Чи можна уникнути призначення субсидіарної відповідальності при банкрутстві юридичної особи / Консультації юристів

  1. Приклади із судової практики
  2. Як уникнути призначення субсидіарної відповідальності?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підприємництво - заняття ризиковане. Тому нерідко юридичні особи на певному етапі своєї діяльності вимушено оформляють банкрутство. Однак керівництво і засновники ТОВ можуть нести субсидіарну відповідальність, якщо з самого початку не будуть враховувати важливі законодавчі акти РФ.

Єдиний федеральний реєстр надає невтішні відомості, що стосуються зростання кількості підприємств, яким загрожує банкрутство: сьогодні число таких ЮЛ перевищує 3 тисячі! Компетентному юристу, що вивчає проблеми подібних організацій, вдається довести, що його клієнтів (керівників, засновників) дарма звинувачують:

  • в неправомірних діях;
  • в бездіяльності.

І все ж через неплатоспроможність фірм їх кредиторам завдається шкода. Кого зобов'яжуть компенсувати збитки?

Законодавство РФ, що регламентує здійснення процесу банкрутства

У законі 127-ФЗ від 26.10.2002 р вказується, що керівництво ТОВ зобов'язане своєчасно звертатися до суду, щоб цей орган визнав організацію банкрутом (ст. 9). Однак деякі керівники:

  • несвоєчасно подають таку заяву;
  • зовсім не подають його, розраховуючи, що ситуація якось виправиться сама собою.

У таких випадках керівника залучають до субсидіарної відповідальності, так як найчастіше саме його необдумані дії призводять до невиплат за борговими зобов'язаннями. Підприємцю доведеться погашати прострочену заборгованість за рахунок власного майна.

Рішення про застосування субсидіарної відповідальності виноситься арбітражним судом. Саме в арбітражі ретельно вивчаються всі обставини справи, що можуть стосуватися виникнення заборгованостей. Тут же уточнюються:

  • майнові права винних осіб;
  • вартість цього майна;
  • ступінь відповідальності за завдані збитки кожного керівника окремо.

У ст. 56 ГК РФ вказуються ситуації, коли субсидіарну відповідальність може бути застосована:

  • до фізичних осіб;
  • до ЮЛ.

А в вищевказаному законі про неспроможність (п. 4 ст. 10) позначені підстави, що дозволяють застосовувати цю правову норму.

Директор (інші керівники) зобов'язаний компенсувати кредиторам завдані збитки за умови, що були відзначені порушення таких вимог законодавства.

1. Особа, відповідальна за дієздатність ТОВ, не подав заяви до суду з проханням визнати організацію банкрутом, коли в цій дії виникла крайня потреба.
2. Відповідальний керівник своєчасно не виявив ознак фінансової неспроможності організації. Але ж він здійснював керівництво не на громадських засадах, а отримував за цю роботу плату. Значить він відповідає за свої непрофесійні дії власним майном.
3. Співробітники податкових органів виявили:

  • втрату бухгалтерської документації;
  • внесення в документи недостовірних відомостей.

4. Конкретний суб'єкт, який здійснював керівництво ТОВ, прийняв рішення, що завдало кредиторам збитки.
5. Особи, які контролюють діяльність ТОВ, зобов'язали керівництво організації виконувати дії, в результаті яких відзначилася неплатоспроможність підприємства.

Кого саме можуть порахувати винною особою?

Число осіб, яким доведеться нести субсидіарну відповідальність, обмежений.

1. Директор ТОВ, який став боржником.
2. Члени:

  • Рада директорів;
  • виконавчого органу.

3. Керуюча компанія.
4. Інші особи, які виконують контролюючі функції.
5. Власник майна (на певних правах), якому була передана власність ТОВ.
6. Головний бухгалтер.

Контролюючим особою є суб'єкт, якому були надані спеціальні повноваження:

  • вказувати боржника, як йому слід діяти (без будь-яких застережень з боку боржника);
  • визначати, які дії (в конкретних областях діяльності організації) боржник зобов'язаний беззастережно виконати.

Керівна особа, що примушує (надає тиск іншого роду) інших відповідальних співробітників діяти виключно за його вказівками, також несе субсидіарну відповідальність.

Діяльність контролюючих осіб

Представники контролюючих організацій або конкретно призначені контролюючі особи зобов'язані керуватися в своїх діях чіткими правилами.

  1. Ці особи мають право давати вказівки ТОВ (боржника). Їх вказівки боржник неодмінно зобов'язаний виконати.
  2. Контролюючими особами визначаються дії підприємства-боржника.
  3. Має значення термін звернення до суду. Повинно пройти менш 3-х років з моменту отримання контролюючим особою права на вишеобозначенние дії.

Позов з приводу призначення субсидіарної відповідальності має право пред'явити тільки арбітражний керуючий. Однак ініціаторами пред'явлення вимоги вправі виступити не тільки керуючий ТОВ, переживає стадію банкрутства, а й інші особи.

Тільки після остаточного оголошення банкрутом, якщо арбітражним керуючим не було подано відповідну вимогу, до кредиторам переходить право пред'являти допоміжні вимоги.

Висококваліфікованому юристу-практику, клієнтами якого стають керівник ТОВ або інші відповідальні особи, буде потрібно довести, що ці суб'єкти не здійснювали ніяких протиправних дій.

Досвідчений правник нагадує, що ліквідація компанії, яка не збанкрутувала (наприклад, організація завершила своє існування, так як була реорганізована або ж виконала свою місію), означає, що до субсидіарної відповідальності в більшості випадків не можуть бути притягнуті будь-які відповідальні особи. При цьому ТОВ може мати боргові зобов'язання.

Однак зобов'язання ТОВ припиняються в разі, якщо організація, що має непогашену заборгованість, пройшла процедуру ліквідації (ст. 419 ЦК України). Але це питання розглядається індивідуально, і потрібні поглиблені консультації компетентного юриста.

Приклади із судової практики

1. Генеральний директор і засновники не всерйоз поставилися до попереджень свого юриста і ліквідували підприємство. При цьому не оформили банкрутство.

У такій ситуації суд стягнув з керівництва фірми 15 млн руб., Так як до банкрутства організації привели умисні дії керівника (визначення Московського міського суду у справі № 33-10268, видане 30.04.2009 року).

2. Суспільство, функционировавшее певний період, було просто кинуто. Конкурсним керуючим не було виявлено зареєстроване майно, і цей фактор послужив приводом для притягнення до субсидіарної відповідальності його керівника.

Сума заборгованості склала 27 млн. Руб. Гроші суд зобов'язав стягнути з цього керівника (рішення Арбітражного суду СПб по справі № А56-11933 / 2007, прийняте 14.08.2009 року).

3. Податківці зобов'язали погасити заборгованість по податковим нарахуваннях таке собі ТОВ. Керівник заявив про банкрутство організації. Тоді засновник призначив номінального директора, так як не підтримав колишнього керівника.

ФНС звернулася до арбітра, щоб ТОВ було визнано банкрутом. В результаті судового розгляду особами, винними в несплаті заборгованості, були визнані:

  • засновник;
  • колишній гендиректор.

З цих осіб суд зобов'язав стягнути 18 млн. Руб. (Рішення Арбітражного суду Москви у справі № А40-61317 / 09-74-256, прийняте 01.10.2009 року).

Як уникнути призначення субсидіарної відповідальності?

Якщо призначення такої міри відповідальності суд визнає законною дією, це спричинить за собою ще більші фінансові витрати для підприємства і його керівництва. Ризик може бути знижений, якщо відповідальні особи спочатку будуть дотримуватися рекомендацій грамотного юриста.

1. Потрібно своєчасно консультуватися зі своїм юристом і подавати заяву про неплатоспроможність ТОВ в чітко встановлений термін.
2. Всі заходи організаційно-юридичного характеру, які необхідно вжити керівництву підприємства, що ліквідується (збанкрутілого) ТОВ, повинні бути затверджені арбітражним керуючим.
3. Уникнути відповідальності можна, однак буде потрібно:

  • дотримуватися всіх вимог законодавства, на які вкаже компетентний правознавець;
  • сприяти органам, призначеним для управління збанкрутілої фірмою.

Вам не вдасться обійти закон, адже в даній ситуації питання стосується грошей, і кредитори хочуть стягнути заборгованості в обов'язковому порядку. Однак можна сісти за стіл переговорів і вирішити всі питання мирним способом.

При потребі ваш юрист допоможе підтвердити вашу невинність і нагадати в арбітражному суді надмірно вимогливим кредиторам, що бізнес без ризику доходів не приносить!

банкрутство   ,   субсидіарну відповідальність банкрутство , субсидіарну відповідальність


Публікації по темі

Кого зобов'яжуть компенсувати збитки?
Кого саме можуть порахувати винною особою?
Як уникнути призначення субсидіарної відповідальності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online