Що це таке - заставний рахунок в банку?

  1. Заставний банківський рахунок - що це?
  2. відкриття спецрахунки
  3. Заставний рахунок до договору вкладу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заставний рахунок в банку - це спеціальний рахунок, що дозволяє передавати в заставу права (вимоги) за договором банківського рахунку. Далі ми розглянемо, які нюанси правового режиму такого спецрахунки і яким чином його можна відкрити. Заставний рахунок в банку - це спеціальний рахунок, що дозволяє передавати в заставу права (вимоги) за договором банківського рахунку

фото:

Заставний банківський рахунок - що це?

відкриття спецрахунки

Заставний рахунок до договору вкладу

Заставний банківський рахунок - що це?

Один з видів банківських спецрахунків (див. П. 2.8 інструкції Банку Росії «Про відкриття і закриття банківських рахунків» від 30.05.2014 № 153-І), без відкриття якого залежить права за договором банківського рахунку неможливо (п. 1 ст. 358.9 Цивільного кодексу РФ), - це заставний рахунок в банку.

Так, суд не задовольнив вимогу кредитора звернути стягнення на закладені права за наявним у боржника рахунку в кредитній організації, оскільки згаданий спецрахунок не було відкрито і, отже, сторони не узгодили умова про предмет договору застави (рішення АС м Москви від 30.01.2017 по справі № А40-146164 / 16).

Виділення окремого рахунку для названих цілей виправдано з практичної точки зору: це дозволяє відокремити обсяг грошових коштів, що перераховуються на рахунок заставодавця і призначених саме для погашення його зобов'язання перед заставодержателем, від інших засобів, що розміщуються на рахунках першого в інших цілях.

Заставодержателем при цьому може виступати як сам банк, в якому відкривався спецрахунок, так і третя особа. При цьому застава вважається що виникли (ст. 358.10 ГК РФ) з дати:

  • коли банк був сповіщений про це заставі і отримав копію відповідного договору (заставодержателем при цьому є третя особа);
  • було підписано угоду про заставу прав (якщо заставодержателем виступає сам банк).

ВАЖЛИВО! Гроші, які розміщуються на заставних рахунках (вкладах), страхуванню не підлягають (пп. 6 п. 2 ст. 5 закону «Про страхування вкладів» від 23.12.2003 № 177-ФЗ).

відкриття спецрахунки

Для відкриття названого спецрахунки в банк клієнтом надаються всі ті ж документи, що і для відкриття інших видів рахунків. Таким чином, в комплект документів входять (пп. 4.1, 4.14 інструкції № 153-І):

  • установча документація юрособи (про те, що в даний момент належить до установчих документів юрособи, можна дізнатися з інших матеріалів нашого сайту, наприклад статті Що є установчими документами ТОВ? );
  • ліцензії або дозволу на ведення діяльності - в регламентованих законом ситуаціях;
  • картка підприємства;
  • документи, що підтверджують повноваження зазначених у картці суб'єктів на розпорядження рахунком;
  • документація на підтвердження повноважень керівника юрособи.

Крім цього, кредитної організації повинні бути представлені відомості і про заставодержателя. Склад таких відомостей і порядок їх фіксації визначається кожної кредитної організацією самостійно (абз. 3 п. 4.14, п. 11.1 інструкції № 153-І).

Угода про заставу прав з банківського рахунку має включати наведені нижче атрибути (п. 1 ст. 358.10 ГК РФ):

  • реквізити відповідного спецрахунки;
  • істота, обсяг і терміни виконання зобов'язання.

ВАЖЛИВО! За замовчуванням вважається, що в заставу переходять права за рахунком щодо всього обсягу грошової маси, розміщеної на заставному рахунку у будь-який момент часу, якщо інше не прописано в договорі. Наприклад, припустимо вказати, що в заставу передаються права тільки щодо якоїсь певної суми (пп. 2, 3 ст. 358.10 ГК РФ).

Заставний рахунок до договору вкладу

Якщо повинні бути закладені права за вкладом, то слід обов'язково відкрити і відповідний спецрахунок (п. 8 ст. 358.9 ГК РФ). При цьому всі інші приписи ГК РФ, що регламентують пов'язані з запорукою прав за рахунком правовідносини, актуальні і щодо застави прав за вкладами.

ВАЖЛИВО! Договір застави рахунку або вкладу - це 2 самостійні різновиди угод, кожна з яких в якості суттєвої умови має свій предмет (див. Рішення АС Московської обл. Від 07.04.2016 у справі № А41-4759 / 16).

Отже, заставні рахунку в банку - це спеціальні рахунки, що відкриваються для розміщення фінансів, призначених для погашення зобов'язань заставодавця перед заставодержателем. Відкриваються такі спецрахунки за стандартними банківськими правилами відкриття рахунків.

Автор: RusЮріст

Заставний банківський рахунок - що це?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online