Банкрутство ТОВ - що потрібно знати про процес

  1. Загальна характеристика процедури
  2. Хто може виступати ініціатором
  3. Особливості проходження процедури
  4. стадії процесу
  5. Що враховувати банкруту
  6. Кримінальна відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кредитори відрізняються кращою пам'яттю, ніж боржники.

Бенжамін Франклін

для юридичних осіб нерідко процедура банкрутства стає єдиною можливістю вирішити проблеми з боргами. Процес визнання фінансової неспроможності досить складний, тому керівництво або засновники організацій звертаються за допомогою до професійним юристам , Які представляють в суді їхні інтереси.

Однак необхідно знати основи процедури банкрутства ТОВ, щоб оцінювати ситуацію, що склалася, можливі ризики і розуміти, що робити, в залежності від обставин.

Загальна характеристика процедури

Процедура банкрутства ТОВ може ініціюватися боржником або його представниками, Процедура банкрутства ТОВ   може ініціюватися боржником або його представниками,   якщо сума заборгованості перевищує 300 тисяч рублів (з урахуванням всіх штрафів, пені тощо) якщо сума заборгованості перевищує 300 тисяч рублів (з урахуванням всіх штрафів, пені тощо). Остання дія за своїми зобов'язаннями повинна бути вчинена при цьому не менш ніж за 90 днів до звернення в суд.

заява подається в арбітражну судову інстанцію , За місцем реєстрації юридичної особи. Паралельно може знадобитися супутня документація - наприклад, довідка, що підтверджує заборгованість. При зборі документів необхідно брати до уваги той факт, що більшість довідок мають термін дії, тому якщо забаритися, заява не буде прийматися.

Хто може виступати ініціатором

Звертатися до суду з проханням визнати ТОВ банкрутом можуть не тільки його засновники і керівництво, але також і кредитори, які цим правом користуються досить часто. До цієї категорії відносяться:

  • банківські та інші фінансові організації, що видають позики компанії;
  • державні служби (податкова, митна і т.д.);
  • підприємства, що забезпечують комунальні послуги;
  • треті особи (робітники; громадяни, які постраждали від дій юрособи та ін.).

кредитори можуть подавати заяву на ідентичних умовах, тому суд задовольняє клопотання, яке було зареєстровано першим. Якщо воно оформлено правильно, то друга сторона буде виступати відповідачем у справі, незважаючи на факт наявності заяви про банкрутство.

Особливості проходження процедури

Для того щоб розглядати особливості проходження процесу банкрутства, необхідно розібратися, Для того щоб розглядати особливості проходження процесу банкрутства, необхідно розібратися,   яка кінцева мета переслідується, оскільки   процедура складається з чотирьох етапів   : Спостереження, фінансове оздоровлення, зовнішнє управління, конкурсне виробництво яка кінцева мета переслідується, оскільки процедура складається з чотирьох етапів : Спостереження, фінансове оздоровлення, зовнішнє управління, конкурсне виробництво. Другий і третій етапи обов'язковими не є, тому можуть бути пропущені. Крім того, розгляд справи може бути припинено на кожній стадії, якщо сторони прийдуть до мирової угоди.

Коли ініціатором виступає сам боржник, а саме, керівництво або засновники юридичної особи, то метою в більшості випадків є ліквідація ТОВ, завершальна банкрутство. Якщо ж заяву подають кредитори, то метою стає змусити юрособа погасити заборгованість. В такому випадку ліквідація організації нічого очікувати найкращим варіантом.

стадії процесу

Розглянемо особливості кожного з етапів банкрутства, щоб розуміти, які заходи можуть приймати боржники для захисту своїх інтересів, і на що звернути увагу на певній стадії.

  1. спостереження;

Стадія має на увазі аналіз діяльності юридичної особи та перевірку законності дій керівництва або засновників. При ініціації процесу призначається арбітражний керівник , Який і відповідає за цей етап. Головним його завданням є докладне вивчення документації та фінансової звітності юридичної особи. На основі отриманих даних керуючий вже робить висновок, щодо відповідності або невідповідності дій керівників та засновників законодавству. Стадія має на увазі аналіз діяльності юридичної особи та перевірку законності дій керівництва або засновників

Фахівцю повинні бути надані всі необхідні матеріали. Приховування будь-якої звітності або відмова співпрацювати з арбітражним керуючим карається накладенням штрафу в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  1. фінансове оздоровлення;

Дана стадія не є обов'язковою, тому нерідко вона відсутня, коли проходить процес банкрутства ТОВ. Полягає етап в можливості відновити платоспроможність організації шляхом вливання додаткових капіталів, реструктуризації фірми і т.д. Якщо компанія має важливе значення для регіону, то стадія фінансового оздоровлення стає основною. Максимальна її тривалість становить 24 місяці, проте в окремих випадках вона може бути продовжена.

  1. зовнішнє управління;

Даний етап є наслідком стадії фінансового оздоровлення, оскільки має на увазі реалізацію частини майна фірми, звільнення ряду співробітників , Проте подібні дії не шкодять діяльності компанії в цілому. Виконуються вони з метою виведення організації з кризи, відновлення її платоспроможності.

  1. конкурсне виробництво.

Це заключний етап, результатом якого є визнання ТОВ банкрутом з подальшою ліквідацією діяльності юридичної особи. На даній стадії продається все без винятку майно збанкрутілої організації, звільняються всі співробітники, і компанія припиняє свою діяльність. Отримані в результаті продажу майна кошти спрямовуються на покриття наявної заборгованості, у встановленому законом порядку.

Що враховувати банкруту

При оформленні фінансової неспроможності юридичної особи, його керівники або засновники повинні враховувати наступні аспекти При оформленні фінансової неспроможності юридичної особи, його керівники або засновники повинні враховувати наступні аспекти   : :

  1. Необхідно ознайомитися з порядком звільнення працівників, щоб вони згодом не судилися з компанією.
  2. Рекомендується не чинити опір арбітражному керуючому, оскільки при наявності будь-яких порушень, він їх в будь-якому випадку виявить.
  3. наявність кваліфікованого кредитного юриста дозволяє домогтися максимально вигідних для себе умов, тому економити не варто в даному питанні.
  4. Якщо в діях арбітражного керуючого вбачається порушення законодавства, то боржник має право подати на нього скаргу в арбітражний суд і в асоціацію, до якої відноситься фахівець.

Кримінальна відповідальність

Процедура банкрутства ТОВ з боргами перед банком нерідко має на увазі наявність махінацій з боку керівників або засновників організації. До таких махінацій відносяться навмисне або фіктивне банкрутство. У першому випадку до погіршення фінансових показників призводять умисні дії (наприклад, продаж майна на свідомо невигідних умовах), а в другому - ховається факт платоспроможності організації.

Для подібних економічних злочинів передбачено покарання у вигляді 6 років позбавлення волі (максимальний термін згідно із Кримінальним кодексом РФ).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online