Банкрутство забудовника при пайовому будівництві, що робити

  1. банкрутство забудовника
  2. Що робити дольщику при банкрутстві забудовника
  3. Іпотека під час банкрутства забудовника
  4. Звернення пайовика в суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оголошено банкрутство забудовника при пайовому будівництві, що робити дольщику? Новина про банкрутство будівельної фірми звучить для громадянина як вирок, квартири йому можна вже не чекати. Виникають страхи, що поряд з втратою майбутньої житлової площі, не вдасться повернути витрачені кошти.

Виникають страхи, що поряд з втратою майбутньої житлової площі, не вдасться повернути витрачені кошти

банкрутство забудовника

Жодна будівельна фірма не застрахована від банкрутства, навіть найуспішніша компанія може несподівано зіткнутися з проблемами, через які вони не зможуть виконати зобов'язання перед своїми пайовиками Жодна будівельна фірма не застрахована від банкрутства, навіть найуспішніша компанія може несподівано зіткнутися з проблемами, через які вони не зможуть виконати зобов'язання перед своїми пайовиками. І якщо у випадку, коли забудовник обдурив своїх клієнтів і, розпродавши майно, зник, то при настанні банкрутства у пайовика є шанс повернути свої гроші набагато швидше.

Визнати банкрутство може тільки арбітражний суд. Це може статися тільки при певних обставинах. Серед них:

  • письмову вимогу про визнання банкрутом юридичної особи від податкових органів;
  • заяву від кредитора.

Заявити про свою неспроможність може і сам забудовник. Ця процедура складається з декількох стадій:

  • Спостереження. Арбітражний керуючий дає оцінку фінансового становища організації. Він проводить всі необхідні заходи, складає реєстр всіх кредиторів і враховує їхні вимоги.
  • Фінансове оздоровлення. Проводяться конкретні дії, які спрямовані на залучення в будівельну компанію грошових коштів, щоб допомогти відновити її фінансове становище.
  • Управління з зовнішньої сторони. Спеціально призначена людина усуває від керівництва компанією директора і починає придумувати рішення, які задовольнять всі вимоги кредиторів.
  • Конкурсне виробництво. Вся власність компанії слід було реалізувати через торги, а отримані грошові кошти повинні бути спрямовані кредиторам в установленому порядку.

При проведенні процедури банкрутства, будь-яка зі сторін, кредитори або забудовник, може запропонувати укладення мирової угоди. Основною вимогою для нього буде задоволення вимог усіх осіб, а також дотримання законодавства.

Що робити дольщику при банкрутстві забудовника

Що робити дольщику при настанні банкрутства забудовника при пайовому будівництві Що робити дольщику при настанні банкрутства забудовника при пайовому будівництві? Протягом п'яти днів після того, як було розпочато процедуру визнання будівельної фірми банкрутом, всіх пайовиків зобов'язані повідомити про це. Їм будуть направлені відповідні повідомлення.

У папері також буде написано, що пайовик має право пред'явити до забудовника вимоги. Серед них:

  • письмову вимогу про повернення всієї суми грошей, які були вкладені громадянином на будівництво житлового будинку;
  • вимога про передачу квартири в його власність.

Рішення громадянина, який брав участь в пайовому будівництві, завжди ґрунтується, виходячи з тих фактів, добудований будинок чи ні, на якому етапі ведеться будівництво і т.д. Нелогічно вимагатиме з забудовника передати квартиру у власність, якщо будинок ще толком не побудований, і простіше було б повернути перераховані на його рахунок гроші.

На руки пайовикам повинні бути видані папери, що підтверджують платежі, що направляються на будівництво житлового будинку. Оформляється відповідного реєстру, на його підставі відбувається оформлення права володіння квартирою.

Трохи інша ситуація буде, якщо будинок ще не зданий в експлуатацію. Вимоги громадян, що вклали свої кошти в будівництво будинку, підлягають задоволенню не в першу чергу. Перед цим обов'язково повинен бути проведений розрахунок з працівниками фірми, яким повинна бути виплачена заробітна плата. А також, тим особам, яким було завдано шкоди здоров'ю в результаті відносин з даною фірмою (наприклад, виробнича травма).

Пайовики, за чинним законодавством Росії, мають право, взяти від збанкрутілої будівельної фірми не тільки компенсацію зроблених витрат, але і відшкодування моральної шкоди, пені та ін.

Іпотека під час банкрутства забудовника

Що робити особам, які оформили іпотечний кредит на участь в будівництві будинку, коли забудовник збанкрутів Що робити особам, які оформили іпотечний кредит на участь в будівництві будинку, коли забудовник збанкрутів? Опинившись в такій складній ситуації, громадянин вирішує, що єдиним виходом для нього буде перестати оплачувати платежі по кредиту. Підставами для такого рішення можуть служити думки про те, що, так як запорукою для банку є права на квартиру, то і розбиратися банк повинен з недбайливим забудовником. Але, так робити ні в якому разі не можна.

Нести відповідальність перед банком доведеться позичальникові, який оформив на себе іпотечний кредит. На час того, як проводиться процедура оголошення банкрутства, і подальші розгляду з приводу розподілу боргових зобов'язань між кредиторами, для громадянина найкращим рішенням буде оплачувати іпотеку.

Припинення переказу коштів може спричинити за собою нарахування штрафів і внесення в кредитну історію позичальника інформації про те, що він припинив оплачувати іпотеку або платежі надходять невчасно.

Якщо пайовик отримає від забудовника гроші, але їх не вистачить для погашення боргу по кредиту, то позичальник буде зобов'язаний докласти всіх зусиль, щоб погасити заборгованість самостійно. Кредитну історію краще не псувати, так як якщо особі все ж вдасться погасити іпотеку, взяти інший кредит вже буде важко, якщо в його історії є позначки про відмову платити по платежах.

Важливо! У ситуації, коли будинок уже майже добудований, можна всіма пайовиками звернутися до грамотного юриста, який підкаже, як вийти з ситуації, що виникла з найменшими втратами. Адже, громадяни вже витратили час, гроші і сили на зведення житлового об'єкта, і не всі хочуть заново починати процес. Можливо, знайдеться будівельна фірма, яка захоче фінансувати подальше будівництво на певних умовах.

Звернення пайовика в суд

При банкрутство забудовника, пайовик може подати позовну заяву в судовий орган При банкрутство забудовника, пайовик може подати позовну заяву в судовий орган. Він обов'язково повинен підготувати певний перелік паперів. Необхідна документація:

  • позовну заяву;
  • договір ДДУ;
  • квитанції або інші документи, які є доказом здійснення виплат на рахунок забудовника.

Ксерокопії вищезазначених паперів в обов'язковому порядку повинні бути відправлені призначеного від арбітражу керуючому, а також збанкрутілому особі.

Якщо, з якихось причин відносини між особою, яка звернулася до суду і банкрутом, закріплені не в договорі ДДУ, а в іншому документі, то направляється в суд саме він. Серед таких паперів, можуть бути:

  • договір купівлі-продажу;
  • договір позики (одне з його умов передача житлового об'єкта);
  • попередній договір ДДУ і ін.

Для розгляду справи про повернення грошових коштів у разі банкрутства, будь-яка з цих паперів може служити доказом наявності правовідносин між сторонами.

Крім арбітражного суду, громадянин може звернутися в страхову компанію, з якою у збанкрутілих осіб є договір, а також до інших поручителям. Метою такого звернення стане вирішення питання про відшкодування витрат. Не завжди страхова компанія може в повній мірі задовольнити вимоги громадян, що звернулися. Якщо вони задовольняються в якійсь частині, то вимоги з реєстру зменшуються.

Починаючи з 2019 року будівельні фірми, які банкрутують, можуть надати для своїх пайовиків невелику гарантію повернення їх грошових коштів. Так як вони зобов'язані робити відрахування в компенсаційний фонд, і в разі чого, він допоможе задовольнити вимоги громадян.

Банкрутство забудовника при пайовому будівництві не завжди означає те, що пайовик залишиться без квартири або буде довго і болісно чекати повернення своїх грошей. Правильна тактика і договірна робота всіх осіб, які брали участь в будівництві, допоможе вирішити питання задоволення вимог усіх громадян.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online