Розлучення при наявності неповнолітніх дітей в 2019 році

  1. Де можуть розірвати шлюб
  2. Розлучення через суд
  3. Світовий суд
  4. Районний суд
  5. Розлучення в РАГСі
  6. На що впливає вік дитини
  7. Якщо дитині до одного року
  8. Якщо дитині до трьох років
  9. процедура розлучення
  10. Подача заяви
  11. Термін розірвання шлюбу
  12. Якщо неповнолітніх дітей кілька
  13. Розлучення з двома дітьми
  14. Розлучення з трьома і більше дітьми
  15. З ким залишаються діти
  16. Які складнощі можуть виникнути

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Статистика розлучень на сьогоднішній день невтішна, причому чоловік і жінка приймають рішення розлучитися в перші 5-10 років. За цей час у них народжується дитина або декілька дітей. Здавалося б, нічого складного, діти залишаються з матір'ю, а батько допомагає їм матеріально . Так живуть сьогодні більшість сімей. Але ось тільки процедура розлучення з неповнолітніми дітьми зачіпає багато питань, в результаті чого можуть страждати інтереси не тільки подружжя, але і дитини. Саме тому закон передбачає тільки судовий порядок розірвання шлюбу з неповнолітніми дітьми. У судовій практиці це найбільш часті випадки.

Де можуть розірвати шлюб

При розірванні шлюбу ми прямуємо зазвичай туди, де реєстрували його - в ЗАГС. Якщо там нам відмовляють в процедурі, то залишається подавати позов до суду. При наявності маленьких дітей у подружжя, ситуація трохи інша.

Розлучення через суд

У 2019 Держдума не внесла ніяких змін, стосовно розлучення з малолітніми дітьми. Згідно зі статтею 21 Сімейного Кодексу якщо в сім'ї є маленькі діти, то звертатися потрібно виключно в судовий орган. Однак в залежності від ситуації питання може вирішуватися як через світовий суд, так і через районний. Куди вам потрібно подавати заяву?

Світовий суд

Тут виноситься судове рішення тільки за умови відсутності суперечок, пов'язаних з процесом розлучення. Тобто батьки на момент подачі позову повинні врегулювати такі питання, як:

  • з ким будуть проживати діти після розлучення;
  • місце їх проживання;
  • виплата аліментів від другого з батьків та їх розмір;
  • в якому порядку будуть виконуватися батьківські обов'язки;
  • інше.

Тому при подачі заяви в мировий суд, подружжя має все вирішити за допомогою письмової угоди, де вкажуть всі домовленості. Заява буде прийнято в роботу, якщо зазначені умови не порушують інтереси жодної із сторін, і, звичайно ж, дітей. Питання розлучення через світовий суд, де відсутні суперечки між подружжям, вирішується набагато швидше і наказ можна отримати протягом одного місяця.

Районний суд

Позовна заява до районного суду подається при наявності недозволених ситуацій між батьками. Якщо вони не можуть самостійно вирішити, з ким після розлучення будуть проживати діти, як буде допомагати інший член подружжя і в якому порядку їх виховувати. Районний суд також займається питаннями встановлення або заперечування батьківства , Позбавлення батьківських прав, розділу майна або визнання шлюбу недійсним. Тут призначається судове засідання, на якому розглядаються позиції кожної зі сторін. Принципово важливо врахувати інтереси неповнолітніх дітей. Процедура розірвання шлюбу може затягнутися на кілька місяців.

Якщо подружжя спочатку владнали всі спірні питання і подали заяву до мирового суду, а в ході розгляду справи у них з'явилися претензії, то заяву перенаправляється в районний суд.

Розлучення в РАГСі

Через ЗАГС розлучитися набагато простіше і швидше, однак реєстраційний орган не наділений такими повноваженнями, як розірвання шлюбу з неповнолітніми дітьми, де паралельно повинен підніматися питання їх проживання, виховання і аліментних виплат. У виняткових випадках можна розлучитися через ЗАГС з малолітньою дитиною, якщо інший член подружжя:

  • вважається безвісти зниклим;
  • визнаний недієздатним;
  • знаходиться в місцях позбавлення волі, терміном більше трьох років.

кщо хоча б одна з умов дотримується, а ви можете підтвердити його документально, то процедура розірвання шлюбу проходить в найкоротші терміни шляхом подачі заяви в ЗАГС за місцем реєстрації відносин, навіть при наявності малолітніх дітей. Від вас необхідно буде тільки правильно написати заяву і сплатити розмір держмита.

На що впливає вік дитини

Крім наявності самих неповнолітніх дітей, важливим є їх вік, особливо якщо це немовлята. Отже, які обмеження можуть торкнутися подружню пару при наявності дітей до 3-х років.

Якщо дитині до одного року

Тут суддя в першу чергу керується становищем матері і її згодою. Якщо жінка не дає розлучення чоловікові, коли їх дитині менше одного року, тобто він вважається немовлям, в цьому випадку розлучитися не вийти. Це правило Сімейного Кодексу, яке безпосередньо захищає інтереси матері і маленької дитини, а також дає шанс подружжю знову примиритися. Не виключенням є і період виношування дитини. Тут також накладаються обмеження, що залежать від бажання жінки.

Якщо дитині до трьох років

При наявності дитини не старше 3-х років, також буде потрібно письмову згоду від матері, що підтверджує бажання розлучитися. Однак, така згода необхідна тільки в тому випадку, якщо подружжя проживають разом і батько в повному обсязі виконує всі покладені на нього батьківські обов'язки. Якщо по ряду причин жінка з чоловіком одружені, але разом не проживають, то розлучитися можна без згоди матері. Суд після розірвання шлюбу може призначити не тільки містити неповнолітню дитину, а й дружину, на момент знаходження її в декретній відпустці (Статті 89, 90 СК РФ). Дане правило залишилося незмінним при розлученні в 2019 році.

процедура розлучення

Початком шлюборозлучного процесу вважається подача позовної заяви. Щоб справа була заведена, необхідно не тільки правильно скласти позов, але також зібрати необхідні документи та сплатити встановлений розмір держмита. Після цього процедура розлучення вважається відкритою і проходить наступні стадії:

  • порушення судового процесу;
  • якщо заяву до суду подавалося в односторонньому порядку, то необхідно повідомити відповідача про початок шлюборозлучного процесу і обов'язкової присутності його на судовому засіданні;
  • проведення судового засідання;
  • надається певний термін для примирення подружжя, але не більше 3-х місяців;
  • розгляд головних питань, пов'язаних з процедурою розірвання шлюбу, особливо стосовно маленьких дітей;
  • винесення рішення, тим самим задоволення позовної заяви;
  • вступ через 30 днів виконавчого листа в законну силу;
  • через 5 днів судове рішення буде передано в ЗАГС, де будуть внесені дані про те, що чоловік і жінка не перебувають в офіційному шлюбі.

На перший погляд, здається нічого складного, проте на кожному з наведених етапів ви можете зіткнутися з низкою проблем, які відтягнуть процес розірвання шлюбу. Тому заздалегідь підготуйте всі необхідні папери, докази, продумайте свою промову і залучіть свідків. Найкраще, якщо ви скористаєтеся допомогою практикуючого юриста по сімейних справах. Він не тільки зможе гідно захистити вас на суді, але і представляти інтереси без вашої присутності.

Подача заяви

Спочатку потрібно визначитися з судовим органом. Раніше ми вже сказали, в яких випадках потрібно звернення до мирового суду, а в яких в районний. Заява подається за місцем реєстрації або проживання відповідача. У виняткових випадках, наприклад, коли у позивача маленька дитина, то позов можуть бути подані за місцем проживання заявника. Якщо позов подається за згодою обох подружжя, то суд можна вибирати за місцем проживання одного з батьків, на свій розсуд.

обов'язковою є сплата держмита, розмір якої становить 600 рублів з кожного боку. Якщо в позові піднімається майновий спір, наприклад, розділ майна, то розмір податку буде дорівнювати від 0,25 до 1% від вартості майна.

Заява має бути оформлено строго за правилами заповнення процесуальних документів. Більш детально з ними можна ознайомитися в статтях 131-132 Цивільно-Процесуального Кодексу. До позову підкріплюються необхідні документи. Зазвичай це свідоцтво про шлюб, паспорти подружжя і документи про народження дітей. Весь пакет подається до канцелярії суду разом з квитанцією про оплату держмита.

З зразком заяви на розірвання шлюбу 2019 роки ви можете ознайомитися на інформаційному стенді в приміщенні суду або завантажити на нашому сайті за посиланням.

Термін розірвання шлюбу

Згідно Цивільно-процесуального кодексу термін розгляду позову становить 30 днів. А ось що стосовно самого моменту розірвання шлюбу, то тут терміни будуть збільшені з об'єктивних причин.

  • 2 місяці - це мінімальний термін, який відведений на судовий процес розлучення подружжя з маленькими дітьми в 2019 році. У цьому випадку бажання подружжя про припинення шлюбу має бути обопільним, а всі інші питання - проживання, утримання та виховання дітей, а також розділ майна - не викликати розбіжностей. Через 30 днів буде позов розглянуто та винесено рішення (стаття 23 пункт 2 СК РФ), а ще 30 днів необхідно, щоб виконавчий документ прийняв законну силу (стаття 321 ЦПК РФ). Це необхідно з метою можливості одним з подружжя оскаржити рішення;
  • 3 місяці - це результат незгоди однієї із сторін розлучитися. У цьому випадку суддя відтягує рішення про розлучення і дає можливість подружжю примиритися (стаття 22 пункт 2 СК РФ). Якщо з часом родина не возз'єдналася і позов залишається актуальним, то суддя виносить рішення про розлучення, яке набуде законної сили через місяць;
  • 6 місяців - такий термін може бути наслідком невирішених питань з приводу проживання дітей, їх утримання, виховання, а також майновий розподіл. Такий тривалий етап судового розгляду передбачає кілька судових засідань, на якому будуть вислухані не тільки доводи кожної зі сторін, а й представлені докази, показання свідків. Іноді залучаються органи опіки, психолог, експерти і прокурор, які також вносять свою лепту в кінцеве рішення.

Крім того, терміни по винесенню судового рішення про розірвання шлюбу можуть відтягатися через неявку відповідача на судові засідання.

Незалежно від того, є суперечки і претензії у подружжя один до одного чи ні, позов розглядається 30 днів, а ще через місяць вступає в силу. Тобто в перші 30 днів ви можете відкликати позовну заяву, якщо передумаєте розлучатися. А ось що стосовно моменту набрання судовим рішенням чинності, то після закінчення цього терміну - 30 днів, дані передаються в ЗАГС, де за документами ви зважаєте вже розведення. Вам потрібно лише з'явитися туди і отримати свідоцтво про розлучення. Зробити це можна окремо.

Зробити це можна окремо

Якщо неповнолітніх дітей кілька

Ситуація з однією дитиною більш-менш зрозуміла, він найчастіше залишається жити з матір'ю. А ось як може вирішитися ситуація при наявності декількох дітей в сім'ї.

Розлучення з двома дітьми

На практиці, сімейний стан з двома дітьми не відрізняється від ситуацій при розлученні з однією дитиною. Суд зазвичай стає на бік матері, залишає дітей за нею, а на батька покладає обов'язки по їх матеріальним змістом. При цьому він в рівній мірі має право займатися їхнім вихованням. Різниця полягає лише в процентному співвідношенні одержуваних аліментів. На двох дітей покладається 33% від загального заробітку батька (стаття 80 СК РФ).

Рідше, але, тим не менш, зустрічаються і такі випадки, коли двох дітей батьки ділять між собою. До такого рішення може прийти і суддя, однак тільки за згодою дитини, а також, якщо це не порушує його інтереси. Що стосовно аліментів, то при роздільному проживанні дітей з кожним з батьків, такий обов'язок знімається, так як кожен з них автоматично бере участь в утриманні дитини. Але, при цьому можлива інша матеріальна допомога, наприклад, якщо виникли серйозні проблеми зі здоров'ям у дитини, він вчиться на платній основі, потрібні секційні внески, інше. Незважаючи на роздільне проживання дітей, вони не перестають спілкуватися один з одним і з кожним зі своїх батьків.

Розлучення з трьома і більше дітьми

Процедура розлучення з трьома дітьми нічим не відрізняється від сім'ї з двома дітьми, різниця полягає лише в аліментних виплат. На трьох дітей і більше вони складають 50% від доходу батька. Тут також батьки можуть розділити дітей, якщо це не ущемляє їх інтересів. Якщо до такого рішення батько з матір'ю прийшли обопільно, то угода необхідно закріпити письмово. У ньому також потрібно вказати, як буде проходити виховання дітей, їх матеріальне утримання, регулярність зустрічей, інше.

З ким залишаються діти

Рішення про те з ким залишаються діти найкраще вирішити мирно батькам і обговорити детально питання виховання, а також утримання дітей після розлучення. Якщо прийти до обопільної згоди не вийшло, то дана задача перекладається на плечі судді. Він в першу чергу буде керуватися наступними факторами, викладеними в статті 65 Сімейного Кодексу:

  • з ким буде комфортніше проживати дітям;
  • спосіб життя кожного з батьків;
  • кількість вільного часу і зайнятість;
  • здатність дати повноцінний розвиток дітей;
  • матеріальне становище;
  • моральна позиція;
  • житлові умови;
  • з ким краще налагоджений контакт.

У 2019 при розлученні обов'язковим є згода дитини, якщо його вік старше 10 років.

Як показує практика, діти зазвичай залишаються проживати з матір'ю, навіть якщо їх двоє чи троє. На батька покладається відповідальність за рівноправного утримання неповнолітніх дітей. Цю обов'язок за ним також може закріпити суд, шляхом встановлення розміру та порядку виплат аліментів. Однак навіть якщо діти проживають з матір'ю, батько не тільки може, а й зобов'язаний брати безпосередню участь в їх вихованні і обмежити його в цьому колишня дружина за власним рішенням не зможе. Права батьків незалежно від того проживають вони разом з дітьми чи ні, абсолютно рівні. А ось що стосовно проживання дітей з батьком, то таке рішення приймається суддею в тих випадках, коли мати може перешкоджати нормальному розвитку дітей, зашкодити їхньому здоров'ю, тобто коли вона веде аморальний спосіб життя.

Які складнощі можуть виникнути

Так як сам по собі шлюборозлучний процес через суд це нелегка процедура, а при наявності неповнолітніх дітей, вона може ще більше ускладнюється. Якщо ви стикаєтеся з цим вперше, то у вас можуть виникнути такі проблеми:

  • неправильно складене позовну заяву, яке можуть повернути назад або відповісти відмовою;
  • складний психологічний процес розлучення може позначитися не тільки на вашому емоційному стані, але і на дітях;
  • фінансові розтрати, пов'язані з судовим процесом, особливо якщо піднімаються майнові суперечки;
  • тривалість судового розгляду, що може затягнутися до півроку, при наявності недозволених суперечок;
  • велика кількість фактів, які зіграють не на вашу користь;
  • проблеми зі збором документів, довідок і доказів;
  • потужна стратегія нападу у другого чоловіка, який скористався допомогою адвоката ;
  • незгоду другого з подружжя з винесеним рішенням і подача апеляції.

Як ви зрозуміли, успішність процесу в першу чергу залежить від досвідченості в цих справах, тому якщо для вас важливий кінцевий результат, то найкраще обзавестися підтримкою хорошого юриста . Він не тільки зможе виступати захистом на суді і представляти ваші інтереси, але також збере всі необхідні документи, грамотно складе позов і вагому доказову базу. Коли людина сама не може надати гідний захист на суді, він переходить до вираження емоцій, чого ні в якому разі не можна допускати. Тим більше що 2019 рік обіцяє зміни в законодавстві відповідно до розірвання шлюбу через суд, що може створити додаткові складнощі.

Таким чином, незважаючи на складність процесу розлучення з неповнолітніми дітьми, вам з чоловіком найкраще заздалегідь обговорити всі спірні моменти, які зачіпають інтереси і права обох сторін, після чого прийти до мирного обопільного рішення. В результаті чого потрібно буде всього лише звернутися до мирового суду і в найкоротші терміни вас розведуть.


Куди вам потрібно подавати заяву?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online