Банкрутство не завжди звільняє фізичних осіб від боргів

  1. Унікальний випадок банкрутства Банкрутство фізичних осіб більше не є гарантією визволення від заборгованостей....
  2. Фіктивне банкрутство загрожує наслідками

Унікальний випадок банкрутства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банкрутство фізичних осіб більше не є гарантією визволення від заборгованостей. Новосибірська область створила унікальний прецедентний випадок: судова інстанція визнала, що громадянин є фінансово неспроможним, але при цьому зобов'язала його і далі виплачувати кредитні борги. Подібне рішення суддя ухвалила тому, що фізична особа - громадянин навмисне набирало позики, які з його доходами повернути було просто нереально. Юристами було відзначено, що під такі критерії не можна віднести будь-якого позичальника. Далі - докладніше про це унікальний випадок.

Борг новосибірського вантажника банківським установам становив шістсот тридцять тисяч рублів. Це - чотири кредити в трьох банківських установах. При цьому відсутнє майно, яке можна було б реалізувати в рахунок погашення боргів. Розмір сукупних платежів по кредитах більше заробітної плати: заробітна плата становить двадцять дві тисячі рублів, а платити кожен місяць потрібно більше двадцяти трьох тисяч рублів. І все ж суддею було прийнято універсальне рішення - про визнання фізичної особи банкрутом, але не зняття з нього кредитних зобов'язань. Він як і раніше має гасити борги. Виявилося, що Закон про особисте банкрутство надає таку можливість. Далі - коментар керівника арбітражної практики в юридичній компанії «Діловий фарватер», Павла Ивченкова:

«Судова інстанція посилається на те, що позичальник поводився несумлінно. Чи не займався здійсненням незаконних дій, а саме діяв недобросовісно. Оскільки, беручи кредит і позика, людина заздалегідь знав, що не зможе його погасити. Адже його заробітна плата була істотно менше щомісячних платежів по кредиту. Тому винесли рішення про НЕ списання боргів. Даний прецедент є першим ».

Закон про особисте банкрутство вступив в законну силу ще в минулому році. Поки лише невеликою кількістю боржників дана процедура пройдена до кінця, і до останнього моменту борги всім спокійно гасили. Варто відзначити, що житель Новосибірська сам виступив ініціатором визнання його банкрутом. Він розраховував, що судова інстанція звільнить його від кредитних виплат, і в добровільному порядку сплатив судове провадження. Сума судових витрат склала приблизно одну його заробітну плату за місяць. Дивний момент, що суддя стала на бік банківських установ. Така думка керівника арбітражної практики колегії адвокатів «Малов і партнери», Дмитра Крайнєва:

«У судовій інстанції були відсутні підстави не звільняти фізична особа від зобов'язань. Само собою, написане новосибірської суддею, має просто привести до її дискваліфікації. Не сумніваюся анітрохи, що наступною інстанцією дане рішення буде виправлено, оскільки можливе створення небезпечної практики. Підтримувати подібне не можна. Закон про таке ніяк не говорить ».

Про сам діловодстві відомо дуже небагато, але варто відзначити, що громадянин набирав кредити в той момент, коли у нього було дві роботи. Правда, підтвердження в судовій інстанції цього не було, оскільки друга робота була неофіційною. Для чого громадянину взагалі знадобилися кредити і на що були витрачені кошти - історія замовчує. У його житловому приміщенні відсутнє що-небудь цінне. Будь-які надзвичайні ситуації в матеріалах справи не згадуються. Колеги жителя теж не знають, для чого він набрав стільки неповоротних кредитів . Не варто дивуватися, що суддя порахувала позивача нечесним, - на думку юриста компанії «некториє, Савельєв і партнери», Радика Лотфулліна:

«У нас ніхто не думає про майбутнє. Будують плани, мовляв, зараз візьму кредит, настане часовий період його погашення, візьму кредит в іншій банківській організації і далі займуся погашенням першого. Звільняти від заборгованостей варто тільки сумлінних фізичних осіб - позичальників. Життя - штука складна, всяке буває: сьогодні все нормально зі здоров'ям і спокійно сплачуєш борги, завтра щось не те сталося, скоротили з роботи - і все. Ось в такій ситуації, країна, природно, повинна допомагати людям законним чином гасити свої борги ».

Юристи не встали на захист боржника

Юридичне співтовариство розділилося на дві протиборчі сторони. Те ж саме відбувається і в мережі Інтернет. Одні вважають, що прецедент торкнеться переважної кількості позичальників. Прикладів, коли людьми були просто переоцінені власні фінансові можливості, просто сила-силенна. Інші вважають, що громадянин не повинен один відповідати за ризиковану політику фінансових установ. Вони займаються видачею кредитів, орієнтуючись на подані документи про дохід. І якщо фізичною особою - позичальником документи не підроблені, всі ризики повинні нести банківські фахівці, котрі переоцінили клієнтську платоспроможність, на думку експерта «Фінпотребсоюза», Сергія Гірніса.

«Банківська організація при прийнятті рішення про видачу кредиту, повинна оцінювати ризики клієнта, якому вона видає кошти. Якщо справа стосується просто того, що людиною було взято на себе нерозв'язні зобов'язання, то це, вибачте, не повинно бути тільки його проблемою. Оцінка можливості виконання зобов'язань повинна була проводитися банківською організацією, вона бере на себе такі ризики ».

[Bankrot] Юристи згодні в тому, що вантажникові, найімовірніше, вдасться оскаржити подібне рішення. Важливий аргумент в цій справі - то, що їм справно погашалися його борги, поки він володів подібною можливістю. Але в майбутньому майбутньому вже не всяке рішення про банкрутство стане гарантією визволення від позик. Особливо це торкнеться суперечок за тими кредитами, які були видані зовсім недавно. Судова інстанція тепер може вирішити, що фізична особа брало гроші в надії використовувати новий закон і визнати себе банкрутом.

Існує відповідальність за навмисне і фіктивне банкрутство. Навмисне банкрутство - це вчинення громадянином, в тому числі індивідуальним підприємцем, дій (бездіяльності), які спричиняють нездатність громадянина, в тому числі індивідуального підприємця, в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями та (або) виконати обов'язок по сплаті обов'язкових платежів.

Фіктивне банкрутство загрожує наслідками

Фіктивне банкрутство - це завідомо неправдиве публічне оголошення громадянином, в тому числі індивідуальним підприємцем, про свою неспроможність. Мета такого банкрутства зводиться до того, щоб піти від сплати боргу, ввести в оману кредиторів і т.п.

Штраф за навмисне банкрутство при незначній сумі збитку встановлений частиною 2 статті 14.12 КоАП РФ і становить від однієї тисячі до трьох тисяч рублів.

Кримінальна відповідальність за навмисне банкрутство при великому збиток встановлена ​​статтею 196 Кримінального кодексу Російської Федерації карається штрафом в розмірі від двохсот тисяч до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від одного року до трьох років, або примусовими роботами на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до шести років зі штрафом у розмірі до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до вісімнадцяти місяців л бо без такого.

джерело: ВІСТІ-ФМ

Перед початком оформлення процедури банкрутства можна отримати безкоштовну консультацію юриста по всім супутнім питань. Юристи «ФІНЕКСПЕРТ' 24» професійно проведуть аналіз Ваших обставин і запропонують Вам грамотні і виключно перевірені практикою методи, які дозволяють отримати максимально вигідний для клієнта результат.

Хочете стати банкрутом і списати всі борги? Пишіть нам!

Хочете стати банкрутом і списати всі борги?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online