Обдурений пайовик оскаржив в Конституційному суді правила банкрутства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Житель Москви Дмитро Габалі оскаржив в Конституційному суді РФ процедуру банкрутства компаній, по якій пайовики потрапляють лише в третю чергу кредиторів збанкрутілих забудовників, повідомляє РБК з посиланням на його адвоката.

Сьогодні закон про банкрутство в першу чергу зобов'язує погашати борги в разі заподіяння шкоди життю і здоров'ю, а в другу - виплачувати заробітну плату і вихідну допомогу, оплачувати проведені роботи співробітникам і підрядникам, а також платити за результати інтелектуальної діяльності. І тільки в третю чергу закон дозволяє погашати борги перед учасниками будівництва, в тому числі пайовиками. У цю чергу погашаються і вимоги банків, якщо вони надавали забудовнику банківську гарантію на будівництво. Банки-кредитори займають четверте місце в черзі.
На думку позивача, така процедура порушує принцип рівності всіх перед законом, а також гарантоване Конституцією право на житло.
Як розповів адвокат Габалова Марат Аманліев, його довіритель у 2010 році викупив частку одного з учасників пайового будівництва в споруджуваному багатоквартирному будинку на вулиці Генерала Глаголєва, 19 в Південному Тушино. Забудову вела компанія "Енергостройкомплект-М". Але будинок був введений в експлуатацію лише 30 листопада 2011 року, а за місяць до цього - 15 жовтня - ЗАТ "Енергостройкомплект-М" було визнано банкрутом, розповідає Аманліев. У підсумку багато пайовики не змогли оформити право власності на квартири. Житло ж отримали лише ті, хто встиг до оголошення фірми банкрутом встановити право власності через суд, підкреслює адвокат.
"Квартиру у власність я не отримав, у визнанні наявності у мене права проживати в ній мені відмовлено", - зазначає у своїй скарзі Габалі. Як випливає з його заяви, його поки тільки включили в реєстр кредиторів.
Ідея правильна, але КС навряд чи задовольнить позов, вважає керівник робочої групи "Єдиної Росії" щодо захисту прав пайовиків, заступник голови комітету Держдуми з безпеки Олександр Хінштейн. "Я підтримую цю ініціативу і буду радий, якщо і КС підтримає, але це малоймовірно. Зараз для пайовиків в банкрутному законодавстві і так зроблено багато винятків. У першій черзі по виплатах знаходяться працівники компанії. КС навряд чи вважатиме, що це неконституційно", - міркує єдинорос. Нещодавно Хінштейн заявив, що ошуканих пайовиків в 2015 році стало на 20% більше.
Адвокат Ігор Трунов також сумнівається, що КС може змінити процедуру банкрутства. "Зараз пріоритети розставлені правильно: пайовики виступають як організатори будівництва, багато з них роблять це заради отримання прибутку, - вважає Трунов. - Ціна на стадії будівництва набагато нижче, і людина ризикує, вкладаючи гроші".
Відсоток задоволення скарг громадян в Конституційному суді мінімальний - він становить не більше 1%, говорить юрист Катерина Ільїна. Процедура розгляду заявки в КС займає не менше півроку, додає вона.

www.realty.newsru.com

Новобудови, забудовники і будівництво

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online