Інформація про порядок отримання або заміни поліса ОМС, виборі СМО :: МСК "Медика-Схід"

  1. Для отримання поліса ОМС Ви можете звернутися в офіси «Медика-Схід» і пункти видачі полісів, розташовані...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поліс обов'язкового медичного страхування (ОМС) є документом, що засвідчує право застрахованої особи на безкоштовне отримання медичної допомоги: на території Красноярського краю в обсязі, передбаченому Територіальної програмою ОМС;  на всій території Російської Федерації в обсязі, передбаченому Базовою програмою ОМС Поліс обов'язкового медичного страхування (ОМС) є документом, що засвідчує право застрахованої особи на безкоштовне отримання медичної допомоги: на території Красноярського краю в обсязі, передбаченому Територіальної програмою ОМС; на всій території Російської Федерації в обсязі, передбаченому Базовою програмою ОМС.

Поліси ОМС, видані до 01 травня 2011 року є чинними до заміни їх на поліси ОМС єдиного зразка відповідно до Федерального закону від 29.11.2010г. №326-ФЗ «Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації» незалежно від терміну дії, зазначеного в полісі, від позначення і зміни соціального статусу (що працює, непрацюючий), зміни місця роботи.
Поліс ОМС виготовляється централізовано в паперовому варіанті.

Для отримання поліса ОМС Ви можете звернутися в офіси «Медика-Схід» і пункти видачі полісів, розташовані для Вашої зручності у всіх районах м Красноярська і більшості районів краю. Докладний список адрес офісів і пунктів видачі .

Відповідно до ФЗ № 326 «Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації» і Правилами обов'язкового медичного страхування

Поліси, видані до 01.05.2011 року особам, застрахованим по ОМС, є чинними до заміни їх на поліси єдиного зразка.

Для отримання нового страхового медичного полісу з безстроковим терміном дії необхідно особисто або через свого представника звернутися в обрану страхову медичну організацію (СМО) з числа включених до реєстру СМО, який розміщується в обов'язковому порядку Територіальним фондом ОМС на його офіційному сайті в мережі "Інтернет" і може додатково опубліковуватися іншими способами, із заявою про вибір (заміні) СМО (Див. Форму заяви)

До заяви про вибір (заміні) СМО додаються наступні документи або їх завірені копії:

Вибір або заміна страхової медичної організації відповідно до частини 4 статті 16 Федерального закону здійснюється застрахованою особою, які досягли повноліття або придбала дієздатність в повному обсязі до досягнення повноліття (для дитини до досягнення нею повноліття або після придбання ним дієздатності в повному обсязі до досягнення повноліття) - його батьками або іншими законними представниками, шляхом подачі заяви в страхову медичну організацію з числа включених до реєстру страхових внес медичних організацій, який розміщується в обов'язковому порядку Територіальним фондом обов'язкового медичного страхування на його офіційному сайті www.krasmed.ru в мережі «Інтернет» і може додатково опубліковуватися іншими способами чи інші організації, уповноважені суб'єктом Російської Федерації (далі - інші організації), за умови, що між страховою медичною організацією і іншою організацією укладено договір на надання даних послуг.

Введення обов'язкового медичного страхування дітей від дня народження і до реалізації в відношенні дитини права вибору страхової медичної організації, але не пізніше закінчення тридцяти днів з дня державної реєстрації народження, здійснюється страховою медичною організацією, в якій застраховані їх матері або інші законні представники. Після закінчення тридцяти днів з дня державної реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття або після придбання ним дієздатності в повному обсязі обов'язкове медичне страхування здійснюється страховою медичною організацією, обраної одним з його батьків або іншим законним представником (далі - законні представники).

Заява про вибір (заміні) страхової медичної організації (далі СМО) відповідно до частини 5 статті 16 Федерального закону подається особисто або через свого представника:

  • безпосередньо в страхову медичну організацію (іншу організацію) в письмовій формі;
  • через офіційний сайт територіального фонду обов'язкового медичного страхування (далі-територіального фонд) в інформаційно-телекомунікаційній мережі «Інтернет» (далі - офіційний сайт) (за умови проходження застрахованою особою або його законним представником процедури ідентифікації і аутентифікації відповідно до законодавства Російської Федерації) або за допомогою Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій), в електронній формі (для користувачів, які мають право подачі заяв в ЕОМ й формі).

У разі подання заяви про вибір (заміні) СМО в електронній формі за допомогою Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій) або через сайт за умови проходження процедури ідентифікації і аутентифікації застрахованою особою або його законним представником відповідно до законодавства Російської Федерації достовірність наданої інформації підтверджується посиленою кваліфікованої електронним підписом застрахованої особи або його законного представника, при її відсутності - електронним підписом Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій) при наявності підтвердженої облікового запису.

У разі подання заяви про вибір (заміні) СМО в електронній формі через офіційний сайт територіального фонду або Єдиний портал державних послуг (функцій) і при вказівці заявником форми поліса - електронний до заяви додається зразок особистого підпису застрахованої особи і фотографія застрахованої особи.

При подачі заяви про вибір (заміні) СМО в письмовій формі заяву завіряється підписом представника СМО (іншої організації), уповноваженої керівником страхової медичної організації (іншої організації) на прийом заяв про вибір (заміні) СМО, а також печаткою страхової медичної організації (іншої організації ), за наявності печатки.

При подачі заяви про вибір (заміні) СМО в електронній формі через офіційний сайт територіального фонду або за допомогою Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій) прийнята заява завіряється посиленою кваліфікованої електронним підписом представника страхової медичної організації, уповноваженої керівником страхової медичної організації на прийом заяв про вибір (заміні) страхової медичної організації.

Прийнята заява про вибір (заміні) СМО в електронній формі через офіційний сайт територіального фонду, територіальний фонд направляє заявнику підтвердження прийому заяви у формі електронного документа на адресу електронної пошти, вказану в заяві.

При прийомі заяви про вибір (заміні) страхової медичної організації в електронній формі через Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій) територіальний фонд направляє заявнику підтвердження прийому заяви у формі електронного документа через Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій).

При подачі заяви про вибір (заміні) страхової медичної організації застрахована особа дає згоду на індивідуальне інформаційний супровід страхової медичної організації на всіх етапах надання медичної допомоги (для осіб, які не досягли віку, встановленого частиною 2 статті 54 Федерального закону від 21 листопада 2011 року № 323-ФЗ «Про основи охорони здоров'я громадян у Російській Федерації», і громадян, визнаних недієздатними, - згода законного представника застрахованої особи, а також згоду представника застрахованих анного особи в разі подання ним заяви).

Відомості, зазначені в заяві про вибір (заміні) СМО, що подається в письмовій формі, підтверджуються пред'явленням наступних документів, необхідних для реєстрації як застрахованої особи, або їх завірених копій: (див. Перелік документів).

На підставі заяви про вибір заміні СМО і пред'явлення документів, СМО здійснює облік застрахованої особи з обов'язкового медичного страхування і видачу відповідно до глави II Правил ОМС поліса або тимчасового свідоцтва, що підтверджує оформлення поліса і засвідчує право на безкоштовне надання застрахованій особі медичної допомоги медичними організаціями при настанні страхового випадку (далі - тимчасове свідоцтво).
Тимчасове свідоцтво видається у формі паперового або електронного документа (далі - тимчасове свідоцтво в електронній формі). Тимчасове свідоцтво оформляється в електронній формі при подачі заяви через офіційний сайт територіального фонду або за допомогою особистого кабінету Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій).

В день подачі заяви про вибір (заміні) страхової медичної організації в електронній формі за допомогою особистого кабінету Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій) застрахованій особі через Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій) територіальним фондом надсилається повідомлення про прийняття заяви і можливості особистого звернення в страхову медичну організацію для отримання тимчасового свідоцтва на паперовому бланку або про факт розміщення в особистому кабінеті Єдиного порталу державної реєстрацiї рственних і муніципальних послуг (функцій) тимчасового свідоцтва в електронній формі.

Страхова медична організація, обрана застрахованою особою при здійсненні заміни страхової медичної організації на підставі заяви про вибір (заміні) страхової медичної організації, вносить відомості про страхової медичної організації в поліс в день подачі застрахованою особою заяви і направляє інформацію до територіального фонд.

Тимчасове свідоцтво дійсне до моменту отримання поліса, але не більше сорока п'яти (45) днів з дати його видачі.

Тимчасово перебувають на території Російської Федерації відповідно до договору про Євразійський економічний союз, підписаним в г.Астане 29 травня 2014 року (далі відповідно - договір ЄАЕС, ЄАЕС), трудящі іноземні громадяни держав - членів ЄАЕС (Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизії , Росії), а також працюють на території Російської Федерації члени колегії Євразійської економічної комісії (далі - трудящий держави - члена ЄАЕС), а також працюють на території Російської Федерації члени колегії Євразійської кономіческіх комісії, посадові особи (громадяни держав - членів ЄАЕС, призначені на посади директорів департаментів Євразійської економічної комісії та заступників директорів департаментів зазначеної комісії), співробітники органів ЄАЕС, що знаходяться на території Російської Федерації (громадяни держав - членів ЄАЕС, які не є посадовими особами, на основі укладених з ними трудових договорів (контрактів) (далі відповідно - член колегії Комісії, посадова особа, співробітник органу ЄАЕС), мають право на вибір Чи заміну СМО шляхом подачі заяви в порядку, встановленому гл.II Правил ОМС.

Заміну страхової медичної організації, в якій раніше був застрахований громадянин, застрахована особа, відповідно до пункту 3 частини 1 статті 16 Федерального закону, має право здійснювати один раз протягом календарного року не пізніше 1 листопада або частіше в разі зміни місця проживання (за винятком випадків переїзду на нове місце проживання в межах одного суб'єкта Російської Федерації) або припинення дії договору про фінансове забезпечення обов'язкового медичного страхування шляхом подачі заяви у знову вибраних ю страхову медичну організацію.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 16 Федерального закону в разі зміни місця проживання і відсутності СМО, в якій раніше був застрахований громадянин, застрахована особа здійснює вибір СМО за новим місцем проживання протягом одного місяця.

При достроковому розірванні договору про фінансове забезпечення по з ініціативи страхової медичної організації за три місяці до дати розірвання зазначеного договору страхова медична організація відповідно до частини 7 статті 16 Федерального закону зобов'язана повідомити територіальний фонд і застрахованих осіб про намір розірвати договір про фінансове забезпечення.

Відповідно до частини 3 статті 49.1 Федерального закону громадяни Російської Федерації, зазначені в частині статті 49.1 Федерального закону (за винятком проходять військову службу за призовом), зобов'язані здати поліс або повідомити про його втрату шляхом подачі заяви про здачу (втрати) поліса в будь-яку страхову медичну організацію або будь-який територіальний фонд особисто або через свого представника (див. заяву про здачу, втрати поліса )

На території Російської Федерації діють поліси єдиного зразка.

Поліс єдиного зразка може бути в формі паперового або електронного полісу.

Громадянам Російської Федерації поліс видається без обмеження терміну дії.

Які постійно проживають на території Російської Федерації іноземним громадянам і особам без громадянства видається паперовий поліс з терміном дії до кінця календарного року.

Особам, які мають право на отримання медичної допомоги відповідно до Федерального закону «Про біженців», видається паперовий поліс з терміном дії до кінця календарного року, але не більше терміну перебування, встановленого в документах, зазначених у підпункті 3 пункту 14 Правил ОМС.

Тимчасово проживають на території Російської Федерації іноземним громадянам і особам без громадянства видається паперовий поліс з терміном дії до кінця календарного року, але не більше терміну дії дозволу на тимчасове проживання.

Тимчасово перебувають в Російській Федерації трудящим держав - членів ЄАЕС видається паперовий поліс з терміном дії до кінця календарного року, але не більше терміну дії трудового договору, укладеного з трудящим держави - члена ЄАЕС.

Тимчасово перебувають в Російській Федерації іноземним громадянам, що відносяться до категорії членів колегії Комісії, посадових осіб і співробітників ЄАЕС, видається паперовий поліс з терміном дії до кінця календарного року, але не більше терміну дії виконання ними відповідних повноважень.

При зверненні громадян зазначених в пунктах 24 - 28 (в пунктах 38-42 Правил ОМС), для оформлення поліса в період з 1 листопада до 31 грудня поточного року, видається паперовий поліс з терміном дії до кінця наступного календарного року, але не більше терміну перебування , дії посвідки на проживання, дії дозволу на тимчасове проживання, дії трудового договору або виконання відповідних полномочій.Застрахованние особи зобов'язані повідомити страхову медичну організацію про зміну прізвища, імені, по батькові, даних документа, удостоверяющ його особистість, місця проживання протягом одного місяця з дня, коли ці зміни відбулися.

У випадках зміни прізвища, імені по батькові, здійснюється переоформлення поліса.

Переоформлення поліса здійснюється також у випадках:

1) зміни дати народження і статі застрахованої особи;

2) встановлення неточності або помилковості відомостей, що містяться в полісі;

3) необхідності продовження дії поліса громадянам, зазначеним у пунктах 24-28 цього порядку (пунктах 38-42 Правил ОМС), при збереженні у них права на обов'язкове медичне страхування в наступному календарному році.

Переоформлення поліса здійснюється за заявою застрахованої особи про переоформлення документів, що підтверджують зміни.

Видача дубліката поліса здійснюється за заявою застрахованої особи про видачу дубліката поліса, у випадках:

  • старості і непридатності поліса для подальшого використання (втрата частин документа, розриви, часткове або повне вицвітання тексту, механічне пошкодження електронного полісу та інші);
  • втрати поліса.

Прийнята заява про видачу дубліката поліса або переоформленні поліса завіряється підписом представника страхової медичної організації (іншої організації), а також печаткою страхової медичної організації (іншої організації), за наявності печатки.

Прийнята заява про видачу дубліката поліса або переоформленні поліса, оформлене в електронному вигляді на Єдиному порталі державних і муніципальних послуг (функцій), засвідчується посиленою кваліфікованої електронним підписом представника страхової медичної організації.

Страхові медичні організації (інші організації) зобов'язані ознайомити застрахованих осіб, які отримують поліс, з Правилами ОМС, базовою програмою обов'язкового медичного страхування, територіальної програмою обов'язкового медичного страхування, переліком медичних організацій, що беруть участь в сфері обов'язкового медичного страхування в суб'єкті Російської Федерації. Одночасно з полісом застрахованій особі страхова медична організація (інша організація) надає інформацію про права застрахованих осіб у сфері обов'язкового медичного страхування, про порядок інформаційного супроводу на всіх етапах надання їм медичної допомоги, контактні телефони територіального фонду і страхової медичної організації, що видала поліс, яка може доводитися до застрахованих осіб у вигляді друкованих інформаційних матеріалів (пам'ятки, брошури).

Відповідно до частини 8 статті 49 Федерального закону військові комісаріати передають в територіальні фонди відомості про покликаних на військову службу громадян, передбачені пунктами 1 і 6 частини 2 статті 44 Федерального закону, і інформацію про початок, термін і та закінчення військової служби. Територіальний фонд призупиняє дію поліса осіб, застрахованих в суб'єкті Російської Федерації, на вказаний термін військової служби з дня отримання відомостей.

Страхова медична організація, яка прийняла від застрахованої особи, зазначеного в частині статті 49.1 Федерального закону (за винятком проходять військову службу за призовом), заяву про здачу поліса, не пізніше одного робочого дня, наступного за днем ​​звернення застрахованої особи із заявою про здачу (втрати) поліса, передає відомості про застраховану особу, зазначені в пункті 26 Правил ОМС, в територіальний фонд.

Територіальний фонд призупиняє дію поліса осіб, застрахованих в суб'єкті Російської Федерації, з дня отримання територіальним фондом відомостей, зазначених у пункті 26 Правил ОМС:

  • про осіб, громадянство Російської Федерації яких припинено;
  • про іноземних громадян, осіб без громадянства, щодо яких анульовано дозвіл на проживання відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ «Про правове становище громадян в РФ»;
  • про іноземних громадян, осіб без громадянства, щодо яких анульовано дозвіл на тимчасове проживання відповідно до Федерального закону № 115-ФЗ;
  • про осіб, визнаних біженцями на території РФ, при втраті ними статусу біженця або позбавлення їх статусу біженця відповідно до Федерального закону «Про біженців».

Страхова медична організація:

1) протягом трьох робочих днів з дати отримання інформації про їх територіального фонду інформує:

  • застрахована особа або законного представника в письмовій формі про факт страхування і необхідності отримання поліса;
  • територіальний фонд для розміщення інформації в особистому кабінеті Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій) про готовність поліса і необхідності його отримання, в разі подачі заяви за допомогою особистого кабінету Єдиного порталу державних і муніципальних послуг (функцій);

2) забезпечують видачу застрахованій особі поліса в порядку, встановленому статтею 46 Федерального закону;

3) надає застрахованій особі інформацію про його права та обов'язки. Застрахована особа розписується в отриманні поліса в журналі реєстрації видачі полісів.

Ви можете дізнатися про готовність Вашого поліса на нашому сайті в розділі «Інформація про готовність поліса», а також на сайті Територіального фонду ОМС Красноярського краю, перейшовши за наступним посиланням: http://krasmed.ru/services/t policy.php.

Завантажити інформацію в PDF.

Дата і час останньої зміни інформації: 28.06.2019 8:29

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online