Розлучення з двома неповнолітніми дітьми

  1. Як розлучитися, якщо є двоє дітей
  2. процедура
  3. Розлучення за згодою чоловіка
  4. Без згоди чоловіка
  5. через ЗАГС
  6. Порядок, алгоритм
  7. Заява
  8. документи
  9. держмито
  10. аліменти
  11. З ким залишаються діти після розлучення. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

303 переглядів

У сучасному суспільстві сімейні пари, які прожили в шлюбі якийсь час, часто подають заяву в ЗАГС на припинення шлюбу навіть при наявності неповнолітніх дітей. За статистикою, найбільш часто розлучення відбуваються в парах, які прожили один з одним невеликий період часу, але при цьому встигли обзавестися двома маленькими дітьми.

Як виглядає шлюборозлучний процес при наявності двох неповнолітніх дітей? Як все буде відбуватися, якщо врахувати, що один з подружжя не згоден на розлучення? Чинне законодавство встановлює деякі обмеження і нюанси, що стосуються порядку розірвання шлюбу з неповнолітніми дітьми.

Як розлучитися, якщо є двоє дітей

Механізм і термін шлюборозлучного процесу подружжя, яке має двох неповнолітніх дітей, буде залежати від наявності згоди або незгоди чоловіка з розривом шлюбного союзу.

Механізм і термін шлюборозлучного процесу подружжя, яке має двох неповнолітніх дітей, буде залежати від наявності згоди або незгоди чоловіка з розривом шлюбного союзу

Ще одне ключове значення має вік неповнолітніх дітей. Якщо в сім'ї є дитина у віці до 1 року, то до розірвання шлюбу з ініціативи чоловіка можуть бути застосовані обмеження, передбачені ст. 17 СК РФ.

Згідно з положеннями зазначеної статті, чоловік не має права вимагати розірвання шлюбу без згоди дружини при наявності дитини віком до одного року.

Примітка: реєструється органом навіть в разі розлучення через суд є ЗАГС, який повинен видати подружжю свідоцтво про розірвання шлюбу на підставі судового рішення.

процедура

Для того щоб ініціювати процес розлучення, необхідно оформити відповідну заяву і зібрати документи.

При розлученні з маленькими дітьми важливе значення має:

  • Згода подружжя на розлучення;
  • Наявність суперечок про дітей;
  • Відсутність обставин, що дають право на односторонній розлучення через ЗАГС.

За правилами підсудності, розірвання шлюбу з дітьми відбувається через світовий суд. Якщо ж згоди про подальше місце проживання дітей н досягнуто - звертатися з вимогою про розлучення доведеться в районний суд.

Позов подається за місцем проживання відповідача, однак при проживанні неповнолітніх дітей з позивачем можлива подача документів до суду і за місцем проживання позивача.

Розлучення за згодою чоловіка

У випадках, коли обоє згодні з розлученням, але при цьому мають двох неповнолітніх дітей, шлюборозлучний процес відбувається за допомогою суду.

Суд може ухвалити рішення про розлучення без додаткового з'ясування обставин розлучення, так і надати подружжю тримісячний термін для примирення. Однак практика показує, що при згоді і чоловіка і дружини з розлученням суддя вкрай рідко дає термін для примирення пари вже остаточно вирішила розірвати шлюб.

Важливо: Крім інтересів батьків, суд в даному процесі враховує в першу чергу інтереси дитини. Батьки мають право прийняти самостійне рішення про подальше проживання дітей з одним із подружжя, заявивши про це суд або ж оформивши відповідну угоду.

Без згоди чоловіка

Якщо один з батьків проти шлюборозлучного процесу, то це не означає, що розлучення не відбудеться. У цьому випадку суддя може надати термін на примирення подружжя, якщо вважатиме за можливе збереження їх сім'ї.

Крім того, в ст. 17 СК РФ описані випадки, при яких прийняття заяви про розлучення вважається неможливим без згоди дружини:

  • дружина вагітна;
  • хто-небудь із загальних дітей не досяг однорічного віку.

У цих випадках розлучення не відбудеться, якщо дружина не дасть своєї згоди на припинення шлюбу. Детальніше дивіться наші матеріали « Розлучення з вагітною дружиною »І« Розлучення з маленькою дитиною до року »

через ЗАГС

Стаття 19 СК РФ встановлює виняткові випадки, коли розлучення з двома маленькими дітьми буде можливий через ЗАГС в односторонньому порядку без урахування думки другої половини.

Такими випадками будуть:

  • Визнання в судовому порядку одного з подружжя безвісно відсутнім або ж недієздатним;
  • Засудження одного з подружжя до тюремного терміну від 3 років і вище.

У перерахованих випадках розірвати шлюб навіть з двома маленькими дітьми буде легко і просто - через подачу заяви в ЗАГС .

Порядок, алгоритм

Схема дій при розлученні подружжя, яке має двох дітей, виглядає наступним чином:

  • З'ясування позицій подружжя, обговорення долі дітей і досягнення можливих домовленостей;
  • Складання позовної заяви та направлення її до суду;
  • Розгляд заяви, про дату якого суд повідомить подружжя шляхом направлення на адресу батьків порядку із зазначенням часу і місця;
  • Судовий розгляд, при якому подружжю доведеться відповісти на ряд питань, що задаються судом (причини розлучення, наявність бажання батька виховувати дітей, наявність суперечок про неповнолітніх);
  • Можливе відкладення справи на примирення подружжя або ж для запиту додаткових документів;
  • З'ясування питання про те, з ким буде проживати дитина. Додатково це питання з'ясовується і у дітей, які досягли десятирічного віку.
  • Винесення рішення, його вступ в силу і отримання сторонами.
  • Реєстрація розлучення в органах РАГС на підставі рішення суду, отримання свідоцтва про розірвання шлюбу.

Заява

Позовна заява про розірвання шлюбу за наявності двох неповнолітніх дітей складається за тими ж правилами, що і інші позови про розлучення. Важливо дотримати правила, прописані в ст. 131-132 ЦПК РФ, а також вказати наступну інформацію:

  • Найменування суду, його адреса;
  • Прізвище, ім'я та по батькові подружжя, їх адреси реєстрації та проживання;
  • Інформація по дітях (реквізити свідоцтв про народження, дата народження);
  • Наявність спору (або його відсутність) про проживання дітей після розірвання шлюбу;
  • Фактори, що послужили підставою для початку шлюборозлучного процесу;
  • Пропозиції щодо подальшого проживання дітей;
  • Обгрунтування стягнення аліментів (якщо необхідно);
  • Вимога про розлучення і про визначення місця проживання дітей;
  • Дата і підпис обох подружжя, список додатків.

Представлений нижче зразок позову ви можете використовувати для самостійного складання позову, але найкраще попередньо проконсультуватися з досвідченими юристами. Фахівці нашого сайту готові надати безкоштовну консультацію прямо зараз.

документи

Типовими документами, які додаються до оформленої заяви в суд, є:

  • Копія паспорта заявника;
  • Копія свідоцтва про народження дитини (якщо двоє або більше, то видається документ на кожну дитину);
  • Копія свідоцтва про шлюб;
  • Додаткові документи, що стосуються підтвердження причин розлучення;
  • Довідки про місце фактичного проживання позивача і неповнолітніх дітей;
  • Квитанція про сплату мита за подачу позову.

Примітка: Якщо одного з подружжя надає інша особа, то на нього оформляється нотаріально завірена довіреність, копія якої додається до позову, а оригінал - видається суду.

держмито

Державне мито в 2019 році, оплачувана подружжям, які вирішили розірвати шлюб і мають неповнолітніх дітей, складе:

  • 600 рублів при подачі позовної заяви в світовій або районний суд;
  • 350рублей при односторонньому розлучення в органах РАГС;
  • 650 рублів за реєстрацію розірвання шлюбу в ЗАГС на підставі судового акта.

Оплата мита здійснюється в банках або платіжних терміналах з додатком до позову оригіналу документа про оплату.

аліменти

При розірванні шлюбу чоловік, з яким залишаються проживати неповнолітні діти, мають право вимагати стягнення грошового утримання - аліментів на їхню користь.

При розірванні шлюбу чоловік, з яким залишаються проживати неповнолітні діти, мають право вимагати стягнення грошового утримання - аліментів на їхню користь

Законом встановлено фіксовані величини аліментів при їх утриманні з усіх видів доходу платника. Аліменти на двох неповнолітніх дітей складуть 1/3 від всіх видів доходу. Після досягнення повноліття однією дитиною, аліменти будуть перераховані з розрахунку ¼ доходу платника.

Розмір аліментів може бути визначений подружжям в рамках угоди, підписаної обома батькам, в якому також можуть бути визначені й інші умови утримання або виховання дітей.

Якщо одному з дітей, який залишився при розлученні з матір'ю, не виповнилося трьох років, то вона може вимагати виплату аліментів не тільки на дитину, але і на своє утримання. Аліменти на матір стягуються тільки у вигляді фіксованої суми.

З ким залишаються діти після розлучення. Судова практика

При самостійному вирішенні про проживання дітей на території одного з батьків після завершення шлюборозлучного процесу, необхідно представити Угода про дітей або ж заявити про відсутність розбіжностей безпосередньо в суді.

Відповідно до судової практики, після шлюборозлучних процесів, неповнолітні діти в більшості випадків залишаються з мамою. У виняткових випадках (в тому числі при відмові матері і згоду батька і ін.) Діти можуть залишитися з батьком.

Також суд може залишити дитину з батьком на його вимогу і не дивлячись на заперечення матері в досить рідкісних, але можливі випадки:

  • Зловживання матір'ю дитини алкоголем або захворювання наркоманією;
  • При здійсненні в відношенні дитини злочину, а також зафіксованих насильницьких дій;
  • При умисному і злісному ухиленні від виконання батьківських обов'язків.

Приклад: Рішенням Дорогомиловского районного суду від 12.11.2013 року місце проживання неповнолітніх дітей Максима і Олексія С. 2003 і 2006 року народження визначено з батьком. Підставою для винесення такого вердикту стало те, що мати зазначених дітей неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов'язків, страждає алкоголізмом і в даний час знаходиться під слідством за вчинення умисного злочину. При таких обставинах суд порахував розумним і найбільш сприятливим для дітей залишити їх з батьком. Але даний приклад швидше виняток, ніж правило в практиці.

Дізнайтеся докладніше про те, з ким залишається дитина після розлучення .

Якщо у вас залишилися питання, що стосуються припинення шлюбу з двома дітьми - наші юристи готові проконсультувати вас безкоштовно з будь-яких питань.


Оцініть статтю

Як виглядає шлюборозлучний процес при наявності двох неповнолітніх дітей?
Як все буде відбуватися, якщо врахувати, що один з подружжя не згоден на розлучення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online