Ліквідація ТОВ з боргами: покрокова інструкція в 2019 році

  1. Способи ліквідації ТОВ з боргами
  2. попередня підготовка
  3. Як закрити ТОВ з боргами: покрокова інструкція

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наявність кредиторської заборгованості - одне з ключових перешкод для ліквідації ТОВ в порядку офіційного припинення діяльності з виключенням з ЕГРЮЛ з ініціативи власників компанії Наявність кредиторської заборгованості - одне з ключових перешкод для ліквідації ТОВ в порядку офіційного припинення діяльності з виключенням з ЕГРЮЛ з ініціативи власників компанії. Разом з тим, далеко не завжди фінансово-економічна ситуація на підприємстві підпадає під ознаки неспроможності (банкрутства). В результаті завжди постає питання вибору - або цілеспрямовано створювати умови, при яких можна буде офіційно ліквідувати фірму одним з доступних для цього способів, або шукати альтернативи. Що вибрати - кожне ТОВ повинно визначати самостійно, враховуючи ситуацію, що склалася, правильну оцінку своїх можливостей, а головне - ризики, перспективи і наслідки обраного варіанту ліквідації. Сьогодні ми говоримо про те, як відбувається ліквідація ТОВ з боргами.

Способи ліквідації ТОВ з боргами

Виходячи з досяжності мети припинення діяльності Товариства з його виключенням з ЕГРЮЛ, ліквідація ТОВ з боргами можлива наступними способами:

  1. Офіційна добровільна ліквідація . Незважаючи на те, що цей варіант принципово не допускає наявності в юридичної особи боргів, його не можна відразу ж скидати з рахунків. Чому? Справа в тому, що відсутність заборгованості - фактор, який заважає завершенню процесу, але не заважає його початку і проходженню. Не завжди у компанії борги настільки великі, що їх не можна погасити в ході добровільної ліквідації, в тому числі за рахунок коштів власників. Більш того, якщо в процесі виконання ліквідаційних заходів виявиться, що компанія не здатна врегулювати питання з кредиторською заборгованістю, закон допускає можливість вдатися до банкрутства за спрощеною процедурою - банкрутство ліквідованого боржника, минаючи стадії, спрямовані на відновлення платоспроможності і фактично відразу приступаючи до банкрутства з припиненням діяльності ТОВ.
  2. Реорганізація. Для мети ліквідації компанії підходять три варіанти реорганізації - злиття , приєднання і поділ. Кожен з них проходить за своїми правилами, але в результаті дозволяє припинити діяльність підприємства, що ліквідується ТОВ, правда, не безслідно. Права і зобов'язання припинив діяльність Товариства зберігаються і передаються в порядку правонаступництва іншому існуючому або створюваному юридичній особі (при поділі - кільком юридичним особам).
  3. Офіційне банкрутство. Найтриваліший і витратний варіант. Крім того, обов'язково слід врахувати, що класичне банкрутство з позиції чинного законодавства направлено на фінансове оздоровлення бізнесу, а ліквідація - вторинна мета, яка ставиться при неможливості досягнення головної. Банкрутство можна і потрібно розглядати як варіант ліквідації ТОВ, але з поправкою на зазначені фактори і як запасний або крайній спосіб, коли інші не підходять.

Інші практикуються варіанти - зміна учасників , Керівника, юридичної адреси і тому подібні - були актуальні років 8-10 тому і активно використовувалися для «зливу» компаній в віддалені регіони, переоформлення на «номіналів» або для перекладу під іноземну офшорну юрисдикцію. Якими б не були думки щодо застосовності цих способів в сьогоднішніх умовах, важливо розуміти, що будь-який з них не тягне за собою припинення діяльності компанії (хоч з боргами, хоч без), тобто не дозволяє досягти головної мети ліквідації бізнесу і вже тому неефективний. Разом з тим, зазначені способи підходять для тих, хто планує вирішити свою приватну задачу розлучитися з компанією, припинивши з нею юридичну зв'язок, а також у випадках застосування для створення умов ефективного проходження ліквідаційного або реорганізаційних процесів. Останнє актуально для ТОВ, де є проблеми з одноголосним прийняттям рішень учасниками і (або) керівництвом, або є корпоративні спори або конфлікт інтересів.

попередня підготовка

Перш ніж приступити до аналізу способів ліквідації і вибору підходящого для конкретного Товариства, потрібно гранично уважно оцінити реальний фінансово-економічний стан справ, організувати і провести ряд заходів, спрямованих на створення умов для безпроблемного реалізації наміченої ліквідації: Перш ніж приступити до аналізу способів ліквідації і вибору підходящого для конкретного Товариства, потрібно гранично уважно оцінити реальний фінансово-економічний стан справ, організувати і провести ряд заходів, спрямованих на створення умов для безпроблемного реалізації наміченої ліквідації:

  1. Переконатися, що всі учасники Товариства і керівництво згодні або не виступають проти ліквідації. Важливо, щоб в ТОВ було єдність думок і не було розбіжностей.
  2. Провести інвентаризацію, звірки з контрагентами, податковим органом, позабюджетними фондами, кредиторами, при необхідності фінансовий і юридичний аудит. Це потрібно для отримання ясною, актуальної та достовірної картини про стан справ в компанії, що дозволить в поточних умовах і в майбутньому приймати зважені рішення. Важливо це і з позиції чіткого розуміння всіх кредиторських вимог - загального обсягу боргу, його структури, якості та можливості погашення всіх або окремих вимог за рахунок наявних або залучених ресурсів. В результаті всіх дій повинен сформуватися інформаційний масив, що дозволяє прийняти рішення про вибір способу ліквідації, визначити хід процедури, оцінити всі ризики і наслідки, опрацювати план дій щодо мінімізації ризиків.
  3. Всі можливі для погашення борги - потрібно погасити. Це можна зробити за рахунок оперативного стягнення дебіторської заборгованості, внутрішніх резервів, залучення коштів учасників ТОВ з подальшим врегулюванням з ними питань по окремим схемами. Особливу увагу слід приділити боргами перед бюджетами різного рівня, позабюджетними фондами, заробітної плати, по невиконаним зобов'язанням, що виникли в результаті заподіяння шкоди життю і здоров'ю.
  4. Питання з кредиторською заборгованістю перед банком (банками) при її наявності, як правило, вирішується окремо. Банк - серйозний кредитор, борг перед яким не дасть реалізувати жодний варіант ліквідації, крім як банкрутство. Проблему з кредитним боргом можна врегулювати різними шляхами - все залежить від обсягу боргу, поточного стану його обслуговування, терміну кредиту або кредитної лінії, а головне - позиції банку. При реорганізації борг перейде правонаступника ліквідованого ТОВ, але банк може зажадати дострокове погашення кредиту, пред'явивши вимоги в процесі реорганізації. Перед початком будь-якої процедури потрібно чітко розуміти, що буде і як діяти, якщо банк пред'явить такі вимоги, чи можна їх задовольнити, домовитися про реструктуризацію заборгованості або згодою банку не протидіяти переходу зобов'язання правонаступника.
  5. звільнити співробітників - ще одне важливе завдання, при цьому потрібно враховувати, що звільнення передбачає повний розрахунок із зарплати. Якщо є можливість, з працівниками краще домовитися про звільнення за власним бажанням або угодою сторін. Деякі компанії використовують процедуру скорочення штату. В принципі, розуміючи настрій власників і керівництва, багато працівників звільняються самі. Доля інших залежить від обраного процесу ліквідації. При реорганізації вони мають право на перехід в іншу компанію і переоформлення трудових відносин вже з новим роботодавцем. Цей варіант не такий поганий для ліквідованої компанії і дозволяє перекласти відповідальність на правонаступника і самих співробітників. Але краще все-таки, коли, приступаючи до ліквідації, ТОВ виглядає максимально «чистим». Борги по зарплаті не стануть бар'єром на шляху до реорганізації - вони перейдуть до іншого юридичному особі. При банкрутство вони або будуть погашені, або будуть анульовані.

Як закрити ТОВ з боргами: покрокова інструкція

Крок 1. Оцінка готовності Товариства до ліквідації

Вкрай бажано, щоб компанія підійшла до початку ліквідації в стані фактично недіючої юридичної особи:

  • без працівників (іноді для вирішення фінансових питання в штаті зберігається тільки головний бухгалтер);
  • без наявності діючих договорів з контрагентами, які властиві звичайної для цієї компанії діловій практиці;
  • з погашенням зобов'язань, які можна було погасити своїми силами.

Зазначене вище - ідеальна конструкція, але зрозуміло, що її формування у компанії з боргами вкрай важко. Тому все невиконані зобов'язання і розрахунки, що залишилися працівники, поточні судові провадження та виконавчі листи відносяться на фактори і ризики, по кожному з яких повинні бути заздалегідь опрацьовані варіанти врегулювання можливих проблем.

Крок 2. Вибір способу ліквідації

Якщо фінансово-економічна ситуація в компанії дозволяє погасити борги в процесі офіційної добровільної ліквідації - варто в першу чергу розглянути цей спосіб Якщо фінансово-економічна ситуація в компанії дозволяє погасити борги в процесі офіційної добровільної ліквідації - варто в першу чергу розглянути цей спосіб. Він найнадійніший, найменш ризикований і найефективніший. Завдання - створити умови, при яких до моменту реєстрації ліквідації (через мінімум 2-3 місяці з дати початку процедури) компанія підійде в ідеальному варіанті, зазначеному вище - без боргів, поточних зобов'язань і участі в судових процесах.

Якщо є бажання скористатися офіційною процедурою ліквідації, але заздалегідь можна припустити неможливість погашення всіх боргів, доцільно відразу ж розглянути варіант банкрутства ліквідованого боржника. Ця процедура складається з двох етапів - для початку ініціюється процес добровільної ліквідації, потім визначається неможливість погашення зобов'язань (наявність ознак банкрутства) і здійснюється плавний перехід до початку спрощеної процедури банкрутства (конкурсного виробництва) ліквідованого боржника. Варіант оптимальний для ТОВ, які шукають щось середнє між офіційною ліквідацією і банкрутством. У цьому випадку компанія отримує сукупність переваг всіх цих процедур при можливості компенсувати їх недоліки. Спосіб буде ідеальним, коли очевидна неможливість завершити ліквідацію або реорганізацію через ймовірне пред'явлення кредиторами вимог і нездатності їх погасити своїми силами. Але він буде ризикованим, якщо ознаки банкрутства будуть присутні вже на момент старту офіційної ліквідації. В цьому випадку виникає загроза адміністративних санкцій і ризик субсидіарної відповідальності за несвоєчасне звернення до арбітражу про визнання компанії банкрутом в загальному порядку. Ще один ризик - ймовірність того, що із заявою про банкрутство звернуться кредитори, випередивши ТОВ, і призначать «свого» арбітражного керуючого.

Реорганізація для цілей ліквідації завжди вибирається як альтернативний варіант. Єдине, що може серйозно перешкодити ходу будь-якого із способів реорганізації - дострокове пред'явлення кредиторами своїх вимог і протидію завершення процедури. Для того, щоб знизити ажіотаж навколо реорганізації, намагаються забезпечити її проведення без будь-якої підозри про справжні наміри ліквідованого Товариства - зникнути з ринку і ЕГРЮЛ. Важливо звести до мінімуму всі ризики і досконально прорахувати хід процедури. Крім того, принципово важливо не зводити будь-який варіант реорганізації до дій типу «висновок (приховування) здебільшого активів з передачею всіх пасивів (боргів) правонаступнику». Такий підхід відразу ж викличе підозри, особливо податкового органу, який матиме доступ до фінансової документації (балансу) та звітності.

Крок 3. Реалізація обраного способу ліквідації

Який би спосіб ви не вибрали, важливо дотриматися всіх вимог закону, що регулюють підстави, умови і порядок проведення в ТОВ ліквідаційних, реорганізаційних заходів або процедури банкрутства. Дотримання встановленого порядку - своєрідна гарантія ваших дій в рамках правового поля і відсутності з цього приводу підозр у удаваності або фіктивності фактично здійснюваної процедури замість офіційної ліквідації. Щоб все проходило легко і гладко, краще заздалегідь підготувати план заходів, розписати всі етапи, дії, терміни і неухильно слідувати цьому плану.

Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online