

Сутність і особливість касаційного провадження у кримінальній справі, полягає у всебічній перевірці. Встановлюється наскільки законно рішення, справедливе воно і має достатні обґрунтування.

Слід згадати, що постанову, якою скарга передається для розгляду на засідання суду касаційної інстанції, має містити крім основних відомостей і дані про оскаржуваному рішенні першої апеляційної і касаційної інстанції, розкриття їх суті.

Касація - це завжди 3 судді. Починається слухання з відкриття головуючим засідання. Він уточнює, чи є у кого-небудь з учасників клопотання або ж відводи. Доповідач, яким виступає суддя, що раніше не розглядав кримінальну справу, повідомляє присутнім про обставини останнього, суть прийнятих раніше рішень, обґрунтування скарги.

У осіб (учасників засідання), є можливість висловитися, виступивши. Першочергове право віддається особі, що склав і направив скаргу.

Як тільки вислуханий кожен, який висловив намір виступити, для винесення остаточного вердикту, судді відправляються в так звану дорадчу кімнату. Кожен вирішує питання в справі визначається числом тих, хто проголосував суддів. Спочатку розглядається варіант з більш м'яким результатом для громадянина. Відхилення прохання має місце тільки при отриманні однакового числа голосів - «проти».

Секретар відповідає за ведення під час процесу спеціального протоколу. У документі, за вказівкою сторін, пишуться зауваження. Вони підлягають виключно окремим дозволом. Завершується все дію оголошенням рішення касації.

Процесуально не допускається повторної касаційної скарги по кримінальній справі, повторно одна і та ж інстанція прохання не розглядає.

порядок подачі

Потрібно дотримуватися встановленого порядку подання касаційної скарги по кримінальній справі. Отже, як подати у кримінальній справі касаційну скаргу?

Щоб відправити документ, потрібно спочатку сплатити держмито (стандартно - це 150 р.). Після, прикладіть квитанцію, а також підготуйте необхідні копії пріложеній.Все пункти, визначені статтею 401.4 Кодексу обов'язкові. Їх недотримання спричинить повернення документа для редагування.

Їх недотримання спричинить повернення документа для редагування

Вся судова документація прошивається. Для засвідчення копій потрібно печатку суду. Підписується документ виключно її заявником, у адвоката є право лише направити пакет документів до судових органів.

Допомога в передачі заяви може надати і адміністрація, якщо громадянин під вартою. Факт напрямку не надає гарантію розгляду. Щоб з'ясувати присутність ознак порушень з підставами прийняття, заява ретельно вивчають.

Коли все вивчено, приймається одне з двох рішень:

  • справу передають з метою його процесуального розбору в судовому приміщенні;
  • оформляють повернення.

При відмові, суддя спростовує всі обгрунтування скаржника, повністю обґрунтовуючи свою позицію. Відмови регіональних інстанцій приводом для розладів не можуть бути, оскільки перенаправлення можливо і до Верховного суду.

Терміни касаційного оскарження у кримінальній справі не обмежують рамками, крім прохань, поданих у зв'язку з погіршенням становища засудженого, де все обмежується роком.

Наступне питання, яке слід розглянути при підготовці до перегляду підсумків апеляції у кримінальній справі - куди подається касаційна скарга і на які рішення.

У президії ВС республіки та інших судових органів розглядають скарги на:

  • рішення, винесені мировим суддею;
  • рішення райсуду;
  • рішення апеляції;
  • проміжні рішення ВС республіки, і інших судів, прийняті ними в рамках справи, при виконанні функцій судів першої інстанції.

У судовій колегії у кримінальних справах ВС РФ:

  • рішення всіх судів, перерахованих вище, при їх оскарженні в касації в Президії ВС республіки і в інших судах;
  • вироку і інші підсумкові рішення ВС республіки та інших судів, якщо вони не були розглянуті апеляцією в ВС РФ;
  • рішення Президії ВР республіки та інших судів.

У президії окружного (флотського) військового суду:

  • рішення, винесені гарнізонним військовим судом;
  • апеляційні рішення, затверджені окружним (флотським) військовим судом (далі - військовий суд);
  • проміжні рішення, затверджені військовим судом, як судом першої інстанції.

У Судової колегії у справах військовослужбовців ЗС РФ:

  • рішення судів, позначені в перших двох пунктах списку вище, якщо вони оскаржуються касацією в президії військового суду;
  • вироку та інші підсумкові рішення військового суду, за умови, що вони не були розглянуті до цього Верховним судом, як апеляції;
  • постанови, прийняті президією військового суду.

рішення судів, позначені в перших двох пунктах списку вище, якщо вони оскаржуються касацією в президії військового суду;   вироку та інші підсумкові рішення військового суду, за умови, що вони не були розглянуті до цього Верховним судом, як апеляції;   постанови, прийняті президією військового суду

З початку 2015 процесуальні терміни подачі в суд касаційної скарги по кримінальній справі змінилися і тепер період оскарження - безстроковий.

З будь-якого правила є винятки. Всього рік дається, щоб опротестувати рішення, при погіршенні юридичного становища особи, неважливо засуджений він чи виправданий. За ним термін подачі у кримінальній справі касаційної скарги залишився незмінним. Головне - він не відновлюється.

Оновлені правила визначають для засуджених до 2013 можливість опротестування. Подача можлива і в ВС. Присутні такі права у осіб, з наступними процесуальними статусами:

  • виправданий і його особистий адвокат, або ж засуджений і його захисник, окремо - законний представник;
  • особа, визнана потерпілим або родичем останнього, якщо вчинення злочину спричинило його загибель;
  • обвинувач (приватний), а також державний, яким є співробітник прокуратури;
  • інші громадяни, ущемлені у своїх правах в ході ведення процесу.

Підстави для перегляду

Позитивного ефекту цілком можливо досягти, якщо необхідність повторної оцінки справи викликана вагомими причинами. Список аргументів для цього заявою в касацію наступний:

  • явні розбіжності оцінених доказів і кінцевого висновку, при недоведеності провини (в такому випадку можна взагалі) або присутності розбіжностей (суперечностей) в наданої свідками інформації;
  • порушується законодавство (процесуальні норми), як результат, нехтування правами беруть участь в процесі осіб;
  • помилково витлумачені норми закону, як результат, обрана покарання жорсткіше, ніж того вимагає кримінальне законодавство;
  • необгрунтованість вироку, обраний вид і міра відповідальності не відповідають тяжкості, вчиненого діяння - покарання незаслужено завищена або занижена.

Як правильно скласти касаційну скаргу у кримінальній справі

Найбільшої уваги до процесу оформлення вимагає касаційна скарга, оскільки саме від того наскільки грамотно вона написана і всебічно обгрунтована, залежить яке рішення прийме суддя. Правильне складання документа - запорука успіху.

Касаційне провадження виникає в кримінальному процесі одночасно з прийняттям судом документа.

Як же писати касаційну скаргу у кримінальній справі? Головне - дотримуватися список вимог. Якщо всі деталі позначені статтею 401.4 Кодексу враховані, заява розглядається. Будь-які упущення - миттєвий повернення.

Інформація, яку слід вказати:

  • найменування судової інстанції, куди відсилають документ;
  • хто саме подає заяву, з позначенням адреси, де проживає заявник, його статус у процесі;
  • весь список судових органів, де до цього велося справу, з вмістом кожного з прийнятих рішень;
  • що саме оскаржується (вказують рішення);
  • перерахування судових порушень КК РФ і процесуального кодексу, через які результат недійсний, додатково перераховуються обгрунтування порушень;
  • в кінці викладають своє прохання.

Інші вимоги:

  • якщо касацію подає громадянин (не учасник процесу), перераховуються виникли порушення його прав;
  • при розгляді касації, викладається її закінчення;
  • право підпису документа має тільки заявник, при передачі документа через захисника, прикладають адвокатський ордер (представництво інтересів заявника може підтверджуватися і іншим документом);
  • додаються всі наявні копії судових актів. Їх судове завірення обов'язково.

Інші документи можуть використовуватися додатково, якщо заявник вважає це за необхідне. Дублювання звернень в одну інстанцію не допускається. Можливо подальша адресація документа ВС РФ.

Завантажити зразок касаційної скарги

Правовий коментар до статті 401.9 КПК РФ

Суддею розглядається заява разом з додатками у вигляді документації та матеріалами (їх копіями), і при необхідності, з ознайомчою метою зажадає сама справа. Потрібні подібні дії щоб провести повну перевірку слів заявника і прийняти об'єктивне рішення. Будь-які сумніви зобов'язують зажадати справу.

Суду дається всього 2 місяці для повного розгляду документа. Сюди не включений період передачі і витребування матеріалів справи. Суть в тому, що кодекс не визначає чіткого періоду передачі справи в касацію.

Займаються розглядом звернень судді, які не мають право не витребувати справу, в разі відсутності в судових документах (копіях) спростувань зазначених заявником порушень. Якщо ознайомившись зі скаргою можливо зробити висновок про наявність достатності підстав відкрити провадження, то можна обійтися і без діла.

Можна навести кілька прикладів:

  • допущений склад суду, що суперечить закону, при якому справа не повинна розглядатися;
  • особа була засуджена, однак з явним порушенням - на момент скоєння злочину його вік був менше законодавчо встановленого, достатнього щоб залучити його до відповідальності;
  • вийшов термін протягом якого особа може бути викрита в скоєному злочині.

Обов'язок суддів подати запит на витребування справи і вивчити його ще до початку процесу.

Суддя, при передачі скарги в касацію направляє з нею і справа. Тобто, граничний термін для вивчення справи і ведення судового процесу встановлено на рівні пари місяців стандартно і для ВС РФ - 3. Один і два місяці - це період, відведений на вивчення документа у відповідних судах, без запиту самої справи, але ніяк не загальний термін для всього судового процесу.

Отже, як подати у кримінальній справі касаційну скаргу?
Як же писати касаційну скаргу у кримінальній справі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online