Єдине житло - продаж квартири при банкрутстві фіз. особи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Існуючий порядок банкрутства фізосіб законодавці знайшли не зовсім справедливим. Днями Міністерством юстиції РФ було зроблено заяву про розробку низки законодавчих змін, якими встановлюється новий порядок задоволення вимог кредиторів. Так, при затвердженні законопроекту, єдине житло, яке раніше було недоторканним, перестане бути таким - його при необхідності можна буде продати.

У ст. 446 Цивільно-процесуального кодексу РФ надано перелік предметів і речей, які в процесі банкрутства фізосіб не можуть підлягати конфіскації і продажу.

До них належать предмети, за допомогою яких боржник може реалізовувати свою професійну діяльність, особисті речі, а також єдине житло, в якому проживає боржник і його сім'я.

Відповідно, якщо стосовно боржника була ініційована процедура банкрутства , То у нього з метою задоволення вимог кредиторів можуть відібрати всі цінності, крім перерахованого в законодавстві майна.

Однак існує важливий нюанс - єдине житло на даний момент теж можуть вилучити, в разі, якщо воно було придбано за іпотечним договором, і якщо боргові зобов'язання по такій квартирі або будинку не були погашені.

Міністерство юстиції розробило законопроект відповідно до якого стає законним продаж квартири боржника, якщо її розміри перевищують мінімальні норми на квадратні метри, покладені на 1 людину (в Москві така норма становить 18 кв. М. На людину). Фактично, якщо в квартирі проживає 3 людини, включаючи боржника, а її розмір становить 100 кв. м., то передбачається продаж квартири або її частини (в даному випадку частині, що дорівнює 44 кв. м.).

Думки з цього питання в експертному співтоваристві розділилися. Представники ФССП вважають, що такі зміни давно пора було ввести в дію, вони будуть сприяти нормалізації судового діловодства в справах про банкрутство фізосіб.

На думку арбітражного керуючого Маргарити Холостовой, такий захід призведе до того, що в квартирах боржників будуть утворюватися комуналки. Це серйозно порушує основи конституційного ладу, і загрожує величезними ризиками.

До того ж, багатьом незрозумілий механізм, за допомогою якого буде здійснюватися продаж частини майна боржника. На думку експертів, такий стан речей відкриває можливості для здійснення різного роду махінацій з житлом потенційного банкрута.

Однак, за словами представників Мін'юсту Росії, заборона на реалізацію єдиного житла серйозно ускладнює становище кредиторів. Пропоновані поправки в законодавство допоможуть врегулювати дане питання.

Назад в новини
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online