Кредитні кооперативи - банкрути | Аудит Експерт аудиторсько-оцінна компанія Казані

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банкрутство кредитних кооперативів в Казані

У казанському кредитному кооперативі КПКГ «Кредитний центр» виникли проблеми з виплатами. 29 липня 2014 р мали відбутися збори членів кооперативу. Але директор даного кооперативу на збори не з'явився.

КПКГ «Кредитний центр» за рішенням Арбітражного суду РТ від 19 КПКГ «Кредитний центр» за рішенням Арбітражного суду РТ від 19.06.2015 р За № А65-1138 / 2015 визнаний неплатоспроможним (банкрутом), відносно даного кооперативу введена процедура спостереження.

Банкротних визнається та організація, яка не здатна задовольнити вимоги кредиторів за фінансовими зобов'язаннями, оплатити обов'язкові платежі.

Відносно фінансової організації, в тому числі і кредитних кооперативів, законом відзначені деякі особливості ознак банкрутства кредитних кооперативів:

  • сума грошових зобов'язань по боргу перед кредиторами і сума інших обов'язкових платежів КПК в загальному становить не менше ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і ці вимоги організація не може виконати протягом 14 днів з дати їх надходження;
  • Не виконані протягом 14 днів, починаючи з дати винесення рішення суду про стягнення коштів КПК на користь кредиторів, незалежно від розміру належної суми;
  • вартість майна кооперативу є недостатньою для розрахунків за грошовими зобов'язаннями перед кредиторами та за іншими обов'язковими платежами;
  • діяльність тимчасової адміністрації не змогла відновити платоспроможність кооперативу.

Для кредитних кооперативів передбачені також додаткові підстави для вжиття заходів щодо виявлення та запобігання банкрутству:

- багаторазове порушення фінансових норм, нормативів, встановлених законодавством РФ про діяльність кредитних потреб. кооперативів;

- винесення контролюючим органом заборони кредитному кооперативу на здійснення діяльності, пов'язаної з залученням грошових коштів і видачі позик.

З точки зору бухгалтерського обліку, збиток - це негативний фінансовий результат, тобто від'ємна різниця між доходами і понесеними витратами організації. Отже, якщо кооператив не може розрахуватися з боргами перед кредитором, означає, що у нього немає на це достатніх коштів, а значить майбутні витрати будуть більше доходів. І якщо керівництво кооперативу не вживає жодних заходів щодо погашення збитків, виникають передумови для подачі заяви в суд про неспроможність (банкрутство) даного кооперативу.

Крім казанського КПКГ «Кредитний центр» неспроможними виявилися ще кілька цілком успішних в минулому кредитних кооперативів в Казані, Нижньокамську, в набережних Челнах. Їхні борги перед кредиторами обчислювалися мільйонами. Відносно цих кооперативів також була введена процедура банкрутства, а їх керівники постали перед судом.

Відповідальність керівництва кредитного кооперативу передбачена п.2 ст.189.6 - члени правління КПК, члени контрольно-ревізійного правління КПК, виконавчий орган кредитного кооперативу несуть спільну субсидіарну відповідальність у розмірах сум паєнагромадження, які підлягають поверненню, якщо банкрутство КПК сталося з їхньої вини.

Перераховані вище особи можуть вважатися винними, якщо результати їх дії або бездіяльності спричинили надалі виникнення ознак банкрутства кооперативу.

Варто розуміти, що деякі недобросовісні члени КПК навмисно використовують визнання кооперативу банкрутом, щоб уникнути оплати боргів.

Важливо заздалегідь передбачити і попередити всілякі ризики, а для цього необхідно організувати чіткий і регулярний контроль за діяльністю кредитного кооперативу, а також за діяльністю керуючого персоналу кооперативу. А такий контроль можуть здійснити тільки незалежні експерти (аудитори), незацікавлені в спотворенні даних, що відображають діяльність кредитного кооперативу.

Метою проведення аудиту кредитного кооперативу в такому випадку може стати виявлення незаконних дій деяких осіб, а це в свою чергу допоможе забезпечити збереження майна і фінансових коштів кооперативу і відновити його платоспроможність.

Нагадуємо, що через два місяці з дати опублікування інформації про визнання кооперативу банкрутом і про призначення в ньому конкурсного виробництва закривається реєстр вимог кредиторів. Заявлені після закінчення цього терміну вимоги до реєстру вже не потрапляють і будуть задоволені тільки після вимог, які включені до реєстру.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online