Банкрутство фізичних осіб: хто і за яких умов може оголосити себе банкрутом

  1. суть процедури
  2. Ознаки та умови банкрутства фізичної особи
  3. процедура банкрутства
  4. Особливості процесу реструктуризації
  5. Зміни до 2017 року
  6. За та проти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо раніше використовувати процедуру банкрутства могли тільки юридичні особи, то після підписання в 2014 році нового федерального закону таке право отримали і звичайні громадяни Якщо раніше використовувати процедуру банкрутства могли тільки юридичні особи, то після підписання в 2014 році нового федерального закону таке право отримали і звичайні громадяни. Необхідність нововведень подібного роду обговорювалася протягом 10 років. Багато громадян РФ вже просто не в змозі самостійно справлятися з боргами.

суть процедури

Поняття банкрутства фізособи має на увазі визнання громадянина, що має борги, неплатоспроможним Поняття банкрутства фізособи має на увазі визнання громадянина, що має борги, неплатоспроможним.

Під цю категорію можуть потрапити громадяни або індивідуальні підприємці, заборгованість яких перевищує 500 000 рублів.

Можливі випадки, коли сума може бути нижчою. Наприклад, якщо вартість майна не здатна покрити всю суму боргів.

Щоб отримати юридичне право оголосити себе банкрутом, громадянин повинен звернутися з відповідними документами до Арбітражного суду. Крім самого боржника таке право мають також кредитори і державні структури.

Процес банкрутства фізособи в Росії на сьогоднішній день являє собою нову процедуру для громадян, але для багатьох це стало справжнім порятунком від кредитного навантаження. Вже сьогодні це поетапний комплекс дій, спрямований на поліпшення життя населення.

Ознаки та умови банкрутства фізичної особи

Розглянутий процес має ряд відмінних рис. Головними з них є:

  1. Громадянин може вважатися банкрутом, якщо він не в змозі погасити борги по закінченню трьох місяців з моменту, коли кредит повинен був бути погашений в повному обсязі.
  2. Сума зобов'язання обов'язково повинна перевищувати наявність у фізичної особи майна.
  3. Боргові зобов'язання повинні становити не менше півмільйона рублів.

Особа може бути визнано неплатоспроможним і за власним злим наміром Особа може бути визнано неплатоспроможним і за власним злим наміром. У такому випадку має місце бути навмисне або фіктивне банкрутство. У будь-якому випадку це підпадає під сферу кримінальної відповідальності.

До визнання громадянина-підприємця банкрутом проблема може вирішитися декількома способами:

  • розстрочка боргів, яка дозволить переглянути умови кредитування, термінів і порядку їх погашення;
  • конфіскація майна, якщо банк на таких умовах видавав кредит;
  • мирову угоду, якщо обидві сторони готові йти на поступки.

процедура банкрутства

Перед початком процедури фізичній особі слід грунтовно підготуватися. В першу чергу необхідно привести в повний порядок всю документацію і фінансові справи.

Далі йде етап підготовки заяви до суду. До заяви обов'язково потрібно додати короткий опис ситуації, що склалася і причин неможливості погашення боргів. Крім цього, знадобиться надати пакет документів, що підтверджують фінансову неспроможність. Всі ці документи передаються до Арбітражного суду.

Дана процедура є судової, відповідно виключно суд має право приймати рішення по конкретному громадянину Дана процедура є судової, відповідно виключно суд має право приймати рішення по конкретному громадянину. Після подачі заяви суду необхідно час, щоб перевірити справжність документів і реальність ситуації. Тобто необхідно підтвердження наявності ознак неплатоспроможності.

Якщо всі документи оформлено правильно, ознаки неплатоспроможності доведені, а вимоги з боку кредиторів є обгрунтованими, то виноситься рішення про початок процедури банкрутства і починається реструктуризація. Одночасно з початком реструктуризації боргу призначається тимчасовий фінансовий керуючий, який отримує право розпоряджатися всім майном боржника.

Особливості процесу реструктуризації

Даний процес має цілий перелік обмежень і заборон:

  1. Громадянин, визнаний банкрутом, не має права здійснювати безоплатні угоди.
  2. Немає можливості вносити власне майно в статутний капітал будь-якого юридичної особи.
  3. Операції з цінними паперами, транспортними засобами та іншим майном на суму, що перевищує 50 тисяч рублів, отримання нових кредитів або їх видача можливі лише в разі письмової згоди керуючого.

Після початку реструктуризації припиняються нарахування штрафів, відсотків по кредитах, пені, неустойок. Також припиняється виконавче провадження.

Зміни до 2017 року

На даний момент, до кінця 2016 року, Державна дума не вносила правок в даний   Федеральний закон На даний момент, до кінця 2016 року, Державна дума не вносила правок в даний Федеральний закон . Всі моменти процедури банкрутства фізичної особи регламентуються нормами закону, який набрав чинності в 2015 році.

Вдаватися до даної процедури дозволяється лише раз на 5 років. Тому для початку варто визначити, чи настільки важка життєва ситуація в даний момент. Що стосується переваг і негативних моментів такої процедури, то це особиста справа кожного. Не всі готові потрапити в реєстр банкрутів і зіпсувати собі репутацію.

За та проти

Чи варто вибирати цей шлях - банкрутство? Приймайте зважене рішення за допомогою відеоматеріалу нижче.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online