Забезпечення сплати митних платежів: заходи та розрахунок суми

  1. Що таке забезпечення сплати митних платежів?
  2. застосування терміну
  3. безумовні випадки
  4. виняткові випадки
  5. Генеральне забезпечення
  6. Способи та форми забезпечення сплати мит і податків по МК МС
  7. застава майна
  8. Банківська гарантія
  9. грошова застава
  10. порука
  11. Забезпечення сплати при процедурі митного транзиту
  12. Забезпечення сплати при тимчасовому ввезенні
  13. Розрахунок і розмір забезпечення
  14. повернення забезпечення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовнішньоекономічна діяльність, так чи інакше, пов'язана з імпортом або експортом товарів. Здійснення міжнародної торгової угоди супроводжується витратами, як на авансові платежі партнерам, так і на митні збори. Не всі підприємці, особливо ті, хто тільки починає свій бізнес, готові до тривалих операцій, які відразу вимагають істотних вкладень ще до отримання прибутку. Однак існують митні режими, які не потребують стовідсоткової передоплати. В рамках багатьох з них діє такий термін, як забезпечення сплати митних зборів. Розглянемо його детальніше.

Зміст статті

Що таке забезпечення сплати митних платежів?

Забезпечення сплати митних зборів означає наступне: випуск вантажу з поста здійснюється без фактичної оплати декларантом Забезпечення сплати митних зборів означає наступне: випуск вантажу з поста здійснюється без фактичної оплати декларантом. Ця процедура можлива тільки під певні гарантії того, що всі заборгованості будуть погашені, але з деякою відстрочкою. Значення терміна докладніше описано в офіційному документі - ТК ТЗ.

Виникла проблема? Зателефонуйте нашому фахівцеві з митних питань:

+7 (499) 350-97-43 (дзвінок безкоштовний)

застосування терміну

Застосовується термін у багатьох випадках. Їх можна розділити на дві категорії:

  • Безумовні.
  • Виняткові.

безумовні випадки

До безумовних випадків відносяться:

  • митний транзит;
  • переробка вантажу за межами митної території.

При даних режимах теоретично не повинні стягуватися митні внески. Забезпечення сплати в подібних випадках дозволяє контролювати підприємців.

Однак контроль не завжди здійснюється належним чином. Деякі недобросовісні бізнесмени здійснюють імпорт та експорт вантажів без сплати митних внесків, прикриваючись митним транзитом і переробкою за межами митної території.

Забезпечення сплати митних зборів оформляється під гарантії оплати.

виняткові випадки

Виняткові випадки - це рідкісні прецеденти. До них можна віднести:

  • форс мажори;
  • тимчасові режими і домовленості між що беруть участь в угоді державами.
  • різні перехідні етапи і т. д.

У таких ситуаціях митні органи не можуть відразу точно визначити розмір мита для конкретної операції, а затримувати вантаж не мають права. Тоді і застосовується забезпечення сплати мит.

Існує умовний поділ виняткових випадків використання даного терміну:

  • Значні зміни в термінах погашення внесків. Вони можуть здійснюватися в рамках міжнародних договорів.
  • Випуск вантажу, який в подальшому підлягає проходженню різних експертиз. Це можуть бути перевірки якості і проби, процедури отримання дозволів та сертифікатів і т. Д.
  • Інші випадки. Митне очищення - складна процедура. Кожен випадок має розглядатися окремо, що часто займає багато часу. А затримувати вантаж довше встановленого в законодавстві Російської Федерації терміну співробітники митниці не мають права.

Генеральне забезпечення

Іноді підприємці мають намір тривалий період часу дотримуватися режиму, який має на увазі оплату зборів після випуску товару під відповідальність декларанта Іноді підприємці мають намір тривалий період часу дотримуватися режиму, який має на увазі оплату зборів після випуску товару під відповідальність декларанта. Тоді найвигідніше для спрощення торговельних процедур використовувати можливість генерального забезпечення сплати митних зборів.

Система працює так: одна митниця повинна підтвердити сертифікат забезпечення сплати митних зборів і податків на тривалий термін. Абонемент повинен бути визнаний і іншими службами.

У сертифікаті міститься наступна інформація:

  • Найменування безпосередньо того державного органу, хто підтвердив абонемент.
  • Особа, що надало документ.
  • Термін дії.
  • Весь список процедур і операцій, які будуть проводитися в рамках даного документа.
  • Сума забезпечення.

Оформлення генерального забезпечення значно скорочує витрати і зберігає час на оформленні документів на ряд митних формальностей.

Способи та форми забезпечення сплати мит і податків по МК МС

Випуск під забезпечення сплати митних платежів - велика відповідальність. Сам термін має на увазі надання застави. Державі потрібні гарантії того, що всі мита будуть сплачені заставодавцем в повному обсязі. Для цього використовуються різні способи і форми забезпечення сплати, залучаються треті особи.

застава майна

Поширеною формою забезпечення є застава майна. Для виконання цієї процедури між митницею і безпосередньо суб'єктом ЗЕД укладається договір.

Але тут є деякі винятки. Не всі види майна можна закласти і представити в якості гаранта погашення платежів.

В якості забезпечення митного платежу не можна закласти майно, яке:

  • було закладено підприємцем раніше;
  • швидко втрачає корисні якості і властивості;
  • не перебуває на території Російської Федерації;
  • відноситься до енергетичної промисловості (є її продуктом).

Банківська гарантія

Банківська гарантія - той випадок, коли для забезпечення сплати платежів залучаються треті особи Банківська гарантія - той випадок, коли для забезпечення сплати платежів залучаються треті особи. Ними є кредитні організації. Це можуть бути банки, страхові компанії і т. Д.

Головною вимогою до посередника є приналежність до реєстру митних гарантів. В іншому випадку, держава не отримує належні гарантії.

Відповідний державний орган може і відмовити в забезпеченні сплати, відхиливши банківську гарантію. Основними причинами такого рішення можуть стати наступні пункти:

  • Серйозні помилки при складанні необхідної супровідної документації.
  • Недотримання основних вимог до посередника.
  • Перевищення суми забезпечення.

Для того щоб заощадити час, необхідно попередньо отримати всю інформацію про кредитної організації в митному органі. Тільки після цього можна приступати до оформлення документів та отримання банківської гарантії.

Банківська гарантія повинна містити наступну інформацію:

  • Перелік зобов'язань, які повинні бути виконані суб'єктом ЗЕД (підприємцем).
  • Точний часовий проміжок, в рамках якого діє документ. Він не повинен перевищувати 3 роки.
  • Право митниці на вилучення певної грошової суми з рахунку поручителя при недотриманні ним основних зобов'язань і умов забезпечення.
  • Зобов'язання поручителя оплачувати пені і штрафи за прострочення платежу. Розмір пені складає 0,1% від усього обсягу мита.
  • Основні умови угоди. До них можна віднести надходження мита на рахунок державного органу, як виконання всіх зобов'язань гаранта.

грошова застава

Часто для забезпечення сплати мит вноситься грошова застава Часто для забезпечення сплати мит вноситься грошова застава. Якщо суб'єктом ЗЕД є юридична особа, а торгова операція передбачає оплату податків у великих розмірах, застава повинна бути перерахований на рахунок Федерального казначейства.

Якщо ж імпорт або експорт товарів через кордон держави здійснює фізична особа для особистого користування, то внесок може бути внесений ним безпосередньо в касу служби.

При виборі такого способу забезпечення сплати дуже важливо дотримуватися всі зобов'язання і умови угоди. Якщо вони не будуть дотримані, митний орган має право стягнути платежі і штрафи з суми грошової застави.

Якщо ж учасник ЗЕД є сумлінним і дотримується всі умови і зобов'язання, грошову заставу підлягає поверненню. Йому видається розписка, яка є підтверджуючим дотримання умов угоди документом. Цей папір не підлягає передачі іншій особі. Якщо вона була загублена, є можливість отримати її дублікат.

Іноді грошову заставу може використовуватися для погашення внесків. Для цього підприємець повинен надати митну розписку. Необхідно і дотримання наступних умов:

  • зобов'язання по вантажу є повністю виконаними або припиненими;
  • використання грошової застави призведе до припинення зобов'язань по вантажу.

Якщо після погашення внесків і зборів грошова застава не був витрачений повністю, його залишки повертаються суб'єкту ЗЕД.

порука

Порука є оформлення відповідного документа між митницею і третьою особою (поручителем) Порука є оформлення відповідного документа між митницею і третьою особою (поручителем).

Першим кроком при виборі даного способу є пошук поручителя. Варто максимально відповідально підійти до його вибору, щоб уникнути можливих ризиків.

Після того, як поручитель був обраний, він направляє в митницю заявку на укладення угоди. Вона може бути, як прийнята, так і відхилена співробітниками митниці. Разом із заявкою відправляються і наступні документи:

  • Договір поруки. Направляються 2 примірника. Вони повинні бути складені строго відповідно до правил, встановлених Законодавством Російської Федерації.
  • Документ, який підтверджує згоду підприємця на те, що заявлений поручитель буде діяти в рамках угоди від його особи.

Проект договору повинен містити наступні положення:

  • Термін дії документа повинен бути менше 24 місяців.
  • І поручитель, і підприємець несуть рівну відповідальність за виконання всіх умов договору.

Забезпечення сплати при процедурі митного транзиту

Як вже було сказано вище, транзит є безумовним випадком використання забезпечення сплати мит. Він не передбачає погашення внесків на митниці, але служить для контролю діяльності підприємців. Товари при цій процедурі перевозяться строго під контролем митниці.

Митний транзит застосовується при транспортуванні наступних видів вантажу:

  • іноземні товари;
  • товари митного союзу, які перевозяться від пункту відправлення до пункту прибуття через кордон держави, яке не відноситься до ТЗ.

Забезпечення сплати при тимчасовому ввезенні

Тимчасове ввезення являє собою операцію, яка передбачає тимчасове перебування іноземних товарів на території країни МС. При подібній процедурі учасники ЗЕД можуть бути повністю або частково звільнені від зобов'язань по сплаті платежів.

Після закінчення терміну використання товарів вони потрапляють в список тих, що фігурують в процедурі реекспорту.

Тимчасове ввезення може використовуватися в самих різних випадках:

  • Організація уявлень, виставок.
  • Прийом представників інших країн.
  • Інші міжнародні заходи.

Така процедура дозволяє значно зменшити розмір платежів або повністю позбутися від необхідності їх сплати.

Розрахунок і розмір забезпечення

Правильний розрахунок сум забезпечення сплати дозволяє уникнути серйозних збитків у вигляді штрафів і пені.

Для того щоб розрахувати розмір суми забезпечення, використовується єдина формула. Вона містить такі компоненти:

  • Ставка. Вона може змінюватися в залежності від конкретних випадків.
  • Кількість вантажу.
  • Курс валют. Він повинен бути офіційно підтверджений Центральним Банком Росії.

Для деяких учасників торгових операцій встановлено мінімальний розмір забезпечувального митного платежу. До них можна віднести:

  • Митного перевізника. Мінімальний розмір платежу - 20,000,000 рублів
  • Митного брокера. Мінімальний розмір платежу - 50,000,000 рублів.
  • Власника митного або тимчасового складів закритого типу. Мінімальний розмір платежу - 2,500,000 рублів.
  • Власника митного або тимчасового складів відкритого типу. Мінімальний розмір платежу - 2,500,000 рублів. Але існують і додаткові внески для даної категорії. Вони можуть змінюватися в залежності від типу складу. Як правило, для відкритих зон плата становить триста рублів за 1 квадратний метр, для приміщень - тисяча рублів.

Німецькі авто незмінно користуються попитом у всьому світі, і Росія не виняток Німецькі авто незмінно користуються попитом у всьому світі, і Росія не виняток. Перед тим, як замовляти машину або відправитися за нею за кордон, потрібно прорахувати всі витрати, починаючи від проживання і закінчуючи розмитненням. На допомогу автолюбителю калькулятор розмитнення авто з Німеччини . Розрахуйте свої бажання і можливості.
Як розмитнити мотоцикл в Росії докладніше тут . Заощадити на залізному коні не вийде,
хоча деяким це вдається.

повернення забезпечення

Існує і таке поняття, як повернення митного забезпечення. Іншими словами, він називається залік. Надміру сплачені на користь митного органу кошти можуть бути повернуті підприємцю.

Для того щоб повернути митне забезпечення, необхідно подати заяву до відповідного державного органу. До нього потрібно додати документи, які підтверджують:

  • факт сплати на рахунок митниці коштів;
  • зарахування на рахунок митниці коштів;
  • наявності зайвих коштів.

Залежно від конкретних ситуацій можуть знадобитися і інші документи. Їх точний перелік краще заздалегідь уточнити на митниці.

Якщо всі необхідні папери вже були раніше надані підприємцем, повторна їх подача необов'язкова. Головна умова - відсутність будь-яких змін в документації.

Додаткова інформація про забезпечення сплати митних платежів, як про спосіб економії на розмитненні, в цьому відео:

Отже, забезпечення сплати митних зборів і податків дозволяє як початківцям, так і досвідченим підприємцям уникнути великих грошових витрат на ранніх етапах угоди. При використанні даного терміну необхідно дотримання всіх умов супроводжуючого договору і зобов'язань в його рамках. В іншому випадку, можуть нараховуватися штрафи і пені в досить великих розмірах.

Ви можете знайти додаткову інформацію по темі в розділі Митні платежі .

Безкоштовна консультація по телефону:

+7 (499) 350-97-43 (дзвінок безкоштовний)

Що таке забезпечення сплати митних платежів?
Виникла проблема?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online