Банкрутство забудовника що робити? | Юридична компанія "Мареев і Партнери"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банкрутство забудовника що робити?

Ця стаття є оглядовим матеріалом, який допоможе зорієнтуватися учаснику пайового будівництва і зрозуміти основні моменти банкрутства. Ми максимально спростили положення Закону про банкрутство і дати максимально прості визначення юридичним термінам. Перш за все матеріал розрахований на покупців нерухомості в новобудові і не претендує називатися серйозною юридичною роботою.

Банкрутство забудовника - це досить часте явище, а в період кризи статистика банкрутів тільки зростає. Тому, щоб убезпечити себе від можливої ​​втрати грошей, дуже важливо розуміти і розбиратися в цьому питанні, особливо якщо Ви купуєте квартиру в новобудові. У статті ми навчимо Вас, як одним з перших дізнатися про майбутнє банкрутство забудовника, і підкажемо деякі шляхи виходу з ситуації, якщо все-таки Ваш забудовник виявився банкрутом.

Хто може оголосити про банкрутство і кому вигідно банкрутство забудовника?

Подати заяву про банкрутство забудовника може будь-яка юридична або фізична особа в разі, якщо забудовник не може оплатити заборгованість в розмірі не менше 300 000 рублів на протязі 3-х місяців з дати, коли заборгованість мала бути сплачена. Вимога має бути підтверджено набрав законної сили рішенням суду.

Вимога має бути підтверджено набрав законної сили рішенням суду

Проте банкрутство можна порушити далеко не на кожну вимогу. Наприклад, якщо забудовник не виплачує неустойку, то на таку вимогу порушити процедуру неспроможності забудовника не можна.

Наприклад, якщо забудовник не виплачує неустойку, то на таку вимогу порушити процедуру неспроможності забудовника не можна

Забудовник і сам може (а за законом зобов'язаний, але як правило, не робить цього) оголосити про власне й неспроможності, якщо у нього з'являться ознаки банкрутства. Тільки керівництво забудовника в цьому не зацікавлений, оскільки при банкрутстві компанії, як правило, все закінчується її ліквідацією. В такому випадку про продажі квартир уже не може йти й мови. Більш того, директору доведеться узгоджувати ряд питань з арбітражним керуючим. Загалом, банкрутство забудовника не вигідно. Але якщо банкрутство неминуче, про що керівництво забудовника добре поінформоване, то краще самостійно заявити про банкрутство, тим самим забудовник зможе призначити лояльного йому арбітражного керуючого. Дуже важлива деталь: хто першим подав заяву про банкрутство, той і призначив свого арбітражного керуючого !!!

Арбітражний керуючий - це особа, яка керує процесом банкрутства. Простіше кажучи, в компанії до цього був один керівник, а після введення першої стадії спостереження в компанії з'являється додатковий контролюючий орган. В подальшому арбітражний керуючий на інших стадіях банкрутства буде одноосібним керівником юридичної особи.

Банкрутство нікому не вигідно і тому часто очевидно банкротні компанії не заявляють про це. Чому? Давайте розбиратися.

Основну масу кредиторів забудовника складають постачальники та підрядники тих чи інших послуг.

Кредитори - це все ті, кому повинен забудовник, це можуть бути і державні органи, і фізичні, і юридичні особи. Якщо забудовник повинен вам з тих чи інших обставин, значить ви кредитор, а він ваш боржник.

Банкрутство не вигідно ні підрядникам, ні постачальникам забудовника, оскільки в разі початку процедури банкрутства вимоги підрядників і постачальників будуть віднесені до четвертої черги, тоді як вимоги учасників будівництва будуть віднесені до третьої черги.

Тут варто пояснити, що таке чергу і яке відношення вона має до Вас.

Банкрутство являє собою певний процес.

Для простоти розуміння ми наведемо один з найпоширеніших сценаріїв банкрутства і виділимо лише ті моменти, які важливі для розуміння процесу банкрутства з точки зору Кредитора (учасника будівництва):

Подача заяви про банкрутство до Арбітражного суду.

Арбітражний суд розглядає обгрунтованість такої заяви. Якщо певні формальності дотримані і є ознаки банкрутства, то суд виносить ухвалу про введення відносно особи спостереження (перша стадія банкрутства) і призначає арбітражного керуючого, який буде керувати процесом банкрутства.

Введення спостереження.

Після опублікування оголошення про банкрутство в журналі «Комерсант» всім кредиторам необхідно протягом 1 місяця заявити свої вимоги до суду і арбітражного керуючого.

Після опублікування оголошення про банкрутство в журналі «Комерсант» всім кредиторам необхідно протягом 1 місяця заявити свої вимоги до суду і арбітражного керуючого

Формування реєстру вимог кредиторів.

Арбітражний суд у встановлені терміни розглядає всі пропозиції, що надійшли вимоги і перевіряє їх обгрунтованість. Арбітражний керуючий формує єдиний реєстр кредиторів забудовника. Вимоги учасників будівництва, якщо вони стосуються майнових вимог (квартири), оформляються в окремий реєстр. Важливо не пропустити 30-денний термін подачі заяви, інакше це загрожує тим, що Ваші вимоги не будуть включені в реєстр і розподіл майна забудовника буде відбуватися без вашої участі. Тобто якщо Ви не заявите свої вимоги на квартиру, то вашу квартиру можуть продати з торгів, а грошові кошти, отримані від реалізації проданої квартири, будуть пропорційно розподілені між кредиторами, які включені до реєстру.

Формується список всіх активів боржника.

Арбітражний керуючий збирає всі дані про активи боржника і формує реєстр.

Продаж активів боржника.

Незважаючи на те, що ми сильно спростили процедуру банкрутства, суть в тому, що все незакладене майно забудовника продається з аукціону і грошові кошти розподіляються між кредиторами відповідно до черги, в якій знаходиться кредитор. Тобто спочатку задовольняються вимоги першої черги, і поки всі вимоги першої черги не задоволені, наступна черга нічого не отримує. Тому важливо перебувати в більш ранній черзі. ФЗ-214 надав учасникам будівництва привілейоване становище і відніс всіх пайовиків до 3-ої черги. Не будемо розглядати першу і другу черги, вони не численні. Основними кредиторами є кредитні організації, постачальники, підрядники, і всі вони відносяться до 4-ої черги. Поки пайовик не задовольнить свої вимоги, інші кредитори, що знаходяться в 4, 5 і т.д. чергах, не отримають ні копійки. У зв'язку з цим більшість кредиторів, з якими у забудовника є договірні відносини, не подають на банкрутство, так як ризикують взагалі нічого не отримати. Але це не завжди так. Деякі підрядники подають заяву про банкрутство переслідуючи тільки одну мету - налякати забудовника і змусити його розрахуватися з підрядником. Як було сказано раніше, банкрутство невигідно нікому, але підрядник, який подав заяву на банкрутство, прекрасно знає, що якщо арбітражний суд вважатиме його заперечення обгрунтованим і введе спостереження, то підрядник швидше за все взагалі нічого не отримає. Але все ж є ймовірність того, що забудовнику банкрутство невигідно, і щоб не втратити все, забудовник знайде кошти і розплатиться з підрядником.

Останньою стадією є ліквідація забудовника.

Якщо раптом ваш забудовник перестав будувати, то є привід насторожитися і ще на ранній стадії вжити необхідних заходів, наприклад, перепродати квартиру з дисконтом.

У разі побоювань, що забудовник знаходиться в передбанкрутному стані, Вам необхідно відстежувати зазначену інформацію на сайті: http://kad.arbitr.ru/ .

ru/

Справи по розгляду заяв про банкрутство позначаються літерою «Б». Раджу в будь-якому випадку підписатися тут: https://my.arbitr.ru/#index на повідомлення про знову поданих судових позовах стосовно вашого забудовника. Таким чином, ви дізнаєтеся про майбутнє банкрутство одним з перших.

Якщо на вашого забудовника подано заяву про банкрутство, то рекомендуємо Вам обов'язково бути присутнім на судовому засіданні і послухати, про що говорять позивач і відповідач, по можливості поспілкуватися з ними поза залою судового засідання. Багато що стане зрозуміло.

Не варто думати, що неможливо продати квартиру після того, як подано заяву про банкрутство.

По-перше, подану заяву - це ще не саме банкрутство і існує велика ймовірність того, що це всього лише тимчасове утруднення забудовника, наприклад, до отримання чергового траншу грошей від банку.

І по-друге, мало хто взагалі нормально перевіряє забудовника, часто ріелтору вигідно продати квартири певного забудовника і вони навряд чи скажуть Вам про тимчасові труднощі. Тим більше труднощі можуть бути дійсно тимчасовими.

Якщо Ви раптом виявили, що на вашого забудовника хтось подав заяву на банкрутство, раджу негайно звернутися в юридичну компанію для аналізу забудовника на платоспроможність, оскільки отримання нерухомості або грошей безпосередньо залежать від своєчасності вжитих Вами заходів.

Після оголошення забудовника банкрутом все стає набагато гіршими. Добре, якщо ваша квартира побудована повністю і в ній можна проживати, тоді ви зіткнетеся тільки з додатковими юридичними формальностями, а якщо квартира не побудована, то без консультації хорошого юриста вам не обійтися.

Юридична фірма Юристи Москви готова надати вам юридичну консультацію з питання придбання нерухомості в новобудові, а також проконсультувати вас з питання банкрутства забудовника.

Банкрутство забудовника що робити?
Хто може оголосити про банкрутство і кому вигідно банкрутство забудовника?
Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online