Мінекономрозвитку пропонує ввести спрощену процедуру банкрутства фізосіб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мінекономрозвитку пропонує ввести спрощену процедуру банкрутства фізосіб, щоб полегшити доступ громадян до цього механізму Мінекономрозвитку пропонує ввести спрощену процедуру банкрутства фізосіб, щоб полегшити доступ громадян до цього механізму. Діючі норми «виявилися недоступні для значного числа боржників, що перебувають в дійсно скрутному становищі», говориться в пояснювальній записці до законопроекту, повідомляє «Інтерфакс». Мінфін схвалив цей проект, а Центробанк пропонує обговорити його з банками.

У розділі 10 закону про банкрутство може з'явитися новий параграф - «Спрощена процедура банкрутства громадянина». Претендувати на неї зможе тільки той, хто буде відповідати всім умовам нової статті закону - ст. 223.2. «Умови застосування спрощеної процедури банкрутства громадянина». Це громадянин із загальним розміром боргу від 50 тис. До 900 тис. Рублів (протягом останніх шести місяців виникло не більше 25% від суми боргу), його щомісячний дохід за останні півроку був не більший трьох прожиткових мінімумів (тобто не більше 29, 3 тис. рублів). У 1-му кварталі 2016 року прожитковий мінімум по Росії склав 9776 рублів.

Крім того, претендент на спрощену процедуру не може бути індивідуальним підприємцем протягом останнього року, його середній залишок по рахунках і вкладах за півроку повинен бути не вище 50 тис. Рублів; у нього не може бути нерухомості, за винятком тієї, на яку не може бути звернено стягнення. Протягом року він також не повинен здійснювати безоплатних угод з відчуження нерухомості, транспорту і цінних паперів, а також майна, вартість якого явно перевищує 200 тис. Рублів. Боржник не повинен переїжджати в інший регіон протягом 4 місяців, мати не зняту і не погашену судимість за злочини у сфері економіки; а з дати застосування попередньої процедури банкрутства повинно пройти не менше 10 років.

Просити суд про застосування спрощеної процедури банкрутства зможе тільки сам боржник, але не кредитор або чиновники. Реструктуризація боргів при цьому не застосовується. Протягом п'яти робочих днів суд повинен направити ухвалу про прийняття заяви у боржника всіх її кредиторів, уповноваженому органу та головного судового пристава за місцем проживання боржника. При цьому боржник протягом 15 робочих днів зобов'язаний звернутися до нотаріуса або арбітражному керуючому, щоб внести дані про це рішення до Єдиного федеральний реєстр відомостей про банкрутство. Після цього протягом 5 робочих днів вони повинні з'явитися в реєстрі.

Через 60 днів суд повинен буде розглянути заяву про визнання банкрутом за спрощеною процедурою, але не раніше, ніж розгляне заяви кредиторів, якщо такі надійдуть.

У відповідній статті законопроект також прописує особливості спрощеної процедури реалізації майна. Протягом п'яти робочих днів боржник повинен повідомити суд про надходження майна (в тому числі в результаті заперечування угоди або отримання спадщини). У такій справі реєстр вимог кредиторів не ведеться, їх зборів не проводяться. Список кредиторів і їх вимог прикладається до заяви громадянина. На заяву інших вимог відводиться 30 календарних днів з дати визнання громадянина-підприємця банкрутом. Якщо суд визнає їх обгрунтованими, то він зможе відмовити громадянину у звільненні сплати боргу по ст. 213.28 закону (Завершення розрахунків з кредиторами і звільнення громадянина від зобов'язань).

Законопроект Мінекономрозвитку також доповнює ст. 14.13 Кодексу про адміністративні правопорушення (Неправомірні дії при банкрутстві) новою частиною. За умисне введення в оману при подачі заяви на спрощену процедуру буде загрожувати штраф від 5 тис. До 30 тис. Рублів.

Норма про банкрутство фізосіб вступила в чинності 1 жовтня 2015 року. Починаючи з жовтня 2015 року кількість рішень про визнання громадян банкрутами постійно збільшувалася: з 223 в листопаді 2015 року до 1802 і 1949 в серпні і вересні 2016 року відповідно. У вересні федеральний реєстр відомостей про банкрутство (bankrot.fedresurs.ru) зафіксував новий пік - одна тисяча дев'ятсот сорок дев'ять рішень про визнання громадян банкрутами.

Проте, вважають експерти і чиновники, в повну силу цей інститут так і не запрацював. «Економічні та бюрократичні бар'єри процедури банкрутства поки ще не дозволяють вважати інститут банкрутства фізичних осіб в Росії ефективним. Потенційно цим законом могли скористатися близько 670 тис. Громадян », - розповідав в жовтні голова правління конфедерації споживачів Дмитро Янін, виступаючи на семінарі навчального центру« Інтерфаксу »« Перша річниця процедури банкрутства громадян в Росії ».

До таких же виведення прийшли і в Мінекономрозвитку. Процедура «виявилася недоступна для значного числа боржників, що перебувають в дійсно скрутному становищі і не мають коштів в тому числі на проведення процедури банкрутства в її існуючому вигляді», зазначає відомство в пояснювальній записці до проекту. Поряд з високим розміром мита і іншими судовими витратами, однією з проблем стала обов'язковість участі в справах про банкрутство фінансових керуючих, які просять за свою участь в справі близько 150-200 тис. Рублів, пояснюють чиновники.

«Такі суми істотно перевищують встановлений законом про банкрутство розмір винагороди фінансового керуючого, до недавнього часу становив 10 тисяч рублів за всю процедуру. Відбулося в липні 2016 року підвищення розміру винагороди до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян також не зробить на ситуацію, що склалася значного впливу », - прогнозують автори в пояснювальній записці. Проблема в тому, що значну частину винагороди фінансового керуючого становлять відсотки від реалізації майна боржника, але в справах про банкрутство фізосіб конкурсна маса або занадто мала, або її немає взагалі.

Щоб поліпшити цю ситуацію, Мінекономрозвитку і пропонує ввести спрощену процедуру банкрутства фізосіб. Але нею зможуть скористатися тільки громадяни, в справах яких «навряд чи можливо якесь істотне задоволення вимог кредиторів і невелика ймовірність скоєння громадянином неправомірних дій в передбанкрутному періоді».

Закон має запрацювати 1 березня 2017 року. Якщо до цього часу громадянин подав заяву про банкрутство, але суд ще не вніс відповідну процедуру і заяв кредиторів немає, то суд на прохання боржника може застосувати спрощену процедуру.

Мінфін погодив проект за умови, що Мінекономрозвитку усуне протиріччя між новою нормою в частині нерухомості, на яку може бути звернено стягнення, і ст. 446 ГК (Майно, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами), розповів «Інтерфаксу» джерело в фінансово-економічному блоці уряду.

Банк Росії, в свою чергу, підтримав введення спрощеної процедури банкрутства для громадян в скрутному фінансовому становищі, але при забезпеченні балансу інтересів як позичальників, так і кредиторів, каже співрозмовник агентства, знайомий з листом ЦБ. В даному випадку боржників кредитують переважно банки, а значить, законопроект потрібно обговорити з банківським співтовариством, в тому числі в питанні встановлення граничної суми боргу для спрощеної процедури, вважають в ЦБ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online