Як працює закон про банкрутство фізичних осіб

  1. Отримати або втратити
  2. важливі зауваження
  3. Доповнення та зміни
  4. наслідки боргів
  5. Варіанти і ризики
  6. етапи процедури
  7. Як працює закон про банкрутство фізичних осіб
  8. варто пам'ятати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон про банкрутство фізичних осіб вступив в силу з 1 жовтня минулого року. Починаючи з цього моменту, фізичні особи, які не можуть розплатитися зі своїми боргами, можуть бути визнані банкрутами. Звичайно закон новий, але подібну практику застосовують багато фізичних осіб.

Необхідно також відзначити, що для визнання фізичної особи банкрутом потрібне пред'явлення досить великого переліку різних документів. А як працює закон про банкрутство фізичних осіб? Давайте розглянемо більш докладно.

Отримати або втратити

Багато фізичні особи помилково вважають, що банкрутство дасть їм можливість уникнути виплати кредитів або виконання інших грошових зобов'язань. Насправді це не так: банкрутам не прощають борги, їх все одно потрібно повернути. А повертають борги за рахунок майна фізичної особи, який був визнаний банкрутом.

В першу чергу необхідно знати про те, що банкрутом може бути визнано особа, чий борг перевищує 500 000 рублів. Після визнання фізичної особи банкрутом суд призначає фінансового керуючого, основна мета якого - задоволення вимог кредиторів. При цьому управлінням майном боржника займається сам фінансовий керуючий.

Багато також помилково читають, що можуть подарувати, продати або приховати своє майно. Необхідно знати про те, що фінансовий керуючий наділений повноваженням оскарження подібних угод, а боржник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за навмисне банкрутство. Ось чому варто уникати подібних рішень.

Необхідно також знати про те, що законодавство передбачає певний перелік майна, яке не може бути продано з метою погашення боргів.

Наприклад, не може бути продано єдине житло боржника, єдиний земельну ділянку, який використовується для задоволення сільськогосподарських потреб боржника, речі, які використовуються в побуті. Решта майна продається, а за рахунок виручених коштів гасяться борги боржника.

важливі зауваження

Як працює закон про банкрутство фізичних осіб і на що потрібно звернути особливу увагу.

Доповнення та зміни

Закон про банкрутство фізичних осіб планувалося прийняти ще в 2008 році. Дана процедура затяглася до жовтня 2019 року. І тільки з 1 жовтня 2019 року даний закон вступив в силу і став широко застосовуватися.

Процедура прийняття закону тривала через труднощі, пов'язаних із законодавчим регулюванням питання банкрутства фізично осіб. При цьому навіть планувалося, що закон вступить в силу лише в 2019 році.

Але, не дивлячись на наявність подібного законодавчого акту, сфера банкрутства фізичних осіб ще повністю не врегульована, і на практиці виникає чимало проблем щодо застосування цього закону.

наслідки боргів

Фахівці вважають банкрутство «рятівним колом» для багатьох фізичних осіб, у яких великі заборгованості, особливо по кредитах. Як запевняють вони, це - спосіб отримання реструктуризації боргу.

Позичальники тепер можуть сміливо вести переговори з банками, якщо, звичайно, у них немає майна. У подібних випадках цілком ймовірно отримати реструктуризацію боргу.

Крім того подібна можливість передбачена також під час процесу банкрутства. Зокрема, може бути розроблений план реструктуризації боргу, з яким повинні бути згодні всі кредитори і позичальник.

При досягнення згоди позичальник, який має постійний щомісячний дохід, отримує можливість погашення своїх боргів за більш вигідними умовами протягом наступних 3 років. При цьому протягом даного проміжку часу відсотки на суму кредиту не нараховуються.

Але банкрутство має не неприємні наслідки. Зокрема, особа, яка була визнана банкрутом, отримує погану кредитну історію і не може оформити кредити протягом наступних 5 років. Крім того банкрут не може також брати участь в управлінні компанією протягом наступних 3 років.

Варіанти і ризики

Банкрутство - процес не з найлегших і хороших. Адже фізична особа, по суті, втрачає все своє майно.

Продажу підлягає навіть спільне майно подружжя. В цьому випадку, звичайно, фінансовий керуючий візьме лише ½ частину суми, отриманої від продажу спільного майна подружжя.

Крім того, фізичні особи також стикаються з ризиком втрати всього майна, їх кредитна історія псується, в подальшому вони не можуть брати кредити і т.д.

Саме тому необхідно пам'ятати про те, що вихід є завжди. Можна спробувати домовитися з кредитором. Багато банків йдуть на поступки і надають новий графік погашення боргів.

Скільки коштує банкрутство фізичної особи

? - Досить велику суму, адже в платежі входить державне мито, а також витрати на послуги розпорядника майна.

У чому небезпека навмисного банкрутства для фізичної особи і чому потрібно уникати цієї процедури - читайте тут .

Також можливо знизити суму щомісячних виплат або укласти мирову угоду . Є також можливість отримання деякої відстрочки. Ось чому в першу чергу необхідно звертатися до кредитору з певною проханням, а не в суд із заявою про визнання фізичної особи банкрутом.

етапи процедури

Давайте більш детально розглянемо етапи процедури банкрутства фізичних осіб:

Назва етапуОпис

Пред'явлення заяви

  • Заяву до суду може пред'явити як сам боржник, так і його кредитори, а також відповідні державні органи.
  • Пред'явлене заява повинна відповідати певним законодавчим вимогам. Тільки в цьому випадку суд прийме його на розгляд.
реструктуризація
  • Це план погашення боргів, який затверджується судом. Якщо позичальник має постійний дохід і наділений можливістю погашення своїх боргів, суд може затвердити подібний план.
  • При цьому необхідно мати згоду всіх кредиторів. При затвердженні подібного плану погашення боргів здійснюється протягом наступних 3 років.

продаж майна

  • якщо реструктуризацію не було можливо здійснити, то переходять до наступного етапу, який має на увазі продаж майна боржника на аукціоні з метою погашення його боргів;
  • продажем займається фінансовий керуючий .

Закриття справи Після продажу всього можливого майна і після погашення заборгованості боржника відповідно до зазначеної законодавством послідовністю задоволення вимог кредиторів, справа про банкрутство закривається, а боржник звільняється від обов'язку виплати інших боргів. Закриття справи Після продажу всього можливого майна і після погашення заборгованості боржника відповідно до зазначеної законодавством послідовністю задоволення вимог кредиторів, справа про банкрутство закривається, а боржник звільняється від обов'язку виплати інших боргів

Потрібно пам'ятати про відповідальність, передбачену за умисне банкрутство, саме тому при подачі заяви про банкрутство, потрібно ретельно все продумати

Як працює закон про банкрутство фізичних осіб

Який процес передбачає закон про банкрутство фізичних осіб?

Давайте розглянемо більш докладно:

дії суду
  • Суд відіграє центральну роль в процесі банкрутства фізичних осіб. Адже, по суті, саме суд керує всім цим процесом.
  • Суд в першу чергу приймає на розгляд заяву про визнання фізичної особи банкрутом, якщо дана заява була складена у відповідності з усіма законодавчими вимогами.
  • Також суд призначає фінансового керуючого і здійснює нагляд над його діяльністю. Суд затверджує план реструктуризації та погашення боргів, а також приймає рішення про закриття процесу банкрутства після його закінчення.
  • Крім того затверджується мирову угоду, яка може бути підписана між кредитором і боржником.
Початок і закриття
  • Щоб почати процес банкрутства, необхідно пред'явити відповідну заяву. Законодавство наділило можливістю пред'явлення заяви до суду, як боржника, так і його кредиторів. У деяких випадках подібна заява можуть також пред'явити державні органи.
  • Можливо кілька варіантів розвитку подій. Найгірший з них - продаж майна боржника на аукціоні і погашення вимог кредиторів. Після чого процедура банкрутства вважається завершеною, і суд приймає про це відповідне рішення, звільняючи боржника від обов'язку сплатити непогашені за рахунок продажу майна борги.
  • Але є борги, від яких боржник не може звільнитися (наприклад, обов'язок виплати аліментів, обов'язок виплати суми збитку, який був заподіяний здоров'ю і т.д.).
Час і витрати
  • В середньому процес банкрутства триває 3-4 місяці. Але він може затягнутися і на період більше року.
  • Все залежить від боржника і від розміру його боргів. Даний процес може зайняти і більш короткий проміжок часу при підписанні мирової угоди між сторонами.
  • Банкрутство також пов'язано з певними витратами . Наприклад, заявник повинен заплатити суму державного мита .
  • Крім того є також винагороду фінансового керуючого, мінімальний розмір якого згідно з чинним законодавством становить 10 000 рублів. Але дана сума може зрости, враховуючи наявність в боржника.
  • Багато також звертаються за допомогою до юристів. Якщо звернутися в юридичну фірму, то в середньому необхідно витратити 100 000-200 000 рублів.
  • Всі ці витрати необхідно враховувати при пред'явленні заяви про банкрутство.

варто пам'ятати

При пред'явленні заяви про визнання фізичної особи банкрутом необхідно пам'ятати про всіх негативних наслідки даної процедури і про можливість втрати всього свого майна.

Процес банкрутства в першу чергу заважає самого боржника. Наприклад, під час процесу банкрутства суд може обмежити можливість боржника залишати межі РФ.

Особливо важко доведеться індивідуальним підприємцям , Адже після визнання ІП банкрутом, його діяльність, як суб'єкта підприємництва, припиняється і вноситься відповідний запис в реєстр .

А як працює закон про банкрутство фізичних осіб?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online